Стръв за инвеститори
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Стръв за инвеститори

Депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев внесе основните уточнения и поправки в закона между първо и второ четене.

Стръв за инвеститори

Държавата ще може да възстановява осигурителни разходи по големи проекти, но бюджетът не предвижда средства за това

Стефан Антонов
5261 прочитания

Депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев внесе основните уточнения и поправки в закона между първо и второ четене.

© Красимир Юскеселиев


Новите стимули за инвестиции минаха предпоследното си препятствие, след като бяха одобрени на второ четене от икономическата комисия към парламента.

Ако минат и последното гласуване в пленарната зала, правителството ще може да възстановява направените разходите за социални и здравни осигуровки на големите чуждестранни и български инвеститори за първите две години от започването на дейността им.

От възможността за въстановяване на осигуровките ще могат да се възползват и фирми, инвестиращи в технологичния сектор, ако проектите им се признаят за приоритетни от Министерския съвет. За прилагането на този стимул през 2013 г. обаче не са бюджетирани средства и липсата на финансово обезпечение може да отложи активирането на стимулите за неопределен период от време.

Стимули заради съседите

Още миналата година Българската агенция за инвестиции коментира, че ниските преки данъци не са достатъчни чуждите компании да изберат за новите си проекти България вместо Сърбия, Турция или Румъния.

Директорът на агенцията Борислав Стефанов посочи, че в разговорите си с потенциални чуждестранни инвеститори винаги е питан какви стимули предлага държавата ни. По този показател обаче България отстъпва спрямо Румъния и Сърбия, защото там правителството компенсира до 100% от разходите за осигуровки на компаниите и по този начин цената на труда, който компаниите възнамеряват да използват, се понижава.

Сега помощ от държавата получават проекти, които имат сертификат за инвестиция клас А и клас Б от Българската агенция за инвестиции (БАИ). Тя се изразява главно в осигуряване на инфраструктура за сметка на държавата и безплатно обучение на кадри, които впоследствие се наемат на работа. На сертифицираните инвеститори се полага и индивидуално административно обслужване, при което сроковете за получаване на различните разрешителни от държавните и общинските ведомства са съкратени.

Критериите за инвеститори клас А и Б са в правилника към закона и в момента се изискват инвестиции в размер съответно на 20 и на 10 млн. лв. Ако проектът е в райони с висока безработица, прагът за инвестиция клас А пада на 7 млн. лв., а за клас Б - на 3.5 млн. лв.

С влизането в сила на промените ще се въведе и понятието приоритетен инвестиционен проект, при който може да не са изпълнени инвестиции в посочените размери, но се разкриват работни места в технологични и експортно ориентирани сектори. Те също ще имат право да си възстановяват направените осигурителни разходи през първите две години.

Местните власти също ще могат да насърчават инвестиции с административни облекчения, като общините сами ще могат да посочват приоритетни области и критерии, според които проектите да се сертифицират с инвестиционен клас В. По този клас обаче държавата няма да възстановява направените осигуровки.

Какви са рисковете

Въпреки че законът ще позволи стимулирането на чуждестранни инвеститори, възможността може да не се активира заради ограничен бюджет на икономическото министерство. Предвижда се държавата да възстановява осигурителните разходи точно през него, но за следващата година ведомството ще разполага със същите средства като през тази година. Това означава, че икономическият министър ще трябва да съкрати разходите си за други дейности, ако иска да стимулира инвеститорите.

Между първо и второ четене на бюджет 2013 също не е внасяна поправка, с която министерството да получи средства за стимулиране на инвеститорите.

Цената да си българин

Държавата ще облекчи условията, при които чужденци от страни извън Европейския съюз ще могат да получават българско гражданство, решиха още депутатите от икономическата комисия. С промени в Закона за насърчаване на инвестициите те допълниха Закона за чужденците в България и Закона за българското гражданство.

Те позволяват на чужденец да кандидатства за гражданство по натурализация една година след като е получил статут на постоянно пребиваващ. Гражданство ще може да се получава и за "особени заслуги към Република България в икономическата сфера". Критерий за особени заслуги ще са инвестиции от поне 4 млн. лв. в предприятие и разкритите поне 50 работни места.

Статутът на постоянно пребиваващ пък ще се предоставя на чужденците, ако инвестират 1 млн. лв. в предприятие и по този начин придобият поне 50% от акционерния капитал, а вследствие на проектите им се наемат поне 50 души допълнителен персонал. При влагането на 3 млн. лв. в предприятие, които са насочени към придобиването на дълготрайни материални активи, сатутът ще се предоставя и без компанията да е разкрила нови работни места.

При дарение от 200 хил. лв. в Националния иновационен фонд също ще се получава разрешение за постоянно пребиваване.

По време на заседанието присъстваха представители на МВР и ДАНС, които предупредиха, че статутът на постоянно пребиваващ се получава не само от конкретния инвеститор, но и от членовете на неговото семейство.

На това предупреждение председателят на икономическата комисия Мартин Димитров отговори, че държавата си запазва правото да отаже предоставяне на статут за постоянно пребиваващ и за гражданство, ако правоохранителните органи сметнат, че от това произтичат рискове. "Целта ни е да привлечем хора с пари, които искат да разкриват работни места. Вярваме на министър Цветанов, че ще продължи да ни пази от опасните лица, които искат да се установят в България", каза той.

В момента пребиваването в България на чуждестранните инвеститори се допуска при  инвестирането на минимум 1 млн. лв. в покупката на акции или облигации, търгувани на регулиран пазар (фондова борса), в приватизация на българско дружество или в банка за доверително управление за срок от поне пет години. Прагът се вдига на 6 млн. лв., ако инвестицията е в частно предприятие, чиито акции не се търгуват на фондовата борса.

Новите стимули за инвестиции минаха предпоследното си препятствие, след като бяха одобрени на второ четене от икономическата комисия към парламента.

Ако минат и последното гласуване в пленарната зала, правителството ще може да възстановява направените разходите за социални и здравни осигуровки на големите чуждестранни и български инвеститори за първите две години от започването на дейността им.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  birdman avatar :-|
  birdman

  С трици маймуни ще ловят егати наивниците . Толкоз ли е интелектуалния капацитет на МИЕТ ще плащаме народна пара (наша) за да подкупваме инвеститорите .... в същото време трудовото ни законодателство и мин,осиг. прагове са най-голямата спирачка пред новите работни места ! Докато ГЕРБ робува на синдикатите и Тотю Младеов работни места няма да видим !

 • 2
  doncorleone avatar :-|
  doncorleone

  Това е глупост, не може да гледаме от съседите - то па едни съседи. Требва да се наблегне на връзката между инвеститора и учебните заведения (средни и висши) в съответния район, в който ще инвестират. Образованието в тоя си вид е напълно безполезно така или иначе. Да се създадат тесно профилирани паралелки и специалности и да подготвят кадри, от които инвеститорите се нуждаят, да се осигури стаж и т.н.
  Но това общините не могат да го свършат, требва държавата, централизирано. Да се разграфи страната и да се определи в кой регион каква индустрия или услуги ще се развиват, спрямо даденостите и потенциала. Другото е ясно - ускорено изграждане на инфраструктура, дори със заеми.

 • 3
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77

  Защо всяка глупост, която им хрумне, трябва да я превеждат в действие. Защо просто малко не вземат да послушат и да помислят. Тези облекчения за мен са огромна глупост, ако искате да има инвестиции, забързайте процедурите, намалете бюрокрацията и най-накрая започнете да спазвате писаните и неписание закони като този, че не може да променяш правилата на играта в движение, че трябва да има стабилност в законодателството. Ако направите малко в тази посока ще се усети много силно като инвестиции.

 • Хипчо

  Глупости - това е най-тъпото нещо, да опростяваш осигуровки на корпорации за сметка на малките фирми. ЛУДИ ЛИ СА БЕ - КОЙ ПЛАЩА СМЕТКАТА НАКРАЯ???????????????

 • 5
  temenugare avatar :-|
  temenugare

  Пак към монопол се върви , да се облекчават големите международни компании за сметка на българските фирми. Тия галфони не могат да разберат, че стабилна икономика се крепи на повече средни и малки фирми защото има реална конкуренция разпределяне на риска.

 • 6
  dalaver3 avatar :-(
  dalaver3

  МАЛОУМИЕ !!!!!

 • 7
  synectica1 avatar :-|
  synectica1

  Не знам защо има толкова негативни коментари под статията? Вероятно не е разбрана правилно от хората. Помислете, че ако в страната дойдат около 10 000 китайци, руснаци, араби и др. (колкото е бройката само за Канада миналата година), това прави 2 млрд. лв само от сметката в НИФ. Отделно, като дойдат тук, чужденците си купуват къщи (питайте брокерите по Банско, дали няма пустеещи апартаменти за продан), ще направят китайско магазинче или ресторант, ще ядат и пият - все неща, от които икономиката ще живне. Това не са мерки, които правителството си е измислило - всичко е прекопирано от Испания, Белгия и Канада.

 • 8
  bbs avatar :-|
  Lord

  Малоумието е, че българския малък и среден бизнес има малко общо с този в Германия, който наистина движи икономиката. По света малкия и среден бизнес се занимава с производство и обслужва големите фирми, а у нас малкия и среден бизнес са разни дистрибуторски фирми, търговци, "консултанти" и всякакви подобни, които имат доста малка добавена стойност към икономиката.

  Инвеститорите, които се насърчават по ЗНИ са основно фирми в сферата на производството и колкото повече такива фирми дойдат в България, толкова по-добре.

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#3:"ivanko77"]Защо всяка глупост, която им хрумне, трябва да я превеждат в действие[/quote]

  Защото става въпрос за 60-70% социопати, на които човешкото нещастие им доставя радост. Всяка каша от типа на ВЕИ-провала им топли душичката както нищо друго. Не знам колко си бил сред такива, но обикновено след 3-тата ракия се почва "За мръсната рая 7 милиона цървула - само бой дране и е*ане!", "Раята требе да се научи да бачка и да ни киха по часовник!" и ей такива простотии от сърцето, присъщи на пиянското отрковение.

 • 10
  xmm avatar :-|
  xmm

  Егати "големия" инвеститор,щом не може да поеме осигуровките на работниците си.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK