За дупките в Дупница
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

За дупките в Дупница

Градът бързо усети мощното рамо на ГЕРБ след като неин кандидат седна на кметския стол

За дупките в Дупница

Или колко гафове и куриози могат да се съчетаят в един европроект за обновяване на градски център

Десислава Лещарска
17687 прочитания

Градът бързо усети мощното рамо на ГЕРБ след като неин кандидат седна на кметския стол

© Надежда Чипева


Улица "Преспа" в Дупница е къса отсечка в центъра на града. Наскоро е преасфалтирана с пари от еврофондовете. Ако се разходите по нея, ще забележите, че новият асфалт свършва неочаквано. По една случайност мястото, където асфалтът приключва, е къщата на бившия кмет. От дома на Атанас Янев (известен с близостта си с Братя Галеви) нататък улицата е в окаян вид. "Хиляда пъти обяснихме на медиите – така е по проект. Като имаме пари, ще асфалтираме и останалата част от "Преспа", казва новият зам.-кметът Красимир Георгиев и разгръща скица, за да ни докаже, че новата настилка трябва да свърши точно там. Това не прави гледката по-малко абсурдна. 

Улица "Преспа" е само един от куриозите, свързани с амбициозния проект на община Дупница за обновяване на градския център, който трябваше да бъде тържествено открит от кмета Методи Чимев и премиера Бойко Борисов миналата седмица, но заради кончината на патриарх Максим церемонията бе преместена за тази. "Днес минах, за да проверя магистралата ("Струма"), защото догодина – края на май и началото на юни, вие ще станете най-хубавият квартал на София", обяви премиерът, когато най-сетне стигна до Дупница. И обеща на кмета от ГЕРБ още "20-30 млн. лв, които може да се усвоят".

Внезапно изгрялото над Дупница европейско слънце прилича на чисто новия мраморен паметник на европейското знаме, което краси централния площад "Свобода". Само допреди няколко месеца същото място приличаше на зарязана строителна площадка, а проект за над три милиона лева заплашително вървеше към провал. Въпреки че беше спасен в последния момент, този проект спокойно може да се нарече "Наръчник за лоши практики при работата на общините с еврофондове".

Бавно, но хаотично

Още през май 2010 г. регионалното министерство одобрява бюджет от 4.3 млн. лева за ремонт на центъра в Дупница, но договорът с избрания изпълнител е сключен близо година по-късно – в края на март 2011 г. Обяснение за този феномен няма – поръчката не е обжалвана. "По времето на Янев жалби нямаше", с усмивка обяснява Красимир Георгиев. Самият Янев също отказа пред "Капитал" да даде обяснение за забавянето. Най-вероятно то се дължи на мудната подготовка на търга за избор на изпълнител и също толкова мудната работа на тръжната комисия.
Когато най-накрая е договорен, проектът е възложен на обединение "Градско строителство – Дупница" с мотивите най-ниска цена – 2.88 млн. лв. с ДДС, и най-кратък срок за изпълнение – осем месеца. Сдружението включва фирмите "Стройинженеринг 94", "Асфалтинг", "Димов къмпани" и "Лирекс БГ". Цената им е с над 30% по-ниска от прогнозната. Проектът включва обновяване на 7700 кв.м централна градска площ, подмяна на фонтана, на уличното осветление, монтиране на камери за видеонаблюдение, ремонт на две детски площадки и изграждането на една нова, преасфалтиране на 14 отсечки в центъра на града и подмяна на настилката на стълбите към градската градина.
Трябват само няколко месеца, за да стане ясно, че подаденият срок е абсурден. Като начало, въпреки че има избран изпълнител, няма фирма за строителен надзор. Това е често срещан, но съществен пропуск на възложителите, защото строителни дейности не могат да стартират без надзор. Поръчката е възложена на "Пътинвест инженеринг" три месеца по-късно - през юли 2011 г., и работата все пак започва. Около месец след първа копка на обекта обаче тя пак спира. Пернишката "Стройинженеринг" пуска наетите работници в неплатен отпуск, без дори да им изплати изработеното. 

Причините са куриозни. Най-съществената от тях е, че местната власт "пропуснала" да поиска от регионалното министерство аванс за проекта и няма пари да разплати извършени дейности за 400 хил. лв., необходими на изпълнителите за материали, техника, заплати и т.н. Общинарите необяснимо забравят и факта, че в града тече проект за газификация, изпълняван от "Рила газ". Той стига до центъра на града в момента, в който стартира и неговото обновяване. Оказва се, че на мястото на бъдещите фонтан, градинки, пейки и т.н. зее огромна дупка. Това съвпадение между различни проекти е лоша практика за доста общини – различните централни ведомства не координират подобни проекти, като това е задача на местната власт, която също често се оплита в сроковете. Зам.-кметът на Дупница Красимир Георгиев обясни, че до ситуацията се стигнало, тъй като "Рила газ" работели "хаотично" и без графици, т.е. копаели, където им хрумне. Това, разбира се, не оправдава общината за липсата на достатъчен контрол и планиране, което да не допусне подобен сблъсък.

"За всеки проблем предишната власт е виновна. Не им се сърдя. Защо се забави проектът ли? И аз това питам... Но хората положиха усилия, направиха каквото можаха. Да са живи и здрави. Не ме питайте повече, не мога да помня всичко. Преди година беше", обясни малко несвързано по телефона Атанас Янев пред "Капитал".

С помощ от приятели

Хаосът донякъде се обяснява със ситуацията, в която в този момент Янев изоставя града си: 14 млн. лв. просрочени задължения, при положение че собствените приходи на общината са около шест милиона лева годишно. Заради нагласени търгове при възлагане на поръчки за саниране на училища и ремонт на общински пътища, финансирани от еврофондовете, общината е глобена с над един милион лева от регионалното министерство. В началото на 2012 г. Янев е осъден по едно от делата срещу него. Наследството му обаче не е лесно за изчистване: през 2012 г. Дупница е близо до дъното на класацията за финансов рейтинг от общо 263 общини.

Изборите обаче помагат на града. След балотаж на кметския стол сяда кандидатът на ГЕРБ Методи Чимев, а за председател на общинския съвет е избран Ивайло Константинов – собственик на автобусната компания "Юнион Ивкони" и отново излъчен от ГЕРБ. През март 2012 г. - три месеца преди крайния срок на проекта и няколко месеца след избора на Чимев, новият кмет гостува на изнесеното заседание на Министерския съвет в Кюстендил, за да сподели проблемите си с правителството. Тогава регионалният министър Лиляна Павлова е доста категорична. "Когато е одобрен за финансиране този проект за градската среда на града, е подписана декларация от кмета (Атанас Янев) по чл. 313 с ясното съзнание, че носи наказателна отговорност, че цялата подземна инфраструктура на града е подменена или поне няма да бъде променяна две години по време на изпълнението и три години след изпълнението на проекта. Паралелно с това сега искаме с форсмажор да спрем проекта, защото всъщност ще го газифицираме. Това директно трябва да го дам на прокуратура, което означава да спра финансирането. Така че или се газифицира и го правят в срок, или наистина губят парите и всичко отива в прокуратурата", казва Павлова.

Две седмици по-късно обаче регионалният министър се отказва от твърдия тон, а малко по-рано финансовото министерство вече е превело солидна финансова инжекция на бюджета на Дупница. Общината получава три милиона лева капиталов трансфер, защото е била в технически фалит и не е могла да осъществява проектите си, коментира източник от министерството, пожелал анонимност. След като е променила начина си на работа, е било намерено правно основание да се отпуснат пари за покриване на дефицита. Това определено помага на Дупница. Емил Савов, който е бивш ръководител на фонда за общински заеми ФЛАГ, си спомня че предишните молби на Дупница за кредит са били отказани, защото "всичко в общината вървеше надолу".  След трансфера от финансовото министерство ФЛАГ отпуска на общината 3 заема за 4.8 млн. лв., включително на 9 април 2.5 млн. за аварийно спасяване на проекта за обновяване на градския център. Регионалното министерство пък подписва допълнително споразумение с общината за удължаване на срока за изпълнение с два месеца. 

20 стъпала преди края на мъките

Дори и новата крайна дата – 12 септември 2012 г., не е спазена. Закъснението е 25 дни. Община Дупница е заплашена от финансова корекция в размер на 25% от стойността на договора за градския център - около 750 хил. лв. Това става ясно от писмо на управляващия орган на оперативна програма "Регионално развитие" от 26 октомври 2012 г. В най-добрия случай корекцията ще падне до 10% от сумата, или 300 хил. лв. Това пак е солидно задължение за община с бюджет около 10 млн. лв и задължения за 14 млн. лв. В такива случаи общините могат да прехвърлят тежестта за забавянето на изпълнителите, ако вината е в тях. Логично в договора с обединение "Градско строителство – Дупница" има клауза за неустойки. Тя обаче е в размер на 5% от стойността на недовършените дейности за всеки ден закъснение. Така излиза, че за просрочието от 25 дни строителите дължат на общината 28 хиляди лева - десетократно по-малка сума от възможната финансова корекция.

С мощното рамо на централната власт община Дупница успява да стигне до измъчен хепиенд през октомври, когато проектът в крайна сметка е приключен. С това изненадите не свършват. Новият фонтан, енергоспестяващи улични лампи, градинки, велоалеи, видеокамери, нови настилки – всичко е налице. Достатъчно е да се разходите из градския център обаче, за да видите някои куриози, за които ще ви обяснят, че са "заложени по проект". Едното е вече споменатата улица "Преспа". 

Друго нестандартно решение на проектантите от "Дизайн груп студио" се забелязва на стълбите към Градската градина, покрай часовниковата кула в града. Новата настилка от червеникави павета и гранитни плочи неочаквано свършва двайсет стъпала преди края на стълбището. Обяснение за това няма, освен ако тези стъпала не са се появили някак от въздуха. Георгиев вдига рамене и отново сочи скица на проекта. Григор Перчеклийски от "Дизайн груп студио" обясни пред "Капитал", че е следвал заданието на общината. Тези неща не сме си ги измислили, съобразили сме се с параметрите, подадени ни от кметството, каза Перчеклийски. Куриозът със стълбите все пак се е сторил прекален на новата власт, която плаща 30 хиляди лева на друг изпълнител, за да подмени настилката на отсъстващите от проекта 20 стъпала. Те са бели.

В жълтеникаво са издържани плочките на стълбите към Градската градина откъм Спортната зала. Те са част от проекта за обновяване на центъра. Една от чисто новите плочки вече е разлепена. Изпълнителите ще я подменят, обещава Георгиев, а на въпрос каква е гаранцията за новите настилки, той отговаря – 12 месеца.

"Нямаме късмет с този проект", обобщи Георгиев след кончината на Максим. Късметът обаче, както е видно, е най-малко виновен за ситуацията в Дупница.

Зам.-кметът Красимир Георгиев показва проектът, стриктно спазен от изпълнителите
Фотограф: Надежда Чипева
Ул. "Преспа". Бялата къща в левия ъгъл на снимката е на бившия кмет на Дупница Атанас Янев. Новият асфалт приключва пред тази на съседите
Фотограф: Надежда Чипева
След новия асфалт "Преспа" продължава в окаяно състояние
Фотограф: Надежда Чипева
Червените павета и жълтеникавите гранитни плочи внезапно свършват няколко стъпала по-надолу
Фотограф: Надежда Чипева
Велоалеите, които са отчетени като разход по проекта, представляват блажна боя върху новите плочки. Това може да се види почти във всеки по-голям български град
Фотограф: Надежда Чипева
Новият център на Дупница. Да им е честито
Фотограф: Надежда Чипева

Улица "Преспа" в Дупница е къса отсечка в центъра на града. Наскоро е преасфалтирана с пари от еврофондовете. Ако се разходите по нея, ще забележите, че новият асфалт свършва неочаквано. По една случайност мястото, където асфалтът приключва, е къщата на бившия кмет. От дома на Атанас Янев (известен с близостта си с Братя Галеви) нататък улицата е в окаян вид. "Хиляда пъти обяснихме на медиите – така е по проект. Като имаме пари, ще асфалтираме и останалата част от "Преспа", казва новият зам.-кметът Красимир Георгиев и разгръща скица, за да ни докаже, че новата настилка трябва да свърши точно там. Това не прави гледката по-малко абсурдна. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  lubenk avatar :-|
  Luben Koutzarov

  Е, какво да очакваме от проект, в който улица "Преспа" в град "Дупница" се прави от пернишка фирма и фирма "Асфалтинг", а някакъв "Дизайн груп" изпълнява стълбите в цветове. Добре че поне бившият кмет е Янев, а не Ямев :-)

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  galinabo avatar :-|
  stitch

  Проектът е много слаб все едно е правен за татово време.

 • 3
  frozzen avatar :-(
  Tanya

  Абе хубав град, природа - слънце. Но като няма работа и хората избягаха. И останалите се овълчиха. Иначе хубав град...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK