Скандалът "Гугушева" засенчи провала "Марковска"

Президентът Плевнелиев недоумява защо е само един кандидатът за КС

Гугушева обяви, че не знае нищо за бизнеса на сина си.

Лавинообразното развитие на казуса с издигнатата от СДС и внесена в парламента от трима "независими" бивши депутати от "Атака" кандидатура на спецпрокурора Галя Гугушева за конституционен съдия има всички шансове да засенчи скандала с провалената кандидатура на Венета Марковска.  В петък депутати от ГЕРБ обявиха, че в парламентарната правна комисия са постъпили два сигнала за Гугушева, които веднага са изпратени до Висшия съдебен съвет (ВСС ) и до инспектората към него, а председателката на комисията Искра Фидосова съобщи, че и Националната агенция за приходите (НАП) се е самосезирала и че "може би трябва и там да бъдат пратени сигналите".

Трета процедура с хоризонт 2013 г.

В събота президентът Плевнелиев заяви, че се надява да не се стига отново до неговата намеса, както се наложи за отстраняването на Марковска, когато той напусна церемонията преди заклеването й в Конституционния съд (КС) и така осуети встъпването й в длъжност. "Надявам се този път при избора на конституционен съдия от квотата на парламента да не се стига до това президентът да бъде последният бушон в държавата. Много се надявам парламентът да направи своите изводи и да вземе своите добри решения", каза Плевнелиев, цитиран от агенция "Фокус". Той недоумява и "защо трябва да има само един кандидат и той  да бъде посочен само от една партия", като препоръча на  парламента да представи повече кандидати.

Препоръката му обаче не може да бъде изпълнена в рамките на текущата процедура, тъй като е изтекъл срокът за номинации.

Как ще се развие случаят се въздържат да коментират дори от ГЕРБ въпреки изявлението на лидера си и премиер на страната Бойко Борисов в края на миналата седмица, че ще подкрепят предложения от "Раковски" 134 кандидат - по публично огласената договорка за това между министър-председателя и лидера на СДС Емил Кабаиванов.

Изслушването на Гугушева е планирано за сряда, 12 декември, а гласуването в парламента - за 19-и. Медиите цитират "високопоставени източници от ГЕРБ", според които изборът можел да се отложи за след Нова година. Не е възможно да се извърши такава бърза проверка на сигналите от ВСС, коментира пред в. "Сега" и  председателят на етичната комисия към съвета Ясен Тодоров. По думите му резултати от проверката "едва ли ще има преди 19 декември".

Самата Галя Гугушева отиде в петък във ВСС, за да депозира молба  до етичната комисия да извърши проверка. "Трябва да се изясни всичко и дали са налице проблеми или не", заяви назначената за зам.-ръководител на създадената по инициатива на ГЕРБ Апелативна специализирана прокуратура, едно от звената, които трябва да се занимават с тежките престъпления.

Съмнителни финансови схеми и влияние

Първият сигнал в правната комисия е от адвоката от Пловдив Петър Ванев. Той прилага свитък документи, които според него показват, че сред данните за Гугушева и роднините й в Търговския регистър и Сметната палата има "основателни съмнения за нейни връзки с лица и финансови структури с неясен или съмнителен произход на средства и активи, в това число използване на подставени лица за осъществяване на търговска дейност и придобиване на значителни доходи в противоречие с поста, който заема". Ванев посочва, че синът на Гугушева - адвокат Стефан Гугушев, има активи за десетки милиони във фирми и финансови структури, като според сигнала става дума за сложни финансови схеми, осъществявани чрез "Лигъл партнърс" ЕООД, наречена от Гугушева "семейна инвестиционна фирма" и от която тя е получила кредити за 200 000 евро. С тях пък купува апартаменти на синовете си. 

Първоначално собственик на "Лигъл партнърс" е майката на Гугушева, след това фирмата е продадена на друга, регистрирана в щата Олбъни в САЩ, а собствениците са две дружества, регистрирани на Сейшелските острови. Пълномощник на купувачите - двама кипърски граждани, е Стефан Гугушев, упълномощен от нотариус от Кипър.

В отчета за миналата година на фирмата на Стефан Гугушев "Гугушев и партньори" например срещу графата "Други парични потоци от основна дейност" са записани постъпили 7.2 млн. лв., от които са били извършени плащания за 6.9 млн. лв., без да става ясно откъде са дошли тези пари и къде са отишли.  

Вторият сигнал е от Иван Груйкин от Гражданска инициатива "Справедливост", който настоява Инспекторатът към ВСС да проверка за принципа на разпределение на  43 търговски и имотни дела, гледани от едни и същи състави, по които Стефан Гугушев е имал 100% успеваемост като адвокат.

Впоследствие беше съобщено и за трети сигнал, подаден от шестима души, с медийни публикаци за финансово-имотните сделки на фамилията Гугушеви.

Междувременно Гугушева изпрати писмо до парламента, с което се разграничава от дейността на сина си Стефан, тъй като не знаела нищо за нея. Ако сама не се откаже от кандидатурата си за КС обаче, при изслушването ще трябва да даде обяснения по съдържанието на всички сигнали, като приложените медийни публикации ще затруднят тезата й.