Без стимули за големите инвестиции
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Без стимули за големите инвестиции

Идеята на агенцията за инвестиции бе държавата да възстановява за определен период осигурителните вноски на нови големи инвеститори.

Без стимули за големите инвестиции

Липса на пари ще блокира облекченията

Стефан Антонов
4177 прочитания

Идеята на агенцията за инвестиции бе държавата да възстановява за определен период осигурителните вноски на нови големи инвеститори.

© Георги Кожухаров


Облекченията за големи инвеститори, които икономическото министерство предложи през август, може да се отложат за неопределено време. Това съобщиха два източника на "Капитал Daily" и посочиха, че причината е в отказа на Министерството на финансите да финансира тази политика във вида, в който се предлага.

Идеята на икономическото министерство бе държавата да възстановява осигурителните вноски, направени от фирми, сертифицирани с инвестиционен клас А и Б (т.е. големи проекти в точно определени области). Такива текстове са заложени в поправките на закона за насърчаване на инвестициите, а в правилника към закона трябваше да стане ясно за какъв период от време да са преференциите - за две или три години.

Министерството на финансите обаче не е отредило на икономическото министерство допълнителни средства за провеждане на такава политика. Това означава, че екипът на министър Делян Добрев ще трябва да съкращава разходи в структурите си, за да освободи ресурс, с който да възстановява осигуровки, или облекчението няма да се преведе в действие през 2013 година.

За и против

Българската агенция за инвестиции вече две години призовава да се въведат стимули за инвеститорите, които разкриват работни места в индустриалния сектор или в областта на експортно ориентираните услуги като аутосорсинг. По думите на нейния директор Борислав Стефанов точно това накланя везните при чуждестранните компании, когато се спрат на Балканите като място за разширяване, но се колебаят дали новите мощности да бъдат разкрити в България, Румъния или Сърбия.

"Държавите около България дават между 5 и 10 млн. евро за проекта на всяка отделна компания, опитвайки да я привлекат, а у нас целият бюджет за насърчаване на инвестициите е 2.5 млн. лв.", коментира Стефанов. Той допълва, че проектозаконът обвързва субсидиите с разкриването на определени работни места и тяхното запазване за определен период от време.

Алтернативи

Макар и облекченията да се позволят от закона, с липсата на бюджет те няма да проработят, коментираха експерти от държавната администрация. Според тях обаче има една мярка, която може да заработи въпреки това, но Министерството на икономиката все още се колебае дали да я въведе.

Става въпрос за индивидуално обслужване на сертифицираните инвеститори от администрацията или от частни консултанти. Те ще общуват с общините и държавните служби, които трябва да издадат разрешения и други административни актове, нужни за започването на определено производство. Ако местната администрация или данъчните  бавят издаването на конкретен документ например, чиновникът ще има възможност да сезира кметовете или ресорното министерство, така че проблемът на фирмата да се реши по-бързо.

За момента обаче икономическото министерство е резервирано да допусне частни консултанти, макар че разходите за тях щели да се поемат от самите инвеститори, а не от държавния бюджет. Според Борислав Стефанов обаче това ще е недостатъчно за да може България да провежда успешна политика по привличане на инвестиции.

Облекченията за големи инвеститори, които икономическото министерство предложи през август, може да се отложат за неопределено време. Това съобщиха два източника на "Капитал Daily" и посочиха, че причината е в отказа на Министерството на финансите да финансира тази политика във вида, в който се предлага.

Идеята на икономическото министерство бе държавата да възстановява осигурителните вноски, направени от фирми, сертифицирани с инвестиционен клас А и Б (т.е. големи проекти в точно определени области). Такива текстове са заложени в поправките на закона за насърчаване на инвестициите, а в правилника към закона трябваше да стане ясно за какъв период от време да са преференциите - за две или три години.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  vjacho avatar :-P
  Вячеслав Атанасов

  Слава богу!Не беше добра идея.Беше една от многото плоскости,които водят до дъното.

 • 2
  dun avatar :-|
  dun

  на световно ниво облекченията за "големите инвеститори" са резултат от масиран лобизъм съчетан с корупция... така е и в България

  никой от тези големи инвеститори няма потенциал да създава и стимулира адекватно икономическо развитие

  добрата икономика се създава с много малки фирми с различно предназначение и търсещи различни способности

  икономически малоумно е, дори престъпно, да се извиват ръцете на малкия бизнес докато пълним с огромни фунии от държавния бюджет гърлата на монополисти !

  най-добрия пример е минната индустрия - срещу 30 хил раб. места (зле платени и зле осигурени за кошмарния труд) извличат природните ни богатства (държавна собственост според Конституцията) срещу 1-2% концесионна такса, замърсяват и унищожават околната ни среда и ние ще се чудим как да им спестим (още) разходите ...

 • 3
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Агенцията няма с какво да се похвали. И като няма резултати, поне да има идеи. Дори и глупави. Така се симулира дейност.
  Не можем да впечатлим инвеститорите с добра бизнес среда, работеща съдебна система, добро образование или малко корупция. Но няма страшно - пари шъ им дадем и веднага ще дойдат. Понеже около нас тези дават - те за това и те са вързали...

 • 4
  malakai avatar :-|
  Malakai

  Доколкото разбирам става дума за облекчения за инвеститори в конкретни сектори, а не за всички.

  Затова няма смисъл да се дават примери с компании от минното дело при положение, че никой няма за цел да привлича инвеститори в този сектор.

  На мен двете идеи за индивидуалното обслужване и за облекчаване на разходите през първите две години (когато така или иначе още изграждаш предприятието) ми звучат много правдоподобни!

  Дано все пак да намерят начин да ги приемат и вкарат в действие!

 • 5
  bbs avatar :-|
  Lord

  До коментар [#2] от "dun":

  Не е точно така. По света малкия и средния бизнес произвежда нещо - примерно в Германия основните поддоставчици на фирми като BASF, Siemens, или всички автопроизводители - са малки и средни фирми.

  У нас, малкия и средния бизнес се занимава основно с търговия и дистрибуторска дейност. Купуват нещо в единия край на града за 10 лв и го продават на някакви в другия край за 20, а те от своя страна го продават на някакви в центъра за 30. И така си преливаме от пусто в празно, но иначе сме много горди с това, че основно у нас има малки и средни фирми. Това, че от много от тези фирми няма никакъв смисъл, обикновено не го казваме.

 • 6
  bbs avatar :-|
  Lord

  До коментар [#3] от "pzashev":

  Агенцията за инвестиции беше една от основните институции, за да дойдат в България Инграм Майкро - фирма която е #75 в Fortune 500. Те от няколко месеца са в София и вече имат около 100 човека с перспективата да станат към 250-300 и дългосрочно около 500-600. Също така, агенцията от няколко месеца работи с BHTC, които наскоро обявиха, че идват в България. Те са единствената фирма в света, която произвежда климатици за Бентли, Ламборгини и Бугати, както и един от големите доставчици за Ауди и Мерцедес.

  Също така, агенцията за инвестиции работи доста усилено с Reichle & Massari, които в началото на октомври отвориха завод за производство на конектори за фиброоптика в София (фирмата е една от 500-те най-големи в Швейцария като оборот) и с ALC Bulgaria, които от февруари насам работят в с. Мусачево и обработват кожа за седалките на BMW. Там вече работят около 600 човека и има добър шанс да се увеличат скоро.

  Като за една от най-малките агенции в България вероятно не е толкова зле. Подозирам че много частни фирми с доста повече хора и бюджет нямат с какво повече да се похвалят.

 • 7
  gibi avatar :-|
  gibi

  "За момента обаче икономическото министерство е резервирано да допусне частни консултанти, макар че разходите за тях щели да се поемат от самите инвеститори, а не от държавния бюджет. Според Борислав Стефанов обаче това ще е недостатъчно за да може България да провежда успешна политика по привличане на инвестиции."
  Ами недостатъчно е за "България", как няма да е недостатъчно? Нали тогава частните консултанти ще загубят всякакъв интерес да "привличат" "специалисти", като Доган и да им дават 35% от хионорара си!

 • 8
  benkovski11 avatar :-P
  Бенк-Бенк

  [quote#3:"pzashev"]Не можем да впечатлим инвеститорите с добра бизнес среда, работеща съдебна система, добро образование или малко корупция. Но няма страшно - пари шъ им дадем и веднага ще дойдат.[/quote]

  -Да получиш "немъчени" пари е сладко нещо.Що не вземат направо да ги субсидират инвеститорите или направо да им определят и дават печалба "на готово" без дори да разкриват мощности и работни места?Само срещу намерения.

 • 9
  kihano avatar :-|
  kihano

  Ауууу няма захарчета! Ами сега? Дали пък да не стимулираме инвеститорите както всички останали - с пъчка!

 • 10
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  До коментар [#6] от "Lord": Здравейте! Благаря Ви, че обръщате внимание и на достиженията на агенцията. Аз се радвам на всяко едно работно място отворено в България. Чудесно е, че указаните от Вас фирми са доказани лидери в областта си.
  В същото време ако гледаме инвестираните в България пари през последните 3 години, това не са достатъчни резултати, дори и за една малка агенция.
  Другият ми аргумент е че, конкурентното ни предимство не може да е в поемане на разходите на инвеститора. Имаме нисък корпоративен данък. Заедно с добър бизнес климат и квалифицирана работна сила би следвало да е достатъчно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK