Субсидии без край
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Субсидии без край

Субсидии без край

Обещанието за спиране на подпомагането на тютюнопроизводителите се изпари като дим

Деница Ватева
11455 прочитания

© Цветелина Белутова


През 2010 година, притиснато от стачкуващи тютюнопроизводители, правителството взе решение да бъдат отпуснати държавни субсидии за отрасъла за още две години, въпреки че тази практика според правилата на евросъюза трябваше да бъде окончателно прекратена през 2011 г. Тогава кабинетът нарече решението "абсолютния компромис" и увери, че е за последно. Обещанието обаче не бе спазено.

Преди няколко месеца стана ясно, че в бюджета за изборната 2013 г. отново е заложено подпомагане за отрасъла в размер от 73 млн. лв., а правителството вече е получило и разрешение от Брюксел за изплащането им догодина.

Има обаче и нова подготвяна щедрост - земеделското министерство вече работи по план за "удължаване" на финансирането и в новия европейски програмен период след 2013 г. и предизборно раздава обещания, че пари за сектор "Тютюн" по европейските програми ще има. Тези планове се случват без дори и мъничък опит за пренасочване на тютюнопроизводителите към други отрасли, макар че именно с тази цел се отпускат държавните средства.

Предпоследно завинаги

България трябваше да прекрати изплащането на субсидии за тютюнопроизводство още с влизането си в ЕС през 2007 г., но страната поиска и получи разрешение за тригодишен адаптивен период -  до 2010 г. включително. Така от националния бюджет се отделяха средства за премии на тютюнопроизводството, макар и обяснението да беше, че те се дават за пренасочване на производителите на тютюн към друг вид поминък.

През 2010 г. обаче въпросното преориентиране на стопаните към алтернативен поминък съвсем не бе факт, а правителството поиска разрешение за още две години субсидиране от националния бюджет със същата цел. Тогава мярката бе обявена като "абсолютен компромис" с цел единствено да се подпомогне населението, занимаващо се с този отрасъл, което населява основно планински райони с висока безработица. Удължаването на схемата с две години струваше на бюджета близо 150 млн. лв.

През настоящата година обаче стана ясно, че краят на субсидиите няма да настъпи и през изборната 2013 г., тъй като България отново е поискала разрешение за подпомагане на отрасъла. Така в бюджета за следващата година са заложени също 73 млн. лв. (виж графиката), които ще се изплащат на сектора на база на произведените количества през рекордната за сектора 2010 г. Очакванията са средствата да бъдат раздадени в първата половина на следващата година.

Безкраен край

Явно намерението на управляващите да прекъснат порочния кръг с държавното финансирането на един обречен сектор е нулев. Нещо повече - земеделският министър Мирослав Найденов прави и други смели планове. Преди броени дни той съобщи пред браншовите организации в сектора, че се работи по възможността отрасълът да бъде финансиран и през следващия програмен период в ЕС. Найденов твърди, че се обсъжда в програмата за развитие на селските райони да бъдат заделени средства за тютюнопроизводството и да бъде създадена допълнителна мярка за модернизиране на стопанствата от сектора. По думите му "вариант тези пари да не се получат въобще не се обсъжда".

Производители от бранша коментираха пред "Капитал Daily", че в момента наистина се търси схема за осигуряване на европейско финансиране за тютюнопроизводството. Шансът обаче това да се случи под формата на директни плащания бил малък и идеята била по-скоро да се осигури проектно финансиране, предимно за поливна инфраструктура.

От министерството съобщиха в отговор на въпроси, че се водят преговори по няколко схеми за подпомагане на тютюнопроизводителите, включително и чрез директни субсидии. В момента производителите на тютюн могат да получават средства като плащания на площ, както и всички останали земеделци, но тази схема е различна от настоящите субсидии, обвързани с произведените количества.

И след 2014 г. те ще могат да кандидатстват за субсидии на площ, но се водят разговори заедно с други държави членки и за включване на културата към схемите за подпомагане, обвързани с производството, казаха от ведомството на Мирослав Найденов. Другата възможност е свързана със законодателните промени, които се готвят на ниво ЕС и предвиждат държавите членки да могат да разработват и прилагат тематични подпрограми като част от тези за развитие на селските райони. Целта на тези програми ще бъде "задоволяване на специфични нужди в райони с особено национално значение", казват още от земеделското министерство, което отваряло възможност за подкрепа и на тютюнопроизводството.

Дългият списък от идеи обаче не означава нищо, тъй като няма никаква сигурност дали Брюксел ще каже "да" на което и да е от предложенията, предвид че дотук еврокомисията не подкрепя даването на субсидии за тютюн.

Пренасочването не се случва

Субсидиите, които се дават на тютюнопроизводителите, са с цел да ги подпомогнат при пренасочването към друг отрасъл. Въпреки това обаче те не се изплащат на проектен принцип, който да подпомогне стартирането на нов бизнес, а се раздават на база произведените количества тютюн през рекордната според статистиката 2010 г. Така няма гаранция дали получателите на средствата работят по планове за сеитба на други култури в стопанствата си.

Данните на асоциацията на тютюнопроизводителите пък сочат и че няма производители, които да са се отказали изцяло от тютюна. Единствено при част от най-големите стопанства имало опити за отглеждането и на друг тип култури, но повечето от тях са единични.

През годините са обсъждани много програми за стимулиране на друго селскостопанско производство в Родопите, като според различни изследвания е възможно на тези земи да се отглеждат билки, маслодайни растения и др. Опция е и създаването на животновъдни стопанства, включително и насърчаването към биопроизводство. Но докато има субсидии (а явно и избори), нищо от изброеното няма да се създаде.

През тази година има сериозно закъснение на кампанията по изкупуването на тютюн, сочат данните на браншовите организации в сектора. По думите им закъснението е по инициатива на търговците и е повече от месец и половина. По информация на Би Ти Ви производителите се съмняват, че има негласни споразумения между големите прекупвачи, заради което и се готвят да сигнализират Комисията за защита на конкуренцията за картел. Фирмите изчаквали решението на производителя на цигари "Булгартабак", след което щели и да обявят и своите цени. От "Булгартабак" са съобщили, че има забавяне, но няма място за притеснение сред производителите.

Автор: Капитал Daily

През 2010 година, притиснато от стачкуващи тютюнопроизводители, правителството взе решение да бъдат отпуснати държавни субсидии за отрасъла за още две години, въпреки че тази практика според правилата на евросъюза трябваше да бъде окончателно прекратена през 2011 г. Тогава кабинетът нарече решението "абсолютния компромис" и увери, че е за последно. Обещанието обаче не бе спазено.

Преди няколко месеца стана ясно, че в бюджета за изборната 2013 г. отново е заложено подпомагане за отрасъла в размер от 73 млн. лв., а правителството вече е получило и разрешение от Брюксел за изплащането им догодина.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

51 коментара
 • 1
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Забраняваме пушенето. Субсидираме тютюна. Шизофрения? Не, просто идат избори.

 • 2
  nochkopenev avatar :-|
  nochkopenev

  Да се пробват с някакво земеделие.

 • 3
  lollymajik avatar :-|
  michael

  До коментар [#2] от "nochkopenev":
  сигурно се надяват да се върнат времената когато си купуваха къщи и коли с парите от тютюна ама няма свърши вече. а има европейски програми за развитие на животновъдството има култури , които могат да виреят там и се изкупуват, районите не са замърсени и биопродуктите ще вървят, не мога да разбера какво са вкопчили в тъпия тютюн

 • 4
  yotata avatar :-|
  йотата

  ОТ тютюна срещу 73 милиона лева субсидия държавата изкарва съотносимо в пъти, в пъти, в пъти в повече отколкото от житото за което заедно с ЕС е платила 1 милиард лева.
  Много ясно, че субсидиите ще продължават.
  А да не вземе да излезе и че тютюнопроизводителите произвеждат и около 30% от от годишно произвежданото мляко в БГ.
  Тогава ползата съотносимо може и да стане в пъти, в пъти, в пъти,в пъти,в пъти,в пъти,в пъти,в пъти по-висока отколкото при житото барабар с рапицата.
  Освен ако, разбира се млякото на тютюнджиите не е цялото в сивия сектор.
  Важни ли са тия детайлчета? Сякаш да. Да сте срещали някъде опити за анализ и стратегии, които да решават евентуалните диспропорции? Да се предприемат някакви реални стъпки? Сякаш не. Що?
  Щото е по-лесно и по се отплаща да разходваш европарите за пиарки.
  А пък и не се знае как ще се разтълкува "връщането на българската държава" из ония райони. Да не вземе пък да порасне изведнъж броя на имамските бради и местната непоносимост към живот без забрадки.
  Или освен Делов и Левски да не вземе да стане изведнъж нещо неприемлив за признаване.

 • 5
  xmm avatar :-|
  xmm

  До коментар [#1] от "misho73":

  Не знам дали е заради изборите.
  Но шизофренията е налице.

 • 6
  xmm avatar :-P
  xmm

  До коментар [#2] от "nochkopenev":

  По-добре хората от обсерваторията на Рожен да се регистрират като тютюнопроизводители - така поне ще получат пари:(

 • 7
  bestbuy avatar :-(
  За да останат ХОРА в България.

  Аман с тия компромиси.. Историята е доказала, че икономиката не понася компромиси и субсидии - това само отлага естествената смърт не неперспективните производства.. и въстановяване на нови .

 • 8
  urbanenomad avatar :-|
  Мартин Сираков

  До коментар [#7] от "bestbuy":

  Зависи. Южна Корея е добър пример за перспективата на добре подбраните субсидии.

 • 9
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  очертават се най-шибаните избори на които може да се наложи да гласувам с много голяма погнуса срещу шибаняците от Позитано 20.

 • 10
  nuzzo avatar :-|

  До коментар [#9] от "Rage Against":

  Докъде ни докараха тия .Да гласуваме за социалисти като алтернатива на болшевики( ГЕРБ). Ще гласувам с отвращение ,за по -малко отвратителните


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK