Брюксел с песимистична прогноза за българската икономика

Оли Рен изтъква, че Европа трябва да продължи с фискалната консолидация и структурните реформи

Брюксел с песимистична прогноза за българската икономика

Еврозоната ще продължи да е на косъм от рецесия и през 2013 г.

8060 прочитания

Оли Рен изтъква, че Европа трябва да продължи с фискалната консолидация и структурните реформи

© Reuters


Европейската комисия (ЕК) не е оптимист за развитието на българската икономика през следващите две години. Този извод може да се направи от есенната прогноза на институцията за икономическите очаквания за страните от Европейския съюз. Комисията очаква по-нисък икономически растеж за страната и по-висока безработица, като отчита по-добрата събираемост на данъците.

Брюксел повиши леко прогнозата си за ръста на българската икономика за тази година и я понижи за следващата. Днешните очаквания са българската икономика да нарасне с 0.8 процента през тази година, при 0.5 на сто през пролетта. Въпреки това, ЕК остава значително по-песимистична за икономиката от правителството, което очаква БВП да се повиши с 1.4%, както и от БНБ, коята предвижда ръст от 1.2 на сто за 2012 г..

ЕК обаче понижава прогнозата си за българската икономика през следващата година, като очаква тя да порасне с 1.4% от 1.9 на сто през май. През 2014 г. предвижданията са БВП да се покачи с 2 процента.

Ръст на заплатите при висока безработица

Безработицата ще продължава да бъде проблем, а Еврокомисията очаква през тази година да достигне 12.7%, да се запази на това ниво през следващата, а през 2014 г. да спадне съвсем малко до 12.5%. В пролетните прогнози очакванията бяха показателят да бъде 12 на сто тази година и 11.9% догодина. Според данните на Евростат през септември безработицата у нас е достигнала 12.4%. Очакванията за инфлацията в България са понижени леко до 2.5 и 2.6 процента за 2012 и 2013 г. от съответно 2.6 и 2.7% в пролетната прогноза.

Според доклада на ЕК възстановяването на българската икономика през следващите две години ще разчита основно на вътрешното търсене. Инвестициите обаче ще са основно по линия на проекти, финансирани по програмите на ЕС. Комисията очаква пазарът на труда да се стабилизира през 2013 г. и да започне леко да се възстановява чак година по-късно. Ръстът на заплатите и разходите за труд обаче се очаква да остане сравнително силен.

Брюксел отчита подобрената събираемост на данъците, дължащо се на свързването на всички касови апарати с НАП. Поради това се очаква бюджетният дефицит през тази и следващата година да остане в рамките на 1.5%, а през 2014 г. да се свие до 1 на сто от БВП. "Въпреки благоприятните тенденции в приходите, се очаква разходите също да нараснат значително", отбелязва ЕК, като цитира предвиденото в бюджета за следващата година увеличаване на пенсиите с 9.3%. Комисията прогнозира, че брутният държавен дълг ще се увеличи от 16.5% от БВП през 2011 г. до 18.5% през 2014 г.

Влошаване в еврозоната

За целия Европейски съюз комисията прогнозира свиване на БВП с 0.3% за тази година, а в еврозоната спадът ще достигне 0.4 на сто. Догодина се очаква икономиката на ЕС да постигне ръст от 0.4%, а тази на страните от валутния съюз – от едва 0.1 на сто. През май Брюксел прогнозираше нулев ръст в ЕС и свиване с 0.3% в еврозоната през 2012 г., както и значително по-бързо възстановяване през 2013 г., съпроводено с нарастване на БВП с 1.3. и 1% съответно в ЕС и еврозоната. Според новите прогнози растежът на БВП през 2014 г. се очаква да бъде 1.6% в ЕС и 1.4 на сто в еврозоната.

Сред отделните държави най-висок икономически ръст се очаква да постигне Латвия – 4.3%, следвана от Литва, Естония и Полша с по над 2.4 на сто. В другата крайност ще е Гърция, чийто БВП се очаква да свие с 6% през тази година, с още 4.2 на сто през 2013 г. и да се върне към умерен растеж през 2014 г. Най-голямата икономика в региона – Германия, ще нарасне с по 0.8% през тази и следващата година и с 2% през 2014 г., прогнозира ЕК.

"Европа преминава през труден процес на възстановяване на макроикономическото равновесие, който ще продължи още известно време. Нашите прогнози са за постепенно подобряване на перспективите за растеж на Европа от началото на следващата година. Няколко важни политически решения поставиха основите за укрепване на доверието. Напрежението на пазара спадна, но няма място за самодоволство", коментира комисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен.

Той също така изтъква, че Европа трябва да продължи с "благоразумната фискална политика" и прилагането на структурни реформи, за да се създадат условия за устойчив растеж, който да намали безработицата от сегашните "недопустимо високи равнища". През септември безработицата във валутния съюз достигна рекордните 11.6% и вече засяга над 18.4 млн. души. Безработицата се очаква да достигне до малко под 11% в ЕС и до 12% в еврозоната през 2013 г., като се запазят големите разлики между отделните държави членки.

Плахо възстановяване през 2013 г.

Растежът на БВП през 2013 г. вероятно ще остане съвсем слаб, след което ще се засили до известна степен през 2014 г.. Очакванията на Брюксел са нетният износ да продължи да допринася за растежа. Прогнозите сочат запазване на слабото вътрешното търсене през 2013 г. и засилване едва година по-късно, тъй като то продължава да бъде ограничавано от процеса на намаляване на задлъжнялостта в някои държави членки.

Европейската комисия отчита напредък в областта на фискалната консолидация. Дефицитът по консолидирания държавен бюджет през 2012 г. се очаква да спадне до 3.6% в ЕС и до 3.3% в еврозоната. Съотношението на държавните дългове към БВП обаче се очаква да нарасне догодина от 93 на 95% в еврозоната и от 87 на 89% в ЕС.

ЕБВР прогнозира значително забавяне на икономиките в Централна и Източна Европа

Страните от Централна и Източна Европа са изправени пред "значително икономическо забавяне" тази и следващата година в резултат на продължаващото сътресение в еврозоната, прогнозира Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). "Кризата в еврозоната се засили едва в края на 2011 г. и не се отрази на годишните икономически показатели за региона в преход", отбелязва ЕБВР в доклада си за 2012 г. Оттогава обаче дълговата криза в еврозоната се влоши. "Възстановяването спря в много страни в преход, които са твърде силно обвързани с еврозоната", допълва банката.

Тъй като еврозоната вероятно ще "напредва бавно и неравно към овладяването на кризата", в близко бъдеще последиците ще продължат да се отразяват отрицателно върху растежа в региона в преход, според институцията.

В доклада се посочва също, че растежът на БВП в Югоизточна Европа и балтийските страни ще бъде "особено бавен", след като някои държави "навлязоха или отново ще влязат в лека рецесия". При тези условия увеличението на БВП в региона се очаква да "се забави значително" до 2.7% през тази и 3.2 процента през 2013 г. спрямо 4.6 на сто през 2011 г. Растежът в страните, които са най-обвързани с еврозоната, ще отслабне значително спрямо 2011 година. "Рецесиите в Хърватия, Унгария и Словения ще се задълбочат още, а дори обичайно издръжливата полска икономика сега се очаква да нарасне по-малко", твърди ЕБВР.

Европейската комисия (ЕК) не е оптимист за развитието на българската икономика през следващите две години. Този извод може да се направи от есенната прогноза на институцията за икономическите очаквания за страните от Европейския съюз. Комисията очаква по-нисък икономически растеж за страната и по-висока безработица, като отчита по-добрата събираемост на данъците.

Брюксел повиши леко прогнозата си за ръста на българската икономика за тази година и я понижи за следващата. Днешните очаквания са българската икономика да нарасне с 0.8 процента през тази година, при 0.5 на сто през пролетта. Въпреки това, ЕК остава значително по-песимистична за икономиката от правителството, което очаква БВП да се повиши с 1.4%, както и от БНБ, коята предвижда ръст от 1.2 на сто за 2012 г..


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


44 коментара
 • 1
  vizantietz avatar :-(
  Българина

  Отново една камара безпочвени коефициенти и числа, които накрая винаги се оказват грешни...

 • 2
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77

  "Въпреки това, ЕК остава значително по-песимистична за икономиката от правителството, което очаква БВП да се повиши с 1.4%, както и от БНБ, коята предвижда ръст от 1.2 на сто.

  ЕК обаче понижава прогнозата си за българската икономика през следващата година, като очаква тя да порасне с 1.4% от 1.9 на сто през май. "

  Значително по-песимистичната прогноза е по-висока от тази на БНБ и същата като на правителството. Корегирайте се

 • 3
  tiggo avatar :-|
  Тихомир Гочев

  Ако прогнозите бяха за спад на икономиката, бих разбрал заглавието.
  При положение, обаче, че се прогнозират, макар и наистина скромни ръстове подобно заглавие е неуместно. Незадоволително/ слабо/ представяне е по - адекватно определение. В общи линии не вярвам на тези прогнози. Доказателство - ЕК е близо до истината едва, когато до края на отчетния период остават по - малко от два месеца - лесно е да правиш прогнози, когато почти цялата година е отминала и имаш данни за 3/4 от периода...

 • 4
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  До коментар [#2] от "ivanko77":

  Очевидно авторът на статията Филип Буров смята, че 1.4% очакван ръст за 2013г. според ЕК е по-песиместичен от 1.4% очакван ръст за 2013г. според правителството.

  Цитирам:"ЕК остава значително по-песимистична за икономиката от правителството, което очаква БВП да се повиши с 1.4%"

  "ЕК обаче понижава прогнозата си за българската икономика през следващата година, като очаква тя да порасне с 1.4%"

 • 5
  unsworth avatar :-|
  unsworth

  И аз намирам заглавието за насаждащо излишен песимизъм. ЕК прогнозира ръст от над 1% за България при предвиден +0,4% за ЕС за догодина. На този фон наистина сме ако не отличници, то поне за оценка (5). За песимизъм обаче няма място...

 • 6
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  "Брюксел отчита подобрената събираемост на данъците, дължащо се на свързването на всички касови апарати с НАП."-
  Българското Министерство на финансите нищо не отчете.Брюксел май сиговори на аба и не им се работи.

 • 7
  nefertiti_egipt avatar :-?
  Нефертити

  Е, що пък не ни вярвате?

 • 8
  bz avatar :-|
  bz

  Както се вижда в коментарите тези внушения в заглавията които не отговарят на цифрите в статиите вече не вървят.
  Колкото и да ни убеждавате че това е лошо с недомлъвки и внушения цифрите са си цифри.
  Гледам пропускате избирателно новините за бюджетния излишък който преди месеци съвсем уверено твърдяхте че ще е дефицит.

 • 9
  jugozombi avatar :-?

  До коментар [#8] от "bz":

  Именно. Време е собствениците на "Икономедиа" да разберат, че да се развива сериозна и предизвикваща обществено доверие медия е едно, а да се очаква с негативистична манипулативна пропаганда да се свали правителство с цел стабилизиране на собствените финанси - съвсем друго.

 • 10
  graf avatar :-|
  Graf

  До коментар [#4] от "BlueWater":

  Причината е в твоя телевизор, щото не успяваш да се справиш с елементарен текст. Функционално неграмотен, по дефинициите от PISA..


  [quote#4:"BlueWater"]Цитирам:"ЕК остава значително по-песимистична за икономиката от правителството, което очаква БВП да се повиши с 1.4%"

  "ЕК обаче понижава прогнозата си за българската икономика през следващата година, като очаква тя да порасне с 1.4%"[/quote]

  Първото 1.4% се отнася за 2012 година, каквато е правителствената прогноза. Днешните очаквания на ЕК са българската икономика да нарасне с 0.8 процента през тази година.
  За 2013 година ошашавеният ни министър на финансите дава ръст от 1.9% на БВП, а ЕК - 1.4%
  Аз пък давам за 2013 максимум 1.2%
  И то, ако НСИ си поиграе с дефлатора както си поигра в началото на тази година: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=teina110&plugin=1


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход