С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
20 23 ное 2012, 14:01, 4735 прочитания

Шест въпроса за референдума

Допитването за ядрената енергетика може да се превърне в репетиция за изборите не само за ГЕРБ и БСП

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Обществената енергия покрай референдума за АЕЦ "Белене" съвсем ще изчезне към 27 декември, когато трябва да е началото на същинската кампания. Президентът Росен Плевнелиев насрочи гласуването за 27 януари 2013 г. Допълнителен антистимул за участие стана намесата на ГЕРБ във формулировката на въпроса, който беше лишен от конкретика. Както описа ситуацията депутат социалист: "Инициативен комитет с участието на БСП поиска референдума, ГЕРБ измисли въпроса, а на финала никой няма да иска да припознае резултата, защото няма теза, на която той да даде категорична подкрепа." С голяма доза сигурност може да се прогнозира, че заради изискването за висока активност допитването ще се провали и кампанията няма да е ожесточена. Резултатите от гласуването обаче ще се използват от партиите според интереса им - БСП ще отчете самото провеждане на допитването като успех, а след като най-вероятно повечето избиратели ще гласуват все пак за развитието на ядрената енергетика, ГЕРБ ще получи картбланш да реши каквото поиска в тази област - или нова мощност в АЕЦ "Козлодуй", или АЕЦ "Белене", или и двете. Сблъсък между двете основни партии обаче няма да има. Политическите битки вече започнаха, но в Централната избирателна комисия (ЦИК), съставена от партийни квоти, тъй като Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, както е цялото име на закона за референдумите, е прекалено общ. Така членовете на комисията се сдобиха с огромна свобода да го тълкуват и дописват. Първите противоречия в нея се превръщат в репетиция за изборите догодина.

Как ще се гласува
С бели бюлетини в плик


Правилата за гласуване на референдума ще са тези, които важат за избиране на народни представители, и са записани в Изборния кодекс. Затова например няма гласуване по интернет. В закона за референдумите обаче е изрично уточнено, че за допитването се използват бели бюлетини, на които ще бъде изписан въпросът "Да се развива ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?" и ще има отговори "Да" и "Не". В съответното квадратче до двата варианта ще може да се отбелязва само със знака X със син химикал. Бюлетините ще се поставят в плик и после в урна. Според закона ще са невалидни тези от тях, които са напълно задраскани, отбелязани са и двата отговора или пък са празни. ЦИК все още не се е произнесла, но е възможно да добави и други признаци, които съществуват в кодекса - ако публично се показва вотът или пък ако се снима попълнената бюлетина. Заради плика вратата за манипулации се отваря по-широко, защото е по-лесно да се пусне празен, а бюлетината да се изнесе. На последните няколко избора вотът е чрез т.нар. интегрална бюлетина, която се сгъва и подпечатва и така е невъзможно избирател да излезе от секцията, без да е гласувал. Успокоителното е, че референдумът едва ли е от такова значение, за да стане обект на фалшификации.

Ще участват ли българите в чужбина
Да, въпреки че законът не разрешава

Въпреки че в закона пише, че българските граждани гласуват само на територията на Република България, ЦИК вече реши, че и тези в чужбина ще могат да участват във вота. Това ще става единствено в консулските и дипломатическите служби, които се възприемат като част от територията на страната, и при условие че поне 20 избиратели предварително са подали заявление за образуване на секция. Срокът е до 1 януари 2013 г., а документите са по образец. Министерството на външните работи вече поиска съгласие от приемащите държави да се гласува. Някои юристи твърдят, че това решение на ЦИК дописва закона и може да бъде използвано, за да се оспорят резултатите от допитването. Движението за права и свободи, което мобилизира най-много гласоподаватели в чужбина, този път едва ли ще го направи, тъй като не смята да участва активно в референдума.

Гласувалите "за" подкрепят ли АЕЦ "Белене"
По-скоро да

По-общата формулировка на въпроса дава възможност за различни тълкувания. За социалистите гласуването с "Да" ще означава включително и за АЕЦ "Белене", но за всеки случай планират да наемат социологическа агенция, която да направи паралелно допитване в деня на референдума. На излизане от секциите избирателите ще попълват анонимни анкети как са гласували и дали са имали предвид проекта "Белене".
П
ремиерът Бойко Борисов вече нееднократно обясни позицията на ГЕРБ: "Ние сме "за" ядрена енергия. Ние сме "за" да се произвежда ядрена енергия в седми реактор на "Козлодуй". Но сме срещу "Белене", защото в този проект цялата схема е корупционна в самото й зачатие. Ако дойде частен инвеститор, нека си го строи." От думите му излиза, че едното не отхвърля другото. И още нещо странно - след като мнозинството толкова щателно разгледа формулировката на въпроса, като промени дори "атомна" на "ядрена", е необяснимо как пропусна вместо "нова ядрена централа" да запише "нови мощности", каквито се предполага да бъдат изградени на площадката край Козлодуй.

Откъде да се информираме
Кампанията започва между Коледа и Нова година

Информационната кампания ще започне между Коледа и Нова година - на 27 декември, и ще продължи ден преди гласуването. Правителството определи министрите Симеон Дянков и Делян Добрев да организират отпечатването на информационен лист с въпроса, накратко мотивите за допитването, включени в предложението за провеждането му, както и начина, по който ще се гласува. Въпреки че в ЦИК нямат решение кой ще представя в официалните дебати поддръжниците на тезата за развитието на ядрената енергетика се очаква да надделее позицията, че това са хората от инициативния комитет за допитването, сред които има и членове на БСП, както и ГЕРБ. Причината е, че 76 депутати от управляващата партия внесоха в парламента искане за допитване с идентичен въпрос. Двете инициатива на практика се обединяват, въпреки че такъв текст няма в нито един закон.
ЦИК обаче създаде сериозно препятствие пред желаещите да опонират на тезата за развитие на ядрената енергетика. За да участват в дебатите от позиция "срещу", те ще трябва да сформират инициативен комитет от поне пет души и за около месец - до 7 декември, да съберат 7 000 подписа. Партия "Зелените" вече се поинтересува от условията, но не е ясно дали те ще се окажат по силите й.  Зелените подозират, че целта на евентуални усложнени условия за регистрация е "да не им се даде думата". От ДСБ също оповестиха сформиране на комитет начело с депутата Иван Иванов. Лидерът на ЕНП Мария Капон вече събира подписи. В същото време това решение на комисията се обжалва от няколко души, включително представители на сдружение Движение "България на гражданите". Върховният административен съд обаче препрати документите към Административен съд София, а срокове за произнасянето му няма. 
Иначе общините са длъжни да предоставят безплатно помещения за дебати, за да има равнопоставеност на двете позиции.

Как ще се сформират комисиите
БСП ще изгуби мнозинство за сметка на ГЕРБ
Р
епетицията за следващите избори за народни представители най-ясно ще си проличи в техническите спорове по организацията на допитването, като например как ще се сформират районните избирателни комисии (РИК). Въпреки че в закона за референдумите ясно е записано, че се използват "РИК за произвеждане на избори за народни представители", с "протоколно" решение от 1 ноември централната комисия определи, че ще се сформират наново. Социалистите обжалват решението пред Върховния административен съд (ВАС). Социалистите държат да се използват РИК от изборите от 2009 г., защото те се съставят пропорционално на партийното представителство в Народното събрание и европарламента. За вота преди три години се използваше съотношението от миналия парламент, в който БСП беше с най-голяма група, а ГЕРБ имаха само евродепутати. От решението на ЦИК сега следва, че ГЕРБ ще вземат повечето места в районните комисии. Ефектът се мултиплицира в Секционните избирателни комисии, които броят бюлетините и попълват протоколите с резултатите.

Какво, ако не гласувам
Нараства шансът допитването да не е валидно

Активността в допитването е от ключово значение за неговата валидност. За да е легитимен референдумът, в него трябва да участват поне толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори. През 2009 г. това бяха над 4.3 млн. души. Математикът Михаил Константинов вече публично се обзаложи, че допитването няма да бъде валидно заради това условие. Ако все пак има толкова висока активност, от гласувалите поне половината трябва да са посочили "Да", за да има ефект. Решението им е задължително, но при тази обща формулировка на практика зависи от изпълнителната власт дали ще има приложение или не. Ако до урните не отидат 4.3 млн. души, но все пак  поне 1.3 млн. души (20% от българските избиратели) и повечето от половината от тях са с "Да", въпросът влиза в пленарната зала на парламента и по него трябва да се произнесат депутатите. При положение че референдумът е легитимен, но пък преобладават отрицателните отговори, най-рано след две години може да се организира пак допитване по същата тема.
Последното проучване на общественото мнение, извършено от НЦИОМ показва, че от тези, които биха участвали в референдума 62.5% ще гласуват с "Да". След отпадането на "АЕЦ "Белене" от въпроса, броят им нараства.


 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мая Манолова учреди гражданския си проект "Изправи се, България" Мая Манолова учреди гражданския си проект "Изправи се, България"

Бившият омбудсман обеща, че сдружението няма да прерасне в партия, а ще се бори за защита на гражданските права

6 дек 2019, 154 прочитания

Язовир "Черна дупка" Язовир "Черна дупка"

Пресъхването на язовир "Студена" заплаши Перник с пълно безводие до края на годината и разкри огромните пропуски при управлението на водите в България

6 дек 2019, 592 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Българите почиват все по-малко

Намаляват и разходите по време на туристическите пътувания

Още от Капитал
Има ли спасение за "Топлофикация София"

Общинското дружество е в критично състояние, но ръководството му твърди, че има въможноти за стабилизиране

Спас Русев: Увеличихме стойността на Vivacom от 750 млн. до 1.3 млрд. евро

Планирам други инвестиции в България след приключване на сделката за БТК

"Санкциите" за заменките: Възмездие или втори подарък

Сумата, която държавата търси от фирмите, участвали в заменки на гори, изглежда трудносъбираема

Новата еврокомисия: по-малко целувки

Климатичните промени ще са основен приоритет на новия председател Урсула фон дер Лайен, което вещае големи промени за енергийната политика на България

20 въпроса: Красимир Георгиев

Често предизвиква себе си, а с това мотивира и други хора към промяна

Камион желание

Отново за мобилните кухни, уличната храна и къде да я опитаме този месец

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10