Борисов сътвори ребус с транзитните такси от "Южен поток"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Борисов сътвори ребус с транзитните такси от "Южен поток"

Премиерът Борисов и председателят на "Газпром" Алексей Милер на брифинга след подписването на договора за "Южен поток" миналата седмица в София

Борисов сътвори ребус с транзитните такси от "Южен поток"

Пред "Файненшъл таймс" премиерът отрече, че с тях ще се изплащат инвестиционните разходи, и потвърди, че няма да се влагат държавни пари

7187 прочитания

Премиерът Борисов и председателят на "Газпром" Алексей Милер на брифинга след подписването на договора за "Южен поток" миналата седмица в София

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Въпросът ще получава ли България транзитни такси от преминаването на руския газопровод "Южен поток" през територията й се заплете с интервюто на премиера Бойко Борисов пред "Файненшъл тймс", публикувано в сряда. В него той защитава подписания миналата седмица от България договор за участие в проекта на "Газпром" с аргументите, че той има по-добри перспективи и ще донесе повече ползи на Европа от конкурентния проект на Брюксел "Набуко".

Нови музеи и стадиони още в следващия мандат

Пред британското издание Борисов е заявил също, че като следствие от договора "следващото правителство ще започне да събира транзитни такси и ще може да плаща по-високи пенсии и да строи музеи и спортни стадиони". Твърдението му обаче противоречи на всички официални информации досега по отношение на таксите.

Миналия месец министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев даде специална пресконференция, на която поясни, че в продължение на 15 години с дължимите суми от транзита страната ще изплаща 50% инвеститорски дял в пресметнатото на около 3.3 млрд. евро изграждане на газопровода на нейната територия.

Още тогава от опозицията изразиха недоумение от внезапно нарасналата стойност на проекта, а след като и България като последна от участващите страни подписа договора с "Газпром", западни и руски експерти прогнозираха, че тепърва цената на "Южен поток" ще расте, и то значително.

Загадъчно финансиране

Пред "Файненшъл таймс" в сряда обаче Борисов на практика отрича тезата, че България ще изплаща с транзитните такси своя дял в строителството на газопровода. В същото време той отново изрично е подчертал, че "в българския участък няма да бъдат влагани държавни средства и гаранции", с което финансирането на българското участие се превръща в загадка.

Прави впечатление, че опитните репортери на едно от най-влиятелните сред международната инвеститорска общност издания са се въздържали да зададат логичния уточняващ въпрос за парите, а ако са го задали, очевидно са се въздържали да публикуват отговора.

До редакционното приключване на броя от ведомството на Делян Добрев не успяха да дадат коментар по твърдението на премиера и евентуално да отговорят на въпроса за финансирането, тъй като в този ден министърът се е връщал от посещението си в Китай.

Етапи с въпросителни

С твърдението си също, че още следващото правителство, чийто мандат ще приключи през 2017 г., "ще строи музеи и стадиони" с приходите от транзитните такси, премиерът е изразил твърдото си убеждение, че дотогава газопроводът ще е изграден и ефективно заработил.

В сряда от проектната компания за морския участък посочиха, че строителството би могло да започне най-рано през 2014 г. (виж карето).

Борисов е изразил учудване от въпроса дали проектът ще е жизнеспособен предвид спадащия ръст на търсенето и бума при добива на шистов газ в Северна Америка. "Такива въпроси по-скоро трябва да се отправят към "Набуко", е посочил Борисов, според когото подкрепяният от ЕС проект за пренос на каспийски газ през Кавказ до контитента "в миналото е бил основен приоритет и в България". "Досега обаче бяха похарчени десетки милиони евро за "Набуко", а все още не е ясен източникът на газ за тръбопровода", отбелязва той.

"Файненшъл таймс" пък акцентира върху чувствителния момент, в който България сключи споразумението си с "Газпром", припомняйки, че през септември Европейската комисия започна антитръстово разследване по въпроса дали "Газпром" злоупотребява с монополното си положение на източноевропейските пазари. Изданието цитира длъжностни лица в Брюксел, които са заявили, че ще се проверява също дали "Газпром" е обвързвал офертите си за по-евтин газ за страни като България с участието им в "Южен поток".

Реалното строителство - най-рано от 2014 г.

Строителството на морския участък на газопровода "Южен поток" може да започне през 2014 г. Това е заявил в сряда Себастиан Сас, говорител на проектната компания за подводното трасе South Stream Transport, цитиран от "Фокус".

Преди седмица, при подписването на договора с България, председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер заяви в София, че първата копка на газопровода, който ще преминава по дъното на Черно море през България, за да доставя руски газ за  Европа,  ще бъде на 7 декември тази година

Според говорителя на компанията, която изгражда морската част на проекта, плановете са през 2013 г. да бъдат проведени тръжните процедури за избор на материали и изпълнители на строителството. Тепърва компанията трябва да направи и оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) за 20-километровата  част, която минава през българските териториални води и без която строежът не може да започне.

От българското екоминистерство уточниха пред "Капитал Daily", че изготвянето на доклада по ОВОС все още не е започнало. В същото време  от писмо на ведомството става ясно, че се предвижда газопроводът да мине през  защитени зони в Черно море, в които принципно е забранено да се извършват каквито и да било строителни дейности.

Въпреки това говорителят Себастиат Сас е убеден, че през 2014 г. компанията  ще разполага с всички документи, за да започне строителството.

По думите му проектната компания е уверена, че ще може да намери и нужното финансиране.

Въпросът ще получава ли България транзитни такси от преминаването на руския газопровод "Южен поток" през територията й се заплете с интервюто на премиера Бойко Борисов пред "Файненшъл тймс", публикувано в сряда. В него той защитава подписания миналата седмица от България договор за участие в проекта на "Газпром" с аргументите, че той има по-добри перспективи и ще донесе повече ползи на Европа от конкурентния проект на Брюксел "Набуко".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

38 коментара
 • 1
  gospodin avatar :-|
  Г-н D
  • -13
  • +103

  Възприемането на българския министър председател е като на бантустански вожд: смешен с усилията си да изглежда начетен и авторитетен в скъп костюм, но все пак демократично избран от останалите маймуняци...

 • 2
  timeziko avatar :-|
  timeziko

  Дано догодина бъде и демократи4но сложен в затвора....

 • 3
  qwertasdf avatar :-?
  qwertasdf

  "следващото правителство ще започне да събира транзитни такси и ще може да плаща по-високи пенсии и да строи музеи и спортни стадиони".
  ---
  Откъде го "изтърваха" този нещастен човечец?

 • 4
  biker avatar :-|
  BIKER

  Не с лошо разбира се, но си спомням разговорите между баба ми и дядо ми когато бяха вече доста възрастни. ...
  -Колко ти е часа.
  -Ми... сряда е.
  - А-а-а ми то рано ..
  - А ти петък ли си мислиш че е.
  - Абе не, не вали...

  Разбираха се прекрасно всъщност, та така и нашият премиер с всички се разбира чудесно. Жална ни майка. Деменция в политиката....

 • 5
  bucconero avatar :-|
  bucconero

  С нелепи коментари Борисов прави една добра сделка да изглежда зле.

  Правилният отговор на въпросът на ФТ е, че следващото правителство ще получи 50% от един голям актив без да е платило нищо за него и че въобще няма значение какъв ще е пазарът на газ в бъдещето, защото Газпром са се съгласили да плащат такива транзитни такси, че да се достигне 8% доходност на фиктивното капиталово участие на БГ.

  Конграчулейшънс, Борисов, ама моля ти се - по-общо ги давай коментарите да не се излагаме пред чужденците.

 • 6
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Май не е на ясно какво точно е подписал. То доста наши политици подписват по принципа :" Мож ли се подписа тука ?"

 • 7
  tsyrvulan avatar :-P
  tsyrvulan

  Да ме прощават маймуните, ама ББ помни точно толкова време колкото тях - 5 минути.

 • 8
  bta avatar :-|
  bta

  Пак болни хора пишат тука.
  50 % от таксата ще влиза в бюджета ,а с др.ще се плаща за инвестицията

 • 9
  gk avatar :-|
  gk

  1. "следващото правителство ще започне да събира транзитни такси и ще може да плаща по-високи пенсии и да строи музеи и спортни стадиони".
  2. Миналия месец министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев даде специална пресконференция, на която поясни, че в продължение на 15 години с дължимите суми от транзита страната ще изплаща 50% инвеститорски дял в пресметнатото на около 3.3 млрд. евро изграждане на газопровода на нейната територия.

  Разбирайте:
  "Ще ви управлявам още 15 г. "

 • 10
  milena_82 avatar :-|
  milena_82

  За него най-важното е, че ще построи стадиони и музеи. На стадионите ще печели купи и медали. След това ще ги носи в музеите и ще си подрежда във витрини.А за народа няма кой да мисли!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK