Новата спортна гордост на Пловдив

Надеждите са спортната зала да е готова и да стане домакин на Европейското първенство по волейбол през 2015 г.

Новата спортна гордост на Пловдив

Общината търси изпълнител за зала с 9000 места и с прогнозна стойност от 35 млн. лв.

10483 прочитания

Надеждите са спортната зала да е готова и да стане домакин на Европейското първенство по волейбол през 2015 г.

© Капитал


Спортната зала в Пловдив ще бъде втората по големина в страната и единствената с колоездачна писта в нея.
"Това е люпилня на кадри за всички видове спорт, да не говорим, че в скока на височина още не може да се подобри рекордът. Да не говорим за футбола, волейбола, баскетбола, за всичко, което Пловдив има като атлетика и всичко останало."

Бойко Борисов аргументира решението на Министерския съвет отпреди година да отпусне 15 млн. лв. допълнително на Пловдив за изграждането на спортна зала.

Оборот от 105 млн. лв. от строителство за последните три години, достъп до минимум 9 млн. лв., изпълнени най-малко две спортни зали за последните пет години, от които поне едната да е с разгъната застроена площ не по малко от 37 хил. кв.м и за над десет вида спорт. Това са част от условията в обявената в края на ноември от община Пловдив обществена поръчка за довършване на спортния комплекс в града, по-известен като Колодрума.

Изискваният оборот, който участниците трябва да докажат, е близък до тези, които се изискват при изпълнението на големите инфраструктурни проекти в страната. Приходи в подобен размер трябваше да доказват участниците в търговете за метрото, Северната скоростна тангента, както и кандидатите за ремонта на Централна гара в София.

Оттук до Акт 15

Към момента спортната залата в Пловдив е изградена на груб строеж, а от бъдещия изпълнител се очаква да продължи строителството й до Акт 15 - документът, предхождащ въвеждането в експлоатация. От документацията за участие в търга става ясно, че "прогнозната неокончателна стойност на обекта е около 35 млн. лв. с включен ДДС". Гаранцията за участие в процедурата е 291 хил. лв., а тази за изпълнение - 3% от стойността на договора. В нея могат да участват както български, така и чуждестранни строителни компании и обединения. Максималният срок за изпълнение на проекта, който община Пловдив е определила, е година и осем месеца, но участниците могат да предложат и по-кратък.

Ще бъде избрана икономически най-изгодната оферта по познатите три критерия - срок, цена и техническо предложение. Последното е с най-голяма тежест при формирането на оценката - 50 на сто. Оферти за участие в обществената поръчка се подават до 14 януари 2013 г., а работата на комисията по подбор ще започне на следващия ден.

Слънце стадион

Проектът е за многофункционална спортна зала, която е предвидена за 9000 седящи места. Разгънатата застроена площ на обекта е приблизително 37 хил. кв.м и освен самата зала включва още и ресторанти, обслужващи части, помещения за различни спортни дейности, паркинг, технически помещения и други. Трябва да бъдат изградени пресцентър, съдийски и треньорски помещения, както и лекарски кабинети. Самата сграда ще е на четири нива - две от които са под земята. Игралното поле на залата е предвидено за десет вида спорт, сред които волейбол, хандбал, баскетбол и др., както и за колоездачна писта с 250 метра обиколка.

Недалечното минало

Строителството на спортния комплекс в Пловдив започна през пролетта на 2008 г., като инвеститор в него беше пловдивското колоездачно дружество "Цар Симеон 1898". Изпълнението на обектът, който е разположен върху терен от 15 декара, спря две години по-късно заради изчерпан финансов ресурс и натрупани задължения към финансови институции. През пролетта на 2011 г. стана ясно, че държавата е склонна да инвестира в довършването на комплекса. Последва решение на общинския съвет в Пловдив, с което беше прието общината да придобие собствеността върху обекта от колоездачното дружество "Цар Симеон 1898". Сделката се оценяваше  около 8 млн. лв. В резултат на това решение през март тази година на практика контролът върху обекта вече беше в ръцете на община Пловдив, която продължи работата върху спортната зала с помощта на държавата.

Жокер: Помощ от правителството

"Пловдив е може би най-спортният град в България, а няма спортна зала. Така са я докарали за 20 години и Пловдив няма спортна зала." Думите са на премиера Бойко Борисов и са от първото от серията "изнесени" заседания на Министерския съвет, които започнаха в края на миналата година от Пловдив. Именно тогава дойде и правителствената помощ за завършването на проекта - министрите гласуваха допълнителни средства от 15 млн. лв. по бюджета на община Пловдив за 2012 и 2013 г. за завършването на обекта. Аргументите за това бяха националната и регионална значимост на обекта. "Идеята накратко е държавата да осигури парите, пък общината да се грижи за самите процедури и за самите договори, които целят завършване на обекта", каза тогава финансовият министър Симеон Дянков.
Спортната зала в Пловдив ще бъде втората по големина в страната и единствената с колоездачна писта в нея.
"Това е люпилня на кадри за всички видове спорт, да не говорим, че в скока на височина още не може да се подобри рекордът. Да не говорим за футбола, волейбола, баскетбола, за всичко, което Пловдив има като атлетика и всичко останало."

Бойко Борисов аргументира решението на Министерския съвет отпреди година да отпусне 15 млн. лв. допълнително на Пловдив за изграждането на спортна зала.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 1
  npaine avatar :-|
  NPaine

  Ех а кога ли ще почнем да строим и да се радваме така и на университети, научни центрове, лаборатории...

  Без спортна зала може, но без знания трудно.

  Жалко че мутропремиера не се интересуваше по същия начин и от наука, с тия стотици милиони годишино които налива в спорт (по изказванията му не мога да заключа че парите се леят заради някой друг освен заради него) можем да имаме нобелов лауреат до 20-30 години.

 • 2
  dias avatar :-|
  dias

  Като гледам критериите заложени за участник ,който би спечелил доизграждането ,прозира следната фраза :ГБС и никой друг.Когато Бойко дойде на власт им откри ремонт на незнам кое министерство за сумата от 2145 евро/м2., при положение ,че едно скъпо жилищно строителство с много високо качество се продаваше за крайна цена максимум за 1600 евро/м2. Щеше да ги съди ,да ги прави незнам какво и как се сдуши с тях,много странно, най-вероятно с пари !?

 • 3
  volrath avatar :-P
  volrath

  Спортни зали, спортни съоражения, а язовири се срутват, хората изнемговат като цяло, няма такъв фарс...

 • 4
  ventsy avatar :-|
  ventsy

  В този случай строежа беше започнат на частна основа, чак после, когато дружеството свърши парите, държавата се намеси, за да не се прахоса наполовина изградената сграда.
  България има нужда от много неща. Просто се е появила възможност и правителството се намеси. Нищо лошо няма в това.

 • 5
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  [quote#1:"NPaine"]
  Без спортна зала може, но без знания трудно. [/quote]
  Абе то , ако наливат в наука , както на последната сесия на фионда "Научни изследвания" - по-добре да не наливат ... :)

 • 6
  zoeker avatar :-(
  zoeker

  Малкият и средният бизнес отиде по дяволите, образованието, здравеопазването и социалната сфера са оставени на самотек и за капак на всичко някой да не си мисли, че пловдивчани ще разберат нещо от тая спортна зала?

  Защо мутропремиерът не бъде попитан кой и какво в конкретика печели от спортни зали? За наука е ясно, че Тиквата няма да е в състояние да даде отговор — там възвръщането на инвестициите е опосредствано и дългосрочно и от него като човек, който не е в състояние дори да се изкаже добре, не може да се очаква да го осмисли като процес, камо ли да има визия. За така легналите му на съ̀рце спортни зали обаче би трябвало да може да се обоснове, най-малко с цифри.

  Освен това никак не съм съгласен с прикачането на прилагателното „спортен“ в случая. Пловдивчани ще започнат да спортуват повече, ще започнат да водят по-здравословен начин на живот? На фона на толкова неустойчивото и все предпоследно решение за забраната за пушене подобни допускания са си чисто лицемерие. Няма нищо спортно в такава зала — целта ѝ е да генерира приходи, само че при все по-разтварящата се ножица между София и останалата част от България дори тази цел е химерична. Дори не си заслужава да подхващаме темата кои наши фирми какви пари ще гушнат: проектът издиша още на идейно равнище. Сега остава да вземат да намерят и кой да довърши недостроения мол — не че от него има нужда, но явно въпросът е да кипи безсмислена дейност и после да си го „окрякаме“ (по д-р Филипов).

 • 7
  the_european avatar :-|
  the_european

  До коментар [#1] от "NPaine":

  Не си прав. Даже направо дрънкаш глупости. "Изливането" на пари в науката, така както са конструирани нещата в момента, няма да доведе до нищо, освен до забогатяването на няколко по-предприемчиви хитреци в тази сфера. Тъкмо заради това и група учени протестираха вчера. Това е "науката" в момента в България, точно толкова трагична, колкото е положението и в болничната помощ. Да изливаш нещо в каца без дъно е все едно да го изливаш в канализацията. За съжаление академичната общност, която и в науката и във висшето образование има огромна автономия, показа страхотни дефицити на разум и желание за промяна към по-добро и по-модерно. Късогледите тъпанари в университетите (няма как да нареча по друг начин толкова глупави хора) дори срязаха най-дебелия клон, на който седят - пример - непризнаването на българските дипломи от Турция, Гърция и т.н. А доста пари се изливат за подобряване на съществуващата материална база, която е ОГРОМНА и доста добра. В последните 10 години десетки милиарди евро по национални и евро-програми, както и целево се изхарчиха за ремонт на училища, университети, кметства, читалища и въобще дръжавни и общински сгради. На този фон инвестиция в една многофункционална спортна зала, която може да се използва и за концерти и други прояви, е просто малка пръдня.

 • 8
  the_european avatar :-|
  the_european

  До коментар [#1] от "NPaine":

  В София държавата построи и издържа Арена Армеец, национален стадион Васил Левски, НДК, държавни театри, опери, балети, филхармонии, дворец на децата, поне още 50 други зали, Христо Ботев например, стадиони и публични обекти. В Пловдив – нито един единствен спортен обект, освен субсидиите за Операта, Библиотеката и Драматичния театър – всичко е общинско. Най-богатата в България столична община не дава нито лев за строеж и издръжка на най-скъпите, най-големите, най-представителните спортни и културни съоръжения в България, само взима. Данъкоплатците от цялата страна плащат, за да може най-богатите да потребяват без пари блага и да ни се плезят. Ами да оставим София, дай да видим Варна, град с отлични възможности за развитие. Там има построени от държавата и на държавна издръжка Дворец на спорта и културата, Фестивален комплекс (варненското НДК), зала Черно море, Делфинариум, Аквариум и не знам още какво. Заслужава ли държавата да подкрепи такава инвестиция в Пловдив, която започна всъщност като частна инициатива, според теб?

 • 9
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch

  До коментар [#8] от "the_european":

  Що говориш глупости. Що не дойдеш до София да ги видиш как ги "издържат" тези зали - почти всички са пред разпад с все НДК.

  И само да те светна, че в София се събират 12 млрд. данъци, а бюджета на общината е 1 млрд. лв. Така, че говориш пълни глупости - точно София плаща за цялата страна, не обратното. И парите не отиват в една шепа рушащи се софийски зали, а в бездънни ями като БДЖ и БГ Пощи. За да може всички цигани да си пътуват без билети и да има поща във всяка махала из "Горно-нанадолнище"

 • 10
  wds23355772 avatar :-?
  wds23355772

  Истината е, че Пловдив няма адекватна спортна зала. Явно на времето не са се сетили да натискат Бай Тошо за такова нещо. Сега логично е време да им се построи една. Друг е въпроса дали точно в тази криза трябва да се изсипват 35 милиона в обект без никаква възвращаемост, но щом така са решили да помогнат на Пловдив така да е.
  Като цяло града на 7-те тепета не може да се оплачи от правителствена помощ както при това, така и при миналото правителство.
  Сергей Станишев построи нов терминал и нова инфраструктура на летище Пловдив за 50 милиона лева. Не е малко за летище с 2 кацащи самолета на седмица.
  Бойко Борисов даде 25 милиона от боклука на София, който се извози на сметище Цалапица. Сега с парите в Пловдив се ремонтират основни булеварди.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход