Направи справка: "задължения към НАП"

Направи справка: "задължения към НАП"

От 12 декември всеки ще може да провери онлайн дали има неплатени суми към агенцията

59256 прочитания

© Shutterstock


Въвеждането на единно платежно нареждане ще спести около 50 млн. лв. на фирмите и гражданите от банкови такси, твърдят от НАП.

От следващата сряда всяка фирма или гражданин ще може по електронен път да провери дали има неуредени плащания към държавата за данък общ доход, корпоративен данък, ДДС, социални осигуровки. Тогава ще заработи нова електронна услуга на сайта на Националната агенция за приходите (НАП). Поводът за качването на тези данни в интернет е, че от 1 януари следващата година се въвежда единна данъчна сметка, а с нея и единно платежно нареждане, с което ще се плащат всички публични задължения. Данните за задълженията ще са достъпни за всеки, който има персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис.

Малки грешки, големи проблеми

За да получи ПИК, всеки данъкоплатец трябва да подаде заявление в офиса на НАП по месторегистрация. Онлайн ще се вижда информацията както за платените, така и за все още дължимите суми по дати. От НАП съветват всеки да провери до края на тази година колко дължи и ако има проблем с посочените в справката данни, да се срещне с данъчните.

Според експертите от агенцията една от най-често срещаните грешки е да има направено плащане, но поради техническа неточност то да не е било обвързано със задължението. По думите на говорителя на агенцията Росен Бъчваров именно такива неточности и сгрешените кодове, които фирмите и гражданите досега трябваше да посочват като основание за превеждане на суми към данъчните в платежните си нареждания, са причината 8-9% от плащанията да не са коректно отразявани в системата на НАП след това.

Близки срещи с данъчните

Въвеждането на единно платежно нареждане ще спести около 50 млн. лв. на фирмите и гражданите от банкови такси, твърдят от НАП. Причината е, че вместо с няколко разходки до банката всички задължения ще могат да се плащат наведнъж, без да се налага да бъде посочвано каквото и да било основание за плащане в нареждането. Новият режим ще важи само за централни данъци – ДДС, данък печалба, личен подоходен данък, здравни и пенсионни вноски (без тези към частните пенсионни фондове).

Средствата, които всеки внася в НАП с това нареждане, ще покриват първо най-старото задължение, а последното ще се погаси само ако внесените средства са достатъчни да покрият всички публични задължения. Ако средствата не стигат, върху най-новите задължения ще започнат да се трупат наказателни лихви след изтичане на срока за плащане. Това ще стане, ако те останат неплатени, след като преводът към приходната агенция се разпредели за покриването на по-стари задължения. Ефектът от нововъведението ще е и по-висока събираемост на данъците. Ако фирмата изпитва "обективни финансови затруднения" обаче, има опция да се срещне с данъчните и да уговори плащане на задълженията на части. По данни на НАП към момента 200 хил. фирми и граждани имат неплатени задължения. От тях 5 хил. компании с най-големи дължими суми или неточности вече са били поканени да посетят офисите на данъчните. От началото на следващата година НАП ще започне да събира просрочените задължения, съобщиха от агенцията.

Старите задължения

До края на следващата година пък всеки ще може да подаде възражение в НАП, ако иска погасените му по давност дългове да бъдат отписани. Това не става автоматично след изтичане на 5-годишния срок и ако те бъдат платени, не подлежат на връщане. Така задълженията, които е трябвало да се погасят през 2007 г., могат да се отпишат, в случай че оттогава досега данъчните не са припомнили за тях или не са предприели обезпечителни мерки.

По-малко тежест, повече декларации

Самоосигуряващите се и безработните с неплатени стари задължения няма да са застрашени от загуба на здравноосигурителните си права. Преди всяко плащане към НАП, което правят, те ще могат да попълнят декларация, в която да посочат, че искат първо да платят здравните си вноски. Така средствата няма да бъдат разпределени автоматично към най-старото задължение. По същия начин хората, които са живели в чужбина и се връщат в страната, могат да посочат, ако искат да направят плащане за възстановяване на здравните си права в размер на 12 здравни вноски.

Здравноосигурителните права на работещите по трудов договор пък не зависят от това кога работодателят им е превел дължимите осигуровки, а от датата на декларирането им пред данъчните. Плащанията за допълнителните задължителни вноски във втория пенсионен стълб пък ще се правят в отделна сметка, тъй като те са лични за всеки един работещ.

Неудобството, което възниква обаче, е, че НАП няма да превежда изплатените суми към осигурителния институт и здравната каса в рамките на един работен ден, както досега. Причината е, че ще бъде необходимо повече техническо време, за да се обработят платежните.

Въвеждането на единно платежно нареждане ще спести около 50 млн. лв. на фирмите и гражданите от банкови такси, твърдят от НАП.

От следващата сряда всяка фирма или гражданин ще може по електронен път да провери дали има неуредени плащания към държавата за данък общ доход, корпоративен данък, ДДС, социални осигуровки. Тогава ще заработи нова електронна услуга на сайта на Националната агенция за приходите (НАП). Поводът за качването на тези данни в интернет е, че от 1 януари следващата година се въвежда единна данъчна сметка, а с нея и единно платежно нареждане, с което ще се плащат всички публични задължения. Данните за задълженията ще са достъпни за всеки, който има персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Изненадва ме пасивността на експертите - одитори, счетоводители. На тях трябва да им е най-ясно, че СУП-ата с новите правила направо вкисва.
  Изчетох ЗИДЗДДС. В няколко члена депутатите са наблъскали стотици потенциални казуси, за които решение не е описано и остава тълкуването и поднормативните актове.
  Аз декларации на работниците си ще подавам, ЗО и пенсионен стаж не им се губи, ама така ще е до момента, когато трябва да подадат документи за пенсия. Тогава ще стане страшното. Ама глупаците от ГЕБР тогава отдавна ще са фусили и пенсионирането на работника ще е една негова човешка трагедия

 • 2
  djb95 avatar :-|
  djb95

  До коментар [#1] от "Г-н D.":
  В сайта на НОИ отдавна можеш да провериш какво ти се води на ЕГН-то.Ако има грешка и си платил , ще се поправи.Не знам за какво е този вой против единното плащане.От години работя с електронен подпис и електронно банкиране. До сега не са ми се изгубили никакви вноски . Нито по ДДС нито здравни никакви.Имам задължения от натрупани лихви по ДДС и осигуровки заради закъснели преводи по 50- 60 ст и нищо повече.Губят банките от такси.

 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Според мен е крачка в правилната посока. Може в началото да има проблеми, но това е нормално. Важното е, че ще има само едно плащане и че винаги ще се плаща първо по-старото задължение.

  Не е нормално да може да си избираш кое задължение старо/ново да погасяваш. А и така всеки ще знае до кога си е платил, а не както сега - всеки месец поотделно - може да си платил, може и да си пропуснал и т.н.

 • 4
  gk avatar :-|
  gk

  Няма случай да съм поискал удостоверение за липса на данъчни задължения и да не се е оказало, че дължа 15 лв по 25 пера, абсолютна бъркотия. Плащах ги, ако тръгна да доказвам че не дължа, ще загубя повече време и нерви. С този проблем до сега се сблъсквах веднъж годишно. Сега ще е всеки месец.
  Пътят към ада е постлан с добри намерения!

 • 5
  gosho3 avatar :-|
  gosho3

  според мен това е глупава крачка в неясна посока. Откъде накъде всеки ще може да събира лична информация за всеки ? Това дали дължите на бюджета или не - не е ли лична информация? Е, разбира се. Това отразява вашия моментен статус, до който незнайно защо всеки с електронен подпис ще има достъп. Ами ТР - вие да сте виждали някъде по света да ви публикуват ПОДПИСА в пдф формат? И всеки да може да си свали вашия подпис и да го ползува както намери за добре? Такова чудо по света няма. Ми я питайте някоя банка, дори в България дали ще ви даде да копирате СПЕСИМЕНА на който и да било. Веднага ще викнат полиция или хората от 4-ти километър. На практика в ТР са предоставени за световно ползуване спесимените на стотици хиляди български граждани. И се чуди човек в какво живеем???

 • 6
  zmej avatar :-|
  Dimo

  Много интересно, след като имам издадено удостоверение (за наличието или липсата на задължения), в което е отразено, че нямам задължения до днешна дата, а в системата на НАП, лъсва един месец без данни за здр.осигуряване, от преди 5 години, как ще си позволят да погасяват първо старо, след като имам издаден техен документ, че не е изискуемо?! НАП започва да заприличва на договор за ГСМ оператор : )

 • 7
  sage avatar :-(
  Михал Мишкоед

  Никъде в коментарите от НАП не се споменава колко преводни нареждания ще трябва да пускат за самоосигуряващите се лица, тъй като сумите се плащат по ЕГН-то на лицето и като такива не могат да се включат към платежното за работниците, което е по ЕИК на фирмата. И така: 1 ПН за фирмата + 1 за втория пенс.фонд УПФ + 1 са собственика + 1 за УПФ на собственика станаха до тук 4! А журналистите некомпетентно говрят за ЕДНО!! Ако съдружниците са 2 или повече, смятайте + 3 за всеки един работещ собственик. Това едно; Второ - Вярно, икономисват се 2 или 3 ПН като се обединяват данъците, ДДС, ЗОВ, но пък неяснотата по сумите става още по-голяма! Съвет: извадете си удостоверение за липса на дан.задължения, и то ТОЗИ месец; ако можете - платете си ги, за да влезете в новата гербофренна бъркотия чисти откъм задължения. Аз вече го направих.

 • 8
  tanas avatar :-|
  Танас

  Добре ще чакаме да видим какво ще се покаже. ПИК кода си го извадих от първите и съм много доволен , че си следя работодателя дали навреме ми внася и обявява доходите ми и осигуровките.

 • 9
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  До коментар [#2] от "djb95":

  Миналото лято с гл.си счетоводител изкоарахме 3 раб. дни в данъчното, за да отнесат на ръка неразнесени, но платени вноски но ЗЗО, КСО, ЗОДФЛ, ЗКПО за две години назад. След това вече нямам доверие в СУП-ата. А с погасяването на стари задължения от актуалните плащания ще настъпи такава каша, че едва ли ще изплува някой. Таксите за банките са най-малката грижа.

 • 10
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Нищо новоизмислено не минава без големи проблеми. Да видим как ще тръгне.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал