Заплахата за банковата тайна е все по-реална
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Заплахата за банковата тайна е все по-реална

Shutterstock

Заплахата за банковата тайна е все по-реална

В четвъртък отново ще се гледат промените, които дават големи правомощия на ДАНС

Стефан Антонов, Валентина Илиева
7866 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Предложенията не са били обсъждани с представители на банковия сектор, бизнеса и икономисти

Банковата тайна в България е под сериозна заплаха. Тя би паднала, ако бъдат приети предложенията за промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, които ще дадат право на служителите на ДАНС (Държавна агенция "Национална сигурност") да проверяват когато, каквито и на когото банкови сметки преценят за нуждите на техните разследвания и проверки.

Промените бяха направени през август и приети на първо четене в края на септември от бюджетната комисия. Утре (четвъртък - бел. ред.) комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента ще гледа промените на второ четене. За този период обаче (и преди това) предложенията не са били обсъждани с представители на банковия сектор, бизнеса и икономисти. Резонно техни представители са притеснени от предложените промени, както и от липсата на съгласуване, още повече че и Асоциацията на банките в България (AББ), и БНБ са изпратили още преди няколко месеца свои становища.

Председателят на вътрешната комисия Красимир Ципов вчера заяви пред "Капитал Daily", че "аргументите на банките ще бъдат изслушани много внимателно". От АББ заявиха обаче, че "до момента" (вчера в края на деня - бел. ред.) не са получили покана.

Информация без граници

Ако промените бъдат приети, достъп до сметките на клиентите на банките и информацията във и за тях ще имат служителите на дирекция "Финансово разузнаване" към ДАНС. Те ще имат право да искат и гледат, а банките няма да имат право да отказват. Предложението, което внася смут не само в банковите среди, е това: "Предоставянето на документи, сведения и друга информация не може да се отказва или ограничава по съображения за служебна, банкова или търговска тайна."

Банкова тайна според Закона за кредитните институции са фактите и обстоятелствата, засягащи наличностите и операциите по сметките и влоговете на клиентите на банките. Другия прочит на спорния текст може да бъде "елиминиране на банковата тайна", е мнението на банкери. Според банковата общност с така формулирания текст ще се създаде режим за получаване и използване на информацията в банковите сметки на клиенти без контрол и без отчет.

Сега действащият закон също дава достъп до информация, която е защитена като банкова тайна, но има пропускателен режим – съд и конкретно посочени в закона институции, някои със съдебно разрешение. "Трябва да има мерки срещу изпирането на пари, разбира се. Но не сме съгласни с детайлите в предложенията за промени в закона, които на практика рушат фундамента на банковата дейност – банковата тайна, защото никой не би искал да му се рови и гледа сметката без контрол и отчет", коментира Левон Хампарцумян, председател на управителния съвет на АББ и главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк.

Според него промените дават възможност безконтролно и безотчетно да се получава информация за банковите сметки. "Така на практика се дава свободен достъп до тази информация без да е ясно как ще я използват тези, които имат достъп до нея. Затова контролът и отчетността са много важни в това отношение", коментира още Хампарцумян. Според него е важно аргументите на банките да бъдат чути.

Икономистът Красен Станчев заяви, че по този начин чрез службите може да се вреди на определени компании и да се задушават или завземат печеливши бизнеси (виж мнението в карето). При подготовката на законопроекта недоволстваха също счетоводители, застрахователи и инвестиционни компании заради това, че им се вменяват задължения с неясна формулировка - сами да преценяват дали клиентите им "перат пари" и евентуално да ги поставят "под наблюдение".

И някои "относителни понятия"

Предложенията за промените са направени през август, след това в края на септември бяха приети на първо четене от комисията по бюджет и финанси в народното събрание. Измененията на закона не са били предварително обсъждани и съгласувани нито с банките, нито с БНБ, според банкери. Централната банка и АББ са изпратили своите становища, с които "Капитал Daily" разполага, до Народното събрание и до председателя на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

От това на БНБ става ясно, че банките не отказват да показват информация. Идеята обаче е тя да не се изнася, а достъпът до нея да става чрез проверка на място. По мнението на централната банка и в сега действащия закон се дава право на изискване и проверяване на място. По-важното съображение, което е посочено, е, че с предложените текстове се "създава предпоставки за неограничено изнасяне на информация".

От асоциацията на банките посочват в становището си, че предложението "ДАНС да получава безусловно и неограничено информация, защитена като банкова тайна, при всяка проверка... е неоправдано и прекомерно".

Освен че се иска пълно падане на банковата тайна, в част от предложенията за промени липсват ясни дефиниции на понятия, които според АББ са "относителни понятия" - "сложни и необичайно големи сделки", "явна икономическа и законна цел" и "съществените елементи и размери на операцията". Не е посочено кои и какви сделки са "сложни и необичайно големи", кои елементи са съществени и кои не, както и какво значи "явна икономическа и законна цел" и коя не е явна.

Менда Стоянова вчера обясни, че ръководената от нея бюджетна комисия не е водеща по този закон и поради това го е разглеждала само на първо четене. Тя заяви, че няма информация за промени на този етап - между първо и второ четене, както и за разговори между представители на правителството и банковия сектор. Същото нещо заяви и високопоставен експерт от Министерството на финансите, който препрати въпросите към Министерството на вътрешните работи.

Кресен Станчев, макроикономист:

Безобразни поправки

Промените ще позволят на ДАНС и на всяка служба, под предлог че прави рутинни проверки, да проверява каквото си иска в банковата документация без санкцията на съд или прокуратура. ДАНС и Агенцията за финансово разузнаване (АФР) ще се превърнат в органи, чрез които изпълнителната власт ще може да завзема бизнеси и да събира информация за тях, без какъвто и да било контрол. Критериите, даващи това право, са твърде общи и неясни, което ще позволи свободното им тълкуване и прилагане в полза на органите, които осъществяват проверките.

Вместо ДАНС и АФР да подобрят процесите си по анализ на рисковете, искат да прокарат безобразни поправки в закона. Ако банковата тайна е норма, спрямо която не може да има компромис, изказвания от представители на ГЕРБ, че ще се стигне до компромисен вариант между банките и изпълнителната власт, са безсмислени. Който иска да променя правилата за банковата тайна, трябва да го направи с промени в закона за кредитните институции, да обясни защо и какви ще са последствията. Най-голямото поражение ще е за хората, чиито бизнеси ще се задушават с липсата на защита на банковата тайна. Ако на някой му хрумне, че вие имате печеливш и привлекателен бизнес и че не трябва вие да го осъществявате, а той, ще прати срещу вас службите и ще съобщи на партньорите ви, че сте разследвани. Или може просто вътрешният министър да направи изявление. Може да допуснете какво ще се случи с бизнеса ви след това. Нека авторите на законопроекта заявят поискано ли е изрично от Комитета от експерти за оценка на мерките срещу изпирането на пари (комитет "Монивал") да падне банковата тайна.

Коста Чолаков, изпълнителен директор на "Интерамерикан България"

Ние нямаме проблем

Промените трябва да се съобразят със Закона за защита на личните данни, иначе ние нямаме проблем да даваме информация при нужда. При нас има риск да се опита пране на пари, особено при животозастрахователни продукти, и специално при тези със спестовен характер. И сега сме задължени да искаме данни за произхода на парите и да проучваме клиентите си, като корпоративните трябва да проучим до краен акционер. Предложенията за съхраняване и предоставяне на информация не биха ни затруднили, тъй като ние и сега пазим архив за клиентите си.
Предложенията не са били обсъждани с представители на банковия сектор, бизнеса и икономисти

Банковата тайна в България е под сериозна заплаха. Тя би паднала, ако бъдат приети предложенията за промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, които ще дадат право на служителите на ДАНС (Държавна агенция "Национална сигурност") да проверяват когато, каквито и на когото банкови сметки преценят за нуждите на техните разследвания и проверки.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

27 коментара
 • 1
  lo_ridah avatar :-|
  lo_ridah

  "сложни и необичайно големи сделки" - Всяка сделка различна от лизинг на лаптоп ще им се види сложна на данс-аджиите...

 • 2
  casablanca avatar :-|
  КДС

  "Заплахата за банковата тайна е все по-реална"

  Аз немам нищо против да отпадне изобщо банковата тайна.

  А имам около пет хилки в ДСК-банк.

  А сега ми кажете, защо не изпитвам притеснения, че банковата тайна щела да отпадне. Ами да отпадне. Още утре...

 • 3
  nuzzo avatar :-|

  Е, и след този пореден груб опит(надявам се да не се случи)за намеса в личния и бизнес живот на всеки и то без контролно и всеобхватно, то искам да видя, в този форум:
  КОЙ ОЩЕ ИСКА ТЕЗИ ДА ПРОДЪЛЖАТ, С ЕКСПЕРИМЕНТА СИ, ДА НИ УПРАВЛЯВАТ.
  ГЕРБ България не ви е Н-ското РПУ, а и ние не сме милиционери, още по -малко по презумция виновни.

 • 4
  lessonsoftime avatar :-|
  lessonsoftime

  ДАНС е една вредна организация, наследник на ДС, която трябва да бъде закрита.

 • 5
  lessonsoftime avatar :-|
  lessonsoftime

  До коментар [#3] от "nuzzo":

  Всички, които още не са приели ДОИП, искат.

 • 6
  lessonsoftime avatar :-|
  lessonsoftime

  До коментар [#2] от "КДС":

  Ами ти сам си го казваш - защото нямаш нищо.

 • 7
  frost avatar :-|
  Whiskey&Gunpowder

  Милиционерщина без граници...... А и както си знаем в нашата кочинка, каквото знае полиция го знае и всеки друг заинтересован.
  Още един разход за хората с повече пари - да ги изнесат далече от мръсните ръчички на Боковите бандити.

 • 8
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  "Менда Стоянова вчера обясни, че ръководената от нея бюджетна комисия не е водеща по този закон и поради това го е разглеждала само на първо четене. Тя заяви, че няма информация за промени на този етап - между първо и второ четене, както и за разговори между представители на правителството и банковия сектор. Същото нещо заяви и високопоставен експерт от Министерството на финансите, който препрати въпросите към Министерството на вътрешните работи."

  Този абзац казва всичко - Цвъчко пак е намесен, което означава, че ще се приеме, за съжаление! Дано на депутатите с бизнес да им мине през акъла, че няма винаги да са на власт и този закон може да се обърне и срещу тях!

 • 9
  gost22 avatar :-|
  gost22

  "създава предпоставки за неограничено изнасяне на информация".
  Което ще създаде предпоставка за неограничено изнасяне на парите към външни банки или извън банките, което е предпоставка за свиване на инвестициите (кой е луд, да инвестира в държава, в която всеки конкурент може да си плати за да провери ресурсите ти).

 • 10
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Струва ми се, пак откриваме топлата вода. Как е в другите европейски държави?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK