🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Перник след земетресението

Строителните фирми не са получили над една трета от парите си за ремонт на общински сгради

Цялата сума, отпусната за община Перник за преодоляване на щетите досега, е 7.4 млн. лв., в това число за частни домове и общински обекти
Цялата сума, отпусната за община Перник за преодоляване на щетите досега, е 7.4 млн. лв., в това число за частни домове и общински обекти
Цялата сума, отпусната за община Перник за преодоляване на щетите досега, е 7.4 млн. лв., в това число за частни домове и общински обекти    ©  Георги Кожухаров
Цялата сума, отпусната за община Перник за преодоляване на щетите досега, е 7.4 млн. лв., в това число за частни домове и общински обекти    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Област Перник в числа

БВП на човек от населението (2009 г.)          5316.00 лв. 

Коефициент на безработица (15+) (2011 г.)    7.70% 

Коефициент на заетост (15+) (2011 г.)  46.00% 

Предприятия на 1000 души (2010 г.)   38.00 

Средногодишен доход на лице от домакинството (2011 г.)            4473.00 лв. 

Разходи за придобиване на ДМА на 1000 души (2010 г.) 941.23 лв. 

Рентабилност на продажбите (2010 г.)            1.91%

Чуждестранни преки инвестиции в нефинансовия сектор на човек от средногодишното население (с натрупване) (2010 г.) 1777.48 евро

Изплатени суми по оперативните програми на човек (2011 г.) 245.16 евро

Източник: Институт за пазарна икономика

Земетресението в Пернишко донесе щети за местното население, които се оценяват в милиони левове. За щастие, оказва се поне, че бизнесът е пострадал относително слабо – тук-там счупени стъкла и увредени покриви, но нищо повече - загуби, които обикновено се покриват от застрахователите.

Катаклизмът обаче не донесе и никакви ползи, дори и за строителния бранш, който страда от липса на поръчки през последните няколко години. Напротив - фирмите, които са ремонтирали общинските сгради, все още чакат да им бъдат изплатени към една трета от средствата по вече извършени дейности, а междувременно самите те задлъжняват към доставчиците си.

Огледът

Цялата сума, която е отпусната за община Перник за преодоляване на щетите до този момент, е 7.4 млн. лв., като средствата се използват само за възстановителни дейности. В това число е и сумата, предоставена за частните домове, както и за неотложни ремонти по обществени сгради като училища, детски градини и общински жилища, храмове и молитвени домове. Само за частните къщи общината е подала искания към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане (МКВП) към Министерския съвет (МС) на обща стойност от близо 22.7 млн. лв. Сумата е на база 7469 молби, показва справката на общината. Дотук по решения на комисията са преведени и усвоени малко над 2.5 млн. лв., с което са подпомогнати едва 405 домакинства, каза зам.-кметът на Перник Илинка Никифорова. Над 1000 адреса все още се обхождат от експерти – оценители и конструктори и молбите на гражданите се обработват, добавя тя.

Общата финансова помощ от държавата за общините Перник, Радомир и Столична до момента е 16.3 млн. лв., като последното решение за отпускане на пари за засегнатите райони е от 23 ноември.

Има ли печеливши  

Възстановяването на щетите е свързано с немалко строителни дейности, но противно на очакванията, всички тези милиони не стигат до местните предприемачи. "Не се е случило нещо кой знае колко положително за строителния бизнес", разказва Димитър Живков, председател на областното представителство на Камарата на строителите в България. Той обяснява, че хората по-скоро са предпочели сами да извършват възстановителните дейности по домовете си.

За бизнеса щетите са били минимални, понеже и сградите им са по-нови и по-стабилни, разказват местните предприемачи. Сериозно обаче е пострадал сградният фонд на компанията ЗГММ, която се занимава с производството на голямогабаритни стругове. Реално заради липсата на поръчки заводът е прекратил дейността си още преди трусовете, а природният катаклизъм се е оказал допълнително усложнение. Сградата остава с изпочупени прозорци и стъклени покриви, напукани стени и дори на места разместени панели. Мажоритарният собственик "Континентал холдинг" засега не предприема ремонтни дейности. Машините са завити, за да се предпазят от метеорологичните условия, но бъдещето на предприятието е в пълна неизвестност. 

Ако може да се намери положителна страна след земетресението за бизнеса, тя е, че се търси тясно специализирана работна ръка - хора, компетентни да извършват ремонти, архитекти и техници, които да изготвят планове за укрепване на тежко пострадалите сгради, коментират от общината. Работа има и за фирми за извозване на строителни отпадъци. "Търсенето на строителни материали по борсите и специализираните магазини се покачи, с което пък се вдигнаха и цените на самите материали, а така бизнесът в тази сфера също се облагодетелства", казва Никифорова.

Строителите обаче са доста по-скептични. "Компаниите от бранша получиха поръчки главно покрай ремонтите на общинските сгради и училища, но пък се появи проблем с плащанията. Над 1.6 млн. лв. от сумите още не са изплатени, въпреки че работата е приключена още през юни", казва Живков. Обяснението, което са получили строителните предприемачи, е, че средствата още не са възстановени от междуведомствената комисия. От общината признават за този проблем, но реално и те чакат и не могат да направят нищо по въпроса.

Местните предприемачи се оплакват и че веднага след земетресението в района са надошли ромски бригади, които са работели нелегално и при ниски цени. Естествено според специалистите качеството на работата им е доста съмнително. За перничани остава само да се надяват, че природата няма да реши да тества ремонтите, които са направени. 

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  unused88 avatar :-|
  unused88
  • - 1
  • + 2

  А къде е партия герб , която щедро обещаваше пред телевизионните камери?

  Нередност?
Нов коментар