Триумфът на белите покривки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Триумфът на белите покривки

Триумфът на белите покривки

Изборът на Венета Марковска показа, че ГЕРБ и ДПС правят всичко, за да запазят корупцията в съдебната система

18063 прочитания

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Една тайна тройна коалиция се появи в пленарната зала на парламента в сряда сутринта. ГЕРБ, ДПС и каймак от червени депутати застанаха рамо до рамо, за да изберат зам.-председателката на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска за член на Конституционния съд. Парадоксално, но тя събра най-много гласове от народните представители, въпреки че срещу нея имаше сигнал и множество изнесени данни, които поставяха под съмнение факта, че  действително е юрист с "високи професионални и нравствени качества." Изборът на съдия Марковска, която от години е символ на задкулисието в съдебната система, предизвика и безпрецедентно остра реакция на Европейската комисия (ЕК), чиито говорител Оливие Баи директно обвини парламента в прикриване на сигнали за корупция и конфликт и интереси.

Силно (не)зависима кандидатура

Номинацията на Венета Марковска беше издигната от независимия депутат (от РЗС) Дарин Матов. От изслушването се видя, че той беше сламен човек - прочете предварително написаното представяне на Марковска, а после я защитаваше физически от журналистите, дръзнали да й задават въпроси. По време на изслушването пред правната комисия Венета Марковска заяви, че "винаги, и преди 10 ноември" е била безпартийна и ето защо било нормално кандидатурата й да бъде издигната от независими депутати.

Номинацията на Марковска действително беше надпартийна. Депутат от ГЕРБ, подкрепил Марковска, заяви, че е гласувал така, защото имало "партийното поръчение". Той не пожела да го цитираме с обяснението, че го "грозят санкции". В подкрепа на думите му идва и фактът, че в петък не кой да е, а именно пресцентърът на Политическа партия ГЕРБ разпространи наръч от справки от различни институции, които идват да покажат, че срещу "независимия" кандидат Венета Марковска няма висящи производства. Така България стана може би първата държава в света в която нравствени качества се доказват със свидетелство за съдимост.

От разпечатките от гласуването в сряда виждаме, че зам.-председателката на ВАС е получила подкрепа основно от ГЕРБ и ДПС. Народните представители от партията на Ахмед Доган влязоха специално за гласуването на кандидатурата на Марковска. За нея са гласували и осем депутати от БСП - Асен Гагаузов, Димитър Дъбов, Емилия Масларова, Кирил Добрев, Румен Петков, Румен Овчаров и Стефан Данаилов. Общото между тях освен партийната им принадлежност е и фактът, че с изключение на последния всички останали в един или друг момент са представлявали интерес за прокуратурата или МВР. Зад Марковска седят и 19 гласа на независими народни представители начело с антикорупционния ястреб Яне Янев. Тази странна конфигурация видяхме на няколко пъти в парламента, и то почти винаги, когато трябваше да се търси мнозинство по въпросите на съдебната система.

Истинските мотиви

Назначаването на Венета Марковска в КС изглежда като своеобразна награда за лоялното й отношение към управляващите през последните няколко години и в частност "коректното" поведение на ВАС по изборните дела (ГЕРБ няма загубено дело) и тези по жалби срещу кадровите и дисциплинарните решения на Висшия съдебен съвет (ВСС) - назначаването на Владимира Янева и наказанията на Мирослава Тодорова.

Назначаването на Венета Марковска в КС има обаче и друг резултат - "оголването" на зам.-председателския пост на съда. Това ще даде възможност на председателя Георги Колев да назначи човек, който да е лоялен само нему и не се влияе от други центрове на власт. Покрай избора на Венета Марковска за КС се видя, че около нея има няколко групи за влияние. Тя беше припозната от най-различни икономико-политически кръгове - Румен Овчаров, Румен Петков, ДПС и т.н. Встрани от този факт Марковска е свързана с неформално лоби в съдебната система, което омбудсманът Константин Пенчев се опита да вербализира (без да посочва конкретни имена) като "кръга на белите покривки".

Операцията по отстраняването на плевенската съдийка започна по-рано тази година, когато Георги Колев я премести от председател на Първа колегия като ръководител на Втора колегия във ВАС. Така тя загуби възможността да разпределя дела с висок материален интерес - по жалби срещу данъчно-ревизионни актове или срещу решения на Комисията за защита на конкуренцята.

Топлата връзка на Колев с управляващите не е тайна. Още в началото на неговия мандат той взе на работа спътниците в живота на двама народни представители от управляващата партия. Депутатът Емил Радев може да бъде забелязан редовно в съда, а автомобили, регистрирани на негови фирми, ползват служебния паркинг пред ВАС.

(Не)анонимният сигнал

По време на изслушването на Венета Марковска миналатa седмица депутатът от БСП Янаки Стоилов обърна внимание на депутатите, че срещу нея е постъпил сигнал. Червеният депутат беше мигом прекъснат от председателката на правната комисия Искра Фидосова и така и не стана ясно официално какво съдържа сигналът, който впоследствие журналистите получиха неофициално от народните представители (може да го видите на capital.bg).

Дали сигналът е анонимен или не (той е подписан от човек с три имена), не е от голямо значение. Първо в Конвенцията на ООН за борба с корупцията е записано, че властите са длъжни да разглеждат и анонимни сигнали, защото съществува явление като "държавна корупция", което би поставило в опасност автора на сигнала. Второ, което е по-важно, в сигнала се съдържат факти, които са били изнесени в медии (в случая - "Капитал" и mediapool.bg) и които се базират на публична и официална информация.

За какво става дума? В началото на 2010 г. бизнесменът Георги Георгиев влиза в челен сблъсък с двама служители на полицията при рутинна полицейска проверка. Версиите са различни – полиците твърдят, че той е осуетил проверката, а той – че те са се държали арогантно. Според полицаите той представил карта от Народното събрание, според която Георгиев е съветник на депутата от ГЕРБ Ивелин Николов (жената, с която живее последният, беше назначена на работа във ВАС). След това Георгиев представил документ с негово име и надпис "Директор във ВАС". Тази карта е придружена от личния метален знак, който имат картите на съдиите във ВАС.

В колата му имало издаден пропуск за паркинга на ВАС, който бил издаден за неговия автомобил, но на името на Марковска.

Личността на Георгиев привлече вниманието ни поради две причини. Първо покрай имотния скандал в "Приморско", когато стана ясно, че роднини на съдии във ВАС са получавали право на строеж като процедура за крайно нуждаещи се, имаше информация, че Венета Марковска също чрез свои близки е придобила имоти на занижени цени по Черноморието. Тогава при проверка "Капитал" откри, че той също е влязъл във взаимоотношения, но със съседна община – Царево, където придобива "при свободно договаряне" от общината 1.2 декара земя до морския бряг срещу 12 лв./кв.м. Пак от общината и пак на изгодни цени имоти беше придобила и съпругата на колега на Марковска от ВАС. И двете общини - Приморско и Царево, имат десетки дела, по които се е произнасял ВАС. Като зам.-председател на съда Венета Марковска е била в положение да влияе върху тези дела.

След инцидента с полицаите вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че Марковска се е срещала с един от заместниците му, за да говорят за случая. След тази среща делото срещу Георгиев се превръща в дело срещу полицаите. То е иззето от МВР и е пратено на столичното следствие, а за втори наблюдаващ прокурор е назначен близкият до Марковска Венцислав Андреев. След като разбира последния факт, главният прокурор Борис Велчев отне разследването от Андреев.

Встрани от тези обстоятелства, които са потвърдени в журналистически публикации, в сигнала се казва още, че Марковска поддържа редовни контакти с адвокат Румен Еленски  - бивш щатен служител на ДС, член на ЦИК, адвокат на Ахмед Доган и на председателите на Софийския апелативен и Софийския градски съд Веселин Пенгезов и Владимира Янева, на съпругата на председателя на ВАС Георги Колев и др.

Лъжите...

Председателката на правната комисия Искра Фидосова не даде никаква възможност нито на депутатите, нито на Венета Марковска да коментират сигнала. След заседанието тя заяви, че не може да отговаря за Георги Георгиев, защото той не е част от нейното семейство. Тя каза, че познава адвокат Румен Еленски: "Той беше прокурор там, когато аз бях съдия в плевенския съд. Оттам се познаваме. Но като проследите делата, по които адвокат Еленски се явява, просто ще констатирате, че той никога не се явява по дела на съдебните състави, в които аз участвам."

След като парламентът избра съдия Марковска, тя каза, че всъщност адвокат Еленски се е явявал по нейни дела, но дори сестра му и майка му са загубили дело пред нея.

За служебната карта на ВАС, която е намерена при ареста на Георгиев, тя излага следната версия: "По една нелепа случайност, колкото и наивно да ви звучи, на празненство на наши познати изпуснах чантичката си, която той е трябвало да ми предаде." Почти три години по-рано, точно след събитията, на запитване на МВР главният секретар на ВАС отговаря, че Венета Марковска е заявила "изгубване, респективно посегателство срещу нейните лични вещи - дамска чанта, кожен портфейл, както и въпросните липсващи документи". По-късно пред "Капитал" Венета Марковска коментира, че е била забравила портмонето си заедно с картата в автомобила на "нейния познат" Георги Георгиев.

Тя в нито един момент не коментира факта, че е издала пропуск за паркиране на автомобила на Георгиев пред ВАС, а в същото време всячески отричаше каквато и да било връзка с него.

В края на миналата седмица Венета Марковска изпрати писмо до правната комисия, в което каза, че сигналът коментирал "хора, които нямат нищо общо с мен и моето семейство".

От целия този пинг-понг във версиите на зам.-председателката на ВАС става ясно, че всъщност нищо около нея не е ясно.

Гарантирано от Фидосова

Ден преди избора в парламента на членове в КС, цитирана от mediapool.bg, Европейската комисия заяви, че е "обезпокоена от информациите, които поставят под съмнение почтеността и професионалния капацитет на част от кандидатите за КС. Всички обвинения за корупция и конфликт на интереси трябва да бъдат изчистени, за да се защити авторитетът на институцията Конституционен съд".

На следващия ден така очакваният от Брюксел дебат не се случи и парламентът набързо избра депутата от ГЕРБ Анастас Анастасов и Венета Марковска за поста.

Това предизвика втора реакция на говорителя на ЕК, който напомни, че е имало "сериозни съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите", и не отхвърли възможността за извънреден мониторингов доклад (следващият е предвиден чак след година).

Реакцията явно предизвика смут сред управляващите. В четвъртък първо външният министър Николай Младенов се възмути на възмущението на ЕК, че парламентът е допуснал немотивирано назначение.

Коренно противоположна беше реакцията на президента Росен Плевнелиев, който определи реакцията на ЕК като нещо "изключително сериозно".

В полет на кризисен PR председателката на правната комисия Искра Фидосова организира изслушване в парламента на вече избраната за член на КС Венета Марковска. Абсолютен институционален и процедурен нонсенс, всъщност не беше нищо повече от постановка за "пред чужденците", след която с Искра Фидосова се обърна към зам.-председателката на ВАС, за да и каже: "Аз не съм имала никакви съмнения към вас."

Веднъж попаднала в конституционния съд, Венета Марковска ще получи деветгодишен имунитет подобно на народните представители. Това ще блокира всички възможни разследвания срещу нея.

Два дни след сигнала съдия Марковска изпрати писмо до агенция "Фокус", в което нарече сигнала "перфидно изработен компромат, обслужващ определени политически или други интереси и целящ моето дискредитиране в публичното пространство".

Тя отговаря на съставения "на базата на изрезки на жълти или малкотиражни печатни издания" пасквил с: "От библейски времена и до ден днешен е валидна максимата, надживяла времето: Datum mia faktum dare via us."

Според класически филолози, с които "Капитал" се консултира, буквалният превод на написаното от Марковска би бил: "Даден на мен факт да дам път право." И това с уточнението, че някои от думите са неправилно написани, а като цяло няма каквато и да било било синтактична връзка между тях. Вероятно зам.-председателят на ВАС има предвид поговорката Da mihi factum, dabo tibi ius ("Дай ми фактите, аз ще ти дам правото").

Експертите, до които "Капитал" се допита, допуснаха хипотезата да става дума за непознат на филологията диалект на латинския език, който е бил разпространен само в отделни части на римската провинция Долна Мизия и се е говорил от населението на Улпия Ескус, днес с. Гигиен, Плевенска област.

Встрани от шегата, острата реакция на ЕК може да е провокирана от избора на Венета Марковска, но тя има принципен характер и е насочена към всички назначения в съдебната система. Многократно Брюксел е напомнял, че кадруването трябва да е прозрачно и предвидимо и да не се допуска избор на хора, за които има съмнения относно професионалните или етичните им качества. Тази седмица Европейската комисия направо извика същата критика. Има ли обаче кой да е чуе?

Една тайна тройна коалиция се появи в пленарната зала на парламента в сряда сутринта. ГЕРБ, ДПС и каймак от червени депутати застанаха рамо до рамо, за да изберат зам.-председателката на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска за член на Конституционния съд. Парадоксално, но тя събра най-много гласове от народните представители, въпреки че срещу нея имаше сигнал и множество изнесени данни, които поставяха под съмнение факта, че  действително е юрист с "високи професионални и нравствени качества." Изборът на съдия Марковска, която от години е символ на задкулисието в съдебната система, предизвика и безпрецедентно остра реакция на Европейската комисия (ЕК), чиито говорител Оливие Баи директно обвини парламента в прикриване на сигнали за корупция и конфликт и интереси.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

52 коментара
 • 1
  valdim avatar :-|
  Dimov

  "Когато гръм удари, как ехото заглъхва"
  Това политическо късогледство ще струва много на ГЕРБ, а за съжаление и на Републиката. Цялата история изглежда толкова абсурдна и ако не ставаше дума за страната ми само щях тъжно да се усмихна.
  А сега така ме е яд. От безсилието, от лъжата, от лицемерието.

 • 2
  gallnare avatar :-|
  Мария

  Тъкмо се зарадвах на заглавието, и взехте, че го сложихте като подзаглавие! Защо? Стига с иносказателни заглавия, време е нещата да се наричат с истинските им имена: "Изборът на Венета Марковска показа, че ГЕРБ и ДПС правят всичко, за да запазят корупцията в съдебната система".

 • 4
  otlondon avatar :-P
  otlondon

  Шефката на правната комисия напълно игнорира данните за натиск от страна на Марковска върху ръководството на МВР след ареста на близкия й приятел Георги Георгиев през януари 2010 г., като дори не споменава факта, че самият вътрешен министър Цветан Цветанов призна пред Mediapool преди две години и половина, че Марковска е ходатайствала по случая пред заместниците му.

  "На заседание на Комисията по правни въпроси, проведено на 1 ноември 2012 г. беше изслушана г-жа Марковска, която подчерта, че полученият сигнал е донос, засяга въпроси касаещи семейното и имотното й състояние, а тя всяка година подава декларация за имотното си състояние пред Сметната палата, която не е установила несъответствие относно притежаваните от нея имоти. Категорично заяви, че никога не е имала среща с министъра на вътрешните работи или с негови заместници по повод визирания в анонимния сигнал инцидент със служители от същото министерство", обяснява Фидосова на Барозу.

  "Знам, че имаше една среща, която е провеждана, но не зная дали Димитров (Павлин – бивш вътрешен зам.-министър – бел.ред.) или Вучков (Веселин – все още такъв – бел.ред.). Знам, че един от заместниците се е срещал с Марковска по нейно искане, защото жалбоподателят живее на семейни начала с Марковска", заяви през юни 2010 г. вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. Думите му обаче удобно се подминават с мълчание от Марковска и Фидосова вече цяла седмица.

  "По повод твърдяното, че нейният син е имал обща фирма с лице, посочено в анонимния сигнал и е продал след няколко години дяловете си, отбеляза че синът й е пълнолетен и сам взема решенията си. Това не е нарушение на закона според нея и няма никакво отношение към работата й като магистрат", допълва доводите си в защита на Марковска шефката на правната комисия.

  Не се споменава фактът, че общите бизнес отношения между сина на Марковска и Георги Георгиев в миналото бяха съобразително спестени от съдийката при изслушването й преди гласуването на кандидатурата й за КС. Данни за такива връзки бяха публикувани, след като тя категорично отрече въпросният бизнесмен да е близък до семейството й.

  В подкрепа на думите си Фидосова споменава и личния златен почетен знак, с който Марковска бе наградена на 12 май 2011 г. от стария състав на ВСС, който стана причина за множество скандали в съдебната система, както и за няколко остро критични доклада на ЕК, в които директно бе поискана "реформи из основи" на най-т.нар. правителство на съдебната власт.

  Румен Петков и Богомил Бонев – също на амбразурата

  Междувременно съгражданинът на Марковска, бивш вътрешен министър и депутат от БСП Румен Петков активно се включи в нейна защита. Пред агенция Фокус, избрана за официоз и от Марковска, Петков заяви в петък, че обвиненията срещу нея са "анонимни сигнали, и сигнали от граждани с неустановена самоличност, защото зад всички сигнали на граждани, които се размахват в парламента срещу г-жа Марковска, няма нито един реален автор".

  "За мен атаката срещу Венета Марковска е абсолютно нехигиенична, мотивирана от това, че явно на г-н Костов нечистоплътните интереси тук и там не са удовлетворени. Нещо повече, Костов си позволяваше да идва и да възлага на наши народни представители да излязат на трибуната и да клепат Венета Марковска, защото на него не му било удобно. И аз присъствах на това събитие, което според мен е едно от най-срамните в историята на парламентаризма на нова България", добавя Петков по повод огласения от Иван Костов втори сигнал срещу зам.-шефката на ВАС.

  В отбраната на Марковска през последните дни дейно участие взе и уволненият от Костов негов бивш вътрешен министър Богомил Бонев. В социалната мрежа Фейсбук той надълго и нашироко разказва за полицейския произвол, който бизнесменът Георгиев преживял при ареста си през 2010 г.

  "Подкосяват го в крака отзад и тогава къса менискус. Пълзи по земята, опитвайки се да се скрие под колата им, защото скачат и двамат върху гърба му. И жената, което минава всички граници", описва драматичната сцена Бонев в импровизирана дискусия в интернет.

  Всъщност, както Mediapool писа още през 2010 г., по данни от вътрешната проверка срещу въпросните двама полицаи, самият Георгиев е заявил в Шесто РПУ, след като е бил задържан, че има стара травма на крака.

  Друга подробност е, че именно поведението на Георгиев при ареста му стана една от причините Софийският районен съд (СРС) да върне обвинителния акт срещу полицаите Борислав Серафимов и Лина Маркова това лято. Според мотивите на магистратите в него изобщо не са описани действията на бизнесмена, заради които униформените не са могли да му сложат белезници.

  "С оглед на цялостната обстановка в случая и направената правна преценка за злоупотреба с власт е наложително Софийската районна прокуратура да посочи подробни факти за действията на лицето, което в крайна сметка е задържано, защото само така ще бъде дадена възможност да се анализира и поведението на полицейските служители, което във всички случаи следва да се извърши през призмата на действията или бездействията на посочения като пострадал, независимо дали ще се оцени като законосъобразно или не", аргументира се районният съд.

  Съдът постави под сериозно съмнение и декларативния извод на прокуратурата, че от насилието, упражнено при ареста от Серафимов и Маркова върху бизнесмена Георгиев, на него му е скъсан менискуса, от което пък последвала белодробна емболия, застрашаваща живота му. По какъв начин от едното директно е последвало другото, в обвинителния акт не бе описано.

  В писмото до Барозу е подминато и обстоятелството, че преди ареста му бизнесменът Георгиев се легитимира с личната служебна карта на Марковска. За нея тогава съдията твърдеше, че била загубена, а преди ден пред депутатите обясни, че я забравила заедно с "чантичката си за документи", докато била на гости, и Георгиев поел ангажимент да й я донесе.

  "(Марковска) подчерта, че изнесеното твърдение, че познанството й с адвокат води до конфликт на интереси, е нелепо, тъй като Върховният административен съд заседава в различни тричленни или петчленни състав и е невъзможно тя да повлияе на останалите членове от състава при приемането на решение по конкретен спор", пише още Фидосова, визирайки обвиненията срещу съдийката, че в конфликт на интереси се явявала по дела, по които страна е близкият й приятел и съгражданин – адвокат Румен Еленски", пише още Фидосова на председателя на ЕК.

  Първоначално Марковска категорично заяви пред медиите, че никога не е била член на състави, които са разглеждали казуси с участието на Еленски, но след като протоколи от общо шест такива процеса, описани от Mediapool, я уличиха в лъжа, тя промени мнението си. Това обаче също не фигурира в писмото на Фидосова до Барозу.

 • 5
  mastikata avatar :-|
  mastikata

  Държавата се превръща в мафиотска кочина от най-лош Татов вид. Тази елементарна помия ще струва скъпо на късогледите герберчета - загубиха много съществена част от електората който ги подкрепяше на принципа - абе по-добре са от комунистите и турците взети заедно. Е сега се оказа че "ритат" в един отбор всичките изброени - без никакви задръжки.

 • 6
  stavrogin avatar :-|
  Stavrogin

  какви нравствени качества ....с тази физиономия на пожарникар от романа на Бредбъри

 • 7
  red.mary avatar :-?
  red.mary

  "А народът какво ще каже, какво ще прави? Любопитен въпрос! Ти ми казваше едно време, че вярваш още в българския народ. Хайде де! Не се подигравай! В кого вярваш ти ? В това ли рабско племе, което търпи всичко това? Виж го изобразен в представителите му.
  Народа, в когото ти вярваш, е роб, казвам ти, роб; робуването е за него блаженство, тиранията благодеяние, роболепието геройство, презрителното хъркане отгоре - музика! И пак този народ е клет и нещастен, трижд нещастен! Бит от съдбата, осъден да страда и да тегли за други, мъчен от неприятели, а още повече от приятели и спасители, той нямаше нито една твърда точка, на която да спре погледа си, една дръжка, на която да се ослони, той е изгубил вярата в себе си и в съдбата си и е станал тъй "практичен" и трезвен, трезвен до безчувственост. Без помощ, без съвет, съкрушен и разкъсан външно и вътрешно, ето го на, една печална, от бури разсипана останка от стари времена...
  Има ли кой да го съживи, да го повлече подире си? - Идеали? - Суета, вятър!..."

 • 8
  dol avatar :-P
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ

  ГАРАНТИРАНО от НЕДОНОСОВА...иначе този път статията ми хареса!!!..сега те ще прочетат есето и, с което се кани да грабне и литературния Нобел, завършващо със заключението, че МАРКОВСКА е била безукорна в професионалната си кариера ( едно е професионлаизъм и компетентност , друго е нравственост и морал) и ЩЕ НИ изръкопляскат с ръчички..хей ръчички хей ги две- едната цапа, другата замазва, но двете оклепват всичко нааааааааааай- доубрееееее

 • 9
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Където ДПС стъпи - трева не никне.. То всичко се прави в името на кражбите и съсипването на България. Крайно време е тези гнусни мутри да бъдат изритани от българската политика, защото те служат само на 2 неща - Турция и парите.

 • 10
  savov_d.a. avatar :-P
  savov_d.a.

  До коментар [#6] от "Stavrogin":

  пише се такваз.
  ма то какво да чакаш от пожарникар на Бредбъри освен да гори книги.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.