Мръсно зелено

Големи медодобивни предприятия обвиниха псевдо-екологични организации в рекет

Лидерите на "Екогласност" и на Зелената партия Емил Георгиев (вляво) и Александър Каракачанов поискаха оставката на министъра на околната среда Нона Караджова
Лидерите на "Екогласност" и на Зелената партия Емил Георгиев (вляво) и Александър Каракачанов поискаха оставката на министъра на околната среда Нона Караджова    ©  Цветелина Белутова
Лидерите на "Екогласност" и на Зелената партия Емил Георгиев (вляво) и Александър Каракачанов поискаха оставката на министъра на околната среда Нона Караджова
Лидерите на "Екогласност" и на Зелената партия Емил Георгиев (вляво) и Александър Каракачанов поискаха оставката на министъра на околната среда Нона Караджова    ©  Цветелина Белутова

Лицата от тази снимка няма да видите на съвместен протест с други екологични организации, независимо че единият, Емил Георгиев, е председател на политически клуб "Екогласност", а другият, Александър Каракачанов, на Зелената партия. Двамата ги нямаше, когато екологични неправителствени организации и граждански сдружения протестираха по повод последните поправки в Закона за горите. Те не бяха на масовите протести на Орлов мост срещу промените в закона и най-вече срещу текста, който облекчаваше строителството на ски писти, организирани от коалицията "За да остане природа в България". Не присъстваха и на контрапротестите на другото сдружение от екоорганизации - "Природата за хората и регионите", в полза на поправката, които по принцип защитават инвеститорите в ски туризма и зимните курорти.

Нямаше ги и когато активисти на екоорганизациите от "За да остане природа в България" събираха доброволци, за да гасят големия пожар на Витоша това лято например. Нито взеха някакво отношение по казуса със защитените територии, които министерството на земеделието включи в списъка за продажба на държавна земя, но впоследствие отмени, след като представители на екоорганизациите първи осветлиха намерението.

Тяхната "слабост" са предимно металургичните и минните компании, или по-скоро част от тях . А в последно време и строителството по черноморското крайбрежие. Не минава и седмица, без двамата да дадат пресконференция или да организират протест срещу "олигарсите", чиито предприятия "тровят въздуха и водата" и стават причина за фатални заболявания на хората, както и срещу Министерството на околната среда и водите, което според тях работи в полза на тези "олигарси".

Активностите им до такава степен вече втръснаха на атакуваните от тях компании, че те решиха най-после публично да огласят някои от методите им на действие, след като години наред категорично отказваха да говорят официално по проблема.

На единия полюс

Сряда беше денят, в който двете страни се сблъскаха индиректно. В 10 часа сутринта около 50-ина активисти на политическия клуб "Екогласност" на Емил Георгиев, на Зелената партия на Александър Каракачанов, на Партия на зелените на Валентин Симов, движение "Модерна България" на Борислав Цеков и обединението от неправителствени организации "Коалиция за устойчиво развитие" на Дончо Иванов окупираха входа на Министерството на околната среда и водите. Официално протестът трябваше да премине под надслов "Екоинспекцията: майка за едни, мащеха за други", но в продължилата около 40 минути акция така и не стана ясно срещу какво точно протестират събралите се. Председателите на формациите изразиха възмущението си от "продължаващото унищожаване на околната среда" и от министерството на Нона Караджова, което "защитава корпоративните интереси на олигарсите". И поискаха да се прекрати практиката екоразрешителните да се издават без съгласието на жителите. Изказаха се и граждани от Златица и Стара Загора. Като първите поискаха да се прекрати замърсяването на района от дейността на медодобивните предприятия "Асарел Медет", "Елаците мед", "Челопеч майнинг" и "Аурубис". Имаше и представител от Стара Загора, който беше против изграждането на депото за отпадъци в с. Ракитница.

