Безотчетна и безконтролна...
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Безотчетна и безконтролна...

Безотчетна и безконтролна...

Системните проблеми на българската прокуратура според съда в Страсбург

12498 прочитания

© Георги Кожухаров


Тази седмица само за два дни България беше осъдена по четири дела в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Едно от тях привлече голямо внимание – разследване за тежко изнасилване на 14-годишно момиче от Карлово. Въпреки че извършителите са били ясни ден след престъплението, делото е било покрито от прокуратурата в продължение на десет години до момента, в който не е изтекла давността.

Пак през тази седмица 2/3 от съдиите от окръжния и районния съд в Пловдив поискаха от Висшия съдебен съвет (ВСС) да "оцени труда им", като визираха публичните критики, че с практиката си пловдивският съдебен район е честа причина България да бъде осъждана в Страсбург. Пловдивският правозащитник Михаил Екимджиев изпрати списък с осъдителни решения срещу България, от който става ясно, че 20% от тях са заради пловдивските съдилища.

В четвъртък ВСС реагира, като възложи на председателя на пловдивския апелативен съд проверка, която трябва да приключи в десетдневен срок.

Всички тези събития стават на фона на процедурата по избор на главен прокурор, в която основен претендент за поста и фаворит на управляващите е именно дългогодишният председател на окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров.

Дебатът, който обаче така и не се е случил до този момент в контекста на тъй важния избор на главен прокурор, е този за проблемите в прокуратурата. Общото между концепцията, която Сотир Цацаров е депозирал, и тези на другите двама кандидати – Галина Тонева (в концепцията й се казва, че разследванията да са в разумен срок, както казва конвенцията) и Борислав Сарафов е, че в тях липсват системните проблеми на държавното обвинение, такива каквито ЕСПЧ ги посочва вече над 15 години...

Арестува, както си поиска

До края на миналия век прокуратурата, а не съдът, взимаше мярка за неотклонение задържане под стража въпреки изискването на конвенцията подобно ограничение на правата да се случва само със санкцията на съд. Този проблем беше регулиран с промяна на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), но държавното обвинение продължава и до днес да задържа и да иска задържане под стража за деяния, които не могат да бъдат окачествени като престъпления. Освен това ЕСПЧ приема, че дори и в производството пред съда, който разглежда искането за постоянно задържане, представителят на държавното обвинение има повече правомощия, отколкото обвиняемия. Пример за това е, че прокурорът може да измени във всеки един момент мярката на неотклонение на задържания, но от своя страна по искане на държавното обвинение съдът може да забрани на обвиняемия да иска за определен период изменение на мярката си.

Този проблем остана нерешен и когато в началото на мандата на тройната коалиция беше приет изцяло нов НПК, който засили ролята на прокурора в досъдебното производство, като го превърна  в dominus liti - господар на процеса. Прокуратурата обаче остана все така безотчетна и безконтролна и свободна да бездейства или напротив – да бъде използвана за репресия.

Отказва да разследва полицейско насилие

Заради пълния отказ на прокуратурата да разследва случаи на твърдения за полицейско насилие България е осъждана многократно в Страсбург.

Едно от първите дела е Асенов и други срещу България, когато непълнолетно момче от Шумен е пребито от полицаи, защото е играло хазарт. Прокуратурата отказва да разследва случая. Когато родителите му подават жалба до Комисията по правата на човека, държавното обвинение започва масирано разследване за взломни кражби срещу него.

В друг случай от 1995 г. (делото "Тотева срещу България") 67-годишна жена е задържана след скандал със съседка. Бита е в полицията, но след като подава жалба, срещу нея е образувано дело за обида на полицай.

Практиката на прокуратурата да образува автоматично дело за набеждаване срещу дръзналите да се оплачат от полицейско насилие е актуална и до днес. Дори и да започне разследване в случай на полицейско насилие, прокуратурата има практиката или да отказва да събира доказателства, или въпреки събраните доказателства да прекратява разследването, вместо да внесе обвинението в съда, дори и да е настъпил смъртен случай.

