НСИ потвърди: Растежът се забавя
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

НСИ потвърди: Растежът се забавя

Докато страните от еврозоната се спасяват от по-дълбока рецесия чрез износа, у нас крайното потреблението е двигателят на растежа.

НСИ потвърди: Растежът се забавя

През третото тримесечие БВП е нараснал само с 0.1% спрямо второто и с 0.5% на годишна база

4944 прочитания

Докато страните от еврозоната се спасяват от по-дълбока рецесия чрез износа, у нас крайното потреблението е двигателят на растежа.

© Георги Кожухаров


Икономическият растеж на българската икономика продължава да се забавя. Това потвърждават окончателните данни на Националния статистически институт (НСИ) за брутния вътрешен продукт на страната за третото тримесечие на тази година, които съвпадат с експресните оценки.

Въпреки всичко България успява да запази макар и минимален икономически растеж през третото тримесечие, докато еврозоната вече официално е в рецесия, а очакванията на икономистите са за едно още по-лошо четвърто тримесечие във валутния съюз.

Окончателните данни показват, че БВП на България се е покачил с темпове, които са в рамките на статистическата грешка – с 0.1% спрямо второто тримесечие и 0.5% на годишна база. И ако страните от еврозоната се спасяват от по-дълбока рецесия заради свиването на износа, то у нас крайното потреблението е двигателят на скромния растежа.

В същото време противоречието между текущите и крайните данни на НСИ за потреблението продължава да се задълбочава, след като в няколко последователни прегледа се посочва спад на продажбите на дребно, а националните сметки показват ръст на потреблението.

След сезонно изглаждане НСИ сочи увеличение на потреблението с 0.4% на тримесечна база и 2.9% на годишна, като в номинално изражение то расте с 8.3% на годишна база до 15.29 млрд. лв.

По предварителни данни произведеният БВП през третото тримесечие е 21.734 млрд. лв. по текущи цени, а създадената от отраслите на икономиката брутна добавена стойност е 18.514 млрд. лв. На годишна база относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката се увеличава с 1.7 процентни пункта и достига 11.8%. Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0.3 процентни пункта и достига 30.8 на сто. А делът на сферата на услугите намалява до 57.4 процента при 58.8 през съответния период на предходната година.

Без промяна и в ЕС

Евростат също публикува ревизираните данни за брутният вътрешен продукт, които се припокриха с предварителните преди три седмици. ЕС вече се наблюдава свиване на икономиката и то в две последователни тримесечия, като спадът за лятото е 0.4% спрямо предходното тримесечие, а за еврозоната понижението е дори по-дълбоко – 0.6%.

Износът засега помага на еврозоната да избегне по-дълбока рецесия през третото тримесечие на тази година, но изпразването на складовете и свиването на инвестициите поставя бремето върху търговията да поддържа възстановяването.

Икономическият растеж на българската икономика продължава да се забавя. Това потвърждават окончателните данни на Националния статистически институт (НСИ) за брутния вътрешен продукт на страната за третото тримесечие на тази година, които съвпадат с експресните оценки.

Въпреки всичко България успява да запази макар и минимален икономически растеж през третото тримесечие, докато еврозоната вече официално е в рецесия, а очакванията на икономистите са за едно още по-лошо четвърто тримесечие във валутния съюз.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  kihano avatar :-|
  kihano

  "Приземяване, приземяване приземяване ..."

 • 2
  otnesenr avatar :-|
  slq84014722

  Това не се ли случваше всяка зима? От времето е, да знаете. :)

 • 3
  bta avatar :-|
  bta

  Браво на Дянков

 • 4
  vladimirkarolev avatar :-|
  Vladimir Karolev

  Де факто, рецесия. Сега да си спомним правилните думи на Дянков, че безработицата мине ли 10%, ще трябват години, за да се оправи. А, за да тръгне да се оправя, трябва минимум 3% ръст на БВП. Сами си правете изводите дали втория по големина град, този на безработните, ще намалява или ще се увеличава в близко време.

 • 5
  rmarkov avatar :-|
  R VMarkov

  Монетарната системата на Еврозоната (с ограничение на дефицита до 3%) позволява растеж само чрез износ, което е гршно на няколко нива. Първо износът е реален разход за страната износител - произвеждаш нещо, което ще го ползва някой друг. И второ за да има износ, трябва да има някой друг, който да го внесе. Не могат всички страни в света да бъдат нетни износители едновременно.

  http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2012/11/blog-post_16.html

 • 6
  graf avatar :-|
  Graf

  Българската икономика няма да успее да постигне дори и ревизираните 0.8% ръст за 2012 година. За да бъде постигнат такъв, то през Q4 трябва да се постигне ръст от минимум 1.4%.
  При тази заобикаляща ни среда?
  При положение, че ЕС ще се пусне по второто нанадолнище на W-то?
  Няма как да стане, а "ръст" от 0.5% си е стагнация. Няма да коментирам силните си съмнения относно ръста в Q1 2012 година, когато само чрез дефлатора НСИ донесе тъй желаните резултати.

