България изостава в почти всички международни класации
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

България изостава в почти всички международни класации

По думите на Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика, по-висока ефективност на съдебната система ще доведе до ръст на доходите, защото предприемачите ще са сигурни в спазването на договорите и в защитата на тяхната собственост.

България изостава в почти всички международни класации

Страната е в долната една трета на подреждането по условия за правене на бизнес в ЕС

8476 прочитания

По думите на Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика, по-висока ефективност на съдебната система ще доведе до ръст на доходите, защото предприемачите ще са сигурни в спазването на договорите и в защитата на тяхната собственост.

© Юлия Лазарова


Защитата на частната собственост е сред основните предпоставки за развитие на икономиката и оттам - за ръст на доходите.

През последната година България бележи влошаване на позицията си във всички международни класации в сравнение с останалите държави от Европейския съюз. Това показва последното изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) и фондация "Фридрих Науман".

През миналата година страната ни е била близо до средните нива в Европа в класациите за икономическа свобода и условия за правене на бизнес. През 2012 г. обаче България вече попада в долната третина спрямо държавите от ЕС (виж графиката) и е на дъното по индекс за човешко развитие и по възприятие за корупция. По последния показател през 2011 г. страната се доближава до нивата отпреди 12 години, показват данните на неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл".

По думите на икономистите от ИПИ България продължава да бъде най-бедната страна в Европа поради недостатъчната защита на собствеността, тежките административни процедури, високата корупция и прекомерното регулиране на частните взаимоотношения. Изходът според тях е в реформите, които обаче обикновено се посрещат със страх и съпротива.

Единственото изключение за страната ни е леко подобрение в показателя право на собственост в международния едноименен индекс. Там обаче картината също не е толкова радостна, защото страната изпреварва единствено Румъния и така заема предпоследно място в ЕС. Спрямо всички участващи държави България попада в средата по този показател и е на 62-а от общо 130 позиции.

Право на бизнес

Защитата на частната собственост е сред основните предпоставки за развитие на икономиката и оттам - за ръст на доходите. "По-висока ефективност на съдебната система ще доведе до ръст на доходите, защото предприемачите ще са сигурни в спазването на договорите и в защитата на тяхната собственост", коментира Светла Костадинова от ИПИ. Така ще намалеят и разходите, които бизнесът прави сега, за да се застрахова срещу неизпълнение на договореното, а това ще доведе и до повече инвестиции. Изследването на алианс "Право на собственост" пък показва, че една точка покачване в индекса се равнява на 8.8 хил. щатски долара увеличение на БВП на глава от населението.

Типичен проблем за бизнеса е например възможността за обявяване на фалит със задна дата. Към него насочиха вниманието си и експертите от Международния валутен фонд (МВФ) през октомври. От години Търговският закон дава възможност при обявяване на несъстоятелност всяка сделка от миналото, случила се дори преди 10 години, да бъде разваляна, ако е сключена след датата, за която съдът е обявил фирмата за неплатежоспособна. Това влошава бизнес климата, защото създава голям риск за кредиторите и ефектът е, че новите кредитополучатели привличат средства по-скъпо, предупредиха тогава от МВФ. Този проблем обаче е на път да бъде решен законодателно.

С бавен ход

От ИПИ са изпратили запитване до окръжните съдилища в България за средния период, който отнема процедурата по несъстоятелност. От тях 13 не са дали отговор, защото не знаят или не водят подобна статистика. Сред получените отговори обаче има срокове от около 2 до 6-7 години. "Въпросът е фалиралите фирми да не завличат всички останали по веригата, но това се получава заради дълга, тромава, скъпа и неясна процедура," допълни Костадинова. Според класацията Doing business на Световната банка срокът за уреждане на корпоративните фалити остава средно 3.3 години и по този показател България не отчита напредък от самото създаване на класацията.

Друга възможност за улесняване на бизнеса е готовността за въвеждане на електронно правителство (виж графиката). През тази година България се класира на 60-а позиция от 193 държави, показва изследването, разработено от Организацията на обединените нации (ООН). Оценката на България обаче се влошава в регионален план и тя е под средното ниво за Източна Европа, докато през 2010 г. е била над него. Една от препоръките на икономистите от ИПИ е да се въведе принципът "електронни услуги – безплатни, услуги на гише – двойно по-скъпи", за да имат бизнесът и обществото стимули да използват административни услуги по електронен път.

Най-нещастните в Европа

Българите и унгарците са най-недоволни от живота си, показва последното Европейско проучване на качеството на живот, изготвено от Eurofound (Европейска фондация за подобряване на условията на живот и труд). Средното ниво за ЕС е 7.1 по десетобалната система, като най-доволни са жителите на Дания. За тях средната стойност е почти 8.5. В България пък стойността на индекса е едва 5.5.

Според данните на фондацията българите са и най-нещастни в цялата общност. В България разликата между средната стойност на индекса и тази за възрастните хора е най-висока – 1.1 пункта. А това показва, че хората над 65 години са най-нещастни.

На пръв поглед изглежда, че населението в страни с по-висок БВП на човек е по-щастливо и доволно, обясняват експертите в своя доклад. Има обаче изключения. В Румъния например хората са толкова щастливи, колкото и италианците (почти 7 от 10), но техният БВП е наполовина по-нисък.

Над една трета от всички анкетирани в ЕС са посочили, че финансовото им състояние през последните 5 години се е влошило. За много хора в ЕС става все по-трудно и "да свържат двата края", посочват от фондацията. От всички анкетирани 7% са заявили, че имат големи трудности. Най-висок е делът в Гърция – 22%, а най-нисък във Финландия. Там едва 1% имат тежки финансови затруднения.

 

Защитата на частната собственост е сред основните предпоставки за развитие на икономиката и оттам - за ръст на доходите.

През последната година България бележи влошаване на позицията си във всички международни класации в сравнение с останалите държави от Европейския съюз. Това показва последното изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) и фондация "Фридрих Науман".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

84 коментара
 • 1
  busy2 avatar :-|
  Dr.Jotker

  Правителствата консултират ли се някога с ИПИ?

 • 2
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#1] от "sfera":

  [quote#1:"sfera"]Правителствта консултират ли се някога с ИПИ?[/quote]

  Да, почти винаги правят обратното на това, което ИПИ пропагандира :-)

 • 3
  bohrmottelson avatar :-|
  BohrMottelson

  Ноу шит

 • 4
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Проблемът е че не по-малко от 85% от населението е с леви убеждения и житейски разбирания за висока регулация. Когато българин не е доволен от даден частна фирма, вместо срещу фирмата, той недоволства срещу държавата, която била слаба и не регулирала достатъчно. Е, държавата си научи урока и сега регулира всичко. Страничен ефект е че всичките тези регулации правят възможно печеленето на конкурентни преимущества от близките до властта, следствие на което стигаме до олигархична икономика, за което способства и пълната липса на морал у средния българин, за който лоша е само корупцията в която той дава или не въобще участва, но когато взима - одобрява я. И за капак - съдебна система от средния изток, нежели от европейска държава. Плюс простотия и минус образование и гражданско общество, но пък плюс омраза към бизнеса и богатите и минус предприемчивост. И много голям хъс за силна и всевластна държава. Еми всичко е по местата си, няма нищо чудно. Каквото сме си пожелали - това получаваме - смазваща държава и овци за стригане и е___. Лошо няма.

 • 5
  bajtan avatar :-|
  dark'star

  [quote#2:"misho73"]Да, почти винаги правят обратното на това, което ИПИ пропагандира :-)[/quote]И слава Богу ... Защото ако се послушат съветите на ИПИ и хрисими християни ще тръгнат с бомбите на кръста да дирят божи съд !
  За това изследване са прави ... Но идеите им са чужди на нашето общество.

 • 6
  vladimirkarolev avatar :-|
  Vladimir Karolev

  [quote#5:"bay Tan"]Но идеите им са чужди на нашето общество.[/quote]

  Което е проблем на обществото, а не на идеите или на науката икономика. В крайна сметка, за да се убеди човек в това му трябва да послуша 10 минути от вечерната емисия новини в която и да било европейска държава.

 • 7
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#5] от "bay Tan":

  [quote#5:"bay Tan"]Защото ако се послушат съветите на ИПИ и хрисими християни ще тръгнат с бомбите на кръста да дирят божи съд ! [/quote]

  Е, сега сме цъфнали и вързали, нали? Бедняците на Европа възторжено се прехласват пред идеите Чух Че, здравата ръка на Сталин и шизофренията на Чавес. И пред мизерните си доходи :-) И преди съм казвал - всяка бедност е заслужена. Като изключим редките моменти на съчувствие, в останалото време съм удовлетворен от съдбата на БГ, защото винаги съм смятал че комунизма се изтребва само с масов глад и много бой. Дървените глави увират трудно и е редно мизерията да се шири повсеместно и дълго. Така и става :-) Със здраве, и лятото - отново БКП и украинския съсел да ви пояздят още малко с дългия инкасатор. В краен случай - Тиквата и Цецоолу. Голям кеф, а?

 • 8
  daria_vip avatar :-(
  daria_vip

  ПИСМО

  Ти помниш ли
  морето и машините
  и трюмовете, пълни
  с лепкав мрак?
  И онзи див копнеж
  по Филипините,
  по едрите звезди
  над Фамагуста?
  Ти помниш ли поне един моряк,
  нехвърлил жаден взор далече,
  там, дето в гаснещата вечер
  дъхът на тропика се чувства?
  Ти помниш ли как в нас
  полека-лека
  изстиваха последните надежди
  и вярата
  в доброто
  и в човека,
  в романтиката,
  в празните
  копнежи?
  Ти помниш ли как
  някак много бързо
  ни хванаха в капана на живота?
  Опомнихме се.
  Късно.
  Бяхме вързани жестоко.
  Като някакви животни в клетка
  светкаха
  очите жадно
  и търсеха,
  и молеха пощада.
  А бяхме млади,
  бяхме толкоз млади!...
  И после... после
  някаква омраза
  се впиваше дълбоко във сърцата.
  Като гангрена,
  не, като проказа
  тя раснеше,
  разкапваше душата,
  тя сплиташе жестоките си мрежи
  на пустота
  и мрачна безнадеждност,
  тя пъплеше в кръвта,
  тя виеше с закана,
  а беше рано, беше много рано...
  А там -
  високо във небето,
  чудно
  трептяха пак на чайките крилата.
  Небето пак блестеше
  като слюда,
  простора пак бе
  син и необятен,
  на хоризонта пак полека-лека
  се губеха платната
  всяка вечер
  и мачтите изчезваха далеко,
  но ние бяхме ослепели вече.
  За мен това е минало - неважно.
  Но ний деляхме сламения одър
  и тебе чувствам нужда да разкажа
  как вярвам аз и колко днес съм бодър.
  Това е новото, което ме възпира
  да не пробия
  своя
  слепоочник.
  То злобата в сърцето
  трансформира
  в една борба,
  която
  днес
  клокочи.
  И то ще ни повърне Филипините
  и едрите звезди
  над Фамагуста,
  и радостта
  помръкнала в сърцето,
  и мъртвата ни обич към машините,
  и синята безбрежност на морето,
  където вятъра на тропика се чувства.

  Сега е нощ.
  Машината ритмично
  припява
  и навява топла вера.
  Да знаеш ти живота как обичам!
  И колко мразя
  празните
  химери...
  За мен е ясно, както че ще съмне -
  с главите си ще счупим ледовете.
  И слънцето на хоризонта
  тъмен,
  да, нашто
  ярко
  слънце
  ще просветне.
  И нека като пеперуда малка
  крилата ми
  опърли най-подире.
  Не ще проклинам,
  няма да се вайкам,
  защото все пак, знам,
  ще се умира.
  Но да умреш, когато
  се отърсва
  земята
  от отровната си
  плесен,
  когато милионите възкръсват,
  това е песен,
  да, това е песен!

 • 9
  busy2 avatar :-|
  Dr.Jotker

  До коментар [#7] от "misho73":

  Misho73, недей така! Поне ни пожелай да се избавим или нещо такова...

 • 10
  edin_lud avatar :-P
  bolenZdravNosi

  Нормално ,е поне има една класация в която сме водеща сила.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.