Прокуратурата не пожела да работи по скандала с цените на лекарствата
22 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Прокуратурата не пожела да работи по скандала с цените на лекарствата

Дневник

Прокуратурата не пожела да работи по скандала с цените на лекарствата

В залелите я доклади и сигнали нямало данни за нарушения от конкретни лица

3384 прочитания

Дневник

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Държавното обвинение, чиято функция е да защитава от посегателства институциите и свързания с тях публичен ресурс, официално обяви в четвъртък, че няма да се занимава казуса с драстичното поскъпване на някои медикаменти през 2011 г., след като изплащането им беше прехвърлено от здравното министерство на монополната Национална здравноосигурителна каса (НЗОК).

Половин година скандал

Прокуратурата е взела това решение, след като беше затрупвана от сигнали и доклади по случая в продължение на половин година. През март бившият министър Стефан Константинов потвърди изнесените скандални факти за драстичното поскъпване, като посочи, че за тази дейност е отговаряла заместничката му Гергана Павлова, и обясни, че вече му станало "ясно защо премиерът Бойко Борисов я е уволнил". Още тогава той съобщи, че е подал сигнал до главния прокурор за по-високите цени, на които е плащала касата, въпреки че те са регламентирани със закон.

По неговите данни са били нанесени щети за около 6 млн. лева, "които са влезли по сметките на фармацевтичните компании", а като цяло преразходът на касата за лекарства през миналата година е бил 40 млн. лв.

Сметната палата също установи, че с прехвърлянето на лекарства от здравното министерство към касата цените на различни лекарства са нараснали така, че за едни и същи количества НЗОК е платила 7.8 млн. лева повече, отколкото ако е плащала по цените, постигнати на търговете в здравното ведомство.

По случая беше създадена и временна парламентарна комисия, чийто доклад беше изпратен в началото на ноември на "компетентните органи" от "Синята коалиция", а паралелно такова намерение обяви и наследничката на Константинов на министерския пост Десислава Атанасова.

Непосочени "физически лица"

Прокуратурата обаче не е намерила данни за извършено престъпление, става ясно от постановлението на Мартин Бешков от Софийска градска прокуратура, което на практика съобщава за отказа й да се занимава със случая. Сред посочените от Бешков мотиви е липсата на "каквито и да било данни за евентуално извършени нарушения от страна на конкретни физически лица" и това, че различните доклади са "констатирали непоследователни и противоречиви законови и подзаконови нормативни актове, приети от различни парламенти и правителства".

"Не е наша работа да посочваме конкретно лице, извършило нарушение. Ние не сме нито следствие, нито проверяваща страна. Нашата комисия си е свършила работата, изготвен е експертен доклад и в него се казва какви са причините за високите цени на лекарствата – забавянето на една от наредбите, позволяваща договарянето на отстъпки.

Работа на компетентните органи е да установят кой носи отговорност за това", коментира пред "Медиапул" депутатът Ваньо Шарков от "Синята коалиция", един от членовете на временната парламентарна комисия.

Заедно с отказа си да установи "кой носи отговорността" прокуратурата задължава, длъжностните лица в различните институции "своевременно" да изпълнят мерките и препоръките от докладите на временната парламентарна комисия и Сметната палата, като "при неизпълнение отговорните носят административнонаказателна отговорност".


3 коментара
 • 1
  kkk_20 avatar :-(
  kkk_20

  Даа, някой може ли да каже защо плащаме заплатите на тази "независима " прокуратура?
  Борд! Няма друго спасение от тази продажна паплач.

 • 2
  vassilun avatar :-@
  vassilun

  "Прокуратурата не пожела да работи по скандала с цените на лекарствата"

  Обратното би било голяма изненада! Бившият Главен Прокурор (и настоящ конституционен съдия - за награда!) бе известен с нищоправене. Явно прокуратурата е дълготрайно заразена с този велчев бацил!

  "Сред посочените от Бешков мотиви е липсата на "каквито и да било данни за евентуално извършени нарушения от страна на конкретни физически лица".

  Не е ли работа точно на прокуратурата да възбуди разследване, което да установи тези "конкретни физически лица"?

 • 3
  dggm avatar :-P
  dggm

  Който нищо не прави, той никога не греши.


  Костов е виновен!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK