Бойко Найденов остава шеф на следствието

След избора на нов състав на Конституционния съд очаквани размествания се случиха в парламента и прокуратурата

Досегашният главен следовател Бойко Найденов (вляво) очаквано спечели втори мандат. Той събра единадесет гласа повече от опонента си - прокурорът от Върховна касационна прокуратура Евгени Диков (вдясно)
Досегашният главен следовател Бойко Найденов (вляво) очаквано спечели втори мандат. Той събра единадесет гласа повече от опонента си - прокурорът от Върховна касационна прокуратура Евгени Диков (вдясно)
Досегашният главен следовател Бойко Найденов (вляво) очаквано спечели втори мандат. Той събра единадесет гласа повече от опонента си - прокурорът от Върховна касационна прокуратура Евгени Диков (вдясно)    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Досегашният главен следовател Бойко Найденов (вляво) очаквано спечели втори мандат. Той събра единадесет гласа повече от опонента си - прокурорът от Върховна касационна прокуратура Евгени Диков (вдясно)    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Висшият съдебен съвет (ВСС) очаквано преизбра Бойко Найденов като шеф на Националната следствена служба. В подкрепа на кандидатурата му гласуваха 18 членове на съвета, против се обявиха 7. Найденов заема поста от 2008 година. За втори мандат той беше номиниран лично от главния прокурор Борис Велчев, от председателя на ВАС Георги Колев и от още петима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), така че изборът му за втори мандат се считаше за сигурен. За да бъде гарантирана конкуренцията все пак, други петима членове на ВСС бяха номинирали прокурора от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Евгени Диков.

Това е първото назначение на административен ръководител по върховете на съдебната система от новия състав на кадровия орган на съдебната система и генерална репетиция за избора за нов главен прокурор.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  otlondon avatar :-?
  otlondon
  • + 1

  Сотир Цацаров е роден през 1966 г. в Пловдив. Завършил е право в СУ. От 1 октомври 1992 г. е съдия в Районния съд в Асеновград, а четири години по-късно от 1996 г. става негов председател, с което започва възходящата си кариера като ръководител. От 1998 г. е зам.-председател на Окръжния съд в Пловдив, година по-късно го оглавява. На практика Цацаров е бил редови съдия около четири години. Освен че е бърз в кариерното си израстване, съдия Цацаров бързо се превърна и в любимец на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.Вицепремиерът не се посвени да артикулира ясно предпочитанията си към председателя на пловдивския съд в разгара на поредния „скандал“ между изпълнителната и съдебната власт, която по дефиниция е независима.
  “Цацаров е един от може би най-стабилните съдии в България“, каза вътрешният министър през април 2010 г. по време на поредната престрелка – МВР срещу съда.

  От началото на 2012 година неофициално сред магистрати и политици името на председателя на пловдивския съд все по-силено се спряга за основен претендент за поста главен прокурор.

  По закон най-малко 1/5 от членовете на Висшия съдебен съвет или министъра на правосъдието могат да номинират кандидат за обвинител. А след вземането на решението за избор президентът има право веднъж да откаже да назначи избрания.

  Т.е. изпълнителната власт, заради принципа на разделение на властите, има влияние само при номинирането, но чрез Министерство на правосъдието, а не чрез Министерството на вътрешните работи.

  Но тъкмо заради полезното за обществото разделение на властите, правото да предложи кандидат на изпълнителната власт не трябва да означава предизвестен избор.

  Важно е да направим това уточнение, защото в традицията на зависим Висш съдебен съвет оценката на министъра на силовото министерство за един или друг магистрат има опасност да се схванат като заповед.

  Въпреки законово прозрачната процедура, с номинациите на политическите партии за членове на ВСС, се пораждат редица съмнения дали всъщност зад някои бъдещи членове на ВСС -например депутатката Юлияна Колева, или адвокатът Васил Петров – дядо на внучето на медийния магнат Делян Пеевски (депутат от ДПС), чиито медии обслужват неприкрито управляващите, не прозира дългата ръка на вътрешния министър.

  „Очакванията ни са именно Цацаров да бъде издигнат и избран за главен прокурор“, обясняват магистрати, пожелали анонимност.

  Подобен сценарий на практика не отрече и вътрешният министър Цветан Цветанов, който след като обясни за избора на ВСС, че „трябва да проявяваме една много добра толерантност“, не отговори на въпрос дали изходът на делото в пловдивския съд на уволнената съдия Мирослава Тодорова срещу него, не е всъщност залогът за мястото на Цацаров като главен прокурор.

  Според източници от съда делото за клевета, което Тодорова заведе срещу Цветанов, ще бъде бавено до подсигуряване на избора на председателя на окръжния съд, който е втора инстанция, за главен прокурор, а след това ще бъде окончателно решено в полза на вътрешния министър.

  На конкретно зададения въпрос за съдия Цацаров, поста на главен прокурор и делото за клевета, вицепремиерът заяви: „Какво общо има Цацаров с делото?“.

  Цацаров има общо, защото, както казахме, е председател на съда, който гледа делото по жалба на страната, останала недоволна от изхода му. Така че отговорът на Цветанов, отричайки единственото общо според закона между делото срещу министъра и съдията Цацаров, всъщност признава името на фаворита за главен прокурор на правителството.

  Нередност?
Нов коментар