Веселин Вучков: Венета Марковска се срещна с нас във връзка с инцидент с нейни близки

Веселин Вучков

Веселин Вучков: Венета Марковска се срещна с нас във връзка с инцидент с нейни близки

Зам.-министърът на вътрешните работи опроверга съдия Марковска

14214 прочитания

Веселин Вучков

© Цветелина Ангелова


Едно от разминаванията между фактите и твърденията на зам.-председателката на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска, която беше избрана от парламента за член на Конституционния съд тази седмица, беше за това дали е търсила съдействие от висшето политическо ръководство на вътрешното министерство във връзка с ареста на нейния приятел Георги Георгиев от столични полицаи.

През седмицата Марковска каза, първо, че не познава Георгиев, а после, че го познава, но никога не е коментирала неговия арест със зам.-министрите на вътрешните работи, а се била срещала с тях по други въпроси.

Съмненията около личността на Венета Марковска провокираха ЕК да реагира, като директно каза, че парламентът избира кандидати, за които има съмнения за корупция и конфликт на интереси.

Пред "Капитал" зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков потвърди за срещата. Тя е била поискана от Венета Марковска и поводът за нея е бил сблъсъкът от преходната вечер между нейния приятел Георги Георгиев със служители на 06 РПУ.

Срещали ли сте се с г-жа Марковска?

Връщате ме към случай отпреди две-три години. Тогава обяснихме за тази среща. Мисля, че беше в началото на 2010 г. Приехме госпожа Марковска двамата с тогавашния заместник-министър Павлин Димитров.

По чия инициатива беше срещата?

Тя беше пред сградата на министерството, много разтревожена. Поиска да се срещнем и я приехме. Срещата бе много кратка, 5-6 минути. Аз тогава се запознах с нея.

Кога е била тази среща?

Спомените ми са избледнели, отдавна беше. Вероятно в началото на 2010 г., не мога да кажа точно.

По какъв повод е била срещата?

Г-жа Марковска разказа за инцидент от изминалата нощ, при който нейни близки са спрени от патрул на 06-то РПУ в София. Станало някакво спречкване, а като резултат нейните познати били в болница, единият от които в тежко състояние. Тя беше много разтревожена, плачеше през цялото време… Помолихме пострадалите да подадат жалба за инцидента. Това беше всичко. Категоричен съм, че не е оказвала натиск върху нас какво да сторим, изглеждаше много изплашена и разтревожена! Беше назначена проверка по случая, както се постъпва винаги. След половин година синдикатите поискаха среща с нас в защита на служителите по този инцидент. Както обикновено се случва – твърденията са противоположни… Доколкото си спомням, наказанията бяха отменени, водеше се досъдебно производство. Наказателното дело ще каже кой е крив и кой е прав, ние не сме били там и не сме съдии. Но Марковска не ни е оказвала натиск, това е истината.

Едно от разминаванията между фактите и твърденията на зам.-председателката на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска, която беше избрана от парламента за член на Конституционния съд тази седмица, беше за това дали е търсила съдействие от висшето политическо ръководство на вътрешното министерство във връзка с ареста на нейния приятел Георги Георгиев от столични полицаи.

През седмицата Марковска каза, първо, че не познава Георгиев, а после, че го познава, но никога не е коментирала неговия арест със зам.-министрите на вътрешните работи, а се била срещала с тях по други въпроси.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


44 коментара
 • 1
  npaine avatar :-P
  NPaine

  Висш съдия звъни на зам министъра на Милицията, ама това не било натиск или опит за минаване тънко....ахахаха, чекай че повервах.

  Демек, това дето ви вали е жълто, мирише на амоняк, ама е дъжд да не си помислите нещо друго...

 • 2
  liksen avatar :-|
  liksen

  Това не е нищо учудващо в тази Татковина! Изобщо който си мисли, че има някакви права, правова държава или правосъдие, трябва да бъде настанен в лудница! Всичко това са театри за мат'рияла.
  Нещата из държавните сгради в центъра на София се решават така - топ юристка не знае какво да прави и звъни направо на двамата зам.-министри за съдействие. Защото като зам.-шеф на Върховен съд ЗНАЕ, че не може да разчита на правосъдие.
  От край време най-силно е ТЕЛЕФОННОТО ПРАВО - да знаеш на кого и кога да се обадиш!

 • 3
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Наистина е излъгала,ама не много.Това следва да се разбере от този човек.Извикала ни е на пожар,ама не сме се натискали.

 • 4
  stavrogin avatar :-|
  Stavrogin

  Ама знае жената на чие рамо да поплаче

 • 5
  rand0mabstract avatar :-|
  rand0mabstract

  Е, браво. Съботносутринно полицейско почистване със съучастието на медия, която се явява удобно място за изява, защото липсват въпроси, годни да срутят подготвените изречения за реабилитацията на г-жа Марковска чрез включване в образа й на нормални човешки черти и слабости, будещи естествено съчувствие. Разбираме, че Марковска е била уплашена и разплакана заради полицейски произвол над неин близък, който дори в този момент е в болница - "Категоричен съм, че не е оказвала натиск върху нас какво да сторим, изглеждаше много изплашена и разтревожена!"; "Тя беше много разтревожена, плачеше през цялото време…"; "Наказателното дело ще каже кой е крив и кой е прав, ние не сме били там и не сме съдии".
  Можеше да бъде зададен поне въпрос за начало - защо г-н Вучков проявихте инициатива днес да ни разкажете за избледнелия си спомен; министърът на вътрешните работи знае ли, че ще говорите и т. н.
  Но все още е възможно да бъдат осведомени читателите, дали г-н Вучков сам е поискал да говори или медията го е издирвала настоятелно, докато се съгласи. Това е информация, която би запълнила част от липсващите въпроси.

 • 6
  raden avatar :-|
  raden

  Това тук : "Тя беше много разтревожена, плачеше през цялото време…", ми намирисва на театър. Висш служител на правораздаването би трябвало да се държи много по-спокойно в такава ситуация. Как иначе ще взима правилни решения е стресови ситуации?

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Те това си седерастията и един скандал не може да спретне както се полага.... накрая кво, пшик, сълзи и сополи....

 • 8
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Тая слуга, която си получава наградата "за-слугата" ако беше поне малко достоен човек щешеотдавна да си подаде оставката. Явно не я вълнува нито просперитета на съдебната система, нито добруването на България. Вълнува я само КОКАЛА. Такива хора нямат място в нито едно управително тяло, а камо ли в Конституционния съд. Заради такива роболетни слуги мафията ни разказа играта и си изгонихме децата от България.

 • 9
  gvt avatar :-|
  gvt

  А сега, кой лъже? Новоизлюпения конституционен съдия или Зам. министъра на вътрешните работи?
  Може ли всеки разтревожен и разплакан гражданин да бъде приет от Заместник министъра на вътрешните работи ако стои пред сградата на министерството и циври? А какво да кажат хората, на които близки загубиха живота си по вина на полицаи? И те ли да отидат да поплачат на рамото на министрите?

 • 10
  4itatel avatar :-|
  Elena Dimitrova

  Интересно е и друго-дали всеки в ситуация подобна на описаната от Марковска,ако поплаче пред споменатото министерство,ще получи внимание и подкрепа,каквато е получила тя?!Питам г-н Вучков?!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал