Новият брой: Магистрален грабеж

Кристалина Георгиева: Малкият и средният бизнес има нужда от помощ

"Когато говоря с хора от малкия и средния бизнес в България, те винаги казват, че се чувстват повече като обект на подозрение, а не като генератори на работни места."

Кристалина Георгиева: Малкият и средният бизнес има нужда от помощ

Европейският комисар пред "Капитал" за икономическата ситуация в България

Огнян Георгиев
7216 прочитания

"Когато говоря с хора от малкия и средния бизнес в България, те винаги казват, че се чувстват повече като обект на подозрение, а не като генератори на работни места."

© Цветелина Белутова


ПРОФИЛ

Българският европейски комисар Кристалина Георгиева беше един от официалните гости на седмата годишна среща между бизнеса и правителството, организирана от "Капитал". Като редовен участник в тези срещи, Георгиева неведнъж е давала точни и ясни прогнози и рецепти за българската икономика - и от позицията си на външен наблюдател, и като икономист, и като бивш вицепрезидент на Световната банка. Този път в разговор с "Капитал" след срещата Георгиева обясни какво според нея трябва да се случи, за да се съживи икономическият ръст в страната.

Миналия месец излезе прогнозата на Европейската комисия за следващата година, която се очертава тежка за Европа. Какво очаква България?

Оценката на ЕК е, че следващата година ще продължи да бъде трудна, да. 2014 г. ще бъде по-добра, но под средните исторически нива. За България, която е силно интегрирана в ЕС, също ще бъде тежко. Макар прогнозата за нас да е 1.4% ръст - съществено по-висок от ЕС като цяло, това е недостатъчно високо, за да генерира заетостта, която ни трябва, и да промени съществено картината. Безработицата и в България е сред най-осезаемите последици на кризата.

В тези по-трудни условия за Европа България трябва да продължи с нещата, които дават резултати. Едно от тях е ускореното усвояване на фондовете. Постигнахме значителен напредък, но догодина и по-догодина е критично време за нас в тази област. Особено е важно в работата догодина да наблегнем на малкия и средния  бизнес. Той е, който създава работни места. Има напредък най-сетне в ОП "Конкурентоспособност". Да се надяваме, че следващата година ще бъде още по-осезаемо. Все още има съмнение доколко е облекчен достъпът до програмата и доколко правителството разбира защо е важно именно по нея да има напредък. Време е да работим сериозно и по направленията за износ.

Казахте и на срещата на бизнеса с правителството, че малкият и средният бизнес не се чувстват прегърнати. Как да се промени това?

Има два проблема. Първият са административни пречки и понякога хладно отношение към бизнеса - прекомерни проверки, прекомерно подозрение върху целия бизнес, но най-вече се чувстват от малките и средните предприятия. Крайно време е електронното правителство да стане реалност. Това ще намали сериозно тежестта върху бизнеса. Вторият са стимулите за малкия и средния бизнес. Българската банка за развитие разшири дейността си, има повече канали за финансиране, но като че ли не се чувства достатъчно помощ в облекчаването на достъпа до това финансиране. Малкият бизнес обикновено не е толкова наясно на коя врата да почука.

Сферите, в които този бизнес може бързо да дръпне, са енергийната ефективност и санирането. Там има две големи пречки. Първата е изискването, че за да могат да кандидатстват, многофамилните кооперации трябва да взимат решение, както в ЕС - с пълно единодушие, което трябва да се промени. Но по-голямата пречка е липсата на директна връзка между финансирането и спестената енергия. На много места по света, това което се прави, е че се подписва договор между банката и енергийната компания, която реализира тази ефективност. Хората залагат своята спестена енергия пред банката. В България се говори за това, но не се е стигнало дотам да се направи. Това ще отвори голям терен за малки фирми в строителната дейност.

Друга област на потенциал е селското стопанство - трябва малките фермери да имат по-голям достъп до финансиране и пазари. Големите лесно се организират, техният дял в еврофондовете е относително висок. Малките имат нужда от помощ. Има терен за работа.

Когато аз говоря с хора от малкия и средния бизнес в България, те винаги казват, че се чувстват повече като обект на подозрение, а не като генератори на работни места. Те признават, че между тях има и недобросъвестни, но не бива да се гледа на всички като на потенциални нарушители на закона.

Това не ви ли вкарва в спор с министър Симеон Дянков, който смята, че проверките са по-важната част от дейността на държавата?

Доверявай, но проверявай, той е прав. Трябва да се създаде дисциплина. Но ако погледнем на стимулите и поддръжката, която се оказва на малкия и средния  бизнес и съпоставим с проверките, на които е подложен, балансът е изместен. Прав е министър Дянков, че хората и фирмите трябва да си плащат данъците. Проблемът не е негов, той си върши работата. Проблемът е в тези министерства, които трябва да обгрижват малкия и средния бизнес. Трябва да се създаде усещането, че този бизнес е двигателят на растеж, на заетост, на благосъстояние.