  [quote#4:"vladimirkarolev"]Сега да си спомним правилните думи на Дянков, че безработицата мине ли 10%, ще трябват години, за да се оправи.[/quote]
  И кво направи още в първите си дни "умника"?
  Да припомним:
  "Симеон Дянков: За мен най-важният проблем с Информационно обслужване е, че това дружество въобще не работи по главната си задача, която е създаване на електронно правителство в България.
  Водещ: Те не знаят къде се пуска копчета, как да работят по тази задача.
  Симеон Дянков: Няма електронно правителство и за мен всъщност е показателно, че първите два доклада, които изисках от изпълнителния директор, дойдоха на хартия, а не по имейл, така че дори концепцията за електронно правителство липсва. В първия си телефонен разговор аз казах „Вие имате 850 души раздута администрация, от които 300 програмисти и 550 администрация. Преди да дойдете при мен на среща, 100 души искам да уволните от администрацията и тогава ще започнем да говорим за уволнения”
  Даде тон за песен. Показа как се прави "политика" на микрониво. Компетентно и смело.
  Е, ако приемем, че този директен мениджмънт от министъра е правилен, а целта - бързо създаване на електронно правителство, то днес смело може да уволним мениджъра заради резултата. :)

 • 7
  trezven avatar :-|
  Трезвен

  Ако през последното тримесечие отбележим свиване, и като знаем времето което ще ни чака през Януари и Февруари, доста е вероятно да отбележим свиване през 2 тримесечия, тоест официално да влезем в рецесия.

  Тая еквалибристика с 0.1% растеж е отчаяния опит на Дянков да избегне невъзможното. Щото нали трябва да се бием в Европата, че сме остров на стабилност!!!

  Единствената надежда на правителството е да бият рекорди, да опесъчават като побъркани още от сега, за да покажат по-добри стойности от миналата година, когато отбелязахме спад именно заради тоталния блокаж на международните пътища.

 • 8
  graf avatar :-|
  Graf

  [quote#5:"rmarkov"]Монетарнат системата на Еврозоната (с ограничение на дефицита до 3%) позволява растеж само чрез износ, което е гршно на няколко нива. Първо износът е реален разход за страната износител - произвеждаш нещо, което ще го ползва някой друг.[/quote]

  Бъркате и в двете изречения. Монетарната система в ЕС е насочена към запазване на ценовата стабилност. Ограничението за 3% дефицит е съобразено със средния ръст на БВП и на инфлацията. Спазването на тези прости правила(Маастрихските критерии) трябваше да предпази страните в еврозоната от свръхзадълъжнялост и да гарантира стабилен(неинфлационен) ръст. Те обаче не ги спазиха. Сега берат плодовете от това.
  Износът е важен от гледна точка на баланса на паричните потоци. Ако имате само внос, то много скоро ще останете без пари. Без средства с които да поддържате потреблението. А днешният свят не е свят на самозадоволяването с ресурси и продукти. В България се търсят банани, петрол, газ, портокали... И не само. Все неща, които не произвеждаме, но срещу тях производителите искат пари. Бих се радвал ако България имаше неутрален търговски баланс, но за съжаление той е такъв, какъвто вие препоръчвате. Отрицателен. Ние повече внасяме, а по-малко изнасяме. Това създава цяла гама проблеми, които решаваме с друг вид "износ". :)
  Проблемите в България са други и се коренят в неефективното използване на наличните ресурси. Материални, човешки, географски и природни....

 • 9
  iun59605900 avatar :-|
  eagfadfa

  До коментар [#2] от "Отнесен":

  Пич, щеше да си прав, но третото тримесечие не е зимата.

 • 10
  kaizersoze avatar :-|
  kaizersoze

  Не знам защо никой не го споменава, но всъщност БВП се състои от 2 компонента - 1. БДС (брутна добавена стойност) и корективи (данъци и субсидии).

  Всъщност се увеличават корективите и дърпат БВП нагоре, докато брутната добавена стойност намалява.

  Фактически сме в рецесия.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.