Последният пример е делото, по което България беше осъдена заради ръководената от сегашния премиер операция по задържането на Тодор Димов-Чакъра. По разпореждане на ген. Бойко Борисов, къщата в която се е крил Чакъра е обстреляна с гранатомет, въпреки, че от часове той не е давал признаци на живот. Преди по-малко от месец ЕСПЧ задължи българските власти да възобновят прекратеното разследване, което беше установило, че Чакъра се е самоубил с граната.

По делото "Великова срещу България" Страсбург ни осъжда заради неефективно разследване на смъртта на възрастен човек, който умира от раните си след 12 часа в ареста.

В същото време прокуратурата показва, че може да се саморазправя със свои служители (делото "Пеев срещу България"). Пейчо Пеев е социолог и служител в звеното за криминологически изследвания във върховната прокуратурата. Той е близък приятел на прокурора Николай Джамбов, който критикува тогавашния главен прокурор Никола Филчев. След като Джамбов се самоубива, Пеев започва публично да критикува Филчев. Той дори подготвя молба за оставка, която в крайна сметка не подава. След като дава интервю за в. "Труд" обаче, в което критикува открито Филчев и го обвинява за смъртта на Джамбов, кабинетът му е запечатан, а молбата му за отпуска е иззета и предадена на главния прокурор.

Тази седмица само за два дни България беше осъдена по четири дела в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Едно от тях привлече голямо внимание – разследване за тежко изнасилване на 14-годишно момиче от Карлово. Въпреки че извършителите са били ясни ден след престъплението, делото е било покрито от прокуратурата в продължение на десет години до момента, в който не е изтекла давността.

Пак през тази седмица 2/3 от съдиите от окръжния и районния съд в Пловдив поискаха от Висшия съдебен съвет (ВСС) да "оцени труда им", като визираха публичните критики, че с практиката си пловдивският съдебен район е честа причина България да бъде осъждана в Страсбург. Пловдивският правозащитник Михаил Екимджиев изпрати списък с осъдителни решения срещу България, от който става ясно, че 20% от тях са заради пловдивските съдилища.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  interesen1 avatar :-?
  interesen1

  Един въпрос: законни ли са глобите в градски автобусен транспорт, гр. София? Някъде да сте прочели на спирка или автобус табелка/брошурка за размера на глобата?!?!

 • 2
  atropin avatar :-|
  atropin

  Добре сте ги събрали.

 • 3
  tsyrvulan avatar :-P
  tsyrvulan

  Брей като чете човек почва да се чуди що е то това животно прокуратура, и от де се е пръкнало!

 • 4
  detelinka29 avatar :-|
  detelinka29

  Да ги провери ВСС и да има след това ефективен резултат и реализиране на отговорност. И какво като бяха уволнени неколцината съдии по случая с Красьо Черния...? Ходи си насам-натам из сградата на Софийски районен съд и си контактува и лобира. Само дето съдиите бяха предупредени да си хигиенизират контактите и те го правят, като внимават с кого си говорят по телефоните. Не са виновни магистратите. Виновна е държавата, че не осъществява контрол чрез съответните си контролни върховни органи. А дали имат адекватен софтуеър прокурорите, който да следи непропускането на срокове по преписки? Проблемът в безконтролността на прокурорите е и в непознаването и неприлагането от съда на правото на ЕС, според което всеки един акт, който засяга права и интереси- да може да се обжалва пред съд. Ако го познаваха и прилагаха би следвало отказите за образуване на досъдебно производство от прокуратурата- да подлежат на обжалване пред съд.

 • 5
  vania_03 avatar :-|
  vania_03

  Плевенската прокуратура не ми оказа съдействие заради неправомерно спрян ток и заради това живях без ел.енергия почти година време.
  Плевенската прокуратура ми скалъпи наказателно дело само заради скандал, изкараха ме ненормална и ме настаниха принудително на лечение в психиатрия, за цели 3 месеца!!! https://www.facebook.com/notes/ivanka-doncheva/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0/296595367019647
  Плевенската прокуратура не намери за нужно да открие лицето, което е уредило да бъде изтеглен заем на името на бившия ми съпруг в размер на хиляди левове, прокуратурата не направи разследване защо бившият ми съпруг е бил употребен. Още с отпускане на кредита от банката лицето, уредило кредита, го е взел от ръцете на бившия ми съпруг. Обжалвала съм и двете постановления, и на Районна, и на Окръжна прокуратура. От ВТАП ми беше отговорено, че имало някаква инструкция на Главния прокурор във връзка с обжалване на постановленията за отказ за образуване на досъдебно производство, т.е. защитиха престъпниците! Плевенския окръжен прокурор Георги Асенов е прокурорът, който участваше в скалъпеното ми наказателно дело, в заседанието пред Окръжен съд. Георги Асенов постанови отказ за образуване на досъдебно произвоство във връзка с изтегления кредит на името на бившия ми съпруг! Същият Георги Асенов, окръжния прокурор, беше един от кандидатите за член на новия ВСС! https://www.facebook.com/notes/ivanka-doncheva/%D0%BC%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%80-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8-%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE-%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D1%87%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%81%D1%81/496794410333074
  Удовлетворена съм, че Георги Асенов не беше избран за член на ВСС!!!

 • 6
  waterfall avatar :-|
  waterfall

  В България е страшно, гротескно,абсурдно, психопатично, прогнило, безнадеждно - преди всичко заради състоянието на системите,касаещи правния ред.

 • 7
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  [quote#6:"waterfall"]В България е страшно, гротескно,абсурдно, психопатично, прогнило, безнадеждно - преди всичко заради състоянието на системите,касаещи правния ред.[/quote]

  Меко казано.Амин!

 • 8
  razseyana avatar :-|
  razseyana

  Предстоящият избор на Гл. прокурор следва да стане на фона на недвусмислено дефиниране на основните проблеми на държавното обвинение и възможностите за решаването им. Последното не може да стане от една личност, независимо какъв пост заема и правомощията с оглед на това.Дали в момента прокуратурата работи добре- всеки може да прецени, като си отговори на въпроса: Колко значими престъпления, довели до съсипване на икономиката и държавата ни са приключени с осъдителни присъди?Колко от шумно рекламираните "знакови" дела са с такива присъди? Е отговорът е ясен? Точно в този момент фокусът на общественото внимание се измества. Не се говори никъде за реалните проблемите на прокуратурата, които отишлият си вече Гл. прокурор така и не разбра от висотата на научната си мисъл, лишена от каквато и да е практика. Кампанията е по омаскаряване на един от кандидатите. И той е единственият "външен" за тази машина, бълваща само брак.
  Тази статия е опит да се погледнат неистина значимите в момента неща. Дано има и други такива анализи.

 • vassilun

  Поради посочените в статията "заслуги" Главата на прокуратурата в последните 7 години бе награден с място в Конституционния Съд, а предишната "Глава" бе пратен за посланик! За щастие, по-късно бе отзован, поне да не срами България, защото е ненормалник!

 • 10
  elviejo avatar :-|
  elviejo

  [quote#6:"waterfall"]В България е страшно, гротескно,абсурдно, психопатично, прогнило, безнадеждно - преди всичко заради състоянието на системите,касаещи правния ред. [/quote] Така е, защото продължава да ни раздава правосъдие партията, зверски избила без съд и присъда десетки хиляди невинни българи. Всичко продължава по комуноидния модел БКП, а уж сме били правели преход. Оправяне на съдебната ни система е възможно само, ако се избират магистратите директно от народа, както отдавна пледира Волен Сидеров, но това и много други разумни предложения, потъват в помията, която се излива срещу Волен и Атака.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.