СДС изключи трима водещи депутати от партията

Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров бяха освободени заради уронване престижа на партията

Според лидера на СДС Емил Кабаиванов изключените не са работили за каузата СДС.
Според лидера на СДС Емил Кабаиванов изключените не са работили за каузата СДС.    ©  Красимир Юскеселиев
Според лидера на СДС Емил Кабаиванов изключените не са работили за каузата СДС.
Според лидера на СДС Емил Кабаиванов изключените не са работили за каузата СДС.    ©  Красимир Юскеселиев

Националният съвет на СДС изключи днес от партията депутатите Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров за уронване на престижа на партията.

Според лидера на партията Емил Кабаиванов изключените не са работили за каузата СДС. "Обсъдихме поведението на народните представители от СДС. Дадохме оценка на това, че върху СДС не могат да бъдат оказвани външни влияния. СДС има ясна политическа визия и върви по самостоятелен път. И всички членове на СДС със своите действия и думи нямат право да увреждат имиджа на партията", коментира Кабаиванов решението по време на пресконференцията.

За изключването на Мартин Димитров са гласували всичките 56 члена на съвета, за това на Димо Гяуров - 54, а против оставането на Ваньо Шарков - 49. Те бяха предложени за изключване от Контролния съвет на СДС. Предложение за изключване имаше и за депутата Йордан Бакалов, но то не е било гласувано от Националния съвет.

"Очаквахме депутатите да присъстват. Надявам се да не бъде обвинени в нарушаване на процедурата. Ние не сме нарушили процедурата нито с издигането на Петър Стоянов, нито сега", коментира Кабаиванов.

НС на СДС задължи с решение останалите шестима депутати да внесат кандидатура на партията за член на Конституционния съд и да гласуват за нея. "Ако откажат да изпълнят решението, тяхната съдба ще бъде същата", каза на пресконференцията след заседанието Емил Кабаиванов. До петък ръководството на СДС ще предложи втора кандидатура за овакантения пост на конституционен съдия.

На заседанието днес отсъстваха всички депутати с изключение на Михаил Михайлов, който обясни, че е дошъл в лично качество. Той поиска оставката на ръководството, която обаче не беше приета и напусна заседанието малко преди да бъде гласувано изключването на колегите му. "Изборът на конституционен съдия е политическа игра, която не е наша", коментира Михайлов. "Проблемът на СДС не е в това кой ще е кандидат за поста, а, че СДС не прави политика", добави той. Михайлов сподели още, че е от 23 години в синята партия и не приема по този начин да се изключват хора. Разказа още и че бил освиркан от членовете на НС.

Изключените Мартин Димитров и Димо Гяуров заявиха, че не виждат добро бъдеще за синята партия. ГЕРБ има пълен контрол над СДС в момента, смята бившият лидер на сините. Димо Гяуров смята, че "посоката, в която върви ръководството на СДС, е много неприятна".

До конфликта в дясната партия се стигна, след като ръководството на СДС прие предложението на премиера Бойко Борисов да номинира свой представител за член на Конституционния съд с ангажимента той да бъде подкрепен от ГЕРБ. Депутатите видяха в това опит за коалиране с управляващите и отказаха да придвижат процедурата в Народното събрание. След тяхната реакция президентът Петър Стоянов отказа да бъде номиниран.

Засега все още не е ясно как ще постъпят останалите депутати от парламентарната група. Миналия четвъртък осем от тях сложиха подписите си под решение, в което заявяват, че няма нито да внасят, нито да издигат кандидатура за конституционен съдия.

Подробности по темата в утрешния брой на "Капитал Daily"

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


45 коментара
 • 1
  niki2003 avatar :-|
  niki2003

  То бива толкова лични и партийни интереси, ама чак пък толкова !
  Как някой не помисли малко и за народа !

 • 2
  ssh34368102 avatar :-|
  роджър

  Като гледах вчера как Кеворк неистово се опитваше да дискредитира Кабаиванов, разбрах, че СДС с него наистина ще се върне в политиката ... а днешната /предизвестена/ стъпка е абсолютно правилна ... няма кой да избере вече Костов ... ужас ;)

 • 3
  bogomiln avatar :-P
  bulgar

  А СДС умре але, алее....

 • 4
  cheta avatar :-|
  cheta

  Кеворк изясни мъглата - вече е ясно кой за какво е...СДС ще оццелее въпреки Костов, въпреки Кеворк.

 • 5
  pruch avatar :-P
  pruch

  До коментар [#4] от "cheta":
  Ако нещо като СДС изчезне заради правилните въпроси задавани в случаят от г-н Кеворкян това ,поне за мен поставя веднага въпросът доколко съществуването това СДС има смисъл от гледна точка на любопитен избирател ,какъвто аз не съм.

 • 6
  superbg avatar :-|
  superbg

  Ще видим кой колко ще оцелее.
  Не беше правилният момент затова, което се случи.
  Кабаиванов и няколко други просто бяха купени от ГЕРБ за да унищожат Синята коалиция.
  Дори групичката около Кабаиванов не вярва че СДС ще мине 4%-ната бариера за влизане в народното събрание, което е доказателство че става въпрос не за доброто на СДС а за лично финансово облагодетелстване на принципа след като не става със съграждане ще изкарам пари с разрушаване.
  След като минат следващите парламентарни избори очаквам всички поддръжници на Кабаиванов да напуснат като гузни плъхове потъналият политически проект наречен СДС.
  И когато това стане нека всички "късопаметни" седесари си спомнят че не Костов е унищожил СДС, а няколко седесари сами са продали партията и другарите си. Много е хубаво да оправдаваме всичките си провали само с ченгето Костов но това е само до време.
  Не вярвах че в НИС на СДС са останали толкова малко истински хора, щом така лесно унищожиха СДС.
  Мартин Димитров беше единственият им шанс да останат на политическата сцена.

 • 7
  tzubi avatar :-|
  tzubi

  Кончината на СДС е едно много добро нещо! Да се надяваме, че с кончината на СДС ще приключи лъжата, в която живяхме 23 години. Лъжата, че България ще се промени за добро, че сме победили "с малко, но завинаги", лъжата която започна Жельо Желев на 10.06.1990 г. признавайки тотално опорочените избори. Дано кончината на СДС даде възможност за създаване на истинска, нова, единна дясна партия, която да даде възможност на нормалните българи да участват в политическия живот на страната.

 • 8
  bz avatar :-|
  bz

  Мартин Димитров от години е ясно че не става.
  Добре че накрая събраха смелост да го махнат от партията.
  Като толкова иска да прави съдружие с Иван Костов да отива в ДСБ или да си прави нова партия и да си се коалират колкото си искат.

 • 9
  iliope4enia avatar :-|
  iliope4enia

  олелеле, хайде, какво стана тя сега? Мартин иначе си не ставаше, това е ясно, а другите защо изгоряха? Заради Пешо Стоянов?

 • 10
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Тактиката "купувай, разделяй и владей" работи изключително добре за Тиквун и дясната Му ръка Цецоолу. Идат избори и на тях е нужен всеки възможен глас от десния полит-спектър. А дУпетати за продан дал Господ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход