От кошчето
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

От кошчето

Лавица от сноуборд. Подробно описание на: <a href="http://martinangelov.com/snowshelf/" target="_blank">http://martinangelov.com/snowshelf/</a>

От кошчето

Все повече хора претворяват отпадъци в полезни вещи

13927 прочитания

Лавица от сноуборд. Подробно описание на: <a href="http://martinangelov.com/snowshelf/" target="_blank">http://martinangelov.com/snowshelf/</a>

© Мартин Ангелов


"Боклукът е резултат от липса на въображение." Това заявява 26-годишният Мартин Линков, запален участник в upcycling движението. С прости думи това означава да изсипете кошчето си за боклук на пода и да превърнете половината от съдържанието му в предмети за всекидневна употреба или дори в изкуство.

За първи път думата upcycling употребява германецът Райнер Пилц от Pilz GmbH, който нарича рециклирането downcycling (от англ. down - долу). "Трошат тухли, трошат всичко. Имаме нужда от upcycling, където стари продукти получават по-висока стойност, а не по-ниска."

На същото мнение е и Мая Александрова, създател на сайта otnishtoneshto.com. Според нея претворяването на отпадъци може да има единствено ползи – по-малко търкалящи се боклуци по улиците, по-приятна среда за живеене и "създаването на нещо красиво, което ни носи усмивки и е много по-ценно, защото е изработено от нашите две ръце, а не е безлично, купено от магазина".

Промяната е започнала

Когато създава сайта си, Мая споделя опита си в оползотворяването на отпадъци с надеждата да бъде вдъхновение и за други, решили да тръгнат по този път. Лека-полека намира съмишленици, с които организира първия "Парцал фест" - събитие, в което всеки може да покаже какво изработва от боклуци и да вдъхнови други. Първата година участниците са едва 10, а втората са над 40. "Това ми дава надежди, че промяната в нагласите е започнала и пътят ни е верен", споделя Мая.

И действително хората, които се вълнуват от щадене на околната среда чрез въображение и малко ентусиазъм, са много. Едни от тях са архитектите от "Трансформатори", които създават временен офис от дървени палети (виж снимката). "Това е палетен 3D тетрис, с който си поиграхме в продължение на два дни и сглобихме три места за сядане, работни плотове, място за почивка, както и специални места за принтер и видеопрожектор", разказват за проекта си те. "Разбира се, подредените едни върху други палети образуват множество етажерки за разпечатки и книги. Мултифункционалност, екодизайн и наситен приятен аромат на прясна дървесина – всичко, което е нужно за един (съ)временен арт офис."

Смело, авангардно и екологично

Друг привърженик на (пре)творената красота е Станимира Грег, която не само спестява на природата по няколко пластмасови бутилки на ден, но и създава оригинални бижута, които едва ли имат аналог в България. "До настоящия момент само бях рециклирала пластмаса в истинския смисъл на думата (бел. ред. - събирала разделно), разказва тя. Живях известно време в различни страни и съм изградила съответните навици, които трудно за съжаление се прилагат тук."

И нейните произведения са резултат от "малко въображение, много търпение и желание". Въпреки че техниката й е една и съща (най-различни пластмасови бутилки - от минерална вода, бира, шампоан, омекотител - се изрязват, нагряват и лепят), резултатът винаги е различен. "Пластмасата има вредния навик да не се подчинява лесно. А и моята идея е да творя уникати."

Тя разкрива, че брошката "Дървото на живота" (виж снимката) е емблематична за нея. "Създадох го първо в летния му вариант (разцъфнало), а това е с цветовете на есента. Получи се наистина различна брошка, която аз, а и всички смело авангардни момичета, които имат отношение не само към красотата, но и към опазване на планетата ни, биха носили с гордост."

Личен пример

Подобно на Станимира, Мая Александрова първоначално се вълнува от проблемите на околната среда и вярва, че промяната зависи от всеки от нас, но приема това за свой личен избор, без да се опитва да променя нагласите и навиците на околните. Когато обаче става родител и излиза на разходки "с малкото човече", все повече забелязва боклуците навсякъде. "Така дъщеря ми, играейки си навън, винаги намираше по някое "съкровище", което да опита на вкус, опознавайки околния свят – от захвърлени фасове до хартийки от какво ли не", допълва Мая.

Това е повратният момент, в който тя разбира, че трябва да направи нещо. "Ако искам детето ми да расте в чиста среда, да има отношение към природата, то трябва да започна с личния си пример", обяснява тя. Вече не става въпрос само за нея, а за възпитание на нагласите на следващото поколение, от което зависят "бъдещето ни и светът, в който ще живеем – дали искаме да бъде заринато с боклуци сметище, или да бъде зелено, чисто и вдъхновяващо".

Мозъчна промивка

Според Мая има хиляди начини, по които всеки може да започне. "Аз избрах творчеството с отпадъци, децата най-лесно научават нещо, когато играят и творят." Но това не е единствената причина - според нея трябва да възпитаме себе си да купуваме по-малко неща, от които нямаме нужда, така и боклуците, които произвеждаме, ще бъдат далеч по-малко. "На съвременния човек всекидневно му промиват съзнанието, че вещите го правят щастлив и пълноценен, а това далеч не е така", заключва тя.

Мартин потвърждава това мнение. Според него е въпрос на личен избор: "Сега този чайник да го хвърлям ли, или да си направя уникална саксия?" Другият аспект е консуматорският: "Да отида ли сега до пазара да си взема китайска пластмасова саксия, или да си използвам този чайник, който така или иначе бих извхърлил? Комбинирайки едното с другото, получаваш решението. Не пълниш кофите и не създаваш допълнително търсене за китайски саксии."

Според него при upcycling-a може да дойде един неприятен момент, в който "майсторът" събира и трупа материали - стари коркови тапи, бирени кутии - с надеждата да ги употреби някои ден в по-мащабен проект. "Тези "запаси" заемат място, но в един прекрасен един изчезват и се претворяват в нещо полезно", категоричен е Мартин.

Станимира Грег дори споделя, че всички нейни приятели и познати събират пластмаса от дома си и и я предоставят, а в нейните ръце тя заживява нов живот.

Павета и гуми в името на красотата

Колекционерската страст стои и зад създаването на "Работилница Пункт": "Още от ученическите си години [събираме] неща, намерени на улицата (ръждиви парчета желязо, бурканчета от лаборатории, павета, гуми и т.н.) и решихме да се заемем по-сериозно с тях, и така се появи работилницата." Според тях събирането не е толкова трудно, но претворяването е по-тежка задача. "Зависи най-вече от въображението. Техническите умения също помагат."

Мартин пък окуражава всекиго да опита: "Много хора си мислят, че им трябват инструменти, работилници. Пълни глупости. Дори да нямат бургия могат да пробият почти всичко с пирон и чук. Важното е да има желание. Държа да отбележа, че идеите са надценени, няма идеи - има познание, проблем и използването на това познание за решаването на проблема. Няма кой знае колко креативност или мисловен процес нито в пробиването на чайника, нито в напълването му с пръст."

Мая също е на мнение, че има много проекти, за които не се изискват особена сръчност и творчески познания.

Но ако има нещо, в което всички магьосници на нищо в нещо са на едно мнение, то е: "Искаме да съхраним красотата в света, в който живеем, и да превърнем отблъскващите на вид всекидневно употребявани материали в нещо красиво и различно", казва с убеждение Станимира.

"Боклукът е резултат от липса на въображение." Това заявява 26-годишният Мартин Линков, запален участник в upcycling движението. С прости думи това означава да изсипете кошчето си за боклук на пода и да превърнете половината от съдържанието му в предмети за всекидневна употреба или дори в изкуство.

За първи път думата upcycling употребява германецът Райнер Пилц от Pilz GmbH, който нарича рециклирането downcycling (от англ. down - долу). "Трошат тухли, трошат всичко. Имаме нужда от upcycling, където стари продукти получават по-висока стойност, а не по-ниска."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  zloradi avatar :-|
  Radi Cholova

  Страхотно!!!

 • 2
  dragoslava avatar :-?
  Dragoslava

  Такива чайници-саксии има на много места, а тези купички от хартия ще се опитам да си направя и аз.

 • 3
  ivabel avatar :-P
  Iva Belokapova

  Освен полезно, това занимание е и супер приятно :) Коркови дъски за стена, коркови постелки за баня от тапи за вино, балетна рокля от стари пердета и сватбени украси, завеса от есенни листа във восък от стари свещи и пластмасови цветя от бутилки, шкафче от кутии за обувки, ръчна хартия за картички, етикети и визитки от рекламни брошури... това ми е само от последния месец :)

 • 4
  marfi avatar :-P
  Marfi

  До коментар [#3] от "ivabel": Я дай снимки, нещо блог? Последно от корк правих това: http://flic.kr/p/dmbihJ

 • 5
  marfi avatar :-|
  Marfi

  И още една свежа идея - обици от слушалки:
  http://marfiland.blogspot.com/2012/11/blog-post_28.html


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.