Счупена държавност
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Счупена държавност

Счупена държавност

Казусът "Венета Марковска" показва тежка криза във властта

27003 прочитания

На снимката от първа страница е самотната Венета Марковска. Тя е в заседателната зала на Конституционния съд (КС). Ако се чудите накъде гледа - вперила е поглед в червено-черната тога на конституционните съдии и в златния медальон, които така и не можа да облече. Някъде по това време тя попита "ами аз", но въпросът й потъна в гърбовете на конституционните съдии – току що встъпили, които не й обърнаха никакво внимание.

Тази трагикомична картина е резултат от безпрецедентното прекратяване на церемонията по полагане на клетвата на новоизбраните членове на КС точно преди Венета Марковска да встъпи в длъжност. Последното се случи, след като президентът Росен Плевнелиев заяви, че няма да присъства по време на клетвата на Марковска: "Мотивът за тази стъпка е, че в публичното пространство има съмнения за моралните качества на един от избраните конституционни съдии. По тази причина през изминалите дни призовах нееднократно този кандидат да положи клетва едва след като изчисти името си."

Случилото се в КС този четвъртък е без аналог в историята на България. То далеч не слага точка, а само запетайка на продължаващия вече три седмици водевил около избора на зам.-председателя на Върховния административен съд (ВАС) за член на КС от парламентарната квота. От цялата история разбрахме само едно - държавността е в тежка криза. Тя се случи, защото всичко по веригата или е счупено отдавна, или се чупи в движение - от ВСС през прокуратурата до парламента и КС. Историята засега има добър край, защото беше спряна от президента, който в случая се оказа единственият здрав елемент в нея.

Да си отгледаш Марковска

Както няколко пъти самата Марковска напомняше, тя има зад гърба си  38 години стаж като магистрат, като последните 16 е съдия във ВАС, а от 2004 г. е негов заместник-председател. През това време съдът, призван да контролира актовете на администрацията, си създаде образ на аморфна институция, удобно нагаждаща се към политическия контекст и произвеждаща тонове противоречива практика, съобразена предимно с личността на страните, а не с върховенството на закона. Венета Марковска се превърна в едно от лицата на този тип правосъдие. През 2004 г. тя стана член на ВСС и започна да налага своите клонинги не само в административното правораздаване, а навсякъде в съдебната система.  Гъвкавостта и отзивчивостта на Марковска й помогнаха да намери приятели във всички сфери на властта и всички политически сили. "Няма министър, който да не се е докоснал до нея и тя като административен съдия да не му е решавала проблемите", каза миналата седмица пред dnevnik.bg един от бившите червени министри от тройната коалиция, останал неназован.

През годините на възход на Марковска магистратите коментираха нейните професионални и морални достижения с притихнал тон. Преди близо три години омертата беше нарушена и публично се появиха сериозни съмнения за морала и дейността на Марковска. Изнесените факти обаче не бяха проверени, а вместо това ВСС я награди със златен почетен знак, първа степен, по случай 60-ия й рожден ден.

Да се отървеш от Марковска

След като беше наложен от ГЕРБ за председател на ВАС, Георги Колев активно напълни съда с неособено добре подготвени, но за сметка на това лоялни магистрати (пак по принципа на клонирането). Явно Венета Марковска не се вписваше във визията на новия председател на ВАС за административното правораздаване - послушно и предвидимо само нему и неговите патрони от управляващото мнозинство. Защо ли? Самата Марковска е "институция" в институцията на ВАС и разполага с механизми, технологии и инструменти за въздействие, които няма как да й бъдат иззети или подчинени. В началото на годината Колев я махна от председателското място на Първа колегия на ВАС, наричана от съдиите "хлебна"  заради високият материален интерес на делата, гледани в нея.

Номинацията на Венета Марковска за член на КС от парламента изглеждаше като логично продължение на операцията по обезвреждането й. И отново в духа на макиавелисткия подход – понижение чрез повишение.

А целият замисъл на операцията и мотивите зад нея бяха признати неусетно от вътрешния министър Цветан Цветанов: "Венета Марковска е зам.-председател на ВАС и ако погледнем, обемът на работа и компетентността й като зам.-председател на ВАС е много по-голяма и много повече вреди могат да настъпят след нейни решения от дейността й там, отколкото като конституционен съдия." Един вид  минимизиране на щетите - прозрачно до бруталност.

Да си избереш Марковска

Кандидатурата на Венета Марковска привидно беше издигната от независими депутати (насочили субсидията си към ГЕРБ). Това не е иновация – виждали сме го няколко пъти, последно при конституирането на ВСС. Тогава независимите като сламени човеци сричаха спуснати отнякъде предложения, опитвайки се да заблудят, че са техни, лични.

Иначе цялата логистика на "безпрецедентно прозрачния" й избор беше подсигурена от председателката на правната комисия Искра Фидосова. Тя умело успя да компрометира целия избор публично и прозрачно, като минира всякакви опити за реална проверка на качествата на кандидатите. Когато Европейската комисия определи това като проблем, вместо (или по-скоро без) да се замисли, Фидосова написа писмо на Барозу в което каза: няма страшно, всичко е наред.

Марковска беше избрана с най-много гласове, повече дори и от зам.-председателя на парламента Анастасов, фаворитът на управляващите. За нея гласуваха ГЕРБ, БСП, ДПС и независимите, защото – казахме по-горе – е разбран човек и решава проблеми.

С този избор парламентът сложи летвата на високия морал и професионалните качества толкова ниско, че вместо да я прескочи, се спъна в нея. Дебатът за качествата на Марковска се случи след гласуването на нейната кандидатура. Искра Фидосова произведе чудата процедура, като извика зам.-председателя на ВАС на изслушване след избора й. Тя самата представи наръч от бележки от различни институции (свидетелство за съдимост, справка за липса на висящи производства срещу нея и т.н.), които идваха да покажат, че моралът е налице. Излиза, че с бележките, с които можеш да си извадиш разрешително за оръжие, можеш и да докажеш, че ставаш за конституционен съдия.

В сянката на драмите около Марковска съвсем незабелязано мина назначението на бившия зам.-председател на парламента Анастас Анастасов в КС. Номинацията на бившия възпитаник на Първи факултет (Национална сигурност) на Академията на МВР беше издигната на рождения му ден. Формално Анастасов имаше изискуемия стаж за да заеме поста и над него не се беше надвесил облакът на корупцията (освен че преди няколко години почти се беше хванал на онзи журналистически капан, направен от bTV с безплатните телефони "Верту"). Никой не можа да обясни обаче защо точно той, съдия, правораздавал на районно и окръжно ниво, беше предпочетен пред останалите кандидати.

Да не можеш да спреш Марковска

Дебатът (нека така да го наречем) за качествата на новоизбрания член на КС се случи след избора й. Той беше еднопосочен – срамните факти се коментираха все по-масово, а Марковска фриволно сменяше версиите си. Премиерът, в наложения от него и медиите стил на институционална еклектика, няколко пъти помоли Венета Марковска да се оттегли. По-комплексна беше позицията на вътрешния министър Цветан Цветанов. Той първо я защитаваше, после й предостави оперативно-издирвателния капацитет на МВР, за да дири анонимния сигналоподател, а накрая каза, че всъщност нищо не е мислил по темата и никого не е защитавал, защото не познава Марковска.

Три седмици новият състав на ВСС си затваряше очите за случващото се и накрая, три дни преди зам.-председателят на ВАС да положи клетва, започна проверка.

Три седмици прокуратурата свиваше рамене по казуса и накрая се сети, че има досъдебно производство отпреди три години за корупция, водено срещу приятеля на Марковска (официално срещу неизвестен извършител).  За това производство знае един от тези, които за разлика от Марковска успяха да встъпят в длъжност – бившият главен прокурор Борис Велчев. В четвъртък той не каза нищо повече от клетвата си, а после изключи мобилния си телефон. Защо прокуратурата е мълчала и защо разследва нещо две години, можем само да гадаем. А за кадровата мощ на колекционираните от държавното обвинение досъдебни производства срещу неизвестен извършител (известен на всички магистрат) се знае от отдавна.

Конституционният съд от своя страна показа, че едноименният закон е без значение, защото в него пише, че избраните членове на КС встъпват в длъжност една седмица след избора им. Клетвата беше насрочена повече от две седмици след това. А безпринципността (КС показа, че неговите решения са зависими за всички освен за неговите членове) на този орган не трябва да ни учудва. През годините там често бяха изпращани юристи, действително не толкоз скандални от г-жа Марковска, които обаче бяха ценени заради тяхната лоялност и предвидимост.

Да блокираш Марковска: между морала и правото

След като Венета Марковска занимаваше обществото в продължение на три седмици, едва ли има някой, който да е убеден, че тя действително притежава високите нравствени и професионални качества, изискуеми за член на КС. Тя отказа да се оттегли и наруши собственото си обещание, че ще встъпи в длъжност, когато всичко около нея бъде изчистено. Парламентът отказа да мисли дали може да отмени решението си (имало е такива случаи).

Така се стигна до злополучната церемония, прекъсната след изявлението на президента и в която Марковска не можа да встъпи в длъжност. В следващите часове случилото се обърка юристите, които нямаше как да дадат верен отговор поради простата причина, че ставаше дума за прецедент. А оценката дали случилото се е конституционосъобразно или не и какъв е изходът от него може да даде само КС. Последният обаче де факто не съществува (заради непопълнената квота) и не може нито да избере свой председател, нито да гледа нови дела.

Оценката на случилото се от гледна точка на морала е наложителна. "Това е нещо, което, струва ми се, не можеше да очакваме от предните президенти. Конституционно ние не знаем много ясно за какво ни е държавният глава. В един момент обаче се оказва, че той е много важен по време на криза. Оказа се, че президентът може да ни преведе през бурята", коментира професорът по философия на правото Стилиян Йотов. Според него постъпката на Плевнелиев е "парадоксална форма на административно безсилие, тогава, когато нищо друго не можеш да направиш, освен да хвърлиш пясък в машината, и същото се оказва жест, но и форма на гражданска смелост. В такива моменти и действащи държавни глави, и теоретици често мечтаят за право на извънредно положение. Други прехвърлят топката (или горещия картоф) на останалите институции – било на парламента, било на Конституционния съд. Но явно, че ако не си апаратчик и партията не ти е грижа, ти остава в голяма степен възможността и за собствен, дори само морален ход. Смятам, че не е лошо, когато президентът ни напомня, че е и гражданин", категоричен е преподавателят.

Стилиян Йотов оценява решението на Плевнелиев като морално, с уточнението, че не може да знае дали има сценарии зад случилото се. "Най-близката история на Германия учи всички ни, а Плевнелиев – безспорно, как един президент трябваше да си отиде само заради реплика в стила на Молтке, Бисмарковия фелдмаршал, следващият бе принуден да освободи поста, защото не можа да разсее съмнения от типа на тези, легнали върху Марковска, сегашният изправи на нокти тамошния конституционен съд, като побърза да заяви, че ще подпише закон в полза на европейския фискален съюз преди преценката му за съобразност с националната конституция. Лесно се вижда кои от тези действия на ръба на закона те дискредитират или обратното, дават ти шанс да напомниш на институциите, че освен норми в правото има и принципи. А сред принципите някои са просто политика, други са свързани с основните права на гражданите и с моралното равенство помежду им. Убеден съм, че мнозинството от българските граждани се чувстваше унизено от това как група политици усърдно настояваше, че съдия Марковска стои над всичко. Ние се питахме: За какво ни е съдия от най-висш ранг, за който правилата са правила за другите? Плевнелиев даде израз на нашия граждански глас."

Какво следва след Марковска?

След случилото се в КС Венета Марковска е отишла на работа във ВАС, където е подала молба за освобождаване от длъжност като зам.-председател на съда, за да остане редови магистрат. Вероятно ВСС ще се занимава с нейната личност следващите няколко месеца – упражнение, което може да заглуши тъй важния избор на главен прокурор, който ще се случи по същото време. Формално на ход е парламентът, който трябва да измисли решение, за да отблокира КС, който единствен може да даде отговор как изглежда това, което се случи, през призмата на конституцията и така да се излезе от кризата, която всички власти произведоха вкупом.

Някакво решение, разбира се, ще бъде намерено, но то едва ли ще е генерално. Сегашният казус ще мине някак си през различните зъбни колела на държавната машина, но едва ли ще стане повод за голяма промяна. Защото проблемът в случая не е толкова личността на Марковска. Тя е само проявлението на нещо много по-страшно - на това, че правилата са направени, за да обслужват тънката мрежа от схеми, която управлява държавата въпреки и често противно на интересите на хората. От тяхна, от наша гледна точка случилото се тази седмица изглежда като малка победа на морала. От гледна точка на схемаджиите това е трагедия. "В затворено общество, където всички са виновни, единственото престъпление е да те хванат. В свят на крадци най-големият грях е глупостта", казва Хънтър Томпсън в "Страх и омраза в Лас Вегас". Тази седмица за щастие показа, че в нашето общество поне не всички са виновни.

Фотограф: Красимир Юскеселиев

На снимката от първа страница е самотната Венета Марковска. Тя е в заседателната зала на Конституционния съд (КС). Ако се чудите накъде гледа - вперила е поглед в червено-черната тога на конституционните съдии и в златния медальон, които така и не можа да облече. Някъде по това време тя попита "ами аз", но въпросът й потъна в гърбовете на конституционните съдии – току що встъпили, които не й обърнаха никакво внимание.

Тази трагикомична картина е резултат от безпрецедентното прекратяване на церемонията по полагане на клетвата на новоизбраните членове на КС точно преди Венета Марковска да встъпи в длъжност. Последното се случи, след като президентът Росен Плевнелиев заяви, че няма да присъства по време на клетвата на Марковска: "Мотивът за тази стъпка е, че в публичното пространство има съмнения за моралните качества на един от избраните конституционни съдии. По тази причина през изминалите дни призовах нееднократно този кандидат да положи клетва едва след като изчисти името си."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

104 коментара
 • 1
  otlondon avatar :-P
  otlondon

  Стъписващо е, че днес никой не търси отговорност от Фидосова, нито се опитва да разплете има ли зависимости и какви, които водят от Марковска към нея или други представители на управляващите.

 • 2
  otlondon avatar :-P
  otlondon

  Попитана дали вижда вина за скандала "Марковска", Фидосова поиска журналистите да ѝ покажат къде е сбъркала.

 • 3
  nk_ avatar :-?
  NK /имигрант в родната страна/
  • -12
  • +149

  За съжаление най-големия проблем остава. Марковска беше бламирана и си "намери майстора", но всички висши позиции в правната сфера вече са заети от удобни за управляващите магистрати.

  Не забравяйте, че КС е една от основните причини България да не се е измъкнала окончателно от кошмара ДС, защото не позволи за се случи законът за ЛУСТРАЦИЯТА. Тогава КС си беше дело на ДС, сега е... ами като кажем че ананасчо е вътре и борето велчев какво да го говорим.

  Кой ще ми обясни как за 5 години нищоправене на един от най-важните постове в териотрията могат да лансират някой за конституционен съдия? И това само иде да покаже, че плевню е кукла на конци.

  Защото ако плевню беше принципен щеше да се обади не само при вени марковска. А той послуша ментора си БамБам (да се свети името Му) и от немай къде се включи в цирка с водеща роля.

  P.S. Интересно е, че след толкова години облъчване на съдилищата като кошари пълни само с черни овци сега лъсна тенденциозността и/или некадърността на прокуратурата. Ама нещо Цвинокио и БамБам (да се свети името Му) пасуват на тая тема.

 • 4
  eskimos avatar :-|
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  • -135
  • +34

  Плевнелиев не постъпи достойно, изглади грешка на ГЕРБ да боксират Марковска напус на цялата бг-общественост!

  Каквато и да е Марковска, не заслужи подобно отнишение от държавния глава, който излезе извън рамката на Конституцията този път за общшествен интерес, ама какво ни гарантира, че няма да го направи за личен интерес след време, или за интереса на една партия??

 • 5
  filip_kostov81 avatar :-|
  felipeeee

  Наистина кризата е доста голяма, не ни е нужна Марковска, за да го разберем.

 • 6
  eskimos avatar :-|
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X

  [quote#3:"NK"]Кой ще ми обясни как за 5 години нищоправене на един от най-важните постове в териотрията могат да лансират някой за конституционен съдия? И това само иде да покаже, че плевню е кукла на конци. [/quote]

  Велчев се промъкна между капките, набутан от същия Плевнелиев!

  Интересно за какви заслуги го боксира на синекурна длъжност борисовия президент??

 • 7
  ssh34368102 avatar :-|
  роджър

  До коментар [#3] от "NK":

  Точно !!!
  И с нея нямаше нищо да се случи, и щеше да мине метър, ако И.К. в яростта си не беше направил, каквото направи ... този човек не умее да владее емоциите си, когато не стане неговата ... но в случая направи добро, защото нещатата повече няма да са същите ...

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111
  • -10
  • +130

  Само да споделя нещо, което ми хрумна докато четях много добре синтезираните факти в статията - поздравления за автора.
  Даваме ли си сметка, че ако президент бе Гоце, Марковска щеше да е бетонирана в Конст. съд за следващите 9 години със съответния имунитет (както Филчев бе покрит навремето, вместо да бъде разследван)?
  Т.е. колко е важен президентският (всеки висок) пост и защо е толкова важно обществото да контролира тези процеси активно.

 • 9
  yana.lilova avatar :-|
  Яна

  "Стилиян Йотов оценява решението на Плевнелиев като морално, с уточнението, че не може да знае дали има сценарии зад случилото се. " - ето това е лошото на този президент - че още преди да стъпи в длъжност и след това не показа убедително, че сам взема решенията и никой не му диктува. Затова и вчерашното му решение отнася толкова критики.

 • 10
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Вина за всички гадости в България и този омразен, недовършен преход имат най-вече съдебната корумпирана система - тази която пречи на нормалните граждани да защитават правата си, да значт, че има някой който гледа отгоре.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK