Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

От Асоциацията на собствениците на аптеки заявиха, че ако скандалният документ остане, няма да подпишат договори с касата за разпространение на лекарства, а това ще се отрази пагубно на снабдяването с медикаменти

Рецепта за по-скъпи хапчета

Скандалният проектодоговр, който здравната каса подписа миналата седмица, се оказа още по-скандален, макар за момента да изглежда блокиран

Десислава Николова
6924 прочитания

От Асоциацията на собствениците на аптеки заявиха, че ако скандалният документ остане, няма да подпишат договори с касата за разпространение на лекарства, а това ще се отрази пагубно на снабдяването с медикаменти

© Георги Кожухаров


С цената на закононарушение миналата седмица Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) тайно прие проектодоговор с аптеките, според който от следващата година лекарствата, които се покриват от институцията, ще са по-скъпи за пациентите. Освен това ще бъдат и по-трудно достъпни, защото една аптека ще може да обработва само осем рецепти на час. След безпрецедентен скандал и след намесата и на четирите национално представителни пациентски организации, както и на собствениците на вериги аптеки договорът засега, изглежда, е спрян. Управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков и директорът на "Лекарствена политика" Нина Първанова са решили все пак да преговарят с пациентите и веригите аптеки, макар че документът вече е гледан от надзорния съвет. Дали здравият разум и интересите на пациентите ще надделеят е друг въпрос.

Основният проблем обаче остава – явно част от здравните институции продължават да смятат, че могат да се разпореждат със здравните вноски и законовите права на пациентите, без да ги питат. Преценката на експертите от НЗОК изглежда все по-дискредитирана - крайният ефект от предложенията им е в откровена щета и на пациенти, и на собственици на аптеки и навява мисли за некомпетентност или за корупция.

Тихомълком

През цялата минала седмица във фармацевтичния сектор се носеха слухове, че здравната каса планира лимит за пациенти в аптеките – само по осем на час. Според слуховете предложението е на работна група от НЗОК и на съсловната организация на фармацевтите – Български фармацевтичен съюз (БФС). Ръководството на НЗОК обаче не счете за нужно да обсъжда документа с никой друг. Напротив, управителят дори го е внесъл в надзорния съвет сякаш между другото - в точка разни, и то само за сведение на членовете му. "Бях поискала от четирите пациентски организации да ме упълномощят да не гласувам текстове, които ощетяват правата ни и не са внесени в законовия срок – три дни преди заседанието на надзорния съвет. В крайна сметка се оказа, че проектодоговорът с аптеките дори няма да бъде гласуван", обяснява Пенка Георгиева, представител на пациентите в надзорния съвет.

Оказва се, че в проекта съществува не само лимит за броя рецепти на час, но и друга сложно формулирана постановка, според която здравната каса ще взима голяма част допълнителните отстъпки на пациентите.

Неприлично предложение

Годишно НЗОК плаща за лекарства на стойност 495 млн. лв., като 2/3 от медикаментите са напълно покрити, а за останалите касата поема определен процент от стойността. Тя плаща на аптеката фиксирана сума, а останалото доплаща пациентът. При частично платените лекарства работят пазарни механизми – аптеките се конкурират коя от тях ще предложи най-ниско доплащане и тъй като така печели повече клиенти, получава допълнителни отстъпки от дистрибуторите и производителите. Има и много скъпи лекарства, които трябва да се доплащат и които на практика са непродаваеми без допълнителни отстъпки.

Такъв пример е лекарство за пациенти например с ревматоиден артрит или паркинсон. "Медикаментът струва 1000 лв., а касата покрива 75%, или 750 лв. Пациентът трябва да доплати 250 лв., но производителите правят отстъпка на тази стойност и медикаментът излиза безплатен", разказва Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. С новото предложение на НЗОК обаче аптеката трябва да дели тази отстъпка между касата и пациента, като касата ще взима същия процент от отстъпката, какъвто покрива и от общата сума на лекарството. Освен това талоните за отстъпки и програмите за отстъпки се забраняват. Правната мотивация за това е, че така се спазва забраната за рекламиране на цени и отстъпки в аптеките.

Така излиза, че пациентите няма да могат да ползват програми, осигуряващи им безплатни лекарства, а ако все пак се намери начин да се предложи отстъпка, клиентът ще трябва да я дели с НЗОК. В примера с лекарството за трансплантирани пациенти НЗОК ще прибира 75% от остъпката от 250 лв - или 187.5 лв., а пациентът получава останалите 25%, или 62.5 лв.

Наистина опасно

"Това са големи суми, ще има смъртни случаи заради невъзможност за лечение", коментира Владимир Томов, председател на Конфедерацията за защита на здравето. Вероятно НЗОК е предположила, че така ще повиши приходите си и ще рапортува, че цените на медикаментите са намалели. "На практика обаче това ще увеличи доплащането на пациентите и ще ги лиши от медикаменти за сметка на НЗОК", коментира Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Варненският бизнесмен Веселин Марешки в петък заплаши, че ако договорът стане факт, той и фармацевтите му ще обявят гладна стачка пред НЗОК и ще сезират прокуратурата. Асоциацията на собствениците потвърди, че няма да подпише договори с касата за разпространение на лекарства. А ако най-големите аптеки нямат договори, това ще се отрази пагубно на снабдяването с медикаменти. Вероятно това е накарало и НЗОК все пак да се съгласи да преговаря с тях и с пациентските организации.


12 коментара
 • 1
  teri_beri avatar :-|
  Terry bear

  Против решенията на НЗОК все още никой не протестирал...

 • 2
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  А парите , които ще се отбиват към НЗОК, ще ги лапне Дянков , както обикновено. Досега е окрал към 1.8 млд лева.

 • 3
  penkagk avatar :-@
  penkagk

  Нечувано!
  Май здравната каса ще се окаже на-сериозният болен!

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  Веднъж отрекло се от свободния пазар, МЗ ще има още дълго да се люшка между една регулация и друга, а за нас остава да се надяваме накрая да остане най-малко антипазарната. Че имаме спомени и от празните витрини, и от това как по селата хранеха прасета с евтиния за народа хляб, защото беше по-евтин от фуража. И поливаха с чешмяна вода, защото евтината за народа вода беше по-евтина от тока за помпата на кладенеца.

  МЗ е решило твърдо да следва този път - we will see your SEIR again...

 • 5
  epoc avatar :-?
  epoc

  Пак ли предишните са виновни?

 • 6
  rkirov avatar :-P
  rkirov

  До коментар [#5] от "epoc":
  Мисля , че ние сами сме си виновни .
  "Политикът скача според тоягата "- няма тояга не скача :)

 • 7
  10stinki avatar :-|
  10 стинки

  Мдаа, след училищните униформи, повсеместната цензура, държавният контрол на цените на храните, се задават и романтичните опашки от 4 часа сутринта, тоя път за лекарства.
  Следва режимът на тока, да се записваме в списък от чакащи за жилище, задължителна манифестация за първи май и може би ТКЗС?

 • 8
  yewod avatar :-|
  yewod

  "...да обсъжда документа с никой друг"?!? Не трябва ли да бъде " с никого"?
  Не , че се заяждам, ама май е много трудно да си грамотен на родния си език.

 • 9
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Отстъпки от аптеките се правят заради конкуренцията.Правят ги и производителите,както и дестрибуторите на лекарства,все заради конкурентни предимства.Конкуренцията и пазара обаче свършват там,където Здравната каса започва.Там влизаш като в "Замъкът" на Кафка.Има само монопол и армия от бездушни всесилни чиновници.На тези отстъпка никаква не им се полага,защото не само не са пазарен субект,а са и един антипазарен фактор.Опитват се командно-административно да забавят резила си.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK