Част от "Южен поток" е резервиран за български строителни фирми

БЕХ и "Газпром" са се договорили за най-малко 30% участие в изграждането на местни компании

Символичната "първа заварка" на 'Южен поток" беше направена на 7 декември до руския черноморски курорт Анапа
Символичната "първа заварка" на 'Южен поток" беше направена на 7 декември до руския черноморски курорт Анапа    ©  Reuters
Символичната "първа заварка" на 'Южен поток" беше направена на 7 декември до руския черноморски курорт Анапа
Символичната "първа заварка" на 'Южен поток" беше направена на 7 декември до руския черноморски курорт Анапа    ©  Reuters

За да могат български фирми да участват в изграждането на "Южен поток" на наша територия, тръбата, дълга 538 км, трябва да бъде разделена на участъци. Това коментира министърът на регионалното развитие и градоустройство Лиляна Павлова пред журналисти. Тя беше на церемонията по символичната "първа заварка" на тръбата на "Южен поток" между руските курортни градове Анапа и Геленджик на черноморското крайбрежие, откъдето газопроводът ще тръгва. "Първа заварка" беше направена на 7 декември в присъствието на руския президент Владимир Путин и представители на компаниите и правителствата на страните - акционери в проекта. Премиерът на България Бойко Борисов също беше поканен, но не присъства на церемонията.

Дял за българските фирми

"Българският енергиен холдинг" (БЕХ), който е акционер в проекта за българския участък, и руската "Газпром" са се договорили български фирми да участват в най-малко 30% от дейностите по изграждане на "Южен поток" през територията на България. Това означава, че при инвестиция от 1.5 млрд. евро около 450 млн. евро от поръчките ще бъдат за български компании. Държавата обаче ще печели и от данъци, тъй като всички фирми, които участват в изграждането на "Южен поток" на наша територия, трябва да бъдат регистрирани в страната ни, каза преди време Михаил Андонов, изпълнителен директор на БЕХ.

Без обществена поръчка

В интервю за "Капитал Daily" Андонов коментира, че тези фирми няма да се избират с обществена поръчка, но за всички дейности по изграждането на газопровода ще бъдат изготвени процедури. Пред "Труд" той също така е посочил, че конкурсът за доставка на тръби и избор на изпълнител ще бъде обявен до февруари 2013 г. Все още обаче не е ясно дали процедурата ще бъде обявена за изграждането на целия газопровод, или той ще бъде разделен на части, както предлага министър Павлова. В първия вариант е възможно изграждането на тръбата да бъде спечелено от международен консорциум, който да използва български фирми като подизпълнители. Ако газопроводът обаче бъде разделен на участъци, български компании ще могат по-лесно да покрият критериите и да участват самостоятелно или в консорциум в процедурата.

Евентуалните строители

Като потенциални кандидати вече се спрягат "Главболгарстрой" и "Адванс инженеринг", свързана с Кирил Домусчиев. Двете фирми бяха допуснати до участие в конкурса за модернизация на шест компресорни станции – четири от транзитната и две от националната система, обявен от "Булгартрансгаз". Това е една от най-големите поръчки, обявявани в газовия сектор, като предполагаемата й стойност според запознати ще достигне 120 млн. лв. Други фирми, които вероятно също ще имат интерес да се включат в изграждането на "Южен поток", са "Енергоремонт холдинг", който е индиректно свързан с Богомил Манчев и Цветан Василев, както и компании от групата на Васил Божков. Те също бяха подали документи за модернизация на компресорните станции, но не бяха допуснати до участие. Нито една от тези фирми обаче реално няма опит в изпълнението на газопроводи. Точно затова поръчката за модернизация на компресорните станции беше изключително важна, тъй като изпълнителят ще придобие опит, с който да участва и в изграждането на "Южен поток". Като част от газопровода на българска територия е предвидено да бъдат построени три компресорни станции, които са най-сложната и скъпа част от газопровода. Една от сигурните фирми подизпълнители пък е "Химкомплект инженеринг", която участва в множество поръчки на "Главболгарстрой" и "Енемона холдинг" и която беше посочена като изпълнител в поръчката на "Булгартрансгаз" от почти всички кандидати.