Гърция отне палмата на България по корумпираност в ЕС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Гърция отне палмата на България по корумпираност в ЕС

Състояние на индекса СРІ за 2012г. по света. Оцветяването в жълто илюстрира по-малко, а в червено - повече корупция в публичния сектор.

Гърция отне палмата на България по корумпираност в ЕС

Новият годишен доклад на "Прозрачност без граници" използва променена методология

7126 прочитания

Състояние на индекса СРІ за 2012г. по света. Оцветяването в жълто илюстрира по-малко, а в червено - повече корупция в публичния сектор.


От изследваните 176 държави две трети са в по-лошата половина.

След като в продължение на три години оглавяваше класацията на "Прозрачност без граници" (Transparency International ) по корупция в рамките на Европейския съюз, през 2012 г. България е изпреварена от преживяващата тежки икономически и социални трусове Гърция.

Това показва последният годишен доклад на международната организация, за който е използвана и нова методика. Индексът дава оценка от 1 до 100, движейки се от най-ниско към най-високо равнище на корупция, злоупотреба с власт и непрозрачни управленски решения.

"Трансперънси" използва по-опростен подход, който е лесен за разбиране и проследяване и който по-лесно може да засече промените във възприятието за корупция във времето
Източник: Shutterstock

Първи и последни

Изследването обхваща 176 страни, като България е поставена на 75-о място с индекс 41. Заради новата методика сравненията с предишните години няма да са коректни. Тази година страната е в компанията на Черна гора, Либерия и Тунис. От съседите Турция и Румъния са по-добри резултати - съответно 54-то и 66-о място, а Сърбия е с 5 места по-надолу - на 80-а позиция.

Глобални лидери по "чистота" на администрацията са две европейски страни - Дания и Финландия, и поставената на трето място Нова Зеландия. Последното място в света си поделят Сомалия, Северна и Афганистан, като непосредствено преди тях са Судан, Мианма, Узбекистан, Туркманистан, Ирак и Венецуела.

Големи икономики са заели през тази година места между 10 и 20, като Германия е 13-а (с индекс 79), Япония е 17-а (индекс 74), САЩ са 19-о място (с индекс 73), а Великобритания е на 20-о (с индекс 74). Въздигащи се държави са по-назад: Бразилия е 69-а (с индекс 43), Китай е на 80-а позиция (с индекс 39), Индия е 94-та (с индекс 36).

Изведените от глобалната класация данни поставят Италия (71-во място), България (75-о) и Гърция (94-то) в дъното на таблицата, оформена от представянето на страните от Европейския съюз според равнището им на корумпираност. Като световни лидери по добри управленски практики Дания и Финландия оглавяват и класацията в Евросъюза.

По-широк обхват на индекса

Тази година организацията въвежда съвсем нова методология и предупреждава, че резултатите от  индекса за възприятие на корупцията в публичния сектор CPI (Соrruption Perception Index )-2012 не могат да се сравняват с тези от предишните години.

"Трансперънси" използва по-опростен подход, който е лесен за разбиране и проследяване и който по-лесно може да засече промените във възприятието за корупция във времето", се казва в съобщение на организацията, като се уточнява, че  това става възможно заради увеличения брой и качество на източниците на данни.

Предишната класация беше на базата на позицията на всяка държава в пет основни източника: Economist Intelligence Unit Country Risk Assessment, the Global Insight Country Risk Ratings, Political Risk Services International Country Risk Guide, както и от проучванията за 2010 и 2011 г. на World Economic Forum Executive Opinion Survey.

От "Трансперънси" допълват още, че досегашният CPI e имал по-ограничен обхват, защото регистрира възприятията за размаха на корупцията в публичния сектор според представители на бизнеса и специалисти от съответната държава.

Нов подход в измерването

В поясненията за новата им методология на световната организация се казва още: "В предишни издания CPI се основаваше на възприятията за разпространение на корупция във всяка страна, съотнесени към данните на другите страни,  включени в класацията. Това бе така, защото индексът отразяваше позицията на всяка държава във всеки отделен източник на информация. По този начин стойностите на индекса на всяка отделна държава бяха силно зависими от стойностите на другите държави, които се намират в непосредствена близост до нея в общата класация.

От 2012 г. нататък ще бъдат използвани необработените резултати на всеки от източниците на информация, което ще доведе до повишена прозрачност за начина, по който са конструирани резултатите на индекса.  Това на свой ред ще позволи и по-доброто отразяване на промените, които настъпват с течение на времето.

Също така предходните ежегодни издания на индекса се основаваха на информация от изследвания, които обхващат период от повече от една година, получена от бизнес изследванията, като в същото време тези данни попадат в годишния индекс CPI. От 2012 г. ще бъде използвана само информация, отнасяща се само за последната година от всеки източник за всяка страна. Това ще спомогне за по-доброто представяне на промените, настъпили през годините."

Конкретно за България са използвани данните от 8 източника (при общо 13 използвани в цялата класация):

- Bertelsmann Foundation Transformation Index 2012

- IMD World Competitiveness Yearbook 2012

- Global Insight Country Risk Ratings

- Political Risk Services International Country Risk Guide

- World Economic Forum Executive Opinion Survey (EOS) 2012

- World Justice Project Rule of Law Index 2012

- Economist Intelligence Unit Country Risk Ratings

- Freedom House Nations in Transit 2012

Общата картина не се подобрява

"Никоя държава да не е с идеален резултат, но две трети от изследваните 176 държави са с резултат на индекса под 50, което е знак за сериозен проблем с корупцията", посочват от "Трансперънси интернешънъл". Според авторите на изследването това показва, че държавните институции трябва да станат по-прозрачни, а от влиятелните държавни служители трябва да се търси по-голяма отговорност.

Миналата година растящото обществено възмущение от корумпирани правителства принуди няколко лидери да се оттеглят от властта, но след като шумът утихна, стана ясно, че в много страни все още са много високи нивата на подкупност, злоупотреба с власт и тайни сделки. Корупцията продължава да оказва в цял свят разрушително въздействие върху обществото, обобщава годишният доклад на международната организация.

От изследваните 176 държави две трети са в по-лошата половина.

След като в продължение на три години оглавяваше класацията на "Прозрачност без граници" (Transparency International ) по корупция в рамките на Европейския съюз, през 2012 г. България е изпреварена от преживяващата тежки икономически и социални трусове Гърция.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

28 коментара
 • 1
  erebus avatar :-P
  'ΕΡΕΒΟΣ

  Ех тези гърци бе !

 • 2
  beriya avatar :-P
  beriya

  Тая статистика е в грешка- в България осъдени за корупция няма (може и да има но бройката ще е пренебрежимо малка), т.е. няма корупция- ИЗОБЩО, някой да им пише да си оправят статистиката, че пак ще ни обидят премиера и правителството.

 • 3
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#2] от "beriya":

  [quote#2:"beriya"]Тая статистика е в грешка- в България осъдени за корупция няма[/quote]

  Има, и от доста. Но медиите в БГ се интересуват само когато присъда няма, а когато има - мълчат. Отделно че това трудно се доказва, ако едната страна не направи капан. Ако и двамата са доволни - сложно.

  [quote#2:"beriya"]няма корупция- ИЗОБЩО[/quote]

  Класацията не е за имане и нямане, а за субективно усещане.

 • 4
  misho73 avatar :-|
  misho73

  "Никоя държава да не е с идеален резултат, но две трети от изследваните 176 държави са с резултат на индекса под 50, което е знак за сериозен проблем с корупцията"

  Колкото повече регулация - толкова повече корупция. Причината не е в корумпираността на този или онзи, а в безумното желание на държавата да си пъха гагата във всяка икономическа дейност. Е, и икономическите агенти, преценяват че е по-лесно да си купиш държавна тиква, вместо да изпълняваш безумните регулации. Особено ако държавния хрантутник е и беден, много се улеснява процеса. Социалиста най-обича да регулира, защото това храни електората му - държавните тъпаци. Ще мине и тая, особено както се е закчила работата. За всяко нещо лицензи, декларации, срокове и не знам си какво - ай сиктир - 200 кинта на лелката и държавата с пръст, където трябва.

 • 5
  classicc avatar :-|
  classicc

  Капитал, знаете ли разлика между това колко едно се случва и това колко хората си мислят, че се случва?

  Прочетете пак втората буква на измерителя CPI, на който отделяте две страници и разберете, че това не е класация по корупция както сте написали, по-близо е до анкета.

 • 6
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#3] от "misho73":

  Или аз не съм добър в иронията или ...
  ---------------------------------------------
  1% разкриваемост да имаше 90% от народа щеше да е в затвора - това не го казвам с ирония, а усещането ми е, че вън застудява.

 • 7
  paranoiabla avatar :-|
  paranoiabla

  Аз съм на 28 години и само два пъти в живота ми се е случвало да дам подкуп. Преди време четох статия, в която средно в България на година се давали над 1000 подкупа. Ако и тази класация е базирана на някакво такова изследване здраве му кажи.

 • 8
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  До коментар [#7] от "paranoiabla":

  1000 подкупа на ден. за година са прекалено малко според мен.

  само КАТ да те спрат 1-2 пъти без колан, или с превишена скорост и трябва да им дадеш подпкуп. след това идват и всички данъчни истории (ако правиш бизнес), инспектори (ако имаш заведения за хранене), митници (ако внасяш и изнасяш), а когато си съзнателно и умишлено в сенчестия бизнес (контрабанда, проституция, наркотици, данъчни измами, източване и т.н.), то тогава или даваш много средни и големи подкупи, за да не те проверява никой, или дават малко големи подкупи, които после се разпределят по веригата.

 • 9
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#8] от "Rage Against":

  Съгласен съм с написаното- определено колегата по-горе е объркал нулите на годишна база.
  --------------------------------------------------------------
  Самия подкуп може да се явява в различна форма: пари - услуга, вещ - услуга, услуга - услуга. Конкретно касаещо усещанията, първите две са в прицел на внимание, докато третото (услуга - услуга) се приема за нормално от нашето общество, погледнато от практична гледна точка то самата търговия с влияние създава трайни връзки (за това спомага факта, че м-у страните няма намесени пари) които са градивни за самите субекти и са деструктивни към системата. Формата услуга - услуга е основа на престъпленията които се вършат вътре - ведомствено, т.е. от служители работещи вътре в системата - било данъчни,било полицаи, било от ДНСК, било в горското стопанство и пр., като горното не само не се отчита като корупционен елемент но напротив в болшинството случаи то се оправдава с добра колегиалност.

 • 10
  kihano avatar :-|
  kihano

  Класацията е тенденциозна. Като няма как да обясним провалите на капитализма се хвашаме за корупцията. Само че корупцията е следствие от провала на капитализма, а не причина за него.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK