Половината население на България е било застрашено от бедност през 2011 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Половината население на България е било застрашено от бедност през 2011 г.

Най-рисковите групи  са тези на възрастните хора, децата и безработните

Половината население на България е било застрашено от бедност през 2011 г.

Рисковата група расте с обезпокоителни темпове и се е увеличила с близо една трета за четири години

7166 прочитания

Най-рисковите групи  са тези на възрастните хора, децата и безработните

© Valentina Petrova


Българите са най-застрашени от бедност и социално изключване в целия Европейски съюз.

Всеки втори българин - над 49% от населението на страната, е бил застрашен от бедност и невъзможност за участие в обществения живот през миналата година. На практика в тази графа са попаднали 3.7 млн. души, а рисковата група е нараснала с почти една трета в периода от 2008 до 2011 г. включително. Така преди четири години живеещите под прага на риск от бедност българи са били 38.2% от цялото население на страната, през 2010 г. те вече са били 41.6%, докато година по-късно ръстът се е ускорил до 49.1%.

Тези притеснителни данни публикува европейската статистическа служба Евростат в понеделник. Според тях България е водеща по този показател страна в целия Европейския съюз, включително и пред кандидат-членката Хърватия. Там под риск от бедност е 32.7% от населението.

България сред другите

На второ място след България се нареждат Румъния и Латвия съответно с 40.3 и 40.1% риск от бедност и социално изключване. Дори в проблемната Гърция застрашени от бедност през миналата година са били под една трета от хората, а темпът на увеличаването им е в пъти по-бавен от този в България - 28.1% през 2008 г., намаляване до 27.7% през 2010 г. и увеличение до 31% през 2011 г. Процентът в държави като Литва и Унгария пък е 33.4 и 31.

Най-малък пък е делът на хората в риск в Чехия (15%), докато в съседната й Словакия показателят е 20.6%. Като цяло данните са най-оптимистични в Северна Европа. Лидери там са Норвегия и Исландия, които не са членки на евросъюза, но са част от Европейската икономическа зона. В Холандия и Швеция делът е около 16%, а в Австрия - 17%. В Германия, най-голямата икономика в ЕС, е отчетен напредък - 19.9% през 2011 г., което е спад от 20.1% през 2008 г. Във Франция обаче има увеличение - от 18.6% до 19.3%.

Общоевропейска тенденция

Според данните на "Евростат" като цяло броят на гражданите на ЕС в рисковата група се е увеличил до близо 120 милиона души през миналата година, или средно 24.2% от населението в 27-те държави от ЕС е било изложено на заплаха от бедност и социално изключване. За сравнение - през 2010 г., в разгара на финансовата криза, този процентен дял дори е спаднал с една десета до 23.4% в сравнение с предкризисната 2008 г.

Рискът от бедност и социално изключване се формира на базата на три основни показателя - застрашени граждани след изплащане на социални трансфери, брой хора с тежко материално положение и домакинства с голяма безработица. Според Евростат 9% от европейците са били сериозно затруднени в материално отношение. Това означава, че не са могли да плащат сметките си или да си вземат една седмица почивка извън дома. Техният дял е много различен в отделните държави членки, като в Люксембург и Швеция например е около 1%, докато в България е почти пет пъти по-висок от средното за общността - 44%.

Още над 22% от българите покриват и първия показател - риск от бедност след изплащане на социални трансфери. Това на практика са хората, които живеят под прага на бедността и на които се изплащат някакъв вид помощи. Средно този процент за ЕС е 17%. В България за година той е нараснал с 1.5%, като през 2010 г. е бил 20.7%, а през 2011 - 22.3%.

Други 11% от българите до 59 години през миналата година са били членове на домакинства със заетост под 20%, като този показател за страната ни е единственият, който е близък до средноевропейския от 10%.

Мерки по документи

Още през 2010 г.  правителството дефинира голямата цел броят на живеещите в бедност да спадне с 260 000 души до 2020 г. През октомври т.г. бе публикувана и Национална стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване 2020. В нея има четири основни цели, насочени към най-рисковите групи - децата, възрастните хора, безработните и работещите бедни. Тъй като бедността не е само социален проблем, политиките и мерките за постигане на тези цели обхващат ключови области като пазар на труда, доходи, образование, деинституционализация, доходи, здравеопазване и т.н. Посочените мерките обаче са доста общи, липсват и финансови разчети и прогнози. Според социалното министерство това е така, защото намаляването на бедността зависи от икономическото развитие - именно икономическият растеж и създаването на работни места са ключовите фактори за намаляване на бедността, а останалото са допълнителни мерки.
Българите са най-застрашени от бедност и социално изключване в целия Европейски съюз.

Всеки втори българин - над 49% от населението на страната, е бил застрашен от бедност и невъзможност за участие в обществения живот през миналата година. На практика в тази графа са попаднали 3.7 млн. души, а рисковата група е нараснала с почти една трета в периода от 2008 до 2011 г. включително. Така преди четири години живеещите под прага на риск от бедност българи са били 38.2% от цялото население на страната, през 2010 г. те вече са били 41.6%, докато година по-късно ръстът се е ускорил до 49.1%.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

92 коментара
 • 1
  nefertiti_egipt avatar :-?
  Нефертити

  А може би и повече от половината да е било застрашено?

 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Странно се смята бедността. Гледат се само доходите в пари. Доходите в натура - изобщо се пропускат. Това са най-вече доходите от имоти - наеми, услуги, производство за лично ползване. Ей такива неща.

  И вярно бедни сме.. просто защото оставяме тия доходи от натура да отиват на вятъра.. вярно скатават се данъци.. ама като резултат и бедни стоим. Огромно количество неизползвани имоти. Неефективно използвани - още повече - човек с парични доходи от 200 лева, живее в жилище, натурален доход 300-1000 лева/толкова е наемът на такова жилище/.

  Няма просперираща държава, която да не използва ефективно имотите си.

 • 3
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  dо #2: Колега, правилно ли разбирам тезата Ви?

  Казус: Старец с малка пенсия живее в тристаен апартамент в центъра на София, стойност около 100,000 евро.

  Решение: Апартаментът да се продаде принудително и парите да се внесат по сметка на стареца за преселването му в старчески дом (или някакво по-елегантно название)? За целта се създава специализирана организация която да следи за подобни казуси.

  Има много проспериращи държави в които имотите се използват крайно нерационално тъй като не са на държавата а на собствениците, примери дал господ.

 • 4
  bally avatar :-|
  bally

  До коментар [#3] от "daskal1":

  О, хайде холан - избройте ги поименно тези старци с апартаменти над 100 хил. в центъра на София, за да се спре с тази казуистика. София не е България - като се казва половината й население, със сигурност става въпрос предимно за населението извън София. Или те не са хора според вас?

 • 5
  a_lizzard avatar :-|
  a_lizzard

  Ами като се толкова притеснителни тези данни, да дадат няколко милиарда - може и да не е чак като на Гърция де - и ще се подобри положението. Примерно, ако искаме на един милион българи да дадем по 1000 лева на месец отгоре за да намалим бедността, това са 1 милиард лева на месец, общо 12 милиарда лева на година - доста скромно...

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Така а и по-лошо ще стане, като ходим по свирката на брюкселските зелки разни Меркозета и не си гледаме основно своя интерес... за едно потупване по рамото сме готови да приемем зсяка глупост на зелките.... по стандарта Стара планина..... :-)

 • 7
  stream avatar :-P
  Stream

  "Застрашен от бедност" ???

  Та това си е ефемизъм!
  Както Немците през Втората световна война "не са знаели " за концентрационните лагери, въпреки че са знаели че те са висшата раса!
  Така и сега на Европейците е неудобно да се каже , че в Европа съществуват страни подобни на "Бухенвалд" и "майданек" , които се управляват от старите комунистически кучета пазачи и там работят за без пари в полза на Европейските,Руските и американските концерни!

  Че там умират, а с парите за здраве се строят концертни зали и стадиони, за да могат надзирателите да играят футбол и да слушат Лепа Брена и Цеца Величкович.

  Е неудобно е да кажеш такива неща на своите избиратели, въпреки че това е станало твоята благословия и в името на твоят интерес.

  Та за това е само "застрашен от бедност"!

  това е за тях!

  А ние, зад решетките си знаем, че направо сме бедни и си умиране от глад!

  Разбери ги все пак?

  Та те са Европейци!!!

  А Ние Балканци,нали?


  "ДА ЖИВЕЕ СЪПРОТИВАТА!!!"

 • 8
  asen56 avatar :-|

  Ето това е огромния проблем на проблемите на този изстрадал народ!!!

 • 9
  stream avatar :-|
  Stream

  До коментар [#3] от "daskal1":


  [quote#2:"mick"]Няма просперираща държава, която да не използва ефективно имотите си. [/quote]

  [quote#3:"daskal1"]Има много проспериращи държави в които имотите се използват крайно нерационално тъй като не са на държавата а на собствениците, примери дал господ. [/quote]  Е, то социалната сетивност е признак на висша нервна дейност!

  "Най-големият проблем на Гражданите за Европейско Развитие на България е, че повечето са селяни* а останалата част не са цивилни!"


  И понеже очевидно на Вас двамата това Ви е мярката за професионализъм и професионална етика, от тази минута ще отговаря на Вашата СОЦИАЛНА ГЮНСУРАТЩИНА малко по твърдичко!

  Тук не веднъж са се повявали коравоглави млади циници и никога не са свършвали добре! Защото отдавна сме надраснали тинейджърките ти ценности и не сме ти родителите Ви за се радваме на цинизма и дебелокожието Ви, разбрахте ли!

  Тук сме хора (макар и с различни убеждения и ценности) малко или много ангажирани и със съдбата на хората около нас, ако вас тя не Ви интересува ОТИВАЙТЕ НА ДИСКОТЕКА!

  Драги ВУЛГАРНИ млади "професионалисти",

  Да Ви уточня малко понятията:

  *
  Гражданин, Уважаеми мъпети

  означава човек активно отнасящ се към обществото съзнаваш както своите отговорности така и своите задължения, човек сетивен и към болките на другите, съзнаваш ясно че е част от едно по голямо нещо наречено социум!


  Селянин

  - е човек вярващ на авторитети кмета , попа и даскала, болезнено принадлежащ към дадено и често съвсем въображаема но важна за него социална група или страта. човек с къс времеви хоризонт, примирен със играта на стихиите но най вече отавил се на волята и мнението на другите! Недолюбващ всеки другоселец и т.н.т. Т.е. човешко същество от пред идустриалната революция!

  Е ако не сте го разбрали заменете селянин поднаник и може да ви светнат младите крушки!

  [quote#4:"baly"]О, хайде холан - избройте ги поименно тези старци с апартаменти над 100 хил. в центъра на София, за да се спре с тази казуистика.[/quote]

  Браво!

  П.П.Извинявам се пред отаналите участници и за това, че си позволих да перифразирам един мой пост от вчера, публикуван във форумът на в.Дневник под аналогична статия.

 • 10
  kihano avatar :-|
  kihano

  Ако ГЕРБ останат още един мандат пак поливината население ще е засташено от бедност, другата половина ще е вече в бедност.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.