Заплатите и задлъжнялостта остават под лупата на Брюксел

Според Европейската комисия дисбалансите в българската икономика са намалели

За предотвратяване на бъдещи икономически кризи в Европейския съюз Европейската комисия разработи система от показатели, които отрано да предупреждават, за натрупването на дисбаланси и рискове от нестабилност.
За предотвратяване на бъдещи икономически кризи в Европейския съюз Европейската комисия разработи система от показатели, които отрано да предупреждават, за натрупването на дисбаланси и рискове от нестабилност.
За предотвратяване на бъдещи икономически кризи в Европейския съюз Европейската комисия разработи система от показатели, които отрано да предупреждават, за натрупването на дисбаланси и рискове от нестабилност.    ©  Cathal Mcnaughton
За предотвратяване на бъдещи икономически кризи в Европейския съюз Европейската комисия разработи система от показатели, които отрано да предупреждават, за натрупването на дисбаланси и рискове от нестабилност.    ©  Cathal Mcnaughton
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Висока външна задлъжнялост и силен ръст на доходите – това са основните макроикономически дисбаланси в България според Европейската комисия и нейните експерти препоръчват задълбоченото им проучване.

Сигналът не е първи по рода си – в края на миналата година също бяха констатирани дисбаланси в българската икономика. Тогава Брюксел считаше за проблемни четири области като междувременно страната постигна номинално подобрение по показателите за задлъжнялост на частния сектор и дефицит по текущата сметка.

През следващите месеци правителството ще трябва да обясни на Европейската комисия как ще коригира дисбалансите или че те са неизбежни за държава като България, която догонва Западна Европа по жизнен стандарт. Предизвикателството ще е да се докаже, че покачването на доходите ще се постига с устойчив икономически растеж, а не с трупане на дългове и раздуването на балони в отделни сектори на икономиката.

Защо ни наблюдават

Според критериите на механизма за ранно предупреждение в държавите извън еврозоната разходите за труд могат да се повишават с максимум 12% на година (смята се средната стойност за последните три години, като е обхванат период от 2009 до 2011 г.). В България равнището на покачване е 20.3%, което превишава нормата и автоматично вкарва страната под наблюдение.

Това се тълкува като сигнал, че заплатите растат по-бързо, отколкото се увеличава производителността на труда, което само по себе е тревожно, защото води до загуба на конкурентоспособност.

Ако опасенията се потвърдят, ще се окаже, че разходите се увеличават заради мерки като повишаване на държавните заплати, а в условия на бюджетен дефицит това се финансира с дългове. Друга причина е вдигане на осигурителните прагове, което дори не повишава реалните доходи на хората, но нарушава конкурентоспособността на фирмите. В по-общ план притесненията на брюкселските чиновници са, че доходите могат да растат заради улеснен достъп до кредит и инфлация, а това са предпоставки за бъдещи корекции, които да повишат безработицата и да причинят рецесия. Затова правителството ще трябва да предостави доказателства, че дисбалансът е пазарен, а не се дължи на негови действия.

Вторият проблемен показател е нетната международна инвестиционна позиция на България. Тя сравнява разликата между финансовите активи на една държава в чужбина и нейните външни задължения. Формален праг е, ако тази разлика е отрицателно  число, да не надхвърля 35% от брутния вътрешен продукт. За България показателят отчита -85.6%, макар и да има подобрение спрямо миналогодишните -95.4%.

Справка с данните на БНБ за външния дълг показва, че голяма част от тези задължения са следствие от периода на икономически растеж преди кризата, когато в България навлизаха чуждестранни компании и отпускаха кредити към своите дъщерни дружества. Затова и към края на септември само вътрешнофирмените дългове от български фирми към централите им зад граница съставляват почти 40% от брутния вътрешен продукт. Външният дълг на банковия сектор обаче продължава да намалява до 13.9% от БВП към края на септември при равнище от 16.1% в края на миналия септември.

Това означава, че задлъжнялостта и зависимостта на българските банки от техните централи намаляват, но за сметка на това  те имат по-голяма маневреност и възможности за бъдещ ръст на кредитирането, който да се финансира с депозити от България. Поне на теория това означава, че растежът на българската икономика е по-малко зависим от притока на чужди капиталови потоци и евентуалното им изтегляне би засегнало България по-слабо.

Какво да направи правителството

До редакционното приключване на броя от Министерството  на финансите не коментираха каква ще е позицията на България спрямо констатациите на Европейската комисия.

Макроикономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев коментира, че най-правилното поведение на управляващите в този момент е да защитят съществуването на тези дисбаланси и да настояват, че не трябва да се вземат мерки за преодоляването им.

"И двата показателя не са сигнал за тревога поради факта, че икономиката ни е догонваща. Растежът на разходите за труд е нормален, ако ще догонваме Западна Европа. Те се покачват с едни от най-бързите темпове в Европейския съюз и въпросът е дали растат с производителността. Нетната инвестиционна позиция е силно инертен показател, който отразява притока на капитали под формата на ПЧИ преди кризата и по тази причина още дълги години ще се констатират дисбаланси. Изводът е, че има потенциални опасности, но нищо сериозно", каза той пред "Капитал Daily".

Ганев обърна внимание и на факта, че дефицитът по текущата сметка на България не се сочи като източник на дисбаланси и това всъщност е тревожно. "Дефицитът по текущата сметка би стигнал стойности, изискващи внимание, само ако има приток на чуждестранни инвестиции. Така излиза, че нарушаването на референтната стойност е нещо положително, а спазването й сигнализира за наличие на проблем", допълни той.

Какви са реалните опасности

"Сценарият в бюджета е рисков, тъй като предвижда растеж на потреблението, който да доведе до нарастване макар и умерено на дефицита по текущата сметка. Този растеж на потреблението не се дължи на подобряване на ситуацията на пазара на труда, а на увеличението на пенсиите и евентуално на някакво нарастване на заплатите в публичния сектор.

Това не е неустойчиво по своя характер и може да предизвика инфлационен натиск, като в този сценарий се увеличава и дефицитът по текущата сметка. Това води по-големи рискове, отколкото, ако дефицитът бе движен от преки чуждестранни инвестиции", коментира Петър Чобанов, икономист от Института за нов икономически напредък.

Друг проблем е, че няма предсказуема среда, в която бизнесът да планира дългосрочно развитие, като по неговите думи "държавата може да се намеси и да преобърне инвестиционните проекти с краката нагоре, въвеждайки някоя допълнителна регулация".

Хроничен проблем, за който Европейската комисия сигнализира, а правителството не взима мерки, е влошената ситуация на пазара на труда. В конвергентния си доклад от 30 май комисията обвини правителството, че не взима мерки за реформиране на образователната система, така че със завършване на училищата младите хора да са квалифицирани за потребностите на бизнеса.

Петър Чобанов прогнозира, че догодина по това време Европейската комисия ще посочи като дисбаланс и високото равнище на безработица. В момента тя се води под 9%, защото се осредняват стойностите й за изминалите три години, но в следващия доклад след включването на 2012 г. безработицата също ще се посочи като риск за икономиката, който заплашва стабилността й.

Минимален риск от санкции

В месеците до април 2013 г. българското правителство ще трябва да подготви позиция относно констатираните дисбаланси и да убеди Европейската комисия, че те са приемливи, или да заложи мерки за отстраняването им.

Съществува и теоретична вероятност Европейската комисия да санкционира България, ако правителството не представи убедителни аргументи, че дисбалансите са приемливи и трябва да се запазят. Така, ако при следващия доклад се констатира липса на подобрение по същите показатели, България може да бъде глобена, като санкцията ще се равнява на 0.1% от БВП, или  81 млн. лв., ако прогнозата за 2013 г. се реализира.

Европейски мониторинг за още 11 държави

47 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  fred avatar :-|
  Fred
  • - 9
  • + 60

  Нагло е да се твърди, че при доходи 10-15 ПЪТИ по-ниски от западните разходите ни за труд растат прекалено. "Да, ама производителността на труда..." веднага ще запеят от ИПИ. Производителността на труда зависи не толкова от работната сила колкото от мениджмънта и оборудването на производството. Това че мениджърите ни са некадърни не е оправдание за ниските заплати. А доказателство, че некадърните управленски решения са виновни е факта, че същите тези инженери и специалисти като отидат на работа в чужбина и веднага получават поне 5-6 пъти по-голяма заплата. Как така там могат да са производителни а тук не могат, явно причината не е в работника или специалиста.

  Ниските заплати служат за компенсиране на управленската некадърност и кражбите на собствениците. Само че този техен комфорт няма да продължава вечно, масово всичко що е по-младо и поне малко кадърно напуска БГ. Лошото е, че тези които оставаме накрая ще трябва да оцеляваме в една напълно разрушена и обезлюдена държава.

  Нередност?
 • 2
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов
  • - 5
  • + 25

  Това ще да е дошло от бонусите.Иначе звучи доста хумористично да се говорят такива работи за най-бедната държава в Европа.Все пак половин милион чиновници могат да изкривят доста сериозно картинката.

  Нередност?
 • 3
  bz avatar :-|
  bz
  • - 3
  • + 38

  Твърде много ни растели заплатите ?!?
  Много странно твърдение е това.
  И точно ЕС да ни прави забележки за високи заплати ми се струва леееееко нередно.

  Нередност?
 • 4
  busy2 avatar :-P
  Dr.Jotker
  • - 20
  • + 11

  До коментар [#1] от "Fred":

  Ниските заплати служат за компенсиране на управленската некадърност и кражбите на собствениците.

  Не бях чувал собственик да краде от себе си ама айде..

  Нередност?
 • 5
  fred avatar :-|
  Fred
  • - 8
  • + 33

  [quote#4:"sfera"]Ниските заплати служат за компенсиране на управленската некадърност и кражбите на собствениците.

  Не бях чувал собственик да краде от себе си ама айде..[/quote]
  Когато заплатите са ниски фирмата ще излиза на печалба и кражбите например чрез неизгодни договори което представлява форма на източване няма да личат. Ако заплатите са нормални мигновено всяка кражба или лошо управленски решение ще доведат до влошаване на икономическите показатели и дори до фалит. Затова ниските заплати дават възможност на крадците да продължат източването на предприятието.

  Всичко това идва от това, че те не са нормални собственици издигнали се с качествата си а са назначени собственици. Получили са собствеността по партийна линия или на безценица с подкупи.

  Нередност?
 • 6
  busy2 avatar :-|
  Dr.Jotker
  • - 12
  • + 16

  До коментар [#5] от "Fred":

  Всеки е сам мениджър първо на себе си. Ти искаш ли да работиш за фирма, която ако вдигне заплатите ще фалира? Ако искаш работиш, ако не искаш не работиш. Имаш право на избор. Заплатата се договаря, не се полага! Само че за много хора остава подробност, че за да имат дупе да се изправят и да се продадат по-успешно, първо трябва да са се потрудили, инвестирали в себе си.
  А иначе за назначените собственици си прав, но има и толкова много положителни примери. по-добре да се съсредоточаваме върху тях и се вдъхновяваме от тях.

  Нередност?
 • 7
  fred avatar :-|
  Fred
  • - 6
  • + 24

  До коментар [#6] от "sfera":

  Въобще не говоря за личните заплати а за насилствено налаганата политика на ниски доходи. Именно насилственото, както сам казваш извоювали сме някакви заплати макар и крайно ниски на фона на това което се получава в други страни за същият труд. Знам какво говоря защото имам много колеги които работят в чужбина и мога да сравнявам какво те получават тук и там, разликата е поне 10-15 пъти. За един и същи хора става дума, факторите като квалификация и подобни отпадат.

  Но както и да е, въпреки стиснатите работодатели все пак има някакво мизерно увеличение, малко се разхлабва примката. И изведнъж се появяват някои които назидателно размахват пръст "Много е, не трябва да се допуска". Ами добре, не го допускайте. Само че ще останете без хора защото старите се пенсионират или измират преждевременно а младите емигрират веднага щом получат дипломата. И това унищожаване на кадровият потенциал на една държава ми го предлагат като върховна икономическа мъдрост.

  Нередност?
 • 8
  busy2 avatar :-|
  Dr.Jotker
  • - 16
  • + 8

  До коментар [#7] от "Fred":

  Ослушай се за собствен бизнес тогава. Никой никакви политики няма да ти налага, е, освен ако не захванеш енергетика :)

  Нередност?
 • 9
  fred avatar :-|
  Fred
  • - 5
  • + 13

  [quote#8:"sfera"]Ослушай се за собствен бизнес тогава. [/quote]
  Бизнес не, ще ме разсипят от данъци и регулации. Но работа на частно по проекти, консултации, понякога и за чужди фирми да. Казвам си тарифата ако не им харесва довиждане.

  Нередност?
 • 10
  bajtan avatar :-|
  dark'star
  • - 5
  • + 18

  [quote#4:"sfera"]Не бях чувал собственик да краде от себе си ама айде.. [/quote]Водят се собственици, а са назначени на хранилка ... и крадат както от работниците, така и от другите в схемата = държат се като като манажери, защото който им го е дал, той може и да им го вземе. За реалния бизнес сте прави, ама бог да го проси повечето - сдаде Бойку дух

  Нередност?
Нов коментар