Птичи поглед върху икономиката на България
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Птичи поглед върху икономиката на България

Друг изненадващ извод от изследването е, че Габрово, една от най-силно развитите икономики в България (веднага след София-град и Варна според изследването на ИПИ), показва най-негативни темпове на развитие в сравнение с останалата част от страната за периода 2008 - 2010 г.

Птичи поглед върху икономиката на България

Негативната тенденция на съсредоточаване на икономиката в София се задълбочава, показва изследване на Институтът за пазарна икономика

13941 прочитания

Друг изненадващ извод от изследването е, че Габрово, една от най-силно развитите икономики в България (веднага след София-град и Варна според изследването на ИПИ), показва най-негативни темпове на развитие в сравнение с останалата част от страната за периода 2008 - 2010 г.


Средата за правене на бизнес в столицата е на дъното на класацията, сочи анализът на института.

Страната е разделена на две в икономическо отношение - столицата и всички останали. Това е едно от заключенията от анализа на Института за пазарна икономика (ИПИ), чиято цел е да изготви регионални профили на всички 28 области в България. Тригодишният труд на експертите от неправителствената организация, от една страна, ще послужи за вземане на бизнес решения, а, от друга, може да бъде в помощ на местните и централните власти при създаването на политики.

Проучването потвърждава със статистически данни усещането, че негативната тенденция на съсредоточаване на икономиката в един град се задълбочава, а ножицата в икономическите показатели между столицата и другите региони в страната все повече се разтваря през последните години. Интересно е обаче, че София се нарежда на предпоследно място след Перник по условия за правене на бизнес, сочи още изследването. Основните показатели, които са натежали в полза на други региони в страната, са по-ниски данъци и по-добра работа на администрацията, отколкото в столицата.

Първенец по бизнес среда е област Търговище. Причината е, че там нивото на корупция се възприема като най-ниското в страната от представителите на бизнеса. Областта е и на челно място по ефективност на работата на администрацията, показват данните от анкета сред фирмите. И по двата показателя Търговище е с най-добра оценка - 4.2 за работата на администрацията и 4.7 за възприятие за корупция по петобалната система.

Изследването обединява всички области в страната в 9 клъстъра. Те обаче не са групирани на териториален принцип, а в зависимост от това как се развиват в тях икономическите и социалните условия, бизнес средата, образованието, екологичните фактори, инфраструктурата, демографията и здравеопазването. Идеята е такава статистика и анализ да се изготвят ежегодно и събраните данни да се качват на сайта на проекта, който вече е достъпен.

Разтваряне на ножицата

Все по-голяма част от икономическата активност протича на територията на столицата. През 2009 г. БВП на глава от населението там е нараснало 4 пъти в сравнение с 2000 г. и достига 21 хил. лв. по текущи цени. Средно за страната този ръст е малко над 2 пъти. Произведеният БВП на човек в Силистра, най-бедната област, е една пета от този в София-град, сочат още данните на института.

Броят на предприятията на всеки 1000 души също е най-висок в столицата – 85. За последните 3 години той е нараснал с 1.3% - два пъти по-бързо от средния темп за страната.

Друг изненадващ извод от изследването е, че Габрово, една от най-силно развитите икономики в България (веднага след София-град и Варна според изследването на ИПИ), показва най-негативни темпове на развитие в сравнение с останалата част от страната за периода 2008 - 2010 г. Стандартно нивата на безработица в областта са ниски, но през последните години тя нараства по-бързо от средното за България. Само през 2011 г. увеличението на безработните на възраст над 15 години е с над 2 процентни пункта и достига почти 10%. За сравнение, преди кризата - през 2007 г., стойността е била 1.2%. "Област Габрово губи това, което е постигнала в предишните години на растеж", каза Александър Цветков, управител на "МайкроСтат аналитикс" - партньор на проекта.

Най-интензивно пък се развиват Враца, Русе и София-област. Броят на нефинансовите предприятия нараства най-бързо във Враца (десет пъти по-бързо от това за страната) и достига 33 на всеки 1000 души. Клъстърът е и един от водещите в развитието на образованието. За това свидетелства растежът с 46% за област Враца в броя на студентите в колежите и университетите на 1000 души от населението, което е в контраст с тенденцията на спад в този показател за страната.

Цел: Състезаниемежду общините

Именно конкурирането на общините при формирането на местната данъчна политика липсва в България. Една от препоръките на експертите от института е решенията да се децентрализират не само на хартия. През 2007 г. общинските съвети получиха правомощия да определят местните данъци в граници, определени със закон. Въпреки това те все още не използват пълноценно тази възможност за привличане на бизнес и голяма част от приходите им са трансфери от централния бюджет. Освен това общините не получават дял от приходите от данък печалба, ДДС, акцизи, поради което те нямат стимул да се състезават, за да привлекат възможно най-много бизнес на тяхна територия.

Все пак конкуренцията е най-активна при определянето на данъка върху недвижимите имоти на предприятията. В община Хисаря например ставката е на рекордно ниско ниво - 0.6 на хиляда, докато в Никопол тя е цели 4 промила. Сериозни разлики има и при нивата на корупция и ефективността на администрацията по области, която е сред основните фактори за благоприятна бизнес среда. В София оценките на бизнеса са най-негативни. Администрацията е получила 2.5, а нивото на корупцията - 1.7 (като 1 е най-негативната оценка и означава много високо ниво на корупция или лоша работа на администрацията). Най-често нерегламентирани плащания се правят при съдебни спорове и при обществените поръчки, сочи още анкетата на неправителствената организация.

Средата за правене на бизнес в столицата е на дъното на класацията, сочи анализът на института.

Страната е разделена на две в икономическо отношение - столицата и всички останали. Това е едно от заключенията от анализа на Института за пазарна икономика (ИПИ), чиято цел е да изготви регионални профили на всички 28 области в България. Тригодишният труд на експертите от неправителствената организация, от една страна, ще послужи за вземане на бизнес решения, а, от друга, може да бъде в помощ на местните и централните власти при създаването на политики.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  ceco avatar :-P
  Цецо

  Демек според гениите от ИПИ София е най-кофти мястото за бизнес у нас. А бизнеса се бута у София.
  Изводи са възможни разни. Моят е, че ИПИ е на ниво по-ниско и от това на Дянков. А у него мисъл никаква.

 • 2
  sirpsychosexy avatar :-P
  sirpsychosexy

  пичи поглед

 • 3
  yotata avatar :-|
  йотата

  Цуцки мамини златни подсладени с аспартам.

  Тая класация що не я почнахте преди 10 години бре....
  Или сега се отчитате, че сте си свършили работата както требе.

  @№[email protected]%№$%№$%€€%§!!!

 • 4
  tiggo avatar :-|
  Тихомир Гочев

  Основният извод не е тайна от много време насам.
  Децентрализирането на икономиката трябваше да се разработи отдавна.
  Очаквано и там, където има най - много пари и интереси и нивата на корупция да са най - високи - може би и от това идва и част от негативната оценка за бизнес средата на София.
  Част от оценката не е реална. Причината: Това, че една компания е регистрирана в София не означава, че продуктът се реализира на територията на града. Пример - централата на Трейс е в Стара Загора. По "неизвестни" причини обаче преди няколко години компанията беше пререгистрирана в София?! Централата на Загорка от няколко години също е в София. Централите на всички национално представени компании също са в София, но бизнесът им е реално из цялата страна...

 • 5
  fve avatar :-?
  Федор Езерский

  До коментар [#1] от "Цецо":

  И защо те минусират, като приказката ти е напълно правилна?

 • 6
  vasil_j avatar :-|
  vasil_jordanov

  До коментар [#5] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Няма да му сложа плюс, защото Дянков е най-добрият финансов министър, който България е имала. Но няма да му сложа и минус, защото е прав, че от ИПИ съвсем са превъртели и си запълват времето с какви ли не бутафорни класации и класацийки.

 • 7
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Очевидна е причината бизнесът да се натиска поне централата да е в София. За международните компании е ясно - добре развити бизнес-площи, международно летище, сравнително добре обучени хора за висшия мениджмънт. За всички е важно да имат достъп до централната администрация, защото у нас бизнес-средата е свръх регулирана - мисля над 2 300 режими. Отделно е банковото обслужване, което в София е най-добре развито, вкл. и чужди банки с по само 1 офис в страната.
  От другата страна е всичко останало - областни градове, общински центрове, други населени места. Извън София е много по-евтно да се произвежда поради по-ниската цена на труда и по-ниската стойност на нежилищните имоти. Негативната тенденция е все по-трудно да се намират квалифицирани кадри на място - било поради миграция, било поради възрастовия фактор.
  Усещането за корупция в София е по-силно само поради една причина - поради по-големите суми, които си сменят собственика. Извън София много хора дават малки суми, особено в общинските администрации, и това отново се превръща в норма. Освен това извън София има и много по-активна търговия с влияние - размяна на услуги между заинтересовани групи.

 • 8
  gost22 avatar :-|
  gost22

  Май има светлина в тунела. Концентрацията е приоритет на капитализма (да се стигне до монопол), а децентрализацията е идея на соца — цехчета по села и градчета.

 • 9
  l.popov avatar :-?
  Любомир Попов

  До коментар [#6] от "vasil_jordanov":
  Имаш ли някакви доказателства, че "Дянков е най-добрият финансов министър, който България е имала"?

 • 10
  string11 avatar :-|
  Стоян Петров

  Във всички изостанали държави столицата е единствения икономически център, защото там са министерствата и агенциите и всички корупционни суми текат в тази посока.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.