За част от присъстващите обаче целта за събирането също беше неясна, защото няколко жени от Хасково споделиха, че са дошли да протестират срещу мръсния въздух и водата в града, както и срещу започването на добив на шистов газ в Харманли, Свиленград и Тополовград. (За проучванията и добива на шистов газ има наложен мораториум от парламента.) Оказа се, че те са част от женския хор към клуба на обединените пенсионери в Хасково.

На другия полюс

Почти по същото време представители на Българската минно-геоложка камара (БМГК), в която членуват атакуваните от "зелените" дружества, дадоха пресконференция, на която за пръв път казаха публично какво стои зад организираните протести срещу дейността им. Представители на металургичното дружество "Аурубис България" и медодобивното "Асарел Медет" споделиха, че най-често компаниите се атакуват, когато направят инвестиционно предложение. Тогава самонарекли се екоорганизации се активират и започват да обжалват всеки етап от процедурата, през която то минава. Така на практика проектът се блокира за дълъг период от време. Главният секретар на "Аурубис" Георги Николов и директорът човешки ресурси на "Асарел" Александър Чобанов дадоха като пример атаката на зелените срещу проекти на двете дружества. "На общественото обсъждане не дойде никой от екоорганизациите, но след това получихме призовка от съда по заведена от тях жалба", каза Николов.

Зам.-председателят на управителния съвет на БМГК Алекс Нестор описа и още една схема за изнудване от страна на определени екоорганизации. "Обръщат се към адвокатите ни и казват, че ако си платим, няма да се занимават с нас", каза Нестор. Той обясни, че единственият начин подобно заплащане да бъде направено е чрез договор за финансиране на някакъв проект на съответната екоорганизация, но обикновено сумите са изключително големи. Ако обаче фирмите откажат да "финансират" подобно предложение, започват атаките срещу тях. Изпълнителният директор на Българската асоциация на металургичната индустрия Политими Паунова даде пример с излъчен материал по бургаската кабелна телевизия СКАТ. В него се показвала "проядена от киселина работна дреха на активист на екоорганизация в резултат на престой четири часа на площадката на "Арубис". "Това е толкова несъстоятелно, че ми е трудно да го коментирам", добави тя.

Членовете на БМГК описаха рекета на някои представители на екоорганизации с уговорката, че това не се отнася за всички еколози. "Съществуват четири групи екологични неправителствени организации. В първата влизат тези, които разбират, че трябва да има баланс между индустрия и околна среда, и работят за това. Втората група са тези, които не са добре информирани, но се интересуват и влизат в диалог. Има и една специална категория - "фанатици", които са против индустрията като цяло. Има обаче четвърта група – на организации, които под формата еколози манипулират общественото мнение, като целта им е да рекетират компаниите в бранша и да извлекат политически дивиденти", каза Алекс Нестор. Той определи последната група на рекетьорите като доста опасна. Като пример за екологична неправителствена организация, която действа чрез натиск, той назова "Коалиция за устойчиво развитие", чийто председател на управителния съвет е Дончо Иванов.

Според Нестор методът им на работа е следният: отиват в дадено населено място и намират двама-трима недоволни граждани. След това те регистрират инициативен комитет и от коалицията започват да дават пресконференции колко вредна за околната среда и за здравето на хората е дейността на предприятията в съответния район. С политически мотиви с цел да си продадат гласовете на по-големите партии обясни атаката на политически клуб "Екогласност" срещу дружеството "Каолин" (акционер в компанията е съиздателят на "Капитал" Иво Прокопиев) изпълнителният му директор Димитър Ангелов. "Това са маргинални политици, които искат да ни използват за политическа платформа", каза той. Председателят на "Екогласност" Емил Георгиев периодично организира протести и дава интервюта срещу кариерата до град Меричлери, която "Каолин" стопанисва на концесия, и твърди, че тя е причината за замърсяването на питейната вода в града.

Ден след изявленията на членовете на минно-геоложката камара металурзи и миньори заедно със синдикатите от КТ "Подкрепа" и КНСБ протестираха в София срещу рекета на екооганизациите.

"Дали съм искал пари? Да, искал съм пари от тези дружества за изграждане пречиствателни станции...", заяви за "Капитал" Дончо Иванов. А по повод обвиненията в упражняван натиск каза, че може да коментира въпроса едва след като от БМГК и синдикатите му представят документ. "Засега обаче такъв няма", добави Иванов. 

Кой какъв в екоблатото

В екообединението "Коалицията за устойчиво развитие" влизат около 27 неправителствени организации и фондации. На интернет страницата на гражданското сдружение "Хармония", чийто председател е Дончо Иванов, проектът за развитието на коалицията е описан в няколко етапа. Като консолидацията на неправителствените организации трябва да приключи до 2013 г. с учредяването на фондация в обществена полза Фондация "Коалиция за устойчиво развитие" . Посочена е и сумата, която ще бъде изразходвана за проекта – 450 000 евро, а като източници на финансиране са записани – външни донори, кампании и дарения от частни фирми и лица.

Опитът на Дончо Иванов да обедини множество сдружения под една шапка и така да има контрол върху тях не е за пръв път. През 2006 г. той беше в основата на създаването на Зеления алианс. Учредяването стана в НДК, а сред учредителите бяха бившият собственик на ФК "Беласица", Петрич, и общински съветник от града Константин Хаджиниколов (Коце Маца), който по-късно беше съден в Германия за контрабанда на цигари, бившият директор на пожарната Кирил Войнов. В управителния съвет на алианса пък бяха Валентин Симов и председателят на политическия клуб "Екогласност" Емил Георгиев. Една от основните цели на сдружението тогава беше да атакува предложенията на другите зелени организации по националната мрежа "Натура 2000".

Имаха намерение и да участват в местните избори през 2007 г., но обединението се разпадна. Все пак тогава Емил Георгиев успя да намери място като общински съветник в Хасково. Сред дарителите на формацията му тогава с 2400 лв е небезизвестният бивш шеф на митницата в Свиленград от времето на управлението на Жан Виденов Тенчо Лилянов. С него Георгиев членува в Регионално екологично сдружение "Марица 2004" . Тенчо Лилянов беше задържан през 1998 г. при спецакция срещу контрабанден канал за цигари, когато в наетите от него складове беше намерена стоката.

Тънка червена линия

Освен участията им в различни еко- и политически обединения другото общо между Емил Георгиев, Александър Каракачанов и Дончо Иванов е връзката им с БСП. Лидерът на Зелената партия Каракачанов беше коалиционен партньор на социалистите в "Коалиция за България" на парламентарните избори през 2005 г.

Като лидер на "Екогласност" Емил Георгиев подписа споразумение с председателя на БСП Сергей Станишев за подкрепа на кандидатурата на Георги Първанов за втори президентски мандат. Участва и при учредяването на несъстоялото се движение на бившия държавен глава "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ) преди две години. Дончо Иванов пък беше съветник на бившия омбудсман и бивш депутат от "Коалиция за България" Гиньо Ганев. Вероятно по тази линия е и познанството му с Борислав Цеков, който е основен двигател на движението "Модерна България". Цеков беше главен секретар на омбудсмана по времето на Гиньо Ганев. Протестът пред Министерството на околната среда и водите в сряда всъщност е втората съвместна проява на коалицията на Дончо Иванов и на движението на Цеков.

Маргинално обединение

"Основните организатори на протеста пред министерството на околната среда бяхме ние и Коалицията за устойчиво развитие. Останалите политически формации бяха само поканени да се присъединят", коментира Цеков. Той категорично отрече движението да има намерение да влиза в някакво обединение със зелените политически формации.

За сметка на това обаче останалите се оказаха обединени. Лидерът на "Екогласност" Емил Георгиев каза пред "Капитал", че политическият му клуб, Зелената партия и партия на зелените възнамеряват да учредят граждански екологичен обществен съюз

Конфликтът между тези псевдоеколози и бизнеса за съжаление едва ли ще приключи скоро. В момента той по-скоро влиза в открита фаза и става видим за повече хора. За истинското му разрешаване обаче е нужно да се направи друго. На лъжеколозите - тези, под чиято маскировъчна зелена боя стоят само няколко човека, обединени от желанието да изкарат лесни пари, да не се обръща никакво внимание от страна на държавата. А с по-нахалните, които откровено искат пари, за да не протестират, да се заемат прокуратурата и съдът. Защото все пак да искаш пари, за да не направиш нещо лошо някому, е изнудване. То е не само неморално и нередно, но в буквалния смисъл на думата е престъпление.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  purple_rain avatar :-|
  purple_rain

  Няма как да ме убедите,че такива тежки производства са екологично чисти,ако беше така нямаше повечето да ги затворят в Западна Европа.Да не би цианидната технология на Дънди да е щадяща околната среда? Знаете ли къде е обогатителния им завод? В Намибия,това какво ви говори! За нас е много по-важно да си запазим природата чиста,така че трябва да се радваме,че имаме хора,които са готови да я защитават тази природа,а не да ги плюем.Иначе е ясно,че заради проблемите около замърсяването на Каолин,който е собственост на шефа ви Иво Прокопиев ще извадите от сто кладенеца вода,за да компрометирате еколозите!

 • 2
  coldplay avatar :-|
  coldplay

  Въвеждането на модерна инсталация в "Каолин" (в което акционер е съиздателят на "Капитал" и "Капитал Daily" Иво Прокопиев), която значително намалява количеството на използваните реагенти.
  ===============================================
  На вас какво ви говори този цитат,защото на мен ми говори,че Каолин са замърсявали,а сега след тази инвестиция,замърсяват по-малко!При това положение не ви ли се струва,че има конфликт на интереси,за да пишете статии,колко лоши хора са еколозите и дали сте обективни тогава?

 • 3
  trionka77 avatar :-|
  Lana

  До коментар [#2] от "coldplay":

  Ясно е, че веднага ще се скочи от този сектор, че всичко което е срещу тях е бутафорно, лъжливо и измислено. Все пак сектора си е силен, има си гръб - я някоя медиика, я нещо друго...:)
  За Каолин всички знаем, каква е истината, и няма какво да отричаме, че в момента се чудят как да защитят завода - конфликт на интереси, на мен лично ми се струва, че има и то много голям. Уви, истината остава някъде там.

 • 4
  yanko.velev avatar :-|
  yanko.velev

  Едни и същи внушения в няколко статии поред - колко са лоши "зелените", които нападат кого ли не, но ние да акцентираме върху "Каолин", който е собственост на мега почтения бизнесмен Прокопиев - НЕ СЕ ЛИ УМОРИХТЕ?!

 • 5
  ddimitrov avatar :-|
  DDimitrov

  Почтените цели трябва да се постигат с почтени методи, иначе се обезмислят. Говоря и за двете страни.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  abadobata avatar :-|
  Distributed

  Гнусни комунистически отпадъци.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Зелените еуглени направиха маса бели на България от 1989 насам...
  Само спирането на изпълнението на проекта Рила Места и строежа на АЕЦ Белене 1990-92 е достатъчно да се набутат по панделите за дълго време...
  Сега вече закъсаха и го удариха на директно изнудване..... само че не са познали, срещу себе си имат европейски капиталета, мощни фирми които знаят номерата на зелените еуглени и знаят как да се борят с тях...

  Сегашното е само предупреждение, официално....
  Ще следват и шамарчета, яки...

 • 8
  gligi avatar :-|
  gligi

  я, този плужек Борислав Цеков къде се подвизавал...

 • 9
  edin131 avatar :-|
  Bai nik

  и тука само ченгета и деца на ченгета ,и тук водещи пак са ДС

 • 10
  kalinkadrawel avatar :-|
  kalinkadrawel

  офф, хайде сега всички "зелени" да заклеймим, щото е намесено името на издателя Прокопиев, по-леко де


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход