Ако сега водехме преговори за присъединяване с ЕС, те щяха да спрат
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ако сега водехме преговори за присъединяване с ЕС, те щяха да спрат

Меглена Кунева: "На този етап коалиция няма да доведе до нищо, защото тя ще ни смъкне на една отровена почва"

Ако сега водехме преговори за присъединяване с ЕС, те щяха да спрат

Лидерът на партия "Движение България за гражданите" Меглена Кунева

Алексей Лазаров, Велина Господинова
9825 прочитания

Меглена Кунева: "На този етап коалиция няма да доведе до нищо, защото тя ще ни смъкне на една отровена почва"

© Надежда Чипева


Визитка

Меглена Кунева е първият български еврокомисар с ресор "Защита правата на потребителите" в ЕК. От 2002 г. до 2006 г. е министър по европейските въпроси и главен преговарящ за присъединяването на България към ЕС. Магистър е по право. Завършила е Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и е доктор на юридическите науки. Специализирала е "Международни отношения и международно екологично право" в университета Джорджтаун, Вашингтон, САЩ, и екологично право в Оксфорд, Великобритания.

Виждате ли проблем при избора на Венета Марковска за конституционен съдия и как според вас се стигна до тези толкова много скандали в съдебната система?

- Съдебната власт е много важна власт. Така както законодателната власт произтича от народа, така и всички други власти произтичат от народа. И не мога да разбера политическото плиткоумие на управляващите да се отрича суверена и едната власт да се опитва да подчини другата. В случая с избора в съдебната система имаме абсолютно затваряне в рамките на партиите и партийните разговори. Ще ви дам един пример. По време на преговорите настоявах в конституцията да се запише думата отчетност. Тогава парламентаристи и юристи ми обясняваха, че не е ясно какво е отчетност и на кого се отчита съдебната система, след като е независима. Това предложение обаче срещна разбиране от всички извън парламента и извън партиите. Всъщност обществото ни се оказа далеч по-зряло. И партийната политика трябва да го догонва и да го следва, ако не може да влезе в истински разговор. Националният консенсус е вече въпрос не на партийна ориентация. Това е въпрос на демокрация или на недемокрация. На цивилизация или на нецивилизация. Това е много остър държавен, държавнически, цивилизационен, обществен въпрос. Когато в Европа се говори за конституция, която в момента в Исландия се прави от хората на базата на интернет платформа, ние тук не можем да намерим начин как да чуем какво мислят добре структурирани правозащитни организации и такива в областта на съдебната система като Съюза на съдиите. И вместо да водим добре структуриран диалог вътре в обществото, то е тотално оттласкано и забранено. А що се отнася до договорките между БСП, ГЕРБ и ДПС, ако искат да се договарят, нека се договарят. Така са решили и така го правят от дълго време. Но поне да излязат и да си кажат – ние, трите партии, заставаме зад еди-коя си кандидатура. И тогава някак си поне това обвинение за задкулисност ще отпадне. Хората ще видят, че това е една истинска коалиция. А не сега да искат обяснение от ЕК. Обяснение трябва да се иска от българския премиер, който, както е очевидно, държи да отговаря за всичко в тази страна. Защо той не обясни дали вярва в интегритета на съдия Марковска?

Премиерът вероятно би казал, че това не е негова кандидатура, а на независимите депутати, които издигнаха Марковска, и те би трябвало да отговарят.

- Откакто премиерът замества всички институции, този въпрос не стои. Отменят се закони, като той нарежда на президента да наложи вето на Закона за горите например. Премиерът дава пари и взема пари. Той дава обществени поръчки и взема обществени поръчки. В момента г-н Борисов се опитва да замести и съда в Страсбург, като коригира негово решение по повод присъдата срещу България по повод на случая с Тодор Димов–Чакъра, който постанови, че има приложена полицейска сила в пъти повече и в посока несъвместима със заплахата, която е представлявал убитият. Не мога да си представя, че парламентарната група на ГЕРБ не е консултирала с него гласуването си за съдия Марковска. В крайна сметка нека да излезе някой и да поеме отговорността. Защото в момента ситуацията с нейния избор е цунг-цванг. Имаме избран конституционен съдия. Точка. Утре да влезе конституционно дело за каквото и да било - тя е един от 12-те конституционни съдии с абсолютно равно право на глас, както всички останали. Не коментирам личността на съдия Марковска, но за конституционен съдия е важно да бъде не просто обществено приемлив, а да имаме институция, на която да се облегнем. Ние в момента нямаме такава институция в България. И в такива случаи, ако държиш на институцията, в която работиш, трябва да се оттеглиш. За съжаление в Конституционния съд не можеш да кажеш - ще замразя за един месец моето присъствие и след това, като си изчистя името, отново ще заема поста си.

Според управляващите процедурата за избор на конституционни съдии и на членове на ВСС е била публична и прозрачна

- Съдиите спориха три дни, докато изберат техния кандидат за конституционен съдия, а при избора в парламента имаше фасада. Най-лошият тип демокрация е фасадната демокрация. В Италия навремето, когато са свършвали парите и италианските строители са нямали възможност да използват мрамор, защото е бил скъп, са измислили една специална мазилка. Казва се стуко. Тя е гипс, но е боядисана като мрамор. Ние правим това. Първо процедурата за избор на конституционни съдии не беше добра. Това, че те направиха стуко, не означава, че са сложили мрамор. Получи се малко като с къщичката на трите прасенца. В момента, в който малко духне вятър, тя се събаря. Е, вятърът духна и тя се събори. Никой не е щастлив от този избор - нито от избора на членове на ВСС, нито сега за съдии в Конституционния съд. Но нека да видим какви дела гледа тази година КС. Това са за специализирания съд, за конфискацията на незаконно придобитото имущество и за сътрудниците на службите на тоталитарния режим.  От решенията на КС в тези три случая буквално е зависело оцеляването на изпълнителната власт. Ще цитирам един независим и много уважаван от мен коментатор – Иванка Иванова от "Отворено общество", която казва: "Оттук нататък предстоят референдум и парламентарни избори без явен фаворит и отново КС може да се окаже в позиция да преразглежда мандата на депутати и дори да прекроява съотношенията на силите между политическите партии. Така попълването на състава на съда се превърна в процедура с много висок политически залог."

И още нещо. Когато имаме такъв казус със съдия, нормално би било Съюзът на съдиите да реагира. Да сте чули някаква реакция от тяхна страна? Какво направихме със Съюза на съдиите и с неговия председател? Попиляхме една репутация. Вярно е, че вече има една голяма група хора, които уважават куража на съдия Мирослава Тодорова и аз съм категорично част от тази група. Но вижте какво беше публичното говорене. И то публичното говорене от страна на изпълнителната власт. Вместо да стои настрана, изпълнителната власт беше острието на атаката. Не може така. Комуто ползите, нему и вредите. В смисъл, ако си направил това веднъж към съдебната власт, бъди така добър да продължиш до края и да имаш високите критерии, които си заявил, че имаш.  Но, разбира се, всичко това е само стуко, само фасада, която не е мрамор, а боядисан гипс.

Като заговорихме за фасада, какво мислите за Яне Янев и Веселин Марешки?

- Не мисля нищо за тях. Аз съм доктор по право. Всички останали случаи, които изискват друг тип лечение на обществото и на общественото съзнание, са отвъд моя периметър на компетентност.

Подозирате ли, че коалицията, която направиха двамата, е опит за политическо инженерство и че една от целите й е да се създаде инструмент, който между другите си задачи да атакува "Движение България на гражданите"?

- Оставям това да бъде коментирано от политолози, социолози, но най-вече да се види през хората. Аз съм абсолютно сигурна, че захранвам индустрия със своето присъствие. Тази индустрия включва черен PR, поръчки, плащания, още плащания, за да се крадат изборите. Вероятно чувствително повишавам без мое знание черната икономика на страната, защото не вярвам това да минава през социални осигуровки и данъци. Единственото нещо, което искам, е да говоря с хората и да ми се даде възможност да правя това. А че такъв тип черни магии влияят на хората, разбира се, че влияят. Братът на моя приятелка малко преди президентските избори беше ходил някъде на риба и попитал човек от селото за кого ще гласува. Той отговорил, че няма да гласува. Естествено братът на моята приятелка казал, че ще гласува за мен. Дядото обаче казал: "О, тази ли? Тя се е развеждала пет пъти. Как ще гласувам за нея." Така че, разбира се, това има значение. Така както в две съседни населени места по време на президентските избори там, където съм имала застъпник, гласувалите за мен са 14%, а на 5 км встрани, където нямам застъпник - 4%. Това е реалността.

Кое ви накара още отсега да заявите категорично, че не желаете да влизате в коалиция с нито една от сегашните партии?

- В България през последните години много успешно зачеркнахме откритите коалиции. Г-н Борисов последователно критикуваше тройната коалиция до степен, че се разпознаха минусите за обществото, когато имаш една голяма коалиция без опозиция отвън. Това обаче, което той направи със своето управление, беше два пъти от същото. На практика сега има не просто коалиция, като се вземат депутати и се рушат парламентарни групи, но се направиха и мръсни коалиции. Необявени коалиции. Коалиции, при които никой няма куража да излезе на трибуната и да каже аз гласувам за "Булгартабак" и подкрепям правителството, защото... Или аз подкрепям разпределението във ВСС, защото... В  момента ние имаме двойна загуба на легитимност. По тази причина смятам, че на този етап коалиция няма да доведе до нищо, защото тя ще ни смъкне на една отровена почва. В името на какво би била тази коалиция? В името на това, че някой е казал, че не иска повече съдебната система да се развива по този начин?

Аз не мога да дам гаранция на нашите поддръжници, че партиите ще се оздравят дотолкова, че с тях да може да се влезе в един нормален съюз. Коалиция между "България на гражданите" и съществуващите партии няма да доведе до промяната, която искат хората. Затова ние избираме по-трудния път. Власт, която да може да се върне на хората. Време е парламентарната и изпълнителната власт да направят крачката да започнат да връщат властта на хората. Нужен ни е нов обществен договор, който да преформулира упражняването на властта. Който да даде възможност на хората не просто да се изкажат, а мнението им да се взема предвид. Не може да има флирт за един месец около изборите и дотам. Това трябва да премине в институционални промени.

Затова в нашата програма на мен много ми се иска да има един стълб, който да е усъвършенстване на държавата през участие на гражданския контрол. Вторият стълб да е икономика, в който влиза образование, здравеопазване, нормално правене на бизнес, без да е необходимо да имаш телефона на министър-председателя, за да можеш да произвеждаш бира. И последната колона да бъде България 20 години напред , която да е онова обществено съгласие, което ни е необходимо, за да можем да знаем как избираме главен прокурор, каква енергетика искаме, т.е. всички стратегии. Иначе винаги всяко нещо ще бъде голяма изненада за нас и непрекъснато ще се мятаме от едната в другата посока. Ето например за една печеливша индустрия, каквато е енергетиката. Ние знаем ли в момента каква ни е стратегията? Ние можем в момента да кажем на произвеждащите зелена енергия - елате, гарантирани са ви инвестициите за еди-колко си години напред. След това може да им кажем - ама вие сте по-черни от дявола, заради вас плащаме скъп ток и така да ги съсипем. И след това да кажем, че ни е необходима много нова ядрена централа, нови договори, нови посредници.

А всичко това е свързано с образованието. Ако ние имаме идея за следващите 20 години да почиваме на един тип технология съобразно това, което ще развиваме, това ще означава сигнал към висшите учебни заведения, към научните центрове, към личните планове на хората. Ако едно дете трябва да реши какво да следва, то трябва да знае освен каква е посоката в Европа, каква е посоката и в България. Това се нарича конкурентоспособност. Защо в Китай има голям растеж, но продължават да нямат гугъл, фейсбук. Това са открития на свободата и конкуренцията. Къде сме ние? В коя част на света сме ние?

Политиката е по някакъв начин е изкуство на компромиса и ако не се намират партньори  за тези неща, за които говорите, много трудно ще се реализират.

- Бих искала да възпитам партньори през гражданите на България. На този етап просто няма как. БСП е нашият идеологически противник. Това е ясно. Ние имаме различен подход към прогреса в заобикалящия ни свят. Смятам, че ние предлагаме по-добрия път. БСП не е алтернатива на ГЕРБ. Лявото не е алтернатива на сегашните управляващи. Никога в България не ми се е струвало толкова много, че хората са десни. Защото никъде вече не говорят само за социални помощи. Навсякъде ми казват работа. Това е моята цел. Хората, които искат да се научат да работят - това всъщност е моторът за мен на една съвременна дясна партия. В България основната разделителна линия е между напред и назад. Кои партии могат да минат напред и да водят на базата на това, което е съвременният свят. За мен етикетът "дясно" не ми се струва достатъчен. Това, че ГЕРБ са си сложили този етикет, не ме успокоява.

ГЕРБ са признати все пак от ЕНП, което е по-обективен критерий.

- Чудесно. Ние обаче живеем в България и това, което виждам, мен не ме задоволява, както и още много хора. Това не е достатъчно за нас. България заслужава нещо много по-добро. Кое да ни хареса? Свободата на медиите, която е основна ценност? Съдебната система, което е върховенството на закона? Ние не отговаряме на нито един от политическите критерии за членство в Европейския съюз. Ако сега водехме преговори за присъединяване, те щяха да спрат при това положение.

На няколко пъти споменахте централизирането на властта в един човек, че цялата държава се управлява от малка група хора, както и за натиска на държавата върху бизнеса. Как разбирате за това?

-  Научавам тези неща от обиколките си из страната. Примерно има случай на над 200 проверки на един малък търговски обект, защото просто собственикът му не е искал да дава пари на ГЕРБ. Има случаи на бизнес, който буквално е харесан от някой, който има властта да го вземе или да го съсипе. Всъщност върна се времето на бухалките, но може би малко модифицирано. Сега не се казват бухалки, а необосновани проверки. Но зародишът е същият. Просто когато една бухалка има власт, тя взема и друг инструмент. Вместо бухалката взема инструментът проверка, заплаха, принуда. И това е като рака. Не може да се ограничи. Корупцията, организираната престъпност, липсата на върховенство на закона – това е новото робство на България.

Визитка

Меглена Кунева е първият български еврокомисар с ресор "Защита правата на потребителите" в ЕК. От 2002 г. до 2006 г. е министър по европейските въпроси и главен преговарящ за присъединяването на България към ЕС. Магистър е по право. Завършила е Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и е доктор на юридическите науки. Специализирала е "Международни отношения и международно екологично право" в университета Джорджтаун, Вашингтон, САЩ, и екологично право в Оксфорд, Великобритания.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

63 коментара
 • 1
  purple_rain avatar :-P
  purple_rain
  • -61
  • +119

  Много забавно интервю в което се задават само удобните въпроси на госпожа Меглена Кунева,като целта на Капитал е да я изкараме като алтернатива,само защото собственика на Капитал Иво Прокопиев стои зад Кунева.Аз пък ще си кажа моето мнение,повечето неща които говори госпожата са или празни приказки или политическо говорене или популизми.Как може да имаш доверие на човек,който казва,че няма да прави партия и малко след това прави партия? Това,че партията на Кунева няма да прави коалиции,но в същото време иска да управлява е толкова смешно,че няма на къде,защото Кунева много добре знае,че следващото правителство няма никакъв шанс да не бъде коалиционно,значи отново ни лъже.Значи госпожа Кунева има история като човек и политик,но не и е никак удобно да се говори за нея,защото целта е да ни я представят като чиста и неопетнена от политиката,а това изобщо не е вярно,тя е снаха на един от комунистическата върхушка и като такава се е ползвала с всичките и привилегии и не случайно не иска да я свързват с името Пръмова.Тя беше главен преговарящ на България с ЕС и всички знаем как без никаква причина доброволно се съгласи да затворим 3 и 4 блок на Козлодуй и заради това сега се налага да плащаме много по-скъп ток,има и още много неща в които изобщо не защити българския интерес.Тя беше и част от управлението на правителството на НДСВ и ДПС и после на тройната коалиция и всички знаем какви кражби и безобразия имаше по това време,за които и тя е отговорна.Тя е част от надзорния съвет на френската банка БНП Париба и случайно точно по това време НЕК взима огромен заем от нея за строежа на АЕЦ Белене с много висока лихва.Тя е всеки ден по вестниците и телевизиите,прави непрестанни обиколки из страната и чужбина и прави много скъпа кампания,от къде може да са тези средства,освен ако зад нея не стоят в сянка много богати спонсори? Аз не виждам никаква политическа програма от нея,освен популизми,каква алтернатива може да бъде и какво сериозна работа може да очакваме то нея? Е няма как да ни я пробутат за новия месия,който уж ще ни оправи и който не е оцапан от политиката досега!

 • 2
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  Много добре казано!
  Няма начин тоя тая "червеникаква" госпожа-другарка да ни оправи, освен по начина, по който ни оправяха всички останали досега. Е не, мерси за такава алтернатива!
  Не искам да я виждам, нито да чувам за нея, защото е нагазила до уши в ла*ната и мирише отдалеч...

 • 3
  gligi avatar :-|
  gligi

  тази ли гъгрица ще ни учи?

 • 4
  yavor31 avatar :-|
  Мартин Akakka

  хаха Много добре казано за коалицията "Янев - Марешки " , едно време държавата имаше пари и се грижеше за такива шутове а сега са на свобода :) . Разбира се че това е режисирана коалиция с цел разсейване гласовете в дясно* трябва да си малоумен за да не го разбереш.

 • longin

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  добре казано;
  нещо и от мен :
  Кунева беше тази на която вече веднъж дадох доверието си като гласувах за евродепутат 2009 - след доста мислене и чудене за кой да гласувам...
  и тя точно за 1 седмица се отказа; в името на тънки сметки и сладки позициики; за сравнение - нейния благодетел Симеон се изметна от обещанията си да не се коалира с БСП чак след месец и нещо през лятото на 2005 като се видя че никак не може да се състави правителство, а Кунева - нямаше и седмица, с което ясно показа как е използвала избирателите си...

  така че каквото и да ги плещи сега, айде нема нужда; а на тия които ще и повярват догодина - еми пак ще си говорим след изборите, като стане ясно как ще ви излъже тоя път..

 • 6
  p.i.p. avatar :-|
  p.i.p.

  Обаче е*ати и упорството на различни медий да и дават думата на таа скумрия неадна!
  Въпреки, че след всяко изказване или интервю на таа и като погледнеш коментарите отдолу и се хващаш за главата от бисери.

 • 7
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Поредният американски проект на спасител. Член е на европейския клон на Трилатералната комисия - рожба на Рокфелер, с претенции за Световно правителство. Тясно работи с билдербергите и масоните. Заедно с Цветелина Бориславова. Симеон ходи при Барозу специално да я хвали.
  Член на Надзорния (или Управителния ?) съвет на Париба.
  Участие в Габонската афера. Виж страницата Булгаргеомин.

 • 8
  birdman avatar :-|
  birdman

  Г-жо Кунева българския народ НИКОГА няма да ви прости мълчанието и послушанието по време на Тройната Коалиция като Еврокомисар и представител на България в Брюксел. То не бяха заменки , то не беше Батко и Братко , то не бяха бедствията и авариите на ДПС , то не беше земеделските скандали , ... а вие си мълчахте , а сега искате да ни оправяте , с какви очи ?Не съм някакъв фанатик на тема ГЕРБ или тройна коалиция , но вие самата сте продукт на онова порочно и отвратително управление . А като гледам откъм кадрови потенциал сте пълна трагедия , сега около вас ще стане едно роене на гладни за власт .

 • 9
  stoyanovstarshi avatar :-|
  Стоянов-Старши

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  Практичен съвет (несвързан със съдържанието на коментара Ви): параграфите са Ваш приятел. Коментарът Ви е пълен с добра информация, но се чете много трудно под формата на единствен параграф (или май абзац е правилната дума?).

  Всичко добро!

 • 10
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Кунева просто използва същите похвати, които използва Тиквун I, когато създаваше герББ - нещо като полу-партия полу-движение, основано на харизмата на полуизхабен политик. Остава да видим кой ще е верния шут на Кунева, изпълняващ роля, подобна на Цецоолу в герББ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK