От нас проблема, от вас решението
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

От нас проблема, от вас решението

Петър Стоянов благодари на ръководството на СДС за номинацията и поиска най-малко 3 дни за размисъл

От нас проблема, от вас решението

Защо Бойко Борисов прехвърли проблема с Конституционния съд на СДС и как се стигна до номинацията на Петър Стоянов

Велина Господинова
6353 прочитания

Петър Стоянов благодари на ръководството на СДС за номинацията и поиска най-малко 3 дни за размисъл

© Надежда Чипева


"Бях в Бистрица у тях по къси гащи. Ядохме кайсии, човекът черпи по едно уиски и аз му гарантирах, че няма да се явя на изборите. И му казах, че стоя твърдо зад него като подкрепа." Думите са на кмета на  Бойко Борисов, а годината e 2006. Тогава Борисов беше кмет на София, а любезният му домакин Петър Стоянов – лидер на СДС и номиниран за кандидат за президент.

По това време столичният кмет тепърва започваше да изгражда партията си и всички му предричаха управленски мандат. Така че президентските избори изобщо не влизаха в сметките му, независимо че, ако беше издигнал свой кандидат за президент, имаше всички шансове да спечели. Петър Стоянов пък имаше желание да влезе в битката за поста за втори път, но затова му трябваше подкрепата на Борисов. Малко след този разговор обаче Стоянов се отказа от президентската номинация, а от СДС твърдяха, че решаваща роля за решението му е изиграла точно тази среща.

Ситуацията с отказа на Петър Стоянов от участие в изборите отпреди шест години и номинирането му сега за конституционен съдия е доста различна. Но има и прилики. Тогава кандидатурата му не се възприемаше еднозначно както в рамките на формациите от десницата, така и вътре в самия СДС. Номинацията му даже дойде не от собствената му партия, а от земеделския съюз, чийто лидер по това време беше Георги Пинчев.

Издигането на Петър Стоянов сега за конституционен съдия става в идентична обстановка. От около половин година ръководството на СДС и депутатите от формацията са във фактическа война. Тя започна през май, когато противниците на партньорството с "Демократи за силна България" (ДСБ) надделяха в рамките на националния съвет на СДС и приеха решение, с което на практика сложиха край на "Синята коалиция". В знак на несъгласие Мартин Димитров подаде оставка от лидерския пост. А линията анти "Синята коалиция" беше потвърдена от избора след това на Емил Кабаиванов за председател на СДС.

Нещо повече - във вътрешнопартийния дебат дали СДС да продължи партньорството си с партията на Иван Костов, или да върви към парламентарните избори по самостоятелен път, Петър Стоянов зае категорично страната на сегашното ръководство. Твърдо застана и зад сегашния лидер на СДС Емил Кабаиванов по време на вътрешнопарийните избори срещу кандидата на крилото около Мартин Димитров – Ваньо Шарков.

По тези причини ходът на Бойко Борисов да предложи на ръководството на СДС те да излъчат кандидата за конституционен съдия беше изтълкуван от сините депутати в няколко посоки. Първо като поредния опит да се забие клин в отношенията между СДС и ДСБ, защото "Синята коалиция" имаше свой кандидат за конституционен съдия - зам.-председателят на парламента Екатерина Михайлова. При гласуването в пленарната зала на парламента преди няколко седмици обаче мнозинството на ГЕРБ подкрепи излъчената от независими депутати кандидатура на Венета Марковска. Освен това ходът на Борисов се възприе като опит за прехвърляне на отговорността от неадекватните действия на мнозинството на ГЕРБ около казуса "Марковска" на синята партия. "СДС се превърна в партия на повикване", каза евродепутатът от "Синята коалиция" Надежда Нейнски. Бившият лидер Мартин Димитров нарече СДС патерица на ГЕРБ. Депутатът Михаил Михайлов стигна и по-далеч. Той определи номинацията на партийното ръководство като изпълнение "на роля на група за мокри поръчки".

Как беше номиниран Стоянов

За тези коментари до голяма степен допринесе и начинът, по който премиерът Борисов и лидерът на СДС Емил Кабаиванов отиграха ситуацията по номинирането на Петър Стоянов. Това стана след разговор между двамата, който остави впечатлението за сделка.  За срещата между министър-председателя и Кабаиванов в понеделник сутринта първо съобщи Борисов. "Предложих на СДС като най-старата дясна партия те да издигнат кандидата за конституционен съдия", каза той. Борисов даже нарече СДС "сестринска партия". Заедно с това гарантира и че независимо от това кой ще бъде номиниран, парламентарната група на ГЕРБ ще го подкрепи.

На следващия ден СДС даде брифинг след заседанието на националния изпълнителен съвет (НИС), на който лидерът на партията в присъствието на Петър Стоянов обяви номинацията. Кабаиванов заяви, че кандидатурата на бившия президент ще бъде внесена от депутатите на СДС в парламента. Стоянов благодари за номинацията и поиска най-малко три дни срок, за да "приключи международните си ангажименти". Оказа се обаче, че сините народни представители не са били информирани предварително за намерението на ръководството. А по време на самото заседание на НИС са присъствали само двама от общо деветимата депутати на СДС – Димо Гяуров и Любомир Иванов, като първият е напуснал малко след като кандидатурата на Стоянов е била съобщена. По време на заседанието на парламентарната група часове по-късно стана ясно, че нито един от депутатите на СДС не се наема да внесе кандидатурата му в парламента. В четвъртък отпадна и последната пречка за кандидатирането на Петър Стоянов за конституционен съдия.

Мнозинството на ГЕРБ в парламента промени на 180 градуса позицията си да не гласува освобождаването на Марковска. Предложението за това направи председателят на парламента Цецка Цачева, с което влезе в конфликт с председателя на правната комисия Искра Фидосова. Тя до последно настояваше, че след като Марковска е излязла в пенсия, няма нужда да се гласува решение за освобождаването й. Малко след това депутатите на СДС се събраха и гласуваха писмено решение. В едно изречение те декларираха, че няма да внасят в Народното събрание предложението Петър Стоянов да бъде избран за конституционен съдия. Решението е подписано от осем сини народни представители от общо девет. Само един е отказал да сложи подписа си, но обяснил отказа си с други мотиви и декларирал пред колегите си, че няма да внесе предложението.

Защо СДС

Според политолога Евгений Дайнов ходът на Бойко Борисов да предложи на СДС да излъчи кандидата за конституционен съдия има няколко пласта. Според него в краткосрочен план премиерът иска да повтори схемата с Венета Марковска, т.е. ГЕРБ да не се ангажира пряко с излъчването на кандидат за конституционен съдия. "Петър Стоянов е подобрен вариант на схемата "Марковска", смята той. Вторият етап според Дайнов е с тази номинация "СДС да бъде здраво обвързан с ГЕРБ". "И третият – ако в СДС драмите продължават, Борисов ще има основание да каже, че ГЕРБ е единствената дясна партия и всички десни хора трябва да й гласуват доверие, защото в противен случай идва БСП", добавя той. И продължава: "Тази схема е перфектна, защото има четири етажа и Борисов печели на всеки един от тях. Само че от няколко месеца ходовете му се провалят, защото той вече няма този брилянтен тактически инстинкт, който имаше в началото. А и освен това премиерът действа в среда, която вече не го подкрепя", коментира още Дайнов.

Кой как

Засега обаче стратегията с номинацията на Петър Стоянов е на път да се препъне още на първия етаж. И големият въпрос е кой как ще отиграе неловката ситуация, в която се оказаха премиерът, СДС и самият Петър Стоянов. Политологът от Софийския университет Румяна Коларова смята, че процедурата по повторната номинация на кандидат за член на КС е тотално сбъркана. "Ако Бойко Борисов е искал да получи реална подкрепа, той трябваше да се обърне към парламента. Но очевидно той не счита депутатите за партньори. Не може да се обърнеш към партия за нещо, което парламентът избира", казва тя. И добавя, че поканата е трябвало да бъде адресирана по някакъв начин към двете партии от "Синята коалиция". Изходът според нея е, ако и тази кандидатура се провали, да се номинира човек от университетските среди. "Във всички страни, където има такъв специфичен орган като КС, който не е в рамките на съдебната система, правилото е да се избират университетски професори. Защото те имат онази отдалеченост от властта, която гарантира безпристрастност и онази професионална квалификация, която гарантира експертиза", казва Коларова.

Засега обаче ГЕРБ са в изчаквателна позиция как ще се развият нещата в СДС и дали при така създалата се сложна ситуация Стоянов ще приеме номинацията. В синята партия обаче ръководството се кани да предприеме драстични мерки. За понеделник е насрочено извънредно заседание на националния съвет, който може да задължи депутатите от парламентарната група да внесат в парламента предложението за кандидатурата на Петър Стоянов за конституционен съдия. В кулоарите на Народното събрание се заговори, че не е изключено да се стигне и до крайни мерки като изключване на сини народни представители от партията. Става въпрос за около трима депутати, между които и Мартин Димитров. Това обаче би бил рискован ход за ръководството на СДС, защото, не е много ясно как ще постъпят останалите народни представители от парламентарната група. И има опасност в един момент синята формация да се окаже (по-рано от очакваното) извънпарламентарна партия. Затова депутатите от СДС се надяват, че Петър Стоянов все пак ще се откаже от номинацията.

Той е на ход

Безспорно в най-сложната ситуация се намира Петър Стоянов. Дори и все пак да се намери син депутат, който да внесе кандидатурата му, той едва ли може да се надява на подкрепа от останалите народни представители от партията му. Съществува и вариант кандидатурата му да бъде внесена от някой от независимите депутати, но подобен вариант не е в негова полза, защото ще бъде поставен в положение да бъде подкрепен само от ГЕРБ и депутати от партията на Яне Янев примерно. Трите дни за размисъл започнаха да текат от вторник. Така че в крайна сметка пак той е на ход.

"Бях в Бистрица у тях по къси гащи. Ядохме кайсии, човекът черпи по едно уиски и аз му гарантирах, че няма да се явя на изборите. И му казах, че стоя твърдо зад него като подкрепа." Думите са на кмета на  Бойко Борисов, а годината e 2006. Тогава Борисов беше кмет на София, а любезният му домакин Петър Стоянов – лидер на СДС и номиниран за кандидат за президент.

По това време столичният кмет тепърва започваше да изгражда партията си и всички му предричаха управленски мандат. Така че президентските избори изобщо не влизаха в сметките му, независимо че, ако беше издигнал свой кандидат за президент, имаше всички шансове да спечели. Петър Стоянов пък имаше желание да влезе в битката за поста за втори път, но затова му трябваше подкрепата на Борисов. Малко след този разговор обаче Стоянов се отказа от президентската номинация, а от СДС твърдяха, че решаваща роля за решението му е изиграла точно тази среща.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

24 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Вече няма значение как точно бил номиниран. Да влиза в пленарна зала по най-краткия път! Унизително за обществото е кандидатурата на бивш президент на България да се подмята между партии и партийни фракции с неубедително политическо присъствие. Изкарал си е почтено мандата, работи си по занаята, обиколил е достатъчно международни гремиуми, дори да не повярваш, но още не са се завъртяли дежурните пикантерийки. Според мен някаква друга кандидатура, която да се извисява и заслепява Пешо Стоянов просто няма да се намери. Ако можех, щях да гласувам ЗА

 • 2
  bestbuy avatar :-(
  За да останат ХОРА в България.

  ДСБ са истински комунисти. За тях, който не е с Костов, и не играе по сфирката му е враг. Настроиха и СДС така - и сега могат само да се чудят и маят защо истинските седесари ги намразиха.

  10-11 години жалко съществуване на СДС-ДСБ като "коалиция" което доведе от провал до провал, и най-накрая и за идиота е ясно, че от това семейство... умни деца няма да се родят.

  Е, СДС проумяха... че трябва да поискат Развод... Обаче на ДСБ не им стиска, щото ще останат без ракета носител и вече нямат никакъв шанс за Парламента.

 • 3
  atropin avatar :-|
  atropin

  Автентичната десница във фарсове не участва! Бойко Борисов се оплете като пате в кълчища и сега вика: айде елате и вие да споделим отговорността. Сега е момента сините да им покажат един среден пръст и да ги оставят да сърбат, каквото са си надробили.

 • 4
  finland avatar :-|
  Finland

  До коментар [#1] от "cinik":

  Съгласен съм, но все пак той е бракоразводен адвокат и не знам колко разбира от конституционно право. Друг е въпроса, че след президентският му мандат, натрупа много опит в международни организации и наистина вероятността да се намери кандидатура по-добра от неговата, е много малка.

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#4] от "Finland":

  Чакай сега, професия "адвокат по конституционно право" няма. С правните си познания се е справил повече от добре като президент. Бих казал даже - нито един грешен ход! Значи как като гласувахме за него за президент (и то ако си спомняш, първо имаше вътрешни избори той срещу Желю), квалификацията не му пречеше, сега изведнъж се оказва че и президент да си бил, пак ти е малка квалификацията....

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#3:"atropin"] и да ги оставят да сърбат, каквото са си надробили. [/quote]

  И да си седят по кафенетата, където да си хортуват какви морални победители са...

  ПС. Какво си мислиш, че ГЕРБ няма да намери алтернативна кандидатура ли? Божей, сигурно вече са наминали 100 да се самопредложат, нищо че ще са 8 класи под Пешо и основното им умение ще е това да слушкат.....

 • 7
  finland avatar :-|
  Finland

  [quote#5:"cinik"]Бих казал даже - нито един грешен ход![/quote]

  Разочароващо бе желанието му да приемем латиницата за азбучна система, навръх 24 май.

 • 8
  4itatel avatar :-|
  4itatel

  Просто влиза в схемата-просто и ясно.Коя е схемата?!_винаги е свързана с власт и пари,много власт и много пари!

 • 9
  angelan avatar :-|
  one4all

  Много завист, сплетни и жалки боричкания - много малки хорица в една някога силна партия, олицетворяваща надеждите на толкова хора. Бат' Петьо трябва да е подкарал критическата за да влезе в този филм.
  Иначе ситуацията е подобна на това да предложеш на Атака да номинира бившата на Волен, като партиен кандидат.
  А шумотевицата, перфектно отклонява общественото внимание, преди тежката зима.

 • 10
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  До коментар [#3] от "atropin":

  Не търсете сложни ходове у г-н Борисов. Надценявате го. В случая - за мен - иска да противопостави СДС на ДСБ и да ги компрометира, да вбие клин помежду им и да си реши въпроса с дясната заплаха на изборите. Така, както събра Янето с Марешки, за да ги противопостави на Меглена Кунева.
  Интересна ще е реакцията на ДСБ. СДС ми е ясно - г-н президентът Стоянов ще приеме. Това ще отвори кутията на Пандора в дясното и те ще се самоунищожат. Което е целта на г-н Борисов.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK