Експерти поискаха облекчен ДДС режим за малките фирми (допълнена)

Данъкът да се внася, едва когато клиентът плати доставката, предлагат икономисти

Министерство на финансите най-вероятно ще отхвърли инициативата за облекчен ДДС режим спрямо малките и средни фирми, коментира високопоставен експерт от ведомството.
Министерство на финансите най-вероятно ще отхвърли инициативата за облекчен ДДС режим спрямо малките и средни фирми, коментира високопоставен експерт от ведомството.    ©  Николай Николов
Министерство на финансите най-вероятно ще отхвърли инициативата за облекчен ДДС режим спрямо малките и средни фирми, коментира високопоставен експерт от ведомството.
Министерство на финансите най-вероятно ще отхвърли инициативата за облекчен ДДС режим спрямо малките и средни фирми, коментира високопоставен експерт от ведомството.    ©  Николай Николов

Специален режим за деклариране и плащане на ДДС от малките и средни предприятия поискаха Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия (АССП) и финансовият портал "Моитe пари".

Моделът предвижда фирмите с годишен оборот до половин милион евро да внасят ДДС в бюджета, едва когато си получат парите от клиента. В момента данъкът става дължим на 15-о число на месеца, следващ, този, в който е издадена всяка данъчна фактура.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


38 коментара
 • 1
  kachev avatar :-|
  kachev

  Много правилно, като се има предвид, че фирмите очакващи плащане от бюджета си получават парите ако имат късмет с 5-6 месеца закъснение. И през това време трябва да внесеш ДДС за 6 фактури, които си пуснал. Държавата бави разплащанията си, но иска да и внесеш веднага ДДС-то. Как очакват коректност, като те не са коректни??????

 • 2
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  На мен ми звучи разумно, държавата не губи, не губи и бизнеса, а този който задържа плащането с месеци не печели пари от нищото както досега, защото досега той имаше право да приспада веднага ДДС по извършените покупки независимо, че не ги е платил а на третия месец дори печели реални пари след като държавата му ги възстановят. Много разумно и наложително. Аз подкрепям с две ръце и браво на тия хора дето са предложили схемата. Ако министъра е против значи той подкрепя настоящото статукво, което е против работещия бизнес и обслужва точенето на неплатен ДДС от държавата, което се практикува откакто е въведен закона от близките до властта фирми.

 • 3
  bajtan avatar :-|
  dark'star

  "Късно е либе за китка ... ! "
  Бизнес в България ... ?
  Н И К О Г А !!!
  Триста хиляди фирмички те бяха на брой ...
  ... и треснаха кепенци след първия бой ...!
  Умряла крава мляко не дава ! ...

 • 4
  busy2 avatar :-?
  Dr.Jotker

  а ако бизнеса не си събере вземането, от това да не би да следва че няма да внесе ДДС? :) малко наивно звучи.
  За бизнеса е по-добре да се научи да си управлява по-консервативно вземанията и да стиска по-здраво кесията.
  Тая работа просто няма как да стане ... някъде по света има ли подобни практики?

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  ЗДДС е може би най-хармонизираният с изискванията на ЕС закон изобщо. Такива отклонения няма да бъдат допуснати никога. Но можеше спокойно да се помисли, да не се подават нулеви декларации.

 • 6
  ivan_s avatar :-|
  ivan_s

  естествено, че фирмите трябва да контролират по-добре вземанията си, само че при криза за всички това няма как да стане толкова ефективно. трябват и някои стимули. как държавата помогна на бизнеса в кризата досега? я да видим малко по- на запад какво стана. ниски лихви по кредити за бизнеса, наливане на пари в банки и застрахователни компании .... Тук някой видял ли е държавата да се застъпи за някой бизнес ....

  подкрепям идеята и дано има развитие

 • 7
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  До коментар [#4] от "sfera":

  Ами той може и да не го внесе 2-3 години, докато не му го платят но пък и оня, който има да плаща няма да може да си го приспадне дори от неговите продажби, тъй, че държавата няма да загуби никакви приходи.

  До коментар [#5] от "cinik":

  Подобна схема за ДДС би трябвало да се прилага по целия ЕС.

 • 8
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#3] от "bay Tan":

  За жалост май си прав колега, аз съм доста упорит човек, но постоянно се убеждавам, че към момента да се работи почтено и легално, без държавна протекция е почти невъзможно, като понякога се получава, че си в нарушение поради неизпълнен ангажимент на държавна институция към теб, за което те санкционира друга държавна институция и това поради факта, че си опитал да спазиш закона - ТАКА НЕ СЕ РАБОТИ.

 • 9
  bajtan avatar :-|
  dark'star

  [quote#8:"beriya"]АКА НЕ СЕ РАБОТИ.[/quote]Зная го на собствен гръб =
  Тук наказват свестния и коректния ...

 • 10
  kkk_20 avatar :-|
  kkk_20

  [quote#2:"dreamer"]Ако министъра е против значи той подкрепя настоящото статукво, което е против работещия бизнес и обслужва точенето на неплатен ДДС от държавата, което се практикува откакто е въведен закона от близките до властта фирми.[/quote]

  100+ Точно моето мнение!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход