Кой кой е в Светия синод

Преди заседанието на Светия синод митрополитите отслужиха заупокойна литургия в памет
на патриарх Максим. Четирима бойкотираха заседанието
Преди заседанието на Светия синод митрополитите отслужиха заупокойна литургия в памет на патриарх Максим. Четирима бойкотираха заседанието    ©  Надежда Чипева
Преди заседанието на Светия синод митрополитите отслужиха заупокойна литургия в памет
на патриарх Максим. Четирима бойкотираха заседанието
Преди заседанието на Светия синод митрополитите отслужиха заупокойна литургия в памет на патриарх Максим. Четирима бойкотираха заседанието    ©  Надежда Чипева

Митрополит на САЩ, Канада и Австралия Йосиф

Митрополит Йосиф е един от владиците, който се сочи като потенциален кандидат за патриарх. Харизматичен, има канонично мислене и е добър управленец. Предимство е фактът, че живее в САЩ и името му не се е забърквано в скандали. Бил е сътрудник на бившата ДС, но четири години преди Комисията по досиетата да отвори архива за проверка на миналото на митрополитите, той призна съпричастността си към тайните комунистически служби. Йосиф обяви агентурното си минало чрез писмо, в което поиска прошка от българския народ. Бил е монах. Като минус за кандидатурата му на патриарх се сочи фактът, че дълги години не е живял в България и не познава добре проблемите в страната. Сред миряните в САЩ има недоволство, че не им отделя повече време, а вместо това хвърля усилията си в това да привлича американски граждани католици към православната вяра.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  zhvulchev avatar :-P
  zh Vulchev

  Най-добре да се избере Западно и Средноевропейски митрополит Симеон или някой друг възрастен митрополит, за да можем след 10 години да видим какво са направили другите митрополити, покрай следващите избори- дали варненския си е взел нова кола, дали пловдивския си е накупил още златни часовници, колко католици е въвел в правата вяра американския и т.н. Иначе кога ще се разровят медиите и да ни просветят какви ги дробят нашите духовни пастири :)

 • 2
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Ако информацията в този материал е обективна, нито един от тях не е достоен. Всеки един с агентурно минало отпада - това е прост етично-морален избор. Денем служител на бога, нощем на тайните служби на една силно идеологизирана власт твърдяща "религията е опиум за народа"?!?
  Останалите звучат или прекалено егоистични - преследващи лични амбиции или конюнктурни. Най-добре е да се свика събор който да мисли, предложи и гласува!

 • 3
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  Да ги подредят един до друг и да идем с тояги да изберем :)

 • 4
  omniam avatar :-|
  omniam

  Преди няколко дни си мислех да ви помоля да напишете за всички митрополити, а не да се въртите само около Николай и Кирил - най-недостойните да заемат мястото на Максим. Благодаря за синтезираната информация.

 • 5
  tpotoap avatar :-|
  TPOTOAP

  'Визитките' са кратки, но за сметка на това пълни с нищо не значещи изречения, като 'Добре подготвен по църковни въпроси, може да отстоява позицията си и има добри управленски качества'. Най-големият абсурд пък е да напишеш за един епископ, че е 'бивш монах'...
  Капитал, това е отбиване на номера. Ако искате да напишете нещо смислено за избора на нов патриарх, направете така както каза Калин Янакиев преди няколко дни по бтв - запознайте се с досиетата на владиците, които вече са разсекретени и ги разкрийте пред обществото - там ще се види кои от кандидатите са вербуван и е направени епископи с помощта на Държавна сигурност. Обществото е длъжно да научи тези неща ПРЕДИ избора, а не след това.

 • 6
  capital avatar :-|
  capital

  Предлагаме ви да се запознаете с публикуваните по темата материали на сайта ни:
  - Две трети от Светия синод - доносници
  11 митрополити са работили за Държавна сигурност
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/01/17/1747165_dve_treti_ot_svetiia_sinod_-_donosnici/

  - Мултимедиа: Попове с досиета
  Вижте имената на хората в расо и техните агентурни псевдоними
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/01/17/1747152_multimedia_popove_s_dosieta/

  - Църквата - филиал на "Държавна сигурност" http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/01/17/1747045_curkvata_-_filial_na_durjavna_sigurnost/

  - Истината ще ви направи свободни *
  Докъде стига Държавна сигурност в опитите си да оваладее и контролира църквата
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/01/27/1754629_istinata_shte_vi_napravi_svobodni/

  До коментар [#2] от "pzashev":
  До коментар [#4] от "omniam":
  До коментар [#5] от "TPOTOAP":

 • 7
  ivannny avatar :-|
  ivannny

  хахахаха, безумно е да се напише за митрополит "бил е монах". защо малко поне не вникнете в нещата, за които пишете

 • 8
  tpotoap avatar :-|
  TPOTOAP

  Благодаря за линковете, но те водят към статии, преписващи решението на Комисията по досиетата с добавени тук-там снимки за цвят:
  http://www.comdos.bg/%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE/Decision-View/p/view?DecisionID=384

  Мисълта ми беше, някой да отиде в читалнята на комисията и да отвори самите документи, да прочете собственоръчно написаните доноси, да види поотделно за всеки владика каква е ролята на Държавна сигурност в неговото издигане в йерархията и т.н. Последното обаче е много по-трудно от това да напишеш статия "Попове с досиета" или "Църквата - филиал на "Държавна сигурност" - заглавия напълно отговарящи на стилистиката на вестник Шок.

 • 9
  velina_g avatar :-|
  Велина Господинова

  До коментар [#7] от "ivannny":

  Благодаря за забележката. Прав сте, всички митрополити са с духовен сан епископи, което означава, че те задължително преди това са били монаси.

 • 10
  kelestur avatar :-|
  kelestur

  Изстрадалия български народ има вопиеща нужда от Патриарх, като ОТЕЦ ИВАН ОТ Нови Хан! Предлагам всенародно движение за промяна на статуквото в БПЦ! Нека името му свято да е пример и при избора на главен Прокурор, висш съдебен съвет и т. н. и т. н. Крайно време е електората да прецизира избора на своите представители! Да започнем с ОТЕЦ ИВАН!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход