Рискът от шистовия газ е сходен с този от бензина в колата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Рискът от шистовия газ е сходен с този от бензина в колата

Част от обществото по принцип се противопоставя на промените, които настъпват, смята Том Мърфи

Рискът от шистовия газ е сходен с този от бензина в колата

Том Мърфи, директор на центъра "Марселъс", пред "Капитал Daily"

8381 прочитания

Част от обществото по принцип се противопоставя на промените, които настъпват, смята Том Мърфи

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


Том Мърфи е директор на Центъра за изследване и развитие "Марселъс" към Пенсилванския държавен университет, САЩ. Бил е консултант на собственици на земи, в които се правят проучвания за газ. В "Марселъс" работи в сферата на експлоатацията на залежите на природни ресурси и най-вече проучванията за природен газ. Изнесъл множество лекции в по тази тема, включително наемането на земята, където ще се извършва добивът, екологичните предизвикателства,  развитие на инфраструктурата и финансови въпроси.  Том Мърфи беше един от участниците в проведената неотдавна кръгла маса на тема "Шистов газ – предизвикателства и ползи за България", организирана от Движение за енергийна независимост (ДЕН).

В САЩ вече се добиват значителни количества шистов газ и въпреки това все още има негативни мнения за безопасността на тази технология. Какви са основанията за тях?

- Има две групи хора, които са отрицателно настроени към добива на шистов газ. Първата се противопоставя на всякакъв вид развитие на въглеводородна енергия, в това число въглища и газ - те са с най-ясно изразено негативно отношение. При втората отрицателното мнение се базира на страха от настъпване на промяна в общността, в която живеят. Част от хората в тази група се противопоставят на всички промени, които настъпват, в това число строежа на пътища, фабрики, заводи, дори вятърните централи.Статистическите проучвания сочат, че между 15% и 20% от населението са против разработването на шистов газ, докато 70% го подкрепят. Това са данни за Пенсилвания и Ню Йорк, но в повечето щати положението е подобно.

Искам да подчертая, че не съм тук, за да изразявам лично мнение в подкрепа на шистовия газ, а да говоря за това от научна гледна точка.

В България основните притеснения са свързани с опасностите за околната среда.

- И в САЩ в началото, когато хората не бяха запознати с добива на шистов газ, притесненията бяха много по-големи за евентуалния риск за околната среда, но с течение на времето и с развитието на технологиите те вече не са толкова силни. Когато започна разработването на шистовия газ в Пенсилвания например, хората се опасяваха от недостатъчната регулация на тази дейност. В момента има три пъти повече инспектори още от началните етапи на добива и 10 пъти повече инспекции годишно. Има много по-голям контрол върху добива и процесът е много по-прозрачен. И хората са наясно, че контролът по отношение на риска, който добивът може да носи за околната среда, е много по-добре регулиран.Що се отнася до България, моето мнение е, че има въведени известен брой законови мерки, регулиращи този тип индустрия, но тези правила трябва да се доразвият, така че да обхванат по-детайлно процеса, който е свързан с добива на шистов газ. Още повече че той е много сходен на добиването на конвенционален газ и могат да се прилагат същите законови норми. Разликите при неконвенционалния са свързани с инфраструктурата, налягането, откъде ще се вземе водата и как ще се придвижва, включително и изграждането на тръбопроводи.

Самото развитие на технологиите поражда нуждата от нови правила, както и новите правила пораждат нуждата от развитие на технологията. Тъй като обичам да използвам примери, искам да сравня този процес с автомобилите и тяхната безопасност. Никога не можем да караме перфектна кола, тъй като технологията непрекъснато се развива и колите стават все по-безопасни, затова, ако искам да караме най-безопасния автомобил, ние просто никога няма да караме кола. Затова е добре да сме сигурни, че тази, която караме днес, е възможно най-безопасната.

  Какви регулации трябва да бъдат въведени, за да има максимална сигурност при започване на добив на шистов газ?

  - Най-много нарушения в Пенсилвания сме виждали в три сфери. Едната е свързана с документите, които се подават за получаване на разрешителни, като този проблем е решен с промяна на процедурата. Другата сфера е транспортирането на почва, кал, вода, което се извършва на повърхността, за което са въведени много добри практики. И дори след урагана "Санди", наречен бурята на бурите, при наличието на 6 хил. сондажа и изсипването на толкова много дъжд, нямаше никакви проблем със съхранението на отпадна вода. Третата сфера е свързана със замърсяването на подпочвените води и по-точно възможността водата от сондажа да се качи нагоре във водоносните слоеве - от това хората навсякъде се притесняват най-много. Затова проектите се правят така, че водата да не може да излезе от сондажа. Законите на физиката ни казват, че това не е вероятно да се случи. Не казвам, че не е възможно, но не е вероятно - така както и за този таван има теоретична възможност да се срути. Проектирането е много важно, защото трябва да гарантира, че защитна обвивка на сондажа ще "запечата" водата в него, така че да не излезе.

  Преди да въведем по-строги правила, в Пенсилвания наблюдавахме случаи на излизане на метан от сондажа. Той не е отровен, но е експлозивен и не искаме да излиза в околната среда, затова се въведе изискване сондажът да се циментира, което отнема повече време.

  Преди да започнем каквато и да била дейност за проучване и добив на шистов газ, взимаме проби от подземната вода и изследваме химичния й състав. Това продължава и след като процесът е приключил. В някои случаи наблюдаваните изменения в здравословното състояние на хората се оказват свързани именно с химичния състав на водата, какъвто си е бил преди започването на сондажите, но това не се е знаело. Затова вземането на проби от водата е изключително важно и се регулира от закона - същото впрочем  важи и за конвенционален газ.

  Това означава ли, че хидравличното напукване не би довело до по-големи вреди, отколкото един конвенционален сондаж?

  - Хората използват термина хидравлично напукване, или фракинг, за да опишат целия процес на добив на неконвенционален газ. В жизнения цикъл на този процес се преминава през различни етапи. Подобен процес на хидравлично напукване – вода, химикали и налягане, но в по-малки количества, е използван в Пенсилвания още през 1955 г. Това, което важи общо за всяко ново начало в индустрията, е, че трябва да се уверим, че проектите и конструкцията са добри, техниката е добра и естествено законово процесът трябва да е добре уреден. И притесненията, свързани с използваните химикали, трябва да са насочени към проектирането и конструкцията. Ако сондирате с портокалов сок, аз няма да искам сутрин от душа ми да тече портокалов сок. Бензинът в колата ви също е опасен, но тъй като е затворен в резервоара, вие не сте изложен на риск. Затова са изключително важни целостта и здравината на сондажа. По-голямата част от обществото не се интересуват от научната страна на въпроса, те просто чуват, че това може да бъде опасно, и веднага настройват радара си отрицателно, без да разберат в какво точно се състои рискът. Повечето не знаят например, че в крушките има живак, който е много опасен, и не се притесняват от това. Въпросът е  хората да знаят за риска и какво трябва да направим, за да се предпазим от него.

  Примерите, които дадох с Пенсилвания, показват, че рисковете, от които хората се притесняват, не се случват в действителност. Например - че използваната по време на напукването вода може да премине в скалите и да отиде в горните слоеве. Ние можем да докажем и защо няма да се случи. С развитието на законовата рамка и науката имаме много по-голяма възможност да намаляване тези рискове.

  От лична гледна точка мога да кажа, че имам съпруга и три деца и живеем в центъра на този процес, в планински район сме, имаме кладенец с вода и навсякъде около нас се сондира. Ако смятах, че има риск от добива на шистов газ, не бих живял там. В Ню Йорк има проблем с чистотата на въздуха, но това не е причина хората масово да се изнасят оттам. Като хора ние имаме свойството да се адаптираме към средата, в която живеем - важното е да правим всичко възможно за ограничаването на рисковете. И все пак - има щати, в които добивът е забранен. Единственият щат, в който има забрана, е Върмонт, но там няма шистов газ. А в щата Ню Йорк няма достатъчно вода и процедурата, която е свързана с издаването на разрешително, е много сложна, затова повечето фирми се отказват.

  Том Мърфи е директор на Центъра за изследване и развитие "Марселъс" към Пенсилванския държавен университет, САЩ. Бил е консултант на собственици на земи, в които се правят проучвания за газ. В "Марселъс" работи в сферата на експлоатацията на залежите на природни ресурси и най-вече проучванията за природен газ. Изнесъл множество лекции в по тази тема, включително наемането на земята, където ще се извършва добивът, екологичните предизвикателства,  развитие на инфраструктурата и финансови въпроси.  Том Мърфи беше един от участниците в проведената неотдавна кръгла маса на тема "Шистов газ – предизвикателства и ползи за България", организирана от Движение за енергийна независимост (ДЕН).


  Благодарим ви, че четете Капитал!

  Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
  Влезте в профила си
  Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
  Вижте абонаментните планове

  96 коментара
  • 1
   bestbuy avatar :-?
   За да останат ХОРА в България.

   Аха, и сега иска да стане и консултант на собствениците на земи в България...

  • 2
   jj avatar :-?
   J.J.
  • 3
   vari avatar :-|
   vari

   Ето ви го - типичния дебелокож, високо-платен корпоративен лобист, който тотално игнорирайки фактите ще ви обясни, че фраклинга е най-безопасното нещо на света и че компанните, които му плащат никога, ама никога не биха престъпили закона.

   А когато ви текне кафява, силно запалима вода от крана в кухнята той вече ще е в някоя друга държава, където има газ за точене и природа за унищожаване!

   Същата порода лобисти можете да чуете да обясняват, колко неочаквана е била кризата за банките, колко трудно е отчитането на бюджета на военното министерство и всякакви такива врели некипели...

  • 4
   rurik avatar :-|
   THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT

   До коментар [#2] от "J.J.":

   В интервюто никъде не се споменава "напълно безопасно". Електричеството и дори топлата вода могат да се смъртоносни, но не можем да си представим ежедневието без тях нали?

  • 5
   string11 avatar :-|
   Стоян Петров

   Защо ви е шистоза газ, имате си руски по 420$ за 1000 куб.м.Можело да бъде по-евтин, ами дружбата. Няма нищо безопасно на света. Важното е риска да е ограничен и премерен. Няма доказан случай на замърсяваня на водите. Има манипулиращи филми от незаконни сондажи през въглищни пластове, които изкарват метан във водопровода и някой си го пали. Ама вие си знаете "да, да не на нас тия". Пука ми та ми дреме за американците, ама помнете, че както върви Евросъюза след години с ръце ще копаем за шистов газ.

  • 8
   nye avatar :-?
   nye

   До коментар [#2] от "J.J.":
   Вие всъщност прочетохте ли статията и цитатите към нея, или просто го подхвърлихте ей така? Ако бяхте си направили труда да погледнете двете изследвания цитирани в съответната статия, щяхте да забележите, че и двете статии не сочат корелации между замърсяване на околната среда и добива на газ. Вижда се обаче спекулативно цитиране на фермери "провеждали експерименти", за да установят дали кравите им умират в близост до местата за добив.

  • 9
   tedif avatar :-P
   tedif

   Четете статията,амсалаци!И като я прочетете БАВНО И ОБСТОЙНО,дано нещо ви светне в червените болни мозъци!В което се съмнявам....

  • 10
   izo_74 avatar :-|
   izo_74

   Promised Land TRAILER (2012) - Matt Damon Movie HD Ето един филм ,които трябва да се гледа


  Нов коментар

  За да публикувате коментари,
  трябва да сте регистриран потребител.


  Вход

  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK