Дянков: Замогването на Северна България трябва да стане приоритет

Пропастта между развитието на двете части на страната е вътрешен риск за икономиката

Причина за изоставането на северната част на страната е липсата на развита пътна инфраструктура, смята финансовият министър Симеон Дянков.
Причина за изоставането на северната част на страната е липсата на развита пътна инфраструктура, смята финансовият министър Симеон Дянков.    ©  Надежда Чипева
Причина за изоставането на северната част на страната е липсата на развита пътна инфраструктура, смята финансовият министър Симеон Дянков.
Причина за изоставането на северната част на страната е липсата на развита пътна инфраструктура, смята финансовият министър Симеон Дянков.    ©  Надежда Чипева

Пропастта между благосъстоянието в Северна и Южна България е основен проблем и вътрешен риск за икономиката на България. Това предупреди финансовият министър Симеон Дянков по време на встъпителната си реч на конференцията Next Year's Business Plan, организирана от в. "Капитал". На нея предприемачи и изпълнителни директори на големите компании споделят своите прогнози за 2013 г.

Симеон Дянков направи SWOT анализ на българската икономика (силни и слаби страни, възможности и опасности - бел. авт.). Като причина за изоставането на северната половина той посочи липсата на развита пътна инфраструктура.

Това изоставане е било предопределено през 2007 г., когато са се залагали приоритетните инфраструктурни проекти и тогава се е поставил фокус върху магистралите в Южна България, а за Северна е останал само Дунав Мост 2, обясни Дянков. Като опит за противодействие на тези тенденции министърът изтъкна финансирането с изцяло бюджетни средства на път от Русе до Шумен.

За следващия програмен период, в който България ще получава средства от фондовете на Европейския съюз, Дянков подчерта, че приоритети ще бъдат изграждането на тунела под връх Шипка, магистрала "Хемус" и Гара Яна, като железопътна връзка с магистралата.

Участниците на конеференцията признаха като голямо постижение запазването на фискалната стабилност в България.

Основен двигател на икономическия растеж ще остане потреблението на домакинствата, заяви главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов. Причината е, че износът ще се забавя и ще влияе все по-слабо. Същото становище застъпи и Петър Андронов, който е главен изпълнителен директор на СИБанк. И той вижда като риск забавянето на икономическия растеж в Китай и Турция, които са алтернативни пазари за българските износители в условията на рецесия в еврозоната.

Друг риск според него и Симеон Дянков са фискалните консолидации в САЩ и Западна Европа, които ще пречат на икономическия растеж и това ще засегне дори България.

Всички участници на конференцията определиха като голямо постижение запазването на фискалната и на финансовата стабилност, овладяването на бюджетния дефицит и факта, че в България нито една банка не се е нуждаела от държавна помощ през годините на кризата.

Петър Андронов обаче посочи като слабости на бюджет 2013 липсата на мерки за повишаване на заетостта, липсата на реформи в образованието и здравеопазването, които да гарантират по-голямо качество на изразходваните средства. фактът, че се харчи повече в тези оласти не подобрява публичните услуги и това пречи и на икономиката, защото има огромна пропаст между търсенето на работна ръка и квалификациите, които дава образователната система.

"Производството на икономисти и юристи е последното, от което се нуждае Българи. Инженери и лекари се подготвят в много по-малка степен от необходимото. Качеството на образованието също е по-ниско отколкото в миналото", беше коментарът на Андронов.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


57 коментара
 • 1
  praseto avatar :-|
  Свинчуга

  Дянков, хубаво, но за това изоставане сте си виновни предимно вие. И определено няма да оправите нещата с разширението на Русе-Шумен в трилентов (а уж щеше да е скоростен път 2х2). Просто сте жалки и ви е време да си ходите. Особено ако питате който и да било в Северна България.

 • 2
  dekster avatar :-P
  КЛЮЧАРЪ

  Ето, виновни има и те са отново предишните управляващи и техните лоши приоритети за пътната инфраструктура. Ми да бяха строили на север, а не на юг... А иначе Тиквун I се бие в гърдите, че софиянци ще стигат до морето за три часа по южната магистрала.

 • 3
  big_al avatar :-P
  BIG AL

  Дянков: Замогването на Северна България трябва да стане приоритет::))
  ..................
  Айде , бе ..
  И там ли има гербаджии??? Мислех, че са само в София и Банкя ::)))

 • 4
  dblajev avatar :-P
  dblajev

  След изборите ръководната част от ГЕРБ там ли ще се мести да живее ???

 • 5
  birdman avatar :-|
  birdman

  хахаах Дянков май си е изгубил акъла ! Разлика между южна и северна България почти няма (справка НСИ за БВП по области). Разликата е между София и останалата част на България ! България освен София си е еднакво бедна навсякъде , да се говори за "по-богатия юг" и "по-бедния север" освен ,че е абсолютна лъжа ами е обида към българите !

 • 6
  harizanka avatar :-|
  Sevdelina Boikova

  Принципно е прав г-н Министъра, но четири години ли му трябваха за да го установи това? Изоставането е факт отдавна.
  И с констатации не става, действия трябват, действия.
  Иначе не мога да отрека, че се пооправиха пътищата в Североизтока, от там имам наблюдения.Това беше едно забравено от бога място, където премиер и министър не бяха стъпвали от костово време.
  Въпросът не е само в инфраструктурата, а в стимули за развитието на икономиката на местно ниво.Никаква инвестиция няма, никакво производство, темпът на обезлюяване е космически, доходите са мизерни, перспективите за младите са плачевни. ТуризЪма и земеделието не са достаъчни за прехрана за всички. Разни разкостени предприятия от татово време седят като паметник на разрухата,пусти и с изпочупени стъкла. Сега лятото като минавах ми се приплака. А уж сме част от ЕС, от пет години на едно място си тъпчем.

 • 7
  wds23355772 avatar :-P
  wds23355772

  По принцип разликата между юга и севера у нас е основно в нивото на интелекта. Иначе ако пътищата правеха развитието то Ямбол щеше да е нещо като икономически тръст на нацията. Въпреки това е само един западащ циганизиращ се град нейде в прерията.
  Определено найспърсон-а е прав, че разликата идва най-вече между София и останалата част на страната. Нужно е спешно преместване на администрацията на България извън София. Велико Търново е решението.
  То ако през 1878г. се знае как ще изглежда картата на страната през 2012г. София щеше да е периферен градец под покровителството на Перник а столица щеше да е Търново.

 • 8
  petsim avatar :-|
  petsim

  До коментар [#1] от "Свинчуга":

  Не сте прав.
  Северна България -поспециално централна и западна всички правителства след 10.11.1989 полагат усилия да затрият. Какви са причините не зная.
  ГЕРБ дали ще си ходи ще се реши от изборните резултати.

 • 9
  birdman avatar :-|
  birdman

  До коментар [#7] от "Варненски":

  хахах според тебе решението е - преместваме една администрация и града грейва и подемва и изведнъж всички щастливи ? Да ма не ! Виж НСИ (следи показателя - БВП на човек от нас., статистически зони, за да се проследи и зависимостта с населението) http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=10&a1=813&a2=814&a3=818#cont . А и през живота си не зная да ли си бил в Ямбол (аз не живея там) за да говориш глупости .... а "циганизацията" (каквото и да имаш в предвид) се случва и в Максуда и в Столипиново и навсякъде .... а между другото интелекта няма регионална зависимост , а персонална ... със здраве !

 • 10
  el_komandante avatar :-?
  el_komandante

  [quote#4:"dblajev"]След изборите ръководната част от ГЕРБ там ли ще се мести да живее ???[/quote]
  Да, част от тях се стягат за Врачанския затвор


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход