Димитър Гогов: Не става въпрос за отстъпка, а за ново ценообразуване
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Димитър Гогов: Не става въпрос за отстъпка, а за ново ценообразуване

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов

Димитър Гогов: Не става въпрос за отстъпка, а за ново ценообразуване

Ако утре цената на долара стане 2.50 или цената на петрола 160 долара, няма да говорим за 20% отстъпка

5927 прочитания

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов

© Анелия Николва


Г-н Гогов, вече стана ясно, че договорената отстъпка в цената на газа е малко над 20%, спрямо коя цена обаче?

- Права сте да задавате този въпрос. Много е трудно да се правят сравнения. Сравнението, направено от собствениците на "Булгаргаз", беше спрямо цената на природния газ в началото на 2012 г., преди да започнат разговорите, в които да се потърси разбирателство от "Газпром" за необходимостта от намаление на цената на газа в България. Тази разлика е приблизително малко над 20%.

Колко над 20% е тази отстъпка, защото неофициално се заговори за около 25%?

- Първо, думата отстъпка е грешна, но тя не е 25%, а е съвсем малко над 20%. Тук става въпрос за нов тип ценообразуване и по-точно вкарването на нови данни във формулата за ценообразуване, което води до по-ниска цена. Ако утре обаче цената на долара стане 2.50 или цената на петрола 160 долара, няма да говорим за 20% отстъпка. Има обаче прогнози, че цената на петрола ще продължи да пада, тъй като търсенето намалява. Това може да доведе до намаление на цената от 1 април, но не искам да го казвам, защото после ще изляза лъжливото овчарче.

Тоест формулата все пак се променя?

- Променят се базовите й параметри. Те са тези, които оттук нататък определят какво е съотношението на пазарите и завареното към подписването на договора положение. Давам ви прост пример. В сегашния договор, който е подписван преди 14 години, едно от числата, което много често се споменаваше от медиите, беше 83 долара за 1000 кубика (бел. ред. - базовата цена, заложена във формулата за ценообразуване). Тя е заложена при определени стойности на алтернативните горива. Когато обаче съпоставяхме тези стойности с цените в момента, коефициентът варираше между 3 и над 6.5. Умножавайки 6 по 83, сами виждате, че надхвърля 500 долара, така се получаваха високите цени в годините, когато петролът беше над 100 - 140 долара. Сега така е избран ценовият период, че се получава коефициент под 1. Тоест базовата цена ще се умножава по него, което ще доведе до по-благоприятна цена.

Така тези 20% са постигнати по два начина. Първо, намалена е стойността на базовата цена и, второ, чрез намаление на цените на петрола.

Доколко всъщност получената отстъпка се дължи на намалението на цените на петрола, които доведоха до намаление на цените на природния газ в цяла Европа?

- Това има ефект, но той е отчетен при разговорите, така че да има този краен ефект, защото първоначално предложението беше съвсем различно. Както беше казано, ние сме на ценовото равнище на всички страни в Източна Европа и дори в някои случаи дори на по-добро.

Какво намаление все пак да очакват потребителите от 1 януари?

- Съществено. Говорим за такова намаление, което ще позволи дори цената на топлофикациите да бъде коригирана, ако ДКЕВР прецени. Надявам се общото намаление на крайната цена да е над 7%.

Каква част от недовзетия си приход успя да покрие "Булгаргаз" с получената тази година отстъпка от 11%?

- Тези 11% бяха изцяло в полза на клиентите и те бяха дадени, дори споразумението с "Газпром експорт" да не бъде подписано. Всъщност ние просто намалихме разходите си за последните три месеца, но отстъпката не беше в полза на "Булгаргаз". За последните три месеца обаче чисто счетоводно ще излезем на нула.

Как ще се отрази на "Булгаргаз" отпадането на посредниците на "Газпром" - "Винтерсхал" и "Овергаз инк"?

- Винаги съм твърдял, че думата посредник не е коректна. Винаги е ставало въпрос, че купуваме газа през няколко ръце, което създава затруднения, които не са само финансови. Това, което ние искахме да имаме, е директен контакт с дружеството, което има права за експорт на руски газ - "Газпром експорт". Това води до много положителни фактори като това да имаме една цена, а не да миксираме три. Защо един газ, който сигурно се добива от едно находище, се налага да го купуваш по 5, 7 или 10 лв. Това е основният ефект. Сега ние имаме един доставчик по една ценова методика. Ние нямаме против дейността на "Овергаз" или "Винтерсхал", но искаме да знаем, че условията, по които купуваме този газ, са равни на всички други търговци, защото иначе сме в неравноправно положение спрямо "Газпром", заложено още в основата.

Как ще се отрази финансово отпадането на посредниците?

- Ще се отрази положително, защото сега цената не е натоварена с нищо друго освен от политиката на "Газпром експорт" за получаване на определени приходи.

По време на преговорите с "Газпром" от ваша страна имаше ли искане цената да не се определя на 3 месеца, а на по-дълъг период?

- Да, имаше, но много бързо бяхме убедени, че такава практика не съществува в договорите на "Газпром" и даже тяхната практика е цената да бъде определяна всеки месец. Пред угрозата да отворим разговор да се ценообразува всеки месец ние преценихме, че има всички аргументи да продължим по начина, който е сега.

Новият договор все пак е за 6+4 години, като има възможност на 6-ата година количествата да бъдат намалени за сметка на местен добив. Това обаче отнася ли се за количества, които България може да си осигури от други доставчици?

- В договора има нюанси, които дават гъвкавост на "Булгаргаз" в програмата за взимането на количества през съответните години. "Взимаш или плащаш" е само една част от клаузата и дава с около 10% по-голяма гъвкавост. Всяка година имаме право в рамките на предходната да заявим по-голямо количество, ако потреблението се повиши. Предвидено е в рамките на договора след края на 6-ата година, ако имаме увеличен вътрешен добив, да можем да намалим заявките си към "Газпром", без да влизаме в клаузата "взимаш или плащаш". Това обаче е предвидено само за местния добив. "Булгаргаз" ще се стреми да се развива като фактор в продажбите на газ и на регионалните пазари. Ако утре стане така, че сме сключили договори за по-голямо количество, ще търсим и клиенти на пазарите в съседство от България. Вече няма да имаме задължението да продаваме газ на газоразпределителните дружества на "Овергаз".

Това означава ли, че ще има друг доставчик, който да го прави, или вие не искате да подновите договора си с тях?

- Не, ние просто бяхме помолени да не предвиждаме газ за "Овергаз" и за дъщерните му дружества, тъй като те няма да правят такива заявки за нас. По какъв начин те ще си осигуряват газа не е моя работа да коментирам.

Отчетът ви за 9-месечието обаче показва, че потреблението е спаднало до 2 млрд. куб. метра.

- По новия договор "Булгаргаз" ще купува до 2.9 млрд. кубика, но има защо да го искаме. Най-малкото тази година вносът е по-малко, защото чисто финансово няма смисъл в момента да нагнетяваме газ в "Чирен" извън необходимото за сигурността на доставките. Получава се така, че целият газ, който ще изкараме от "Чирен" за първото тримесечие, ще бъде на по-висока цена, отколкото газа, който ще внесем отвън.

"Газпром" отдавна има заявки да навлезе директно на пазара на газ в България. Как ще ви се отрази това?

- Аз се надявам положително, защото, от една страна, ще доведе до възможност и други да поемат бремето на това, което извършваме ние сега. От друга страна, ние може да търсим възможност за съвместно сътрудничество с "Газпром". Това се обсъжда, надявам се в кратки срокове да имаме резултат.

В какво може да се изразява това сътрудничество?

- В осигуряване на количества от страна на "Газпром", а от страна на "Булгаргаз" осигуряване на клиенти извън България, където този газ да бъде реализиран. Клиенти, които са се обърнали към нас, но ние нямаме това количество газ и те трябва да го вземат от "Газпром". Това може да стане под формата на споразумение за допълнителни количества или създаването на ново юридическо лице, смесена собственост, което да търгува с този газ. Може да бъде чрез изграждането на нови обекти за ползване на природен газ като паро-газови централи, където "Булгаргаз" или Българският енергиен холдинг може да бъде партньор.

Ваши клиенти вече се оплакаха, че в новите договори, които предстои да подпишете, има доста рестриктивни условия.

- Вариантът за договор е качен на страницата на "Булгаргаз", като целта беше да предизвикваме дискусия по него. Така ще може да вземем предвид и мнението на клиентите. До седмица ще има актуализиран проект, който ще е съобразен със структурата на договора, подписан с "Газпром". Не може обаче клиентът да се чувства свободен да прави някаква заявка, ти да се ангажираш с нея и после поради каквато и да било причина клиентът да не я изпълни и да не носи отговорност за това.

Г-н Гогов, вече стана ясно, че договорената отстъпка в цената на газа е малко над 20%, спрямо коя цена обаче?

- Права сте да задавате този въпрос. Много е трудно да се правят сравнения. Сравнението, направено от собствениците на "Булгаргаз", беше спрямо цената на природния газ в началото на 2012 г., преди да започнат разговорите, в които да се потърси разбирателство от "Газпром" за необходимостта от намаление на цената на газа в България. Тази разлика е приблизително малко над 20%.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  acarid avatar :-|
  acarid

  Чирен!
  Това зайче го вадят от ръкава поне 2-пъти годишно. Трябва да се пълни Чирен и затова ще има повишение или няма да има понжение на цените.
  А къде отиват парите когато се празни Чирен??? Ааа да, компенсира се недовзетия приход, каквото и да означава това. А като се довземе или надвземе прихода какво става??? То пък до тогава $ нагоре или петрола.
  Абе ще отваряме още кисиите на зима се очертава.
  А пък и то не било отстъпка, ами естествено движение на цената надолу, следвайки тренда на петролните котировки:)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK