Новият брой: Пътят към Европа
Close

Чистачи на дългове

Повечето заведени дела и събрани вземания от частните съдебни изпълнители са сигнал, че кризата не е отминала

Неточни, ненавременни или нееднозначни. Повечето икономически показатели имат поне един от тези недостатъци, а някои - всички. Затова, ако искате да си подсилите впечатлението за бизнес пулса в страната, можете да прибегнете и до един неортодоксален, но доста актуален и точен измерител - активността на частните съдебни изпълнители. Чрез тях своите задължения се опитват да събират както държавата, така и банки, компании и дори граждани. Затова и добрите новини за повече клиенти при съдебните изпълнители обикновено означават не толкова приятни времена за останалите бизнеси - лошите задължения се увеличават и съответно кризата не отминава.

А през тази година събраната от тях сума от длъжници за първи път се очаква да надмине 1 млрд. лв., като за сравнение през предходните шест години събраните пари са 2.8 млрд. лв. Според хора от бранша обаче ръстът в бизнеса им е минимален, въпреки че необслужваните задължения се увеличават. Причината е, че наред с повечето неплатежосопосбни длъжници нараства и броят на висящите дела.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  maina100 avatar :-(

  Всичко в името на лихварите,всичко за благото на лихварите!
  Няма по-голям душманин за българина от собствената му държава...

  Нередност?
 • 2
  leon12 avatar :-(
  leon12
  • - 4
  • + 18

  "..като новопоявил се проблем частните съдебни изпълнители сочат некоректни колекторски агенции (фирми за събиране на задължения), които се представят за частни съдебни изпълнители"...
  ---
  Когато писахме тук, че това са типични престъпници, никой не ни обърна внимание..защо чак сега?

  Нередност?
 • 3
  itoskov avatar :-|
  Woland
  • + 7

  Що за идиот ще си, че някой ще ти се "представи" за ЧСИ и ще се хванеш?

  Нередност?
 • 4
  2.5 avatar :-?
  2.5
  • - 2
  • + 4

  Сега остава да се окаже и че лихварите плащат данъци.
  Любопитно е колко от събраното успяват да скрият?

  Нередност?
 • 5
  pagan avatar :-|
  pagan
  • - 2
  • + 5

  Хубаво е да се види какви са последиците (и) за икономиката като цяло от липсата на ясен регламент, по отношение на производствата по несъстоятелност, независимо дали длъжникът е физическо или юридическо лице, търговец или частно лице.

  "Европа има не само кризата с еврото, тя има криза на растежа. Това е така,(и) заради хроничната недостатъчност, да се насърчават амбициозни предприемачи"

  "Europe not only has a euro crisis, it also has a growth crisis. That is because of its chronic failure to encourage ambitious entrepreneurs"
  Les misérables - Economist (In English)

  "...Опитвайки се да открият това, което пречи на предприемачите, комисията миналата година разгледа правните режими определящи регламента за несъстоятелност и установи, че много страни се отнасят към честните неплатежоспособни предприемачи повече или по-малко като измамниците, въпреки че само една малка част от фалитите включват финансови измами изобщо. В някои страни държат провалените предприемачи в състояние на неопределеност в продължение на години. Във Великобритания банкрутиралото лице (bankrupt) се освобождава от несъстоятелност от дълговете си след 12 месеца, в Америка е още по-бързо. Според Комисията, в Германия хората трябва да чакат шест години, за да получат шанс за ново старт, във Франция те чакат девет (виж графика 2). В Германия, на банкрутиралото лице може да му бъде наложена доживотна забрана да заема висши ръководни длъжности в големите компании."

  http://www.economist.com/node/21559618

  В същата таза графика (2), се вижда че в Турция, са необходими само 6 месеца след банкрут за нов старт.

  А как е в България?

  Според законопроекта "Радев"

  "Давността ще настъпва 10 години след като задължението се просрочи."

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/09/28/1915719_okovite_na_dulga/

  И още:

  "...Това, за което финансовите институции настояват, ако се въведе подобен закон, е да се създаде регистър на длъжниците, които са се освободили от своите дългове по давност. Той трябва да е на разположение на банките, за да знаят на кого да отказват заеми, или да ги предлагат при по-висока лихва..."


  Какъв ще е срокът на давност на данните в този регистър?
  Във Великобритания например, данните от подобен регистър се заличават по закон след 6 години.  Нередност?
 • 6
  pagan avatar :-|
  pagan
  • + 6

  Не е ли време вече за по сериозен дебат по тази толкова важна тема, както за хората, така и за икономиката като цяло?

  Още инфо по темата:

  Регламент (ЕО) № 1346/2000 на Съвета
  от 29 май 2000 година
  относно производството по несъстоятелност

  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32000R1346:BG:HTML


  Нередност?
 • 7
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Няма какво да ги жалим т.н. предприемачи. Ясно е, че не от всеки става бизнесмен, нормално е да има фалити. Работа на държавата е да регламентира така нещата, че да е лесно на кредитора да си възвърне вземането. При това не е нужно задължително един бизнес да завършва с фалит, достатъчно е да има начин да му се разпродадат активи до изискуемата сума. Колкото до запориаренто на празни сметки - и това е проблем на държавата да спре палащанията в брой. Факт е, че съдия-изпълнителите са работеща инстанция, достатъчно е процедурите да са по-кратки и изчистени от формализъм.
  Колкото до състоянието на бизнеса, погледнато през призмата на съдия-изпълниелите - нещата не са розови. И това не е новина. Закъсването на една фирма обикновено повлича още няколко след нея по веригата, а това най-бързо се отразява през данните за междуфирмената задлъжнялост. Като цяло така се влошава цялата бизнес-среда и се създава амосфера на несигурност и недоверие. Може би не е толкова важно да има регистър на производствата при ЧСИ, колкото да се започне попълването на регистър на фирмите и сумите по просрочените им вземания.

  Нередност?
Нов коментар