НАП ще запечатва нередовни вендинг машини

Срокът за свързването с НАП изтича днес

Покупките от вендинг машини ще може да се следят от данъчните в реално време.
Покупките от вендинг машини ще може да се следят от данъчните в реално време.    ©  Reuters
Покупките от вендинг машини ще може да се следят от данъчните в реално време.
Покупките от вендинг машини ще може да се следят от данъчните в реално време.    ©  Reuters

Данъчните инспектори ще могат да запечатват и изземват вендинг автомати, ако нямат мобилна връзка с информационната система на Националната агенция за приходите (НАП).

Това предупредждават от пресцентъра на агенцията и напомнят, че днес изтича крайният срок, в който собствениците на такива автомати трябва да модифицират фискалните им устройства.

Кой е засегнат

Под общото название "вендинг машина" попадат всички автомати за покупки на самообслужване, при които човек избира какво да купи с натискане на бутони и плаща цената им, без да се налага обслужване от продавач. На същия модел обаче се базира и дейността на множество увеселителни машини за малки деца в паркове и други обществени места.

От НАП предупреждават, че работата на вендинг машини без фискални устройства може да доведе и до налагане на санкция, достигаща до 10 000 лв. Към момента има около 2500 машини, чиито обороти се отчитат чрез дистанционна връзка с НАП. По данни на браншовата организация в страната оперират между 15 000 и 25 000 автомата на самообслужване.

"Няма причини да отлагаме контролните действия. Законът е еднакъв за всички и не може да има един сектор, който да е привилегирован. Над 350 000 търговци вече изпълниха изискването, вярвам, че и вендинг секторът можеше да го направи", каза по повод изтичащия срок Васил Панов, директор "Контрол" в НАП.

В момента апаратите за продажби на самообслужване също имат фискални устройства, но те се активират само когато собствениците им събират оборота, и с това се създава възможност за укрива не на продажби. При свързването на фискалните устройства в НАП данъчните могат да следят за продажбите от разстояние във всеки произволен момент и ако след това търговецът декларира занишени продажби опитът за измама ще се хваща.

Как ще се изпълнява

Занапред ще се разграничат два вида вендинг апарати и за тях контролът ще е различен.

По-облекчен режимът е предвиден за апаратите, които предлагат автоматизирана продажба на храна, кафе и други стоки. Те няма да издават хартиена фактура по задължение, но ще трябва да съхраняват тази информация в централната си памет.

Типичните за касова бележка данни обаче ще се изписват на електронен екран, който трябва да е монтиран на машината.

За автомати, които предлагат обмен на валута или плащане на комунални услуги - ток, вода, парно, издаването на фактура ще е задължително, за да имат клиентите доказателство за направената транзакция. Касова бележка на хартиен носител ще издават и паркинг автоматите.

Защо се въвежда

Свързването на касовите апарати с информационната система на НАП беше прокарано от финансовия министър Симеон Дянков. То започна с бензиностанциите, аптеките, и след това се разшири към зърнопроизводителите, регистрираните по ДДС търговци и от първи април тази година е задължително за всички търговци, които осъществяват продажбите си през фискални апарати.

От началото на следващата година свързване ще трябва да направят и компаниите, осъществяващи междуградски превози. Освободени от задължението за сега остават таксиметровите фирми, като за тях дори не е предвиден срок, в който да се свържат с НАП.

Спорна ефективност

Мярката по свързване на касовите апарати обаче създава повече затруднения на частния усктор, отколкото да повишава бюджетните приходи. Това се призна и от анализ на Министерство на финансите, според който през тази година постъпленията ще се увеличат с 40 млн. лв., а догодина с още 10 млн. Това обаче е почти два пъти по-малко от разходите, които фирмите правят, за да изпълнят изискванията на финансовото министерство. Проверка на "Капитал Daily" показа, че в най-добрия случай фирмите ще похарчат 96 млн. лв., и то при положение, че се закупува само модула за свързване, а не е нужна подмяна и на самия касов апарат.

Председателят на Българската вендинг асоциация Тодор Каназирев коментира пред "Капитал Daily", че повечето фирми са изпълнили изискванията или очакват скоро да получат оборудването, след което да се инсталира във венднинг машините. "Има много различни видове на автомати за продажби и не може едно автоматизирано решение да се приложи за всички машини", обясни той.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


26 коментара
 • 1
  vjacho avatar :-P
  Вячеслав Атанасов

  Призрак броди из България,призракът на Дянков.

 • 2
  thetheacher avatar :-|
  The.Teacher

  "При свързването на фискалните устройства в НАП данъчните могат да следят за продажбите от разстояние във всеки произволен момент и ако след това търговецът декларира занишени продажби опитът за измама ще се хваща."

  Сега ми изниква още един въпрос. След като въпросният собственик на машина прибере оборота, трябва ли да го "изчука" и през касовия апарат на фирмата си?

 • 3
  juliof avatar :-|
  juliof

  Не намирам причина за този рев от хората опериращи подобни машини. Подобно фискално устройство струва около 200лв и няма кой да ме убеди, че няма да се избие за 1-2 седмици.
  Проблемът на операторите, че им спира необлагаемата печалбица.

 • 4
  cormoranstrike avatar :-?
  cormoranstrike

  Вчера кафе машината в Лукойлската бензиностанция, където зареждам колата си не беше с фискално устройство. Ха да видим утре как ще е?!

 • 5
  zvero avatar :-|
  Звероний

  Да, всеки се "оплаква", когато е лично засегнат.
  Интересно дали някога ще се направи анализ на реалните заплати в София и съответните им осигуровки, здравни и социални/внесените данъци, за да се разбере, че няма как юрисконсулт във фирма да работи за 500 или 600 лв, т.е. сумата е поне 2 пъти по-голяма, съответно и невнесените налози, има редица подобни примери.

  Не случайно се твърди, че правителството има уникална възможност за допълнителни приходи, поради възможността да "осветли" половината икономика.

 • 6
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  [quote#5:"Звероний"]да "осветли" половината икономика[/quote]

  И какво като я осветли?Да я профука за милиционери ли?Тя икономиката сама ще се осветли,ако случи на нолмално правителство.

 • 7
  zvero avatar :-|
  Звероний

  До коментар [#6] от "vjacho":

  Ами "милиционерите" са част от всяко общество, защото Държава е общ отказ на всички от част от свободите в иимето на общото. За пример в Англия има доброволци "милиционери" от гражданите за по 2 дена на месец - и то без заплащане, камери има навсякъде, ама всички искат там да ходят, защо ли? А по отношение дали сами ще се осветлят, мисля че не, защото капитализмът е като електрическия ток, търси най-малкото съпротивление, т.е. максимална печалба сега и веднага, ако може да не плаща данъци, защо да го прави?!

 • 8
  kedi007 avatar :-|
  kedi007

  Има ли вече произведени тествани устройства, които да не дават грешки? Защото допреди седмица нямаше. Доколкото знам, собствениците на вендинг автомати няма какво да монтират.

 • 9
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#6:"vjacho"]Тя икономиката сама ще се осветли,ако случи на нолмално правителство. [/quote]
  И един мармот завива шоколад ...
  Такъв бизнесмен няма никъде по света при никое правителство сам да си намалява печалбата.
  Пък Вие ако искате си вярвайте във феята на зъбките ...

 • 10
  bucconero avatar :-|
  bucconero

  До коментар [#8] от "kedi007":

  Устройства колкото искаш. Всички ще се опъват до последно с всякакви оправдания...

  Впрочем, Капитал е изнесъл/цитирал много невярна информация за увеличението на приходите при свързването с НАП на фискалните автомати. Косвените данъчни приходи в БГ са нараснали със 700 млн. (9.2%) до Септември. част от това е инфлация (3-4%), част е растеж (1.0-1.5%), но най-голямата част са повече приходи заради електронните връзки. Със сигурност не е само 40 млн. на година, а нещо от порядъка на 300 млн., които ще станат повече през 2013.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход