Новият брой: Пътят към Шенген
Close

Двама са малко, трима са много

Ясни са кандидатите за главен прокурор. Избор обаче едва ли ще има

Галина Тонева
Галина Тонева
Галина Тонева    ©  Юлия Лазарова
Галина Тонева    ©  Юлия Лазарова

Председател на окръжен съд, зам.-главен прокурор и ръководител на Специализираната апелативна прокуратура. Това са профилите на тримата магистрати, които ще се борят за една от най-влиятелните длъжности в държавата - главен прокурор. Този четвъртък беше крайният срок за издигане на номинации, като освен обявения още преди две седмици кандидат Сотир Цацаров стана ясно, че за поста ще се борят още Галина Тонева и Борислав Сарафов.

За съжаление обаче още преди кандидатите дори да са представили концепциите си, дори ВСС да е проверил техните качества и да ги е изслушал, изборът изглежда предопределен и зависи от преброяване на наличните гласове. Поне на този етап обаче те не сти гат до необходимите за избора 17 гласа.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
31 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  qwertasdf avatar :-P
  qwertasdf
  • - 1
  • + 51

  "Няма и грам съмнение, че той е фаворитът на управляващите – номиниращите са предимно на парламентарната квота във ВСС (и почти всички от ГЕРБ). Самият Цацаров беше посочен първо от Цветан Цветанов като "най-стабилния съдия", а тази седмица премиерът Бойко Борисов каза, че е "най-добрият окръжен съдия, с когото съм работил като главен секретар"...
  --
  Юхааа, таман да ви се "вържем" - съдия, който е съгласен да закупи имот за 120 000лв, ама в нотариалния акт да е записано само 1000 лева? При това на всеослушание казва пред 2 милиона човека, че това било "нормално"? Или може би това е концепцията на герберите за "нормалност"..браво!

  Нередност?
 • 2
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 35

  Г-жа Марковска най-нагло излъга обществеността - и то няколко пъти в разстояние на 3-4 дни, като наричаше подписан сигнал "анонимен донос", подкрепяна от Фидосова, Цветанов, Михайлов, Фонтана, Овчаров и разни "независими" от съвестта си депутати. И най-напред се опита да откланя всякакви въпроси по посочените факти, а след това категорично ги отричаше, докато се оплете в лъжи.
  Сега предлагам на вниманието ви друг "сигнал", който поражда предсказуемо и повтаряемо поведение от засегнатото лице - то е от сайта на Биволь от вчера, 22/11/20120 г. и включва и документ.
  Впрочем ето и статията:


  Фирма дарила Цацарови с апартамент в Пловдив?

  Бъдещият главен прокурор на България не желае да отговаря на въпроси

  от Биволъ Четвъртък, 22 Ноември 2012 17:05


  Строителната фирма "Калисто Мати" ЕООД е дарила през 2007 г. на Сотир Цацаров и съпругата му Меглена Цацарова апартамент от 56 кв/м в нова жилищна сграда на ул. "Алеко Константинов", в самия центъра на Пловдив.

  Това е отбелязано в документ на Службата по вписванията в Пловдив. Деклариран е материален интерес от 41307,13 лв и съответната такса вписване.

  Служителка на фирмата каза по телефона за Биволъ, че не си спомня за такова дарение. "Дарение пък, чак!" - коментира тя информацията от Агенцията по вписванията. Тя отказа да ни свърже със собственика на фирмата.

  "Калисто Мати" е относително голяма фирма, която печели от строително предприемачество и такова дарение е повече от странно.

  Кандидатът за главен прокурор Сотир Цацаров пък отхвърляше категорично обажданията на мобилния си телефон и не отговори на смс с молба да коментира тази странна щедрост.

  Имотът фигурира в декларацията на Цацаров пред Сметната палата за 2007 г., но е описан като покупко-продажба с произход на парите от заплата.

  Такова разминаване е възможно ако е допусната грешка при вписването на сделката в имотния регистър. Ако няма грешка може да се подозира легализиране на доходи, чрез декларирането им пред Сметната палата - коментираха за Биволъ юристи, а от друга страна прикриване на доходи за фирмата "Калисто Мати".

  Разкритията били "атака" срещу семейството на Цацаров

  Вчера Сотир Цацаров отхвърляше опитите ни да се свържем с него за разяснения по друг имотен казус, засягащ съпругата му.

  Тази сутрин магистратът обаче се появи в проправителствената телевизия bTV и заяви, че публикацията на Биволъ била "атака" към семейството му, която го е накарала да бъде убеден в решението си да не се оттегля от надпреварата за главен прокурор.

  Вероятно г-н Цацаров има обяснение и за странната щедрост на фирмата "Калисто Мати", но ще го даде пред предпочитана от него медия, тъй като отказва да разговаря с Биволъ, за което сайтът няма вина.

  Биволъ ще продължи с рутинните проверки на имуществото на другите кандидати за поста главен прокурор: зам.-главния прокурор Галина Тонева и шефа на Апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов.

  Очакваме и поисканите от нотариус Меглена Цацарова документи, удостоверяващи кога точно е платен имотния данък за декларираните на стойност 120 пъти по-ниска от реалната имоти, закупени през 2008 г.


  https://bivol.bg/darenie-cacarov.html

  Мисля, че Фидосова, Цветанов, "единодушните" още преди да се предложи нечия кандидатура в Народното събрание депутати, прокуратура и разни други имащи отношение към правосъдието лица и институции, като ВСС например, би трябвало да са си направили съответните изводи от развоя на събитията през последните седмици и да представят категорично и обосновано становището си, за да стане пределно ясно на гражданите в България и Европа кои са те и за какво наистина се борят, както и кого точно представляват.

  Нередност?
 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 34

  До коментар [#2] от "info111":
  То си беше анонимна клюка наистина..... нещо зад нея? Нищо клюка.....

  Нередност?
 • 4
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 24

  До коментар [#3] от "boby1945":

  О'К, но аз пък се питам (а вярвам, че не съм само аз) - и то съвсем добронамерено:
  А ти откъде си толкова сигурен? Ти лично откъде знаеш, че "няма нищо зад нея", особрено на фона на излязлата, макар и с почти фатално закъснение онформация, че прокуратурата е видяла достатъчно основания, за да започне разследване?
  На кого да вярваме - на оторизираната за целта официална институция, която (трябва) да борави с доказани факти и документи, съгласно законите на страната, или на нещо (или някой) друго?

  Нередност?
 • 5
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 1
  • + 22

  Допълнение - и след като "няма нищо" защо такава "печена", според единодушното мнение на подкрепилите я, съдийка като Марковска се обърка толкова елементарно в обясненията си, като "пате в кълчища".
  Човек като няма какво да крие, няма необходимост и да лъже или прикрива, мисля аз, освен ако не е патологичен лъжец. Но това пък малко не пасва, когато става дума за съдия, и то кандидат за Конституционния съд, пък дори и държавата да е България.
  Нали уж ще ставаме европейска, т.е. цивилизована държава! Или вече сме станали, по уверенията на Бойко, Цецко, Цецка, Фидоска, Калинка и пр...

  Нередност?
 • 6
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 28

  До коментар [#3] от "boby1945":

  Я кажи нещо и за този документ, публикуван от Биволь на сайта му за новия избраник на ГЕРБ за главен прокурор, ако обичаш. А той как ти се струва, и той ли е анонимна клюка? И ако е така защо г-нът бяга от отговор и не го заяви открито? Или вече пише писмо до Цецо МВР да започне да издирва "анонимните"?

  Нередност?
 • 7
  kkk_20 avatar :-(
  kkk_20
  • + 21

  [quote#2:"info111"]Сега предлагам на вниманието ви друг "сигнал", който поражда предсказуемо и повтаряемо поведение от засегнатото лице[/quote]

  Сезонът на венетките продължава....

  Нередност?
 • 8
  gallnare avatar :-|
  Мария
  • + 26

  Лъсва това, което е публична тайна - по върховете на различните видове власт има малко читав народ.

  Нередност?
 • 9
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 23

  Батакът в правораздаването на България наистина е пълен. И вече е ясно и за слепите от къде идва.
  С поздравления за труда и информацията, която предоставя сайта на Биволь и без повече коментар:

  Обновена) Съпругата на Сотир Цацаров "прикрила" от данъчните няколко хиляди лева

  от Биволъ Сряда, 21 Ноември 2012 10:47

  Из решението на Окръжен съд Кърджали от 26/05/2009 г.

  Пловдивският нотариус Меглена Цацарова, съпруга на кандидата за главен прокурор Сотир Цацаров и нейната колежка Адела Кац-Бояджиева, съпруга на адвоката Иван Бояджиев са закупили два общи имота през 2008 г. По взаимно съгласие с продавачите те записали в нотариалния акт 120 пъти по-ниска цена от реално заплатената за всеки имот: 1000 лв вместо 119151,11 лв. Така те са "спестили" над 5000 лв. от местен данък и такси за вписване. Деянието е наказуемо с глоба по Чл. 125 от Закона за местните данъци и такси.

  Информацията за тези сделки е изнесена още през 2009 г. от в. 24 часа и е потвърдена с данни от Агенцията по вписванията, съдебно решение на ОС - Кърджали и имотната декларация на самия Цацаров, който е отбелязал за 2008 две имотни придобивки на своята съпругата по 59604 лв.всяка. В публикациите не се коментира занижената цена, а се набляга на "измамата", на която са станали жертва известните пловдивски юристи.

  Нотариуси, жертва на имотна измама

  Двата имота, в които инвестират Цацарова и Бояджиева са овощни градина от близо 3 декара в с. Костиево, на стария път Пловдив - София. Случаят става публичен, защото за единия от имотите купувачите твърдят, че са измамени и си търсят правата в съда. Оказва се, че жената, която им продава терена не е реалният му собственик. Скоро се появяват истинските собственици, които са братовчеди на продавачката и предявяват претенции за имота. Излъганите нотариуски веднага завеждат дело, за да развалят сделката и да си върнат парите.

  Делото се гледа в Кърджали, защото Цацаров е съдия в Пловдив и съдиите там си дават отвод. В присъдата на Окръжен съд - Кърджали от 26/05/2009 г. пише, че адвокатът на Цацарови и Бояджиеви е твърдял буквално следното:

  Продажната цена на недвижимия имот, посочена в нотариалния акт, била 1000 лева, но действително уговорената, платена от доверителите ми и получена от ответницата цена, е била в размер на сумата 60921 евро. Вписването на сумата от 1000 лева като продажна цена, е станало по изрична молба на ответницата, тъй като не изразила желание трети лица да не узнаят за сравнително голямата сума пари, която и е била платена. Твърдят, че в случая е налице относителна симулация по отношение цената на продажбата, като записаната в нотариалния акт цена от 1000 лева е привидна (симулативна), а прикритата (действителна) цена е в размер на сумата 60 921 евро (или 119 151,11 лева по Централния курс на БНБ към датата на плащането).

  За да се застраховат от злоупотреба, като едновременно удовлетворят изричната молба на продавача да не се обявява пълната цена, двете нотариуски и адвокатът им измислили сложна схема. Страните подписали предварителен договор, в който също е вписана занижената цена от 1000 лв., а реалната цена е маскирана като обезщетение от 60 408 евро, което продавачът трябва да изплати на купувачите в случай, че сделката се развали по негова вина.

  Ответницата обаче твърди пред съда, позовавайки се на нотариалния акт, че не знае за никакви привидни и прикрити цени, а е получила само 1000 лв за имота.

  В решението си съдът приема за вярно записаното в предварителния договор и осъжда продавача да върне парите на Цацарова и Бояджиева ведно със законната лихва и разноските по делото.

  Съдебната сага около този терен обаче се заплита. Осъдената Мария Сотирова обжалва и не връща парите, с които вече е купила апартамент в Пловдив и го е прехвърлила на сина си. Тя обжалва и собствеността на братовчедите си в Административен съд. От друга страна братовчедите завеждат дело, за да влязат във владение на овощната градина. Като ответници са посочени Меглена и Сотир Цацарови и техните съсобственици Адела Бояджиева и Иван Бояджиев, тъй като имотът вече е семейна съсобственост.

  Вторият имот, закупен по същото време от Цацарова и Бояджиева също е изповядан на цена от 1000 лв., но както се вижда от декларацията на Цацаров, реално е струвал колкото и първия: 60 408 евро. Така общата сума дължима на фиска от тези транзакции става близо 5000 лв.  Данни за втория имот купен от нотариуските, който е в съседство с имота предмет на измама и също е купен на "симулирана" цена от 1000 лв.  В зелено е имотът предмет на измамата, съседният имот също е купен от Цацарова и Бояджиева

  Биволъ попита Цацарова и Бояджиева по имейл каква сума местен данък и такса вписване са платили за сделката, но отговор не беше получен.

  Няколко часа след публикацията в редакцията се получи отговор от г-жа Цацарова на въпросите зададени по имейл на 19-ти ноември. Публикуваме го без редакторска намеса:

  В отговор на вашето запитване /мейл от 19.11.2012 г./, Ви предоставям исканата информация:

  На 04.02.2008 г. заедно с Адела Кац /също нотариус в гр. Пловдив/, закупихме от Мария Стоева земеделски имот - овощна градина от 2,901 дка, в землището на с. Костиево, община Марица. Не познавахме предварително продавача – свърза ни агенция за недвижими имоти. Г-жа Стоева настояваше за бърза сделка и постави условия – да не подписва нито предварителен договор, нито разписка за получената от нас сума. Съвсем скоро, през м. септември 2008 г. се оказа, че тя не е била собственик на овощната градина, която ни е продала и това й е било напълно известно. Действителните собственици - роднини на Мария Стоева, се позоваха на съдебно решение от 1997 г. Остана загадка как при това положение земеделската служба е издала редовни документи на г-жа Стоева и как е закрила по нейно искане партидите на роднините й. Оказахме се в положението на измамени, а собствениците предявиха иск срещу нас и бяхме осъдени да им предадем владението на имота. Изпълнихме това решение - овощната градина бе върната на тези, които действително я притежават, но Мария Стоева категорично отказа да ни върне получените пари. Не остана друга възможност, освен да предявим иск за разваляне на продажбата и за връщане на сумата от нея. Още с подаването на исковата молба Адела Кац и аз изрично поискахме отвод на всички съдии в Окръжен съд Пловдив - съпругът ми е председател на този съд. Делото бе разгледано в Окръжен съд Кърджали и с решение от 26.05.2009 г. той прие, че към момента на злополучната за нас продажба г-жа Стоева не е била собственик на земеделския имот и я осъди да върне полученате сума. Жалбите й бяха отхвърлени и от Върховния касационен съд. И след това обаче ни очакваше нова изненада – веднага след първоначалните жалби до земеделската служба на роднините й – истински собственици на градината /защотоМария Стоева бе продала техен имот /, тя е побързала да се „освободи“ от всичко, което притежава. Още през септември и октомври 2008 г. три земеделски имота и два апартамента са дарени на децата й. Така, решението, с което продажбата е развалена и тя е осъдена да върне получените пари, на практика е неизпълнимо, защото Мария Стоева не разполага с никакво имущество. С Адела Кац предявихме искове за обявяване на извършените дарения за недействителни, пак с отвод на всички съдии от Пловдив. С решение от 25.05.2011 г. бе прието, че с тези дарения Мария Стоева съзнателно е намалила значително имуществото си. Съдебното решение е обжалвано от г-жа Стоева пред ВКС, където производството е още висящо.

  Сумите, заплатени от мен, като данък за придобиване на недвижими имоти /за придобитите от мен по 1/2 идеална част от овощните градини/ са преведени са по сметка на Община Марица с платежни нареждания. Те напълно съответстват на сумите /по 59 604 лв./ , посочени в декларациите пред Сметната палата, подадени от съпруга ми през 2008 г.

  Вярвам, че това писмо – мейл с отговори на поставените от Вас въпроси ще бъдат публикувано с пълното му съдържание, съобразно доказаната досега обективност на сайта.

  гр. Пловдив, 21.11.2012 г. МЕГЛЕНА ЦАЦАРОВА

  https://www.bivol.bg/cacarov-imoti.html

  По телефона от нотариалната кантора на Бояджиева отказаха коментар, а от кантората на Цацарова отклониха обаждането с аргумент, че тя е много заета.

  Въпреки настойчивите опити на редакцията да се свърже със Сотир Цацаров той не вдигаше мобилния си телефон.

  Нотариуски в съдебната власт  Сотир Цацаров (на снимката) е фаворитът на властта за поста главен прокурор и беше подкрепен както от вътрешния министър Цветан Цветанов, така и от премиера Бойко Борисов. "Той е най-добрият окръжен съдия, с когото съм работил като главен секретар на МВР" - заяви министър-председателят.

  Ако Цацаров стане главен прокурор, той ще е вторият магистрат по върховете на съдебната власт, който е едновременно любимец на управляващите и женен за многоимотна нотариуска.

  Първият е шефът на ВАС Георги Колев, избран в края на 2010 г. от предишния ВСС. Преди избора на Колев Биволъ разкри, че има разминавания в имотните декларации на магистрата и реално придобитите имоти от съпругата му. Сметната палата обаче не видя проблем в данните и случаят беше потулен.

  Какво предвижда законът?

  Дори Цацарова и Бояджиева да са жертви на измама от страна на Стоилова, това не отменя задължението на страните по сделката да платят данъци и такси върху реалната сума, а не върху занижената и вписана в нотариалния акт.

  Чл. 255. ал. 1 от Наказателния кодекс гласи, че който избегне установяване или плащане на данъчни задължения в големи размери, като състави или използва документ с невярно съдържание при представяне на информация пред органите по приходите се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до две хиляди лева.

  В случая спестените данъци от всяка отделна сделка за всяко от лицата по сделката са под прага за "голям размер", който е 3000 лв. и лицата не носят наказателна отговорност по чл. 255, коментираха за Биволъ юристи.

  Приложим е обаче чл. 125 от Закона за местните данъци и такси за укриване на част от цената при получаване на имущества по дарение или по възмезден начин. В такъв случай провинилите се се наказват с глоба в двойния размер на дължимия данък върху укритата част.

  Нередност?
 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 20
  • + 1

  До коментар [#4] от "info111":

  Вярвя се само на обективната информация, на обосновани решения на една или друга институция, на съдебно решение, не на Една Госпожа Каза.....
  Затова даже комунетата забраниха използването на анонимна информация при уреждането на един или друг спор......

  Нередност?
Нов коментар