Натура 2000 ще се разширява с още земи в Рила

До края на септември следващата година екоминистерството трябва да предложи нови защитени територии по искане на Европейската комисия

Кафявата мечка в Рила трябва да получи още защитени територии, е преценката на ЕК
Кафявата мечка в Рила трябва да получи още защитени територии, е преценката на ЕК    ©  Надежда Чипева
Кафявата мечка в Рила трябва да получи още защитени територии, е преценката на ЕК
Кафявата мечка в Рила трябва да получи още защитени територии, е преценката на ЕК    ©  Надежда Чипева

Защитените природни зони по мрежата Натура 2000 в Рила ще бъдат увеличени, за да се гарантира запазване на животински видове. Това стана ясно от отговори на Европейската комисия и на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), изпратени след запитвания на "Капитал Daily". Искането за увеличаване на мрежата е на експерти от Европейската комисия, които са дали срок за определяне на новите територии до края на септември 2013 г.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  vjacho avatar :-P
  Вячеслав Атанасов

  Има ли,няма ли внесени проекти?За едни има,за други няма.Проект с неизвестен извършител ли е това?

 • 2
  yordanovg avatar :-|
  Georgi Yordanov

  Остава да кажат, че и проект "Супер Паничище" няма ...
  Наглеци доо ... безкрайност. После що ще ни наказват от Брюксел?!?!

 • 3
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77

  До коментар [#2] от "Georgi Yordanov":

  Не искам да се заяждам, но само съм чувал и не намирам повече инфо за "Супер Паничеще". Кои са инвеститорите, какво ще се прави, кои са зоните и местата които ще са засегнати. За мен това са основополагащи фактори за един проект и ще ми е интересно, все пак някой да ги каже. Благодаря ви.

 • 4
  toma_belev avatar :-|
  Тома Белев

  До коментар [#3] от "ivanko77":

  официалното заглавие на проекта е "Кабул - Езерата - Паничище"

 • 5
  grazhdanin avatar :-|
  гражданин

  Е за кога ще отлагат?
  2013!!!
  Нона май бави топката за следващото Правителство!
  Абе няма ли някакъв начин вместо да си избираме Министър Председател да ни назначат някой Наместник от Брюксел! На практика евробюрократите май ги е повече еня какво става в Бълхария, отколкото родния ни политически елит!

 • 6
  todor6104 avatar :-|
  todor6104

  Някой може ли да каже защо Натура 2000 в България обхваща над 35% от територията, а в Австрия 10%. Който иска да прави бизнес на тези 35% от територията, трябва да си плати на еко мафията.

 • 7
  karabuna avatar :-P
  karabuna

  Защото, явно, освен за резерват за кафеви мечки, белогуши патки и цигани, не ставаме за нищо друго.

 • 8
  dun avatar :-|
  dun

  До коментар [#6] от "todor6104":

  веднага ти казвам - защото Натура 2000 се определя не по политически правила, а според научни критерии ! Политически жонгльори могат само да се опитват да заобиколят това правило, но са обречени на провал !

  навремето и Джевдет Чакъров обясняваше че Натура 2000 трябва да е 11-15% защото толкова била в другите страни...

  факта е че България е по-богата на биоразнообразие (животни и растения) от повечето страни в Европа, но например в Словакия % е още по-голям - там обаче никой не "протестира" че има богата природа. правят го само българските олигарси защото виждат пречка пред престъпните си намерения и няколко хиляди полуидиоти които им пригласят защото обичат да се нареждат на страната на "силните" (най-вероятно от комплек за малоценност)...

 • 9
  todor6104 avatar :-|
  todor6104

  До коментар [#8] от "dun":

  Като се определя по научни критерии, защо мрежата не се разработва от БАН или някой университет а от Зелени Балкани на Тома Белев. Тома Белев ли е най-учения еколог в България?

 • 10
  dun avatar :-|
  dun

  не се "разработва" от Зелени Балкани, а от няколко екологични организации с национално представителство (според изискването на МОСВ)...отделно тези НПО мобилизираха възможния потенциал на БАН за тези изследвания...нали се сещаш как ще тръгнат "феодалните старци" по полето за две години срещу смешно заплащане !!...но фактически документацията е изготвена в много голяма степен от хора които работят в БАН !

  Въпроса сега е кои са тези хора от БАН които "изследват" наново някой по-апетитни за инвеститорите територии, предлагат намаляването им, а пък експертите на Европейската комисия не им приемат становищата !!! кой им плаща и по колко ? може също и да се сравни със заплащането което получиха еколозите преди това :)

  колкото до въпроса защо МОСВ навремето реши да даде тази работа на НПО-тата можеш да питаш министъра Д. Чакъров

  според мен направиха така, защото си мислеха че еколозите ще се провалят и при наближаващия краен срок ще сме принудени да вземем политическо решение за размера и зоните !!! за щастие тези които наричаш "еко мафия" успяха да си свършат работата така че България не се наложи да плаща глоби за забавяне на ангажимента към ЕС за Натура 2000...

  защото питаш, ще те светна че "еко мафията" винаги е била и продължава да бъде против Натура 2000 - можеш да си направиш справка в медиите кой какво е говорил преди 5 год.! ако ти стиска, разбира се !!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал