Рамбосъдие

Къщата на Тодор Тодоров-Чакъра след обстрела с гранатомет

Рамбосъдие

Защо България беше осъдена за полицейската акция, завършила със смъртта на Чакъра

Страхил Василев
17240 прочитания

Къщата на Тодор Тодоров-Чакъра след обстрела с гранатомет

© STR


Българската държава е нарушила правото на личен живот и ефективно разследване. Това реши тази седмица Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

Причината за това решение е полицейската акция от 2003 г., когато къщата на Тодор Димов Тодоров–Чакъра от Харманли е обстрелвана с гранатомети. Осъдителната присъда от Страсбург привлече много внимание, защото стрелбата е наредена от тогавашния главен секретар на МВР и сегашен премиер Бойко Борисов. Тодоров се беше барикадирал в дома си, откривайки огън по полицаи. В навечерието на бомбардировката около дома му имаше повече от 100 униформени.

След смъртта синовете на Тодор Тодоров – Добромир Димов и Данаил Димов, както и неговата съпруга Вера Тодорова се впускат в търсене на справедливост. Девет години по–късно те успяват да осъдят държавата за лишаване от право на живот и нарушаване на правото на ефективното разследване около обстоятелствата на смъртта на Тодоров. Освен това държавата трябва да им плати 50 000 евро за нанасяне на неимуществени вреди и още 5000 евро разноски за защита.

Историята

Според прокурорското постановление криминалната дейност на Чакъра започва от началото на 70-те години и приключва дни преди смъртта му - кражби, грабежи, побои, незаконно оръжие, диверсия...

Той е един от участниците в мелето през 1993 до мотел "Извора на Белоногата", когато служители от отряда на баретите бяха отишли да изнудват местни сутеньори. Списъкът с "криминалните прояви" на Чакъра, които прокуратурата излага, може и да звучи стряскащо, но в действителност осъдителните присъди са два пъти по-малко от криминалните регистрации. Последните са за кражба на "два броя телета" през 1998 г. и предоставяне на помещение за развратни действия през 2001 г.

През ноември 2003 г. служители на РПУ - Харманли, пристигат в къщата му, за да го задържат и отведат в затвора. Тодоров успява да избяга, след като влиза в къщата си и казва на униформените да изчакат отвън.

В началото на декември по указание на ВКП е разпоредена специализирана акция за задържането на лица от криминалния контингент. Около 7.30 сутринта на 10 декември трима полицаи пристигат на вилата на Тодор Тодоров в района на Харманли. Той трябва да излежи шестмесечна присъда за предоставяне на "помещения за разврат на различни лица".

След като униформените влизат през входната врата, Тодоров се появява на външното стълбище на къщата с автомат, заплашвайки, че ще ги "изтрепе". И произвежда изстрел. Час и половина след това на място има повече от 10 униформени служители на МВР. До 11 часа районът е отцепен, а двама психолози пристигат по обед.

Веднага след тях се появяват и служителите на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Идването на баретите е разпоредено от министъра на вътрешните работи Георги Петканов, определящ случая като "тежък". Ген. Борисов идва към 20 часа. В 2 часа през нощта той нарежда къщата на Тодоров да бъде обстрелвана с РПГ. Изстреляни са 15 снаряда. За операцията е известен и премиерът Симеон Сакскобургготски.

В двудневната обсада участват 39 служители от РПУ в Харманли, 6 от РДВР в Хасково, 16 от РПУ в Свиленград, 31 служители от специалния антитерористичен екип, 19 гранични полицаи и трима психолози.

"Използвахме всички възможни средства, за да се предаде Тодор Димов-Чакъра", коментира ген. Борисов на 11 декември 2003 г. През май 2004 г. Борисов свидетелства по случая. В интервю за в. "24 часа" признава, че той е издал заповедта за стрелба с гранатомета. "Според мен сме действали абсолютно правилно и ако отново се наложи такава ситуация, ще действаме по същия начин. Ако има някой виновен, това съм аз", казва тогава той.

Според заключенията от продължилото месец разследване смъртта е резултат от самоубийство. Близките не мислят така и два пъти искат то да бъде подновено. "Нарушено е това базисното право на живот от неадекватните действия на полицията, планирането и провеждането на акцията, както и неадекватното разследване от страна на прокуратурата на смъртта на Тодор Тодоров", коментира адвокат Михаил Екимджиев. Съдът в Страсбург приема, че Димов не само е бил лишен от право на живот. Бил е лишен и от ефективно разследване на обстоятелствата около смъртта му.

"Това, което си спомням, е, че той стреля по полицаи"

"Първо, той се самоуби, много добре знаете", каза "на крак" ден след като беше оповестено решението на ЕСПЧ, премиерът Борисов. Той коментира, че Тодоров е държал за заложници цял ден полицаи и е стрелял с "Калашник" по тях. "Като полицейски шеф никога не съм допускал да се стреля по полицаи", коментира още Борисов. Още през 2004 г., когато е разпитван като свидетел, той категорично заявява, че поема цялата вина.

Твърдението на Борисов, че Тодоров е държал цял ден за заложници полицаите гл. серж. Красимир Канев и гл. серж. Петър Шишков, е далеч от истината. Защото те са пристигнали около 7.30. В постановлението за прекратяване на съдебното производство пише: "Междувременно полицаите Канев и Шишков успели с помощта на майката на Тодоров – Св. Чакърова, да излязат от вилата..." Това е станало преди 11 часа, защото се случва, преди да бъде разрешено на сестрата на Тодоров да разговаря с него. Вписаният на разрешението час е 11.

Ако проблемът за българския премиер приключва дотук, председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев е на съвсем различно мнение. Според него по всички наказателни дела, по които ЕСПЧ се е произнесъл и за които не е имало адекватно разследване, Съветът на Европа изисква наказателните производства да бъдат възобновени, за да бъдат окончателно изпълнени от съда. Това от една страна.

От друга страна, ролята на премиера Борисов е била ключова, защото масираната употреба на огнестрелно оръжие е наредена от него. Ако прокуратурата започне разследване, няма как в него да не бъде включен и Борисов. Българският хелзинкски комитет изразява своята скептична позиция, че разследването ще бъде възобновено.

Унищожените доказателства

Дори и да бъде взето решение за възобновяване на разследването обаче, едва ли то може бъде пълноценно. В постановлението от 2005 г. за прекратяване на наказателното производство по случая е разпоредено унищожаването на стотици веществени доказателства, сред които автомат "Калашников", гилзи, ръчни гранати, военни димки.

"Има запазени веществени доказателства, които могат да бъдат използвани, ако разследването бъде подновено", коментира народният представител Иван Петров от ГЕРБ. Той е бивш директор на РДВР - Хасково, и е ръководел акцията до идването на ген. Борисов. Той потвърждава, че са имали информация за заложени капани в къщата. Смъртта му е следствие от самоубийство, защото на едната от ръцете на Тодоров е липсвала частта, която е държала гранатата.

Адвокат Екимджиев потвърждава, че убитият Тодоров е стрелял, но не е било ясно в кого се е целил – дали в полицаите, или е предупредително във въздуха. "Взривните вещества се използват часове, след като няма комуникация с Тодор Димов", казва Екимджиев. Всъщност последният осъществен контакт с него е около 17 часа на 10 декември. Борисов пристига на мястото между 20 и 21 часа вечерта, след което е назначена щателна проверка с уреди за нощно виждане. Обстрелът с гранатомет е започнал около 2 през нощта и е продължил 30 минути. Това е един изключително дълъг отрязък от време, през който контакт между страните не е осъществен.

"Използването на гранатомети е почти артилерийски огън", коментира адвокат Екимджиев. Друг е въпросът обаче нужно ли е било използването на толкова тежки оръжия, още повече че на мястото е имало над 100 униформени, а в къщата е имало само едно лице. И още нещо – полицията не е осъществила контакт с Тодоров, не позволявайки на дъщеря му да го снабди с телефон. На мястото пристигат трима психолози, които използват мегафони, за да разговарят с Тодоров, който обаче няма средство за комуникация. Единственото, което иска, е да види майка си, но това му е отказано.

Според решението на ЕСПЧ подобен подход е необходим, ако има непосредствена заплаха за невинни хора. Адвокат Екимджиев изразява становището, че е възможно той да е бил тежко ранен, докато къщата му е обстрелвана.

Решението на съда е свързано с това дали действията на полицията са били адекватни на ситуацията. Въпреки че случаят е от 2003 г., той има значение и днес. Но само ако изводите от присъдата бъдат разбрани правилно и се вземат мерки срещу ненужно силовите методи на МВР. Иначе полицията ще продължи да стреля с гранатомети по крехките основи на нормалната, правова държава.

Българската държава е нарушила правото на личен живот и ефективно разследване. Това реши тази седмица Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

Причината за това решение е полицейската акция от 2003 г., когато къщата на Тодор Димов Тодоров–Чакъра от Харманли е обстрелвана с гранатомети. Осъдителната присъда от Страсбург привлече много внимание, защото стрелбата е наредена от тогавашния главен секретар на МВР и сегашен премиер Бойко Борисов. Тодоров се беше барикадирал в дома си, откривайки огън по полицаи. В навечерието на бомбардировката около дома му имаше повече от 100 униформени.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


169 коментара
 • 1
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  Чудесна статия - с хронологията, хората, случилото се.
  Няма значение какъв е бил загиналия и колко лош и зъл е бил, направо на екзекуция прилича.
  Пак ще го напиша - като чета и това, в мен се избистря убеждението, че някой е искал да попуца с гранатомет, някой дето се е возил на червения камион.

 • 2
  32500 avatar :-|
  32500

  На Рамбопрестъпие с Рамбосъдие

 • 3
  james_bond avatar :-|
  bond

  Европа - последна надежда на българите - живи или мъртви.

 • 4
  gligi avatar :-|
  gligi

  "Иначе полицията ще продължи да стреля с гранатомети по крехките основи на нормалната, правова държава."

  силно! браво на автора!!!

 • 5
  destino avatar :-|
  destino

  Абе, тиквата изобщо не ми е симпатична, но и този чакъра не бил цвете за мирисане. Така че, майната им и на двамата. Тия 50К евро съм готов да ги прежаля, конкретно в този случай.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  dreamboxer avatar :-|
  hypercube

  Добре че нямаме атомни бомби - Борисов като нищо би наредил да се пусне една по къщата на Чакъра и оня мадридски мошенник Симеон да разреши.

  Сега съвсем сериозно - няма ли други начини: упойващ, сълзотворен, лютив газ с който да може да бъде обезвреден барикадирал се в къща човек?

 • 7
  peho avatar :-|
  peho

  "Иначе полицията ще продължи да стреля с гранатомети по крехките основи на нормалната, правова държава."
  Тоест основите на държавата са сводници, крадци, биячи, изнудвачи.....Защото такъв е бил Чакъра. Като се замисля по мен да стрелят полицаи с гранатомет е практически невъзможно, аз не съм нито един от изброените. Но такива като убития си заслужават съдбата.

 • 8
  non_party avatar :-P
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ

  До коментар [#7] от "peho":

  Не бъди толкова сигурен ! И ако имаш теоретичната възможност да се разминеш от гранатомета, то съвсем реална е възможността въоръжени качулки да разбият вратата ти, да нахлуят у вас, да те осакатят с няколко удара, да побъркат от страх семейството ти, след което да се окаже, че са сбъркали адреса !
  Между стрелбата с гранатометите и втората ситуация разликата е съвсем малка, а обединяващото е тоталната липса на професионализъм сред полицаите и най-вече техните шефове !
  А началото на тази тенденция - да се издигат некадърни хвалипръцковци на високи постове в МВР бе поставено именно с назначаването на Боко Тиквата за главен секретар на МВР !

 • 9
  edin131 avatar :-|
  edin drugii

  да ,бе те един такъв изрод нали го оставиха да избие 70 деца на един остров ,и накрая хуманитарно го съдят ,че му и осигуряват парно в затвора ,телевизор и интернет ,обикновено в Америка дръзнеш ли да извадиш оръжие на полицай си мъртъв ,независимо дали ще ти надупчят тиквата с патлак ,калашник или гранатомет ,хората си решават кардинално проблемите

 • 10
  ivohammer avatar :-|
  Postmodern Reality

  Чакъра - един боклук по-малко! Евала на ББ в този случай! 60000€ не са абсолютно никакъв проблем!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход