Пълна лудница

Управляващите изцяло преобърнаха прогнозата за цената на тока само за ден

След срещата на министър Делян Добрев и депутати от ГЕРБ с председателя на енергийния регулатор Ангел Семерджиев (в дъното), прогнозата за поскъпването на тока рязко се промени<br>
След срещата на министър Делян Добрев и депутати от ГЕРБ с председателя на енергийния регулатор Ангел Семерджиев (в дъното), прогнозата за поскъпването на тока рязко се промени<br>
След срещата на министър Делян Добрев и депутати от ГЕРБ с председателя на енергийния регулатор Ангел Семерджиев (в дъното), прогнозата за поскъпването на тока рязко се промени<br>    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
След срещата на министър Делян Добрев и депутати от ГЕРБ с председателя на енергийния регулатор Ангел Семерджиев (в дъното), прогнозата за поскъпването на тока рязко се промени<br>    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Прогнозата  за цената на тока можеше да е комична, ако не звучеше абсурдно. Във вторник изчисленията на регулатора показваха, че тя ще се вдигне от средата на следващата година. В сряда цената не само тръгна към нулата, а и се заговори за намаление. Има и втори абсурд - една от причините за новата сметка е, че новата такса, наложена само на зелената енергия, може да не бъде намалена. А точно в този ден стана ясно, че Брюксел вече я разследва.

Реално на всички управляващи  е ясно, че има фактори за увеличение. Но подобно признание може да доведе до промяна на цената за крайния потребител. А точно в средата на следващата година идват избори и явно политическата воля е да не се споменава думата поскъпване. 

Променлив политически ток

Притеснен от изказванията за поскъпването на тока, вчера министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев е извикал на разговор в кабинета си председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, който да му обясни "дали е имал предвид точно това, че токът ще поскъпне", съобщи самият Добрев. На срещата са присъствали и депутатите от ГЕРБ Деян Червенкондев и Димитър Главчев. След продължилия половин час разговор четиримата дадоха пресконференция пред журналисти, в която беше обяснено, че медиите не са разбрали правилно думите на Семерджиев и поскъпване на тока от догодина няма да има.

Добрев обясни "недоразумението" с това, че изказването на Семерджиев за поскъпване всъщност е хипотеза, ако цената за достъп до мрежата, въведена за възобновяемата енергия, отпадне. Главчев пък пресметна, че увеличение всъщност щяло да има, ако цената за достъп не била въведена. Самият Семерджиев в сряда даде нов двигател на ръста: поскъпването от 3-4% ще се случи, ако до юли догодина бъдат въведени нови възобновяеми мощности. Според него, за да няма поскъпване, цената на конвенционалната енергия от ТЕЦ и АЕЦ, както и тази на когенерациите (токът, произвеждан от топлофикациите)  ще бъде намалена. "Тогава цените могат дори леко да намалеят", обясни той. Добрев пък допълни, че системата има достатъчно резерви и затова не може да се очаква увеличение.

Така министър и депутати дадоха различни причини за заковаването на цените, а в най-тежка ситуация беше поставен председателят на иначе по закон независимия регулатор Семерджиев, който трябваше да се самоопровергава.

Защо токът няма как да не поскъпне

В своето изказване ден по-рано председателят на регулатора всъщност обясни, че цената за достъп (въведена през септември за ВЕИ-та), от която уж зависи поскъпването на тока, ще бъде намалена от юли догодина. Това означава, че поради липсата на достатъчно информация в момента тази такса е завишена и цели да покрие не разходите за достъп, а реално да свали изкупната цена на зелената енергия.

От догодина разходът за непредвидените, но работещи зелени централи трябва да бъде отчетен в добавката за зелена енергия, което според Семерджиев ще доведе до поскъпването от 3-4%. Върху цената на електроенергията обаче влияят много други фактори , които правителството на ГЕРБ може да загърби заради идващите избори. Ценообразуването в енергетиката обаче не трябва да се основава на популистки сметки, а на точни изчисления, които, ако бъдат пренебрегнати, ще доведат до много по-едри проблеми по-късно.

Изчисленията на асоциациите за възобновяема енергия, които бяха представени на кръгла маса за проблемите и предизвикателствата пред  ВЕИ сектора, показват, че дефицитът, който тепърва трябва да бъде отчетен в цената на тока, е с произход не само зелена енергия, но и тази на топлофикациите. Според техните данни при възобновяемата енергия дефицитът, който не се покрива от добавката за зелена енергия, ще бъде 213 млн. лв. за периода юли 2012- юли 2013. Освен при зелената надбавка обаче изчисленията показаха, че при високоефективното и комбинираното производство на топлофикациите недостигът ще е много по-голям. Става въпрос за 350 млн. лв., които няма да бъдат покрити от така наречената кафява надбавка, а ще отидат за сметка на НЕК. По закон обаче НЕК трябва да бъде компенсирана за тази разлика при определянето на новите цени на тока от юли. Ако прогнозата на ГЕРБ обаче, че увеличение няма да има, се сбъдне, означава, че НЕК няма да получи компенсация и ще бъде изправена пред фалит.

Намерението на ДКЕВР

да потисне цената на конвенционалната енергия също изглежда странно, при положение че тези централи ще имат допълнителни разходи за закупуване на квоти за вредни емисии. Единствената възможност тук е, ако бъдат намалени цените по дългосрочните договори на ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур глобал Марица-изток 3". Това обаче едва ли ще е достатъчно, за да компенсира всички останали фактори за поскъпване. От АЕЦ "Козлодуй" още през тази година алармираха, че се нуждаят от увеличение на цената, за да могат да съберат средства за удължаване живота на 5-и и 6-и блок. Това се отнася и за инвестициите, които трябва да бъдат направени в мрежата както от електроразпределителните дружества, така и от системния оператор.

Процедура срещу България

Междувременно по време на кръглата маса стана ясно, че Генерална дирекция "Конкуренция" към Европейската комисия (ЕК) е започнала проверка срещу България заради въведената в средата на септември от енергийния регулатор такса за достъп. Това означава, че дирекцията е констатирала нарушения, за които ще иска обяснение от България. Ако тези обяснения обаче не бъдат задоволителни, ще бъдат предписани мерки. Ако и те обаче не бъдат изпълнени, срещу страната ни ще бъде заведено дело в Европейския съд. Самият Добрев вчера все още не знаеше за започналата проверка, но посочи, че ще се окаже пълно съдействие на комисията.

Основната причина Брюксел да започне своето разследване вероятно е фактът, че цената за достъп е дискриминационна, тъй като беше наложена само за зелената енергия. Освен това ДКЕВР определи различна сума за различните централи, което нарушава конкурентното право.

Ефекти за бизнес средата

По време на кръглата маса присъстваха както представители от ВЕИ сектора, така и посланици и представители на банковия сектор. "Ние не искаме да се бъркаме в разговора за цените на електроенергията, но искаме предвидимост, за да можем да си вършим работата", коментира главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян. По думите му капиталите в България са малко и в добри години те могат да осигурят икономически ръст от 1-2%. "Ако искаме по-голям растеж, чуждите капитали трябва да дойдат в България, а те биха имали интерес само ако ще спечелят", допълни той.

Посланиците, които присъстваха на кръглата маса, също изказаха загриженост за непредсказуемата бизнес среда, която се създава в България. Посланикът на Корея Чън Би Хо посочи, че се надява правителството да вземе решение, което не дискриминира ВЕИ сектора.

36 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  unused88 avatar :-|
  unused88
  • - 4
  • + 81

  Има ли още хора в тази държава, които не са разбрали що за стока са така наречените управляващи.

  Нередност?
 • 2
  tanas avatar :-P
  Танас
  • - 3
  • + 57

  Тука има тука нема. :-)
  Взеха ни за боядисани врабчета. :-)

  Нередност?
 • 3
  daks avatar :-|
  ДАКС
  • - 1
  • + 59

  "Пълна лудница
  Управляващите изцяло преобърнаха прогнозата за цената на тока само за ден"

  Е какво друго да се очаква от побъркани управляващи. Все повече се забелязва, че циркът не само няма директор, ами и всички артисти са само клоуни, при това никак не смешни. И изнасят тъпо шоу та и на последните кибици да им омръзне да гледат, та да могат да завлекат к'вото е останало от инвентара.

  Нередност?
 • 4
  maina100 avatar :-|

  Булгарбаши се е намесил-нали се задават избори и не му трябва нов огън под краката,така или иначе вече му пари доста...

  Нередност?
 • 5
  Vanko123 avatar :-|
  Vanko
  • + 44

  Усетиха се че, подобни новини се обявяват след изборите и след зимата. Нещо се объркаха...пак :)

  Нередност?
 • 6
  daria_vip avatar :-P
  daria_vip
  • - 1
  • + 41

  Не е истина един посредствен мутро престъпник на прехода като палячот0 с царедворците от Ипон какви поразии можгат е да нанесат само за един мандат .
  За зстраната си,за бизнеса и хората си
  Поразии които бленеят пред най големите урагани в света.

  "Хората променят управниците си по своя воля ,надявайки се че ще бъде по добре за тях .
  Тази надежда ги събира ,сплотява и надига срещу тиранията която управлява
  И точно това е където те биват жестоко излъгани,измамени,заблудени и манипулирани от нечия друга AGENDA
  Защото впоследствие всички откриват с горчив опит,че са се озовали -преминали от лошо към по лошо и пълен провал и непоносим кошмар

  Нередност?
 • 7
  byivan avatar :-?
  2leva
  • - 1
  • + 17

  Идат избори, да си отворим очите и да не избираме повече тези с най-голямите обещания и най-голямите интереси да крадат държавата.

  Да изберем новите хората по резултатите от работата им преди и да рециклираме сегашното управление, докато то не ни е рециклирало нас.

  Иначе едните ще ни управляшат с мониторингови доклади, другите с ПР и обещания и кражбите и отчетите просто ще си продължават до дупка.

  Някой да е чул нещо от евродепутатите ни в Брюксел сега? Всички са за смяна, барабар с правителството, какво е това мълчаливо защитаване на българските интереси ? Звучи по скоро като мълчалив грабеж.

  Нередност?
 • 8
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ
  • - 1
  • + 29

  Надявам се повече българи най-после да загреят, че играта при Бабуин Велики и бандата му от дегенерати е същата, както при Станишковците, ДПСарите и остатъците от СДС - политически димки и представления в името на личното облагодетелстване.

  Следващия политически Франкенщайн ще е партията на Кунева.

  Нередност?
 • 9
  pzashev avatar :-|
  pzashev
  • - 2
  • + 32

  Испанците казвали, че галиец е някой дето като го срещнеш на стълбището, не можеш да разбереш надолу ли слиза или се качва нагоре. ГЕРБ са същата работа! А управляват (по-скоро опитват се) държава! Добре че идват избори да кажем сбогом на този позор...

  Нередност?
 • 10
  borabora54 avatar :-P
  borabora54
  • + 32

  Коментар към снимката:
  Група аматьори - участници в телевизионното шоу "Пробвай се да управляваш България. Лесно е!", гледат с надежда към колелото на късмета - дали ще се падне увеличение на тока или намаление.

  Нередност?
Нов коментар