Затвор за укриването на осигуровки

Предложението е на депутати от ГЕРБ и е внесено към закона за бюджет 2013

Дали предложението ще бъде прието ще стане ясно при второ четене на проектобюджета.
Дали предложението ще бъде прието ще стане ясно при второ четене на проектобюджета.
Дали предложението ще бъде прието ще стане ясно при второ четене на проектобюджета.    ©  Красимир Юскеселиев
Дали предложението ще бъде прието ще стане ясно при второ четене на проектобюджета.    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дългогодишното настояване на синдикатите да се криминализира неплащането на осигуровки е на път да се осъществи, само че в по-различен вариант. Депутати от ГЕРБ предлагат затвор, но за укриването на осигурителни задължения над 3 хил. лв. Текстовете са внесени като промени в преходните и заключителни разпоредби към бюджета за 2013 г. и ще се гласуват при разглеждането му на второ четене, твърдят източници на "Капитал Daily".

Кой е заплашен


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

118 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  tiggo avatar :-?
  Тихомир Гочев
  • - 81
  • + 48

  Бизнеса бил против...
  Бизнеса все реве, че спазва законите, а някой му пречи. Тази промяна няма да засегне никой, който спазва законите на Република България. За какво точно е против бизнеса?

  Нередност?
 • 2
  bz avatar :-|
  bz
  • - 37
  • + 29

  То читавите работодатели се броят на пръсти ... затова агента от ДС Данев се кахъри че ще ги засегнат останалите тези евентуални промени.

  Нередност?
 • 3
  hristov87 avatar :-|
  Петър Христов
  • - 24
  • + 62

  До коментар [#1] от "Тихомир Гочев":

  Ти да не си активист на ГЕРБ ??? Това е изказване на човек, който никога не се е занимавал с бизнес... Направо те съжалявам !!!

  Нередност?
 • 4
  hristov87 avatar :-|
  Петър Христов
  • - 14
  • + 76

  Не знам хората по селата с едно магазинче в което тефтера с версиите на хората е по-голям от книгата с отчетите как ще се оправят или и тях ще съдят, че дават хляб на версия на своите съседи и приятели...
  Другарю Гочев София не е България !!!

  Нередност?
 • 5
  jojin avatar :-?
  jojin
  • - 4
  • + 88

  "Доматеното" писмо на известния български десидент и бивш полизатворник по време на тоталитаризма Николай Колев-Босия.

  ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

  НА РАПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

  ДО ПРЕЗИДЕНТА

  НА РАПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

  ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

  НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

  ДО ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

  НА РАПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

  ДО ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР

  НА БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ

  ДО ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР

  НА БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО

  ДАМИ И ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ,

  Всички вие ръководите институции, които са пряко свързани със състоянието на страната ни за последните години. Затова и смятам, че вие сте основни виновници за ужасното състояние на страната и обществото.В страната цари корупция, престъпност, безотговорност, информационна мъгла, слугинаж, деморализация. Празните приказки и театрални пози и монолози ежедневно замъгляват съзнанието и надеждите на обществото като цяло, както и на всеки един български гражданин отделно.

  Преди време някой хвърли по Съдебната палата доматено пюре. Не одобрявам това по две причини. Първата е, че го направи през нощта и си закри лицето, за да не го познаят. Втората причина е, че не обяви причината за хвърлянето на пюрето.

  Аз ще направя това през светлата част на деня след като оповестя с това писмо всички вас, както и българските граждани относно причините за моите действия.

  А те са следните:

  За 23 години след вътрешнопартийния преврат не е направено нищо, за да могат българските граждани да живеят по-спокойно, по-заможно, по-сигурно и по-щастливо.

  Напротив!

  Българите напускат страната и отиват да живеят в други държави, където животът им е по-лек, по-сигурен, по-добре е заплатен труда им и здравето и образованието им са по-качествени. Напоследък започнаха да се закриват болници, цели екипи напускат клиники и отделения поради ниско заплащане, лоши условия на труд и административен произвол. България остава без най-добрите си кадри в здравеопазването. Предвид високата заболеваемост и върхови проценти на тежки заболявания липсата на достъп до качествени лекарства и лекарска помощ ситуацията стана твърде опасна за останалите живи българи.

  Бизнес климатът у нас също е на невероятно ниско ниво. Законодателството и изпълнителната власт изпълняват поръчки на монополите и картелите. Банките унищожават малкия и средния бизнес, а администрацията задушава производството на стоки и услуги. Всъщност, ако трябва да бъда още по-конкретен, у нас администрацията управлява, а не обслужва.Тя не работи за гражданите, а ги прехвърля на различни институции като топка за тенис.

  За образованието и културата не мога да кажа нищо добро. От година на година се експериментират все по-нискокачествени програми и учебници, които съвместно с настъплението на субкултурата доубиват бъдещето на младите хора. Високата безработица, включително и на висшисти е пряко изгонване на младите и енергични хора от страната.

  Полицията е корумпирана, бездействена и непрофесионална. Ръководството е затънало в корупция, слугинаж и прикриване на престъпления. Многократно съм писал за престъпления вътре в полицията, но не съм получил нито един отговор. Например, за директора на РУП-г. Раковски. Пълна тишина и безхаберие. Ние сме на първо място по брои на служители в МВР в Европа и на последно по ефективност. Предлагал съм на ръководството на МВР в някои софийски управления да дойдат с мен да им покажа къде се прави контрабанда, проституира и краде. Никакво внимание!

  Същата е ситуацията във МО, МИЕТ МВнР и останалите държавни институции. Същото е и в президентството, където бяха назначени партийни комунистически функционери и лица с ниски професионални качества.

  Същото е и в общините.

  В Съдебната система е още по-зле. Там справедливостта е изгонена от съдебните зали, а прокуратурата и следствието се занимават изключително с измъкване на пари срещу прикриване на престъпления. Тук не искам да давам примери, защото ще трябва да спомена цялата им дейност.

  В основата на това състояние е отказът на политическата класа да зареже стария комунистически модел на управление и да създаде нов модел със съответните стратегии и програми, с подготовката и повишаването на професионалната квалификация на работещите. Управлението е свръхцентрализирано и поради това недемократично и неефективно.

  Всичко това ме отвращава и ме принуждава да протестирам. За последните 30 и повече години се занимавам изключително с това, но търпението постепенно изчезва. Не съм спирал да пиша статии, фейлетони, сигнали и декларации. В тях поотделно и заедно съм описвал слабостите, липсата на професионализъм и морал, абсурдността на нашето съществуване в България. От цялата тази работа си заработих отказ от публикации по медиите, както и страх на журналисти да ме канят в техните предавания.

  ДАМИ И ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ,

  Предвид това, че атмосферата у нас става все по-смрадлива от корупция, престъпност, беззаконие, деморализация, безотговорност, грабежи и липса на информация, реших да протестирам пред вашите институции по следния начин:

  На 20 ноември /вторник/ ще закупя от пазара 6 /шест/ развалени домата и ще ги разпределя по един за шестте институции, към които съм се обърнал. В 10 ч ще бъда пред Народното събрание, където ще хвърля един домат по фасадата, с което ще изразя протеста си срещу липсата на ориентация, професионализъм и патриотизъм при изготвяне на законите. Ще запратя домата протестирайки срещу лошите текстове на законите, носещи само нещастия на обществото и отделния български гражданин. Законът трябва да бъде обществено полезен, а не изработен срещу човека.

  След това ще отида пред президентството и ще запратя по фасадата му следващия домат. Той ще бъде срещу нищоправенето от страна на президентската институция, наведената поза при среща с представители на великите сили и назначението на отрепки за дипломати. Срещу безкритичното отношение при подписването на укази за влизането на законите в сила.

  Третият домат ще бъде хвърлен срещу сградата на МС заради цялостната му политика и действията му срещу обществото и националните интереси.

  Четвъртият домат ще бъде хвърлен от мен срещу съдебната палата. За моите съотечественици не е необходимо да обяснявам защо.

  Петият и шестият домат ще хвърля по БНТ и БНР поради това, че с нашите пари те обслужват една малка шайка от политически престъпници и мафиоти.

  Знам, че ще се опитате да ме спрете и подведете под отговорност за хулиганство. Това, обаче, е политическо действие от моя страна и ако имате наглостта да го определите като хулиганство, ще трябва да отговаряте пред обществото, ЕС и пред Бога.

  Знаете, че както поотделно, така и заедно за мен не сте достатъчно авторитетни, за да ме спрете. Ако употребите сила, ще ви съдя и ще ви осъдя.

  Няма да ви оставя на мира, докато не покажете програма за действие в близките 10 години ден по ден и не ми покажете програма за смяна на модела, както и административна, съдебна и политическа реформа на България. Понеже вие нямате такива програми, няма да преговарям с вас и няма да се съглася на компромис. Такъв компромис просто ще заздрави статуквото и ще обрече българските граждани на безбъдеще и оскотяване.

  Не мога да бъда повече пленник на надеждата и възпитанието.

  Вървете по дяволите!

  14 ноември 2012 г.

  София Николай Колев-Босия

  Нередност?
 • 6
  xmm avatar :-|
  xmm
  • - 5
  • + 24

  .........да се намалят субсидиите на държавата към държавни предприятия като БДЖ със 100 милиона лева, а за сметка на това да се отпуснат 50 милиона повече за земеделските производител през фонд "Земеделие", с 20 милиона да се увеличат субсидиите за общините и с по 15 милиона субсидиите на БАН и висшите училища......
  ---------------

  Да се преразгледат ВСИЧКИ субсидии и ако трябва да се подложат на референдум.
  Парите за тях са на всички нас и не е редно който и да е на власт да взема еднолично решение за този разход!

  Нередност?
 • 7
  razlichen123 avatar :-|
  razlichen123
  • - 16
  • + 62

  Господине,
  Ако тази глупост бъде приета,
  то няколко подкупни или мързеливи работника ще могат да фалират която и да е фирма и да пратят собственика и в затвор!
  Пример: Трима, четирима работника, недоволни от работодателя, или подкупени от конкуренцията с обещание за по-добра и високоплатена работа в друга фирма, спретват мероприятие на шефа си!
  Отиват и заявяват пред съответната служба, че шефа им плаща 2000 лева заплата, а ги осигурява примерно на 500 въпреки, че това не е вярно и е така вече 10 месеца примерно. Сметнете какви осигуровки, теоретически дължи шефа и какво го очаква, при условие, че това изобщо не е вярно. Но собственика е сам срещу думата на 3-4 или по-вече работници. Сиреч върви доказвай, че не е така и нямаш сестра.

  Нередност?
 • 8
  razlichen123 avatar :-|
  razlichen123
  • - 5
  • + 8

  Извинявам се, написаното бе за
  коментар [#1] от "Тихомир Гочев":

  Нередност?
 • 9
  intergalactic avatar :-|
  intergalactic
  • - 40
  • + 22

  Прекрасно решение. Не виждам за какво реве бизнеса, при положение, че ако осигуровките се декларират, но не се плащат няма затвор.

  Тези, които не ги декларират са пълни мошенници и всички ние, които плащаме редовно осигуровки и данъци, реално плащаме и заради тях.

  Нередност?
 • ДАКС
  • - 8
  • + 46

  ''Затвор за укриването на осигуровки. Предложението е на депутати от ГЕРБ и е внесено към закона за бюджет 2013''

  Тези тикви май не са наясно, че места в затворите НЯМА. Но явно се чудят каква работа да намерят на прокуратурата, която все по очевидно демонстрира, че е неспособна да се справи със сериозната организирана престъпност.

  Нередност?
Нов коментар