Шест въпроса за референдума
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Шест въпроса за референдума

В края на юли 2012 г. социалисти внесоха на ръце папки със 773 447 подписа под искане за референдум в подкрепа на АЕЦ "Белене". Няколко месеца по-късно и след редакция на въпроса към тях се присъедини ГЕРБ<br />

Шест въпроса за референдума

Допитването за ядрената енергетика може да се превърне в репетиция за изборите не само за ГЕРБ и БСП

Елена Старидолска
5009 прочитания

В края на юли 2012 г. социалисти внесоха на ръце папки със 773 447 подписа под искане за референдум в подкрепа на АЕЦ "Белене". Няколко месеца по-късно и след редакция на въпроса към тях се присъедини ГЕРБ<br />

© Надежда Чипева


Обществената енергия покрай референдума за АЕЦ "Белене" съвсем ще изчезне към 27 декември, когато трябва да е началото на същинската кампания. Президентът Росен Плевнелиев насрочи гласуването за 27 януари 2013 г. Допълнителен антистимул за участие стана намесата на ГЕРБ във формулировката на въпроса, който беше лишен от конкретика. Както описа ситуацията депутат социалист: "Инициативен комитет с участието на БСП поиска референдума, ГЕРБ измисли въпроса, а на финала никой няма да иска да припознае резултата, защото няма теза, на която той да даде категорична подкрепа." С голяма доза сигурност може да се прогнозира, че заради изискването за висока активност допитването ще се провали и кампанията няма да е ожесточена. Резултатите от гласуването обаче ще се използват от партиите според интереса им - БСП ще отчете самото провеждане на допитването като успех, а след като най-вероятно повечето избиратели ще гласуват все пак за развитието на ядрената енергетика, ГЕРБ ще получи картбланш да реши каквото поиска в тази област - или нова мощност в АЕЦ "Козлодуй", или АЕЦ "Белене", или и двете. Сблъсък между двете основни партии обаче няма да има. Политическите битки вече започнаха, но в Централната избирателна комисия (ЦИК), съставена от партийни квоти, тъй като Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, както е цялото име на закона за референдумите, е прекалено общ. Така членовете на комисията се сдобиха с огромна свобода да го тълкуват и дописват. Първите противоречия в нея се превръщат в репетиция за изборите догодина.

Как ще се гласува

С бели бюлетини в плик

Правилата за гласуване на референдума ще са тези, които важат за избиране на народни представители, и са записани в Изборния кодекс. Затова например няма гласуване по интернет. В закона за референдумите обаче е изрично уточнено, че за допитването се използват бели бюлетини, на които ще бъде изписан въпросът "Да се развива ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?" и ще има отговори "Да" и "Не". В съответното квадратче до двата варианта ще може да се отбелязва само със знака X със син химикал. Бюлетините ще се поставят в плик и после в урна. Според закона ще са невалидни тези от тях, които са напълно задраскани, отбелязани са и двата отговора или пък са празни. ЦИК все още не се е произнесла, но е възможно да добави и други признаци, които съществуват в кодекса - ако публично се показва вотът или пък ако се снима попълнената бюлетина. Заради плика вратата за манипулации се отваря по-широко, защото е по-лесно да се пусне празен, а бюлетината да се изнесе. На последните няколко избора вотът е чрез т.нар. интегрална бюлетина, която се сгъва и подпечатва и така е невъзможно избирател да излезе от секцията, без да е гласувал. Успокоителното е, че референдумът едва ли е от такова значение, за да стане обект на фалшификации.

Ще участват ли българите в чужбина

Да, въпреки че законът не разрешава
Въпреки че в закона пише, че българските граждани гласуват само на територията на Република България, ЦИК вече реши, че и тези в чужбина ще могат да участват във вота. Това ще става единствено в консулските и дипломатическите служби, които се възприемат като част от територията на страната, и при условие че поне 20 избиратели предварително са подали заявление за образуване на секция. Срокът е до 1 януари 2013 г., а документите са по образец. Министерството на външните работи вече поиска съгласие от приемащите държави да се гласува. Някои юристи твърдят, че това решение на ЦИК дописва закона и може да бъде използвано, за да се оспорят резултатите от допитването. Движението за права и свободи, което мобилизира най-много гласоподаватели в чужбина, този път едва ли ще го направи, тъй като не смята да участва активно в референдума. Гласувалите "за" подкрепят ли АЕЦ "Белене"
По-скоро да По-общата формулировка на въпроса дава възможност за различни тълкувания. За социалистите гласуването с "Да" ще означава включително и за АЕЦ "Белене", но за всеки случай планират да наемат социологическа агенция, която да направи паралелно допитване в деня на референдума. На излизане от секциите избирателите ще попълват анонимни анкети как са гласували и дали са имали предвид проекта "Белене".

Премиерът Бойко Борисов вече нееднократно обясни позицията на ГЕРБ: "Ние сме "за" ядрена енергия. Ние сме "за" да се произвежда ядрена енергия в седми реактор на "Козлодуй". Но сме срещу "Белене", защото в този проект цялата схема е корупционна в самото й зачатие. Ако дойде частен инвеститор, нека си го строи." От думите му излиза, че едното не отхвърля другото. И още нещо странно - след като мнозинството толкова щателно разгледа формулировката на въпроса, като промени дори "атомна" на "ядрена", е необяснимо как пропусна вместо "нова ядрена централа" да запише "нови мощности", каквито се предполага да бъдат изградени на площадката край Козлодуй.

Откъде да се информираме

Кампанията започва между Коледа и Нова година Информационната кампания ще започне между Коледа и Нова година - на 27 декември, и ще продължи ден преди гласуването. Правителството определи министрите Симеон Дянков и Делян Добрев да организират отпечатването на информационен лист с въпроса, накратко мотивите за допитването, включени в предложението за провеждането му, както и начина, по който ще се гласува. Въпреки че в ЦИК нямат решение кой ще представя в официалните дебати поддръжниците на тезата за развитието на ядрената енергетика се очаква да надделее позицията, че това са хората от инициативния комитет за допитването, сред които има и членове на БСП, както и ГЕРБ. Причината е, че 76 депутати от управляващата партия внесоха в парламента искане за допитване с идентичен въпрос. Двете инициатива на практика се обединяват, въпреки че такъв текст няма в нито един закон.
ЦИК обаче създаде сериозно препятствие пред желаещите да опонират на тезата за развитие на ядрената енергетика. За да участват в дебатите от позиция "срещу", те ще трябва да сформират инициативен комитет от поне пет души и за около месец - до 7 декември, да съберат 7 000 подписа. Партия "Зелените" вече се поинтересува от условията, но не е ясно дали те ще се окажат по силите й.  Зелените подозират, че целта на евентуални усложнени условия за регистрация е "да не им се даде думата". От ДСБ също оповестиха сформиране на комитет начело с депутата Иван Иванов. Лидерът на ЕНП Мария Капон вече събира подписи. В същото време това решение на комисията се обжалва от няколко души, включително представители на сдружение Движение "България на гражданите". Върховният административен съд обаче препрати документите към Административен съд София, а срокове за произнасянето му няма.  Иначе общините са длъжни да предоставят безплатно помещения за дебати, за да има равнопоставеност на двете позиции.
Как ще се сформират комисиите

БСП ще изгуби мнозинство за сметка на ГЕРБ

Репетицията за следващите избори за народни представители най-ясно ще си проличи в техническите спорове по организацията на допитването, като например как ще се сформират районните избирателни комисии (РИК). Въпреки че в закона за референдумите ясно е записано, че се използват "РИК за произвеждане на избори за народни представители", с "протоколно" решение от 1 ноември централната комисия определи, че ще се сформират наново. Социалистите обжалват решението пред Върховния административен съд (ВАС). Социалистите държат да се използват РИК от изборите от 2009 г., защото те се съставят пропорционално на партийното представителство в Народното събрание и европарламента. За вота преди три години се използваше съотношението от миналия парламент, в който БСП беше с най-голяма група, а ГЕРБ имаха само евродепутати. От решението на ЦИК сега следва, че ГЕРБ ще вземат повечето места в районните комисии. Ефектът се мултиплицира в Секционните избирателни комисии, които броят бюлетините и попълват протоколите с резултатите.

Какво, ако не гласувам
Нараства шансът допитването да не е валидно Активността в допитването е от ключово значение за неговата валидност. За да е легитимен референдумът, в него трябва да участват поне толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори. През 2009 г. това бяха над 4.3 млн. души. Математикът Михаил Константинов вече публично се обзаложи, че допитването няма да бъде валидно заради това условие. Ако все пак има толкова висока активност, от гласувалите поне половината трябва да са посочили "Да", за да има ефект. Решението им е задължително, но при тази обща формулировка на практика зависи от изпълнителната власт дали ще има приложение или не. Ако до урните не отидат 4.3 млн. души, но все пак  поне 1.3 млн. души (20% от българските избиратели) и повечето от половината от тях са с "Да", въпросът влиза в пленарната зала на парламента и по него трябва да се произнесат депутатите. При положение че референдумът е легитимен, но пък преобладават отрицателните отговори, най-рано след две години може да се организира пак допитване по същата тема.
Последното проучване на общественото мнение, извършено от НЦИОМ показва, че от тези, които биха участвали в референдума 62.5% ще гласуват с "Да". След отпадането на "АЕЦ "Белене" от въпроса, броят им нараства.

Обществената енергия покрай референдума за АЕЦ "Белене" съвсем ще изчезне към 27 декември, когато трябва да е началото на същинската кампания. Президентът Росен Плевнелиев насрочи гласуването за 27 януари 2013 г. Допълнителен антистимул за участие стана намесата на ГЕРБ във формулировката на въпроса, който беше лишен от конкретика. Както описа ситуацията депутат социалист: "Инициативен комитет с участието на БСП поиска референдума, ГЕРБ измисли въпроса, а на финала никой няма да иска да припознае резултата, защото няма теза, на която той да даде категорична подкрепа." С голяма доза сигурност може да се прогнозира, че заради изискването за висока активност допитването ще се провали и кампанията няма да е ожесточена. Резултатите от гласуването обаче ще се използват от партиите според интереса им - БСП ще отчете самото провеждане на допитването като успех, а след като най-вероятно повечето избиратели ще гласуват все пак за развитието на ядрената енергетика, ГЕРБ ще получи картбланш да реши каквото поиска в тази област - или нова мощност в АЕЦ "Козлодуй", или АЕЦ "Белене", или и двете. Сблъсък между двете основни партии обаче няма да има. Политическите битки вече започнаха, но в Централната избирателна комисия (ЦИК), съставена от партийни квоти, тъй като Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, както е цялото име на закона за референдумите, е прекалено общ. Така членовете на комисията се сдобиха с огромна свобода да го тълкуват и дописват. Първите противоречия в нея се превръщат в репетиция за изборите догодина.

Как ще се гласува


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

20 коментара
 • 1
  beriya avatar :-|
  beriya

  Този референдум по-скоро ще даде отговор на въпроса „колко са маймуните в България", отколкото на въпроса „За или против АЕЦ Белене".

 • 2
  finland avatar :-|
  Finland

  Застъпници ще има ли?

 • 3
  abadobata avatar :-|
  Distributed

  Трябва да се протака АЕЦа 4-5 години, да не харчат много пари. До тогава Германия ще имат 100-110 гигавата ВЕИ и емпирично ще покажат, че може само с ВЕИ и без АЕЦи.

  Затова бойкот на референдума.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  estaridolska avatar :-|
  estaridolska

  Не, няма да има застъпници. Застъпници по смисъла на закона за референдумите са поддръжниците на двете тези и ЦИК вече реши, че тези, които са срещу ядрената енергетика трябва да се регистрират през инициативен комитет.

  Ще има наблюдатели, но условията за тях тепърва ще се уточняват.

 • 5
  v_krak_s_vremeto avatar :-|
  v_krak_s_vremeto

  Не стигнах и до статията, та тази снимка ме провокира, само дето не прихнах - точно тези хора да ми говорят, със сини букви за "пряка демокрация" и "гласът на хората"... На човек да му приседне!

 • 6
  toba avatar :-P
  toba

  Като човек, който чете само кирилица, виждам непозната буква в плакатите на тия.

 • 7
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Жалко за Българите. Провалът на този референдум дълго време ще се ползва като аргумент за неглижирането на една от най-силните демократични процедури кавато е референдума. Ще има много по-важни неща за обсъждане и гласуване от един чисто икономически проект като този но никой няма да помисли за референдум заради провала на този. Вече си мисля, че искаха референдум умишлено, но не за да се реши съдбата на Белене а за да се употреби в така важната за оцеляване предизборна битка догодина независимо от резултата на самия референдум.

 • 8
  too_many avatar :-|
  Josif Stanislavski

  До коментар [#3] от "Distributed":

  и без бойкот по сега действащата нормативна база самия референдум няма да бъде валиден...Въпроса е в 20 % -та граница - ако я прескочим отиваме в Парламента , там заради изборите ,може да отиде чак за есента ... а тогава я камилата , я камиларя

 • 9
  abadobata avatar :-|
  Distributed

  До коментар [#8] от "too_many":

  Точно 20те процента е целта. Да не ги съберат.

 • 10
  plamenhristov5 avatar :-|
  plamenhristov5

  досега не е излязло нито едно проучване, което да прогнозира в следващите 10 - 15 години нарастване на потреблението на ел.енергия у нас. Следователно отговорът на въпроса на референдума е "не". Гремания и другите, които се отказват от ядрената енергетика да си търсят другаде, където да строят нови мощности.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK