Златан Цветанов: Най-добрата инвестиция за една държава е тази в наука

Професорът от Факултета по физика и астрономия на Университета "Джонс Хопкинс" пред "Капитал"

проф. Златан Цветанов    ©  NASA

Златан Цветанов е професор във Факултета по физика и астрономия на Университета  "Джонс Хопкинс". Бил е програмен директор в NASA и е съавтор на една от статиите, донесли Нобеловата награда на Адам Рийс през 2011 г. Допитахме се до него за това как може да се подобри модела на финансиране на научни излседвания в България и как изглежда той в САЩ.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • - 6
  • + 7

  Хора като Проф. Цветанов, които са се утвърдили на Запад трябва да имат водеща роля в БАН, която следва да бъде Общество на Учените (какъвто е бил и замисълът при нейното основаване), а не административна структура.

  Такава е функцията на всички утвърдени научни академии, като се почне с 3 вековната Royal Society във Великобритания и се стигне до National Academy в САЩ. Само учени с безспорна репутация - независимо дали работят в България или чужбина - следва да стават членове. Те са истинския глас на българската наука, а не някакви сенилни "академици" с досиета и партийни книжки. 10 ноември все още не е настъпил в българската наука.

  Нередност?
 • 2
  petrov9 avatar :-|
  Nyama Znachenie
  • - 1
  • + 8

  ЮК-еец, имаш остаряла представа за академията - от времето на "партийните" книжки. Апропо, единици са останалите живи академици, избрани от ЦК на БКП - по ирония, сред тях са и едни от най-качествените...

  Академиците (3/4 от тях са пенсионери) и сега не играят никаква роля в БАН. Важните решения се вземат от Общото събрание на учените, в което по идея би трябвало да бъдат избирани най-добрите учени от всеки институт.

  Това, което наистина липсва, е активното участие на изявени и активни български учени в чужбина, като автора на тази статия. Това участие трябва под някаква форма да се институционализира.

  Нередност?
 • 3
  daskal1 avatar :-|
  daskal1
  • + 3

  Колега, примери има, включително участие в смесени научни съвети и защити на дисертации (може и виртуално), участие в изследователски колективи с международен характер, особено с водещи научни структури (финансирани от ЕС или билатерално). В България са слаби професионалните дружества/организации по отделните дисциплини а главно те движат оценката и определят научните стандарти в развитите страни. А БАН е започнала именно така, без държавно финансиране. Отделно прав е колегата Цветанов че фундаменталните науки, било то физика или филологии, се финансират от държавата след определяне на националните стратегически приоритети. Приложните изследвания се финансират от заинтересованите корпорации или от самите университети (става дума за мощни структури където договорното финансиране е комбинация от държавни и частни източници, а не за много от недоносчетата у нас). Последно, имаме остра нужда от въсзтановяване и обновяване на средното или след-средното професионално-техническо образование (бивши техникуми и полувисши институти) - няма го изпълнителското ниво, а без него наука не се "прави", фундаментални проучвания без поддръжка и изработка на уникални апаратури не може да съществува..

  Нередност?
Нов коментар