🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мат с цената на тока

Според регулатора бъдещото увеличение с 3-4% се дължи на разходите за зелена енергия

В България се стигна до ситуацията, в която безразборно раздаваните разрешителни за присъединяване на възобновяеми мощности, както и лошо формираните преференциални цени, доведоха до огромен дефицит от средства, който все някой трябва да плати
В България се стигна до ситуацията, в която безразборно раздаваните разрешителни за присъединяване на възобновяеми мощности, както и лошо формираните преференциални цени, доведоха до огромен дефицит от средства, който все някой трябва да плати
В България се стигна до ситуацията, в която безразборно раздаваните разрешителни за присъединяване на възобновяеми мощности, както и лошо формираните преференциални цени, доведоха до огромен дефицит от средства, който все някой трябва да плати    ©  Shutterstock
В България се стигна до ситуацията, в която безразборно раздаваните разрешителни за присъединяване на възобновяеми мощности, както и лошо формираните преференциални цени, доведоха до огромен дефицит от средства, който все някой трябва да плати    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В шаха няколко грешни хода обикновено водят до мат. Поредицата погрешни, но свързани ходове с цената на електричеството доведоха именно до това. В мат са както регулаторът (ДКЕВР), който е обвинен, че е допуснал повишение, но и енергийните дружества, които отново ще трябва да орязват разходи, така и потребителите, които за две години ще трябва да понесат увеличение на цената на тока с почти 20%.

Така в България се стигна до ситуацията, в която безразборно раздаваните разрешителни за присъединяване на възобновяеми мощности, както и лошо формираните преференциални цени, доведоха до огромен дефицит от средства, който все някой трябва да плати. Тази дупка ще трябва да бъде покрита с поредното по-сериозно покачване на цените на eлекторенергията. Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев вчера прогнозира, че цената й ще се увеличи най-малко с 3-4% от средата на следващата година. По думите му скокът ще дойде от зелената добавка, която всички потребители плащат към сметките си за ток за използваната възобновяема енергия. 

В досегашната практика на ДКЕВР след всяко първоначално обявяване на бъдещето повишение на цените се намесваше премиерът Бойко Борисов и регулаторът намираше някаква резерви - дали през орязани приходи на НЕК или на електроразпределителните предприятия, за сметка на което те бяха принудени да правят по-малко инвестиции. Като се има предвид, че изборите вече са на хоризонта, тепърва ще се редактира реалното увеличение.

Защо се стигна дотук

Цената на електроенергията вече беше увеличена с 13.6% в средата на 2012 г., като основното обяснение за поскъпването отново беше високата преференциална тарифа за зелената енергия. Според Семерджиев обаче шоковото поскъпване не е отразило разходите, които трябва да бъдат направени за всички нови ВЕИ и най-вече тези, присъединени в последните седмици на юни. По думите му именно тогава е имало бум на новоприсъединени фотоволтаични централи. Този "прилив" не е бил предвиден в прогнозите на електроразпределителните дружества, за да бъде отчетен в цената на електроенергията. В резултат на това електроразпределителните дружества започнаха да трупат големи загуби, тъй като от тази година те трябва да покриват разходите по непредвидените мощности (до този момент това правеше НЕК, който след това получаваше компенсация чрез цената на тока). Най-едър негатив има за австрийската ЕВН, на чиято територия бяха присъединени най-много слънчеви мощности, които не са влизали в първоначалните планове на дружеството. В края на миналата седмица оттам обявиха, че са реализирали загуба от 80.3 млн. лв. за периода юли - септември 2012 г., когато е имало рекордно производство на възобновяема енергия. От ЧЕЗ, където зелените мощности са по-малко, за същия период беше отчетена загуба от над 11 млн. лв.

Според председателя на фотоволтаичната асоциация Никола Газдов обаче  твърдението на регулатора, че толкова мегавати са присъединени непланирано, е скандално. "Десетки институции са въвлечени в този процес и е скандално да се твърди, че регулаторът, който се разплаща и освобождава парите към всички участници в тази система, не е знаел какво се случва", допълни той, цитиран от "Фокус".

Непредвидени разходи

Предвидена или не, по закон цялата преференциална енергия трябва да бъде изкупувана от ЕРП и НЕК. По предварителни сметки на регулатора за изплащането на тарифите за непредвидените мощности ще са нужни около 250 млн. лв. Според анализ на Института по енергиен мениджмънт тези разходи обаче ще достигнат 400 млн. лв. за периода юли 2012 - юли 2013. Тези средства обаче няма как да дойдат от цената на тока, тъй като не са били предвидени в нея. За да бъдат все пак покрити тези разходи, регулаторът първо намали допълнително цените на зелената енергия, а след това въведе такса за достъп за ВЕИ централите, с която те трябва да плащат между 2 и 40% от техния приход на разпределителните дружества и НЕК.

Таксата предизвика силно недоволство от страна на бранша, а също и тревога в банките, че проектите, които са кредитирали, няма да бъдат изплатени. Раздадените заеми за ВЕИ проекти само от банки в България са за над 2 млрд. лв. Регулаторът няма намерение да отмени въпросната такса, като в парламента дори бяха внесени допълнителни поправки, които да бетонират нейното действие. Освен това въпреки жалбата на организациите в бранша Върховният административен съд отказа спиране на предварителното прилагане на таксата за достъп. Самият Семерджиев обаче призна, че от средата на следващата година такса достъп вероятно ще бъде намалена, тъй като вече ще отчита само разходите, които ВЕИ-тата предизвикват в системата. Останалите разходи ще трябва да влязат в цената за крайните потребители.

Мръсните квоти без ефект

Закупуването на въглеродни квоти от централите може и да не предизвика допълнително поскъпване на електроенергията от юли 2013 г. Това обаче зависи от цената на тези квоти и дали те няма да поскъпнат рязко. Ако увеличението им обаче е в рамките на 2-3 евро на тон, това няма да се отрази съществено върху цената на електроенергията, стана ясно от думите на Семерджиев. За настоящия период регулаторът беше отчел разходи за квоти по 7 евро на тон, а в момента цената им се движи около 9 евро на тон, допълни той.

Добавки надолу

Добавката за невъзстановими разходи, която се плаща заради частните централите "АES Гълъбово" и "Контур глобал Марица-изток 3", също ще бъде намалена. Тя беше въведена от средата на тази година с идеята НЕК да бъде разтоварена от разходите за задължителното изкупуване на енергията от тези централи. В момента надбавката, която потребителите плащат, е 2.94 лв. на мегаватчас, но Семерджиев увери, че тя ще бъде променена в посока надолу. "Преди това обаче ще бъде направен анализ на финансовите модели, заложени в дългосрочните договори за изкупуване на енергията от тези централи", допълни той. Така ако намалението стане факт, надбавката за тези централи няма да е фактор за ново поскъпване на тока за крайните потребители.

Не е ясно обаче какво ще стане с добавката за високоефективното комбинирано производство на топлофикациите, която също натежава в сметките за ток. В момента преференциалната тарифа, която се плаща за електроенергията, произвеждана от "Топлофикация София", е 326 лв. на мегаватчас и е колкото тази за електричеството от фотоволтаични централи. Ако природният газ обаче поскъпне, това може да доведе до ново увеличение на енергията от когенерации, с което топлофикациите да бъдат компенсирани.

31 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  tanas avatar :-?
  Танас
  • - 9
  • + 69

  Ако ВЕИ са виновни за скока на тока защо НЕК е в технически фалит ?

  Нередност?
 • 2
  kosmev avatar :-P
  Убитака
  • - 6
  • + 65

  Айде, който хвана началото на балона, сега доволно потрива ръце.
  Чакаме следващия, например:
  Гарантирано изкупуване от държавата на минарална "зелена" вода по 1лев литъра. След това същата тази "зелена" (но и "златна") вода да се излива заедно с останалата във ВиК мрежата. Естествено, за да се покрие плащането към многострадалните "инвеститори", цената към потребителя ще трябва да се повиши двойно... или тройно... абе колкот' издържи мат'риала...
  Тъпо ли ви се струва? Тъпо-тъпо, ама същата работа направиха управниците ни преди няколко години, само че вместо зелена вода ни набутаха зелен ток...

  Нередност?
 • 3
  pavlin0511 avatar :-|
  pavlin0511
  • - 6
  • + 49

  Къде е сега онзи мушмурок Добрев да ни обясни че предишното правителство е виновно а на неговата работа му е само да се почесва по врата и да гледа умно.

  Нередност?
 • 4
  venelin_todorov avatar :-|
  Venelin Todorov
  • - 3
  • + 59

  Ангел Семерджиев само на мен ли ми изглежда некомпетентен? Досега един път не си спомням да си е свършил работата.

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 5
  Consumer avatar :-P
  Consumer
  • - 3
  • + 31

  Какъв автогол само, национален! Време е за фалити, възможностите са няколко: НЕК, ЕРП-та, инвеститорите във ВЕИ или крайните потребители, които между другото са и избератели догодина. А като коментираме загубите на ЕВН и ЧЕЗ, защо никой не говори за руските подлоги и полицаи от Енерго-Про?

  Нередност?
 • 6
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 9
  • + 22

  Голямата простотия с ВЕИ беше, че я задължиха да свързва за своя сметка всички ВЕИ - а те са все на майната си. Отделно гьола Белене.. че как НЕК да не фалира?

  Нередност?
 • 7
  gospodin avatar :-|
  Г-н D
  • - 5
  • + 55

  Защо си мият ръцете с енергията от ВЕИ, а не отчитат плачевното състояние на мнозинството от ТЕЦ-овете и допълнителните плащания за превишените квоти парникови газове? Ами ей на - Топлофикация-София: гори газ да подгрява вода, а няма когенерация за производство на ел.енергия. Това не ни ли товари? Товари ни, ама никой не подхваща темата за топлофикациите, защото били социална дейност. Глупости! Крадат ни като за последно.

  Нередност?
 • 8
  martin_georgiev avatar :-|
  martin_georgiev
  • - 5
  • + 2

  Някои има ли идея с какъв процент се намалява изкупната цена от държавата на проект за изграждане на понтонна ВЕЦ, когато се използва кредит ?

  Нередност?
 • 9
  mto avatar :-?
  mto
  • - 4
  • + 12

  А бе... ГЕРБ не могат ли да поемат поне част от "непредвидените" от тях разходи с партийната си субсидия?

  Нередност?
 • 10
  butterbrot avatar :-|
  Yomega
  • - 2
  • + 18

  "Този "прилив" не е бил предвиден в прогнозите на електроразпределителните дружества, за да бъде отчетен в цената на електроенергията."

  Ако това изобщо може да бъде истина, нека ЕРП-тата да си уволнят финансовите директори. Семерджиев се прави, че не знае, че заявка за присъединяване към мрежата се отправя към ЕРП-тата още при получаване на разрешителното за строеж на ВЕИ, което е месеци преди самото включване....

  Нередност?
Нов коментар