Дори не става дума само за правителството, а и по места. Въпросът е как ние като общество гледаме на бизнеса. Поначало в България отношението е заразено с подозрителност. Има обективни причини за това: има много неща през прехода, които обогатиха някои за сметка на интереса на обществото. Но в същото време има много обикновени хора, които искат да градят и да работят честно. Трябва да намерим тях и да ги направим героите.

Въпросът е в баланса и той не се постига лесно. Спирането на престъпления е важно, но трябва да работим и да се стимулира предприемачеството. По време на криза, изкушението да се крият данъци е по-високо, има по-малко да се дели между държавата и бизнеса. Но то ще става все по-малко, ако се ограничава инициативата.

Друго, за което говорихте, е свиването на разходите от правителството, което във време на свиване и в частния сектор, и в потреблението е фатално. Трябва ли да се промени нещо тук?

Това, че има финансова дисциплина, е важно и трябва да се пази. Но когато гледаме Европа днес, знаем, че страните там се делят на две категории: тези, които нямат никакво пространство да увеличават разходите, и тези, които имат. Ние сме във втората категория, макар да не сме на първо място там, защото сме по-бедни, Германия е първа. Но всички ние имаме задължение да стимулираме търсенето заради себе си и заради Европа. Ние ще се вдигнем на крака само ако работим координирано на базата на сравнителните предимства на отделните страни.

Едно от честите неща, които се чуват в България, е, че изпъкваме на фона на съседи като Румъния и Гърция. Изпъкваме ли наистина или сме просто част от един все по-проблемен регион?

Едно общество е богато, когато институциите му са силни, има върховенство на закона и свобода на общуването. Всички богати страни са такива не защото имат нефт и газ, а заради тези три неща. Това важи и за нас. Тези три съставки трябва да са налице.

ПРОФИЛ

Българският европейски комисар Кристалина Георгиева беше един от официалните гости на седмата годишна среща между бизнеса и правителството, организирана от "Капитал". Като редовен участник в тези срещи, Георгиева неведнъж е давала точни и ясни прогнози и рецепти за българската икономика - и от позицията си на външен наблюдател, и като икономист, и като бивш вицепрезидент на Световната банка. Този път в разговор с "Капитал" след срещата Георгиева обясни какво според нея трябва да се случи, за да се съживи икономическият ръст в страната.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


49 коментара
 • 1
  navy avatar :-(
  navy

  Няма някой с по-куха риторика от комисарката на облаците и гръмотевиците на ЕС! Празнословие и то повсеместно.И една мазна,мазна
  Не понасям Слънчо ,но ако трябва Задължително да се избира между него и тая ще го избера него без колебание.

 • 2
  rmarkov avatar :-|
  R VMarkov

  Първото задължително нещо, което всяко умно правителство трябва да знае е, че целта на частните бизнеси не осигуряването на работа за нуждаещите се безработни. Целта им е печалбата и в това няма нищо лошо. Бизнесите ще назначат нови работници и служители само в краен случай - когато не могат да смогнат на търсенето на стоките и услугите си при равнището на текущия персонал.

  Ако хората искат работа, единственият отговорен за осигуряването на необходимите макроикономически условия за постигане на нужното за частните бизнеси агрегатно търсене е правителството, което те са избрали.

  http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2012/10/blog-post_26.html

  А що се отнася за проблема за дълга, в съвременната монетарна система (валутен борд не е такава система) той не съществува.

  http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2012/12/2.html

 • 3
  busy2 avatar :-|
  Dr.Jotker

  Сензационно интервю!
  Бих искал Кристалина Георгиева да ирече същите думи още веднъж, но в качеството на Премиер на България.

 • 4
  xmm avatar :-|
  xmm

  ..Сферите, в които този бизнес може бързо да дръпне, са енергийната ефективност и санирането....

  Това е последното,в което някакъв бизнес може да "дръпне".
  Това ли е икономиката на България?!

 • 5
  slalev avatar :-|
  Kurti

  Кристалина Георгиева ЩЕ става Премиер на България. Ако някой още не го е разбрал - подготовката върви от месеци - интервюта във вестници, гост във Всяка Неделя, Кеворк, мноого мазен: "Кристалина, много ме кефиш". Вие някога чували ли сте го да говори така?
  По последни социологически проучвания за ГЕРБ ще гласуват 6% от Пенсионерите срещу 76% за БСП, което означава: Катастрофа!
  Другите избиратели не са от значение, защото често сменят мнението си, а и обикновено не гласуват.
  Но, ако по примера на Берлускони, избутаме напред, служебен премиер с висок рейтинг (Кр Георгиева - 76%), и ГЕРБ го подкрепя в Парламента, опозицията няма думата.
  Един ден преди изборите - в Панорама, Бойко ще каже:
  Ако ГЕРБ спечели изборите, ще издигнем за премиер отново Кристалина.
  Това няма да му помогне да спечели изборите, но ще даде основание за смяна на чувалите....

 • 6
  cestlavie avatar :-|
  C est la vie

  Не ми харесва поучителния тон на К. Геогиева. Типичен чиновник от Световната Банка, откъдето е и С. Дянков. СБ е базирана в САЩ и работи за интересите на САЩ. СБ няма бивши служители ! На тия въобще не им пука за проблемите на хората. Те са проблема, те създават проблемите. Геогиева говори общи приказки, които постоянно се коментират по медиите. България е държава, която се управлява чрез наредби, които променят закона по вкуса на всеки управник. Изискванията към бизнеса са такива, че той постоянно е в нарушение. Това генерира колосална корупция и чиновнически произвол. Разходите за правене на бизнес постоянно растат. Мисленето, съзнанието на управниците трябва да се промени. Сега отношението е надменно, репресивно, бизнеса е нещо лошо, хората са постоянно ограбвани(от тия дето говорят за честност) чрез данъци, лихви, инфлация. Държавата трябва да помага, да създава стимули и да гарантира ред и сигурност. Тази криза, както и предишни идват основно от банките. Банките са нагли! Не мога да вярвам на такива хора. Седнали да ми говорят за честност. Банкерите са сключили сделка с Дявола.

 • 7
  schlupf avatar :-|
  Нищо лично

  До коментар [#6] от "ЗА Революция":

  Много хора НЕ мислят като Вас, но също са недоволни от икономическия ред в момента. Но за съжаление никой не разполага с решение на проблемите, които сте описал :(

 • 8
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77

  "Първият са административни пречки и понякога хладно отношение към бизнеса - прекомерни проверки, прекомерно подозрение върху целия бизнес, но най-вече се чувстват от малките и средните предприятия. Крайно време е електронното правителство да стане реалност. Това ще намали сериозно тежестта върху бизнеса"

  Когато прочетох това, бях готов да й стисна ръката и да я поздравя, НО:

  "Този, който ще управлява, трябва да подготви реформата в здравеопазването, по която вече е работено и има концепция, но не се случи. Много от българите, когато ги питате кое е най-важно, казват здравеопазването. Втората реформа е образователната. Части от нея също са направени."

  И нито дума за администрацията, а тя е първата реформа, всичко останало е следствие на нея. Ако има качествена администрация, която да е в услуга на обществото е едно, но когато е сегашната ни администрация, ще имаме едни голословци. Отговорите на въпросите от г-жата показва, че отговаря, това, което мислят, че искат да чуят хората и то от различни групи.

  "по-голямата пречка е липсата на директна връзка между финансирането и спестената енергия. На много места по света, това което се прави, е че се подписва договор между банката и енергийната компания, която реализира тази ефективност. Хората залагат своята спестена енергия пред банката. В България се говори за това, но не се е стигнало дотам да се направи. "

  А тук сте в откровена грешка, напротив, има реализирани проекти с такива договори и това показва още веднъж защо човек от вън не трябва да идва да управлява тук, ако нещо не е искочило отнеговият кръг, значи то не съществува. За проерка - ЕСКО/ESKO договор в чичко Гугъл.

  "Но ако питате мен, аз бих поставила много високо като приоритет как да дръпне в България енергийната ефективност. За това не трябва да се чакат избори. Имаме капацитета да използваме сравнителното ни предимство, което е тази ниска ефективност, като генератор на растеж. Чудя се защо тази тема така и не можем да я решим със замах."

  Енергийната ефективност няма как да не е приоритет, просто, защото след 5-10 години, така или иначе ще внасяме ток, но това което говори г-жата е за защитените клиенти, а от догодина и тези, които са пресъединени на средно напрежение и те трябва да са на свободният пазар. Тогава, човек има стимул да прилага такава мерки за енергийна ефективност, които биха облекчили положението му, но и това не го знаете.

  И като цяло бизнеса не иска стимули, просто не ни пречете, стига с тази бюрокрация, стига с това постоянно следене, стига с тези безкрайни проверки, имайте милост, не случайно събирате все по-малко от корпоративен данък, вече е по-малко от колкото от акциза на цигарите. Какво искате да ни убиете напълно, ОК, бизнеса ще се изнесе и после кой ще плаща заплатите.

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Малкият и средният бизнес няма нужда от помощ! Просто не му пречете прекалено, разни чиновничета оттук оттам... той сам знае кое как да направи!!!

 • 10
  a.nice avatar :-|
  hope

  Скъсаха ни от проверки и претенции за някакви административни изисквания. На пет човека персонал е необходим един само да пише из книгите за контрол. Направо с кеф да затвориш.
  И идват като някакви дерибеи, с такова самочувствие, ча ако наистина затворя ще им извъртя по една лопата в главата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход