Терен на плажа в Бургас може да бъде застроен
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Терен на плажа в Бургас може да бъде застроен

Теренът се намира на самия централен плаж, в близост до пристанището, част от което ще бъде превърнато в атрактивна морска гара

Терен на плажа в Бургас може да бъде застроен

Търси се инвеститор за атракциона "Фрегата", след като земята под него бе преобразуван в частна държавна собственост със спорно решение на кабинета

8957 прочитания

Теренът се намира на самия централен плаж, в близост до пристанището, част от което ще бъде превърнато в атрактивна морска гара

© Мария Съботинова


"Фрегатата" е разположена върху пясъчна дюна и би трябвало да е изключителна държавна собственост, което не може да се деактува

През 2007 г. регионалното министерство е опитало по идентичен на сегашния начин да обяви терена за частна държавна собственост, твърди местната преса

Теренът под бившата атракция "Старата фрегата" на централния плаж в Бургас може да бъде застроен. За това говори решението на кабинета от сряда статутът на земята да бъде променен - от публична в частна държавна собственост.

В съобщението на информационната служба на Министерския съвет, изпратено след заседанието на правителството в сряда, липсват каквито и да е подробности за мястото. То дори бе объркано, като се посочваше, че става дума за имот в парк "Езеро" в Бургас. Запустялото от години корабче обаче се намира в противоположния край на Морската градина - зад грандхотел "Приморец". Впоследствие от областната управа на града уточниха, че е станала грешка и действително става дума за терена под фрегатата до 5-звездния хотел, а не за имот в парка "Езеро". Грешката обаче няма да попречи на целта, която е да се облагороди районът и да се възстанови атракционът, посочиха от ведомството.

"Идеята е да намерим инвеститор и да облагородим мястото, което сега е свърталище на клошари, и то да стане естествено продължение на новата зона около пристанището, която сега се развива", обясни за "Капитал Daily" областният управител на града Константин Гребенаров.

Около преобразуването на терена обаче, който според местните информационни сайтове е с площ малко под 1000 кв.м, остават твърде много неизяснени подробности и намеци за скрити бизнес интереси.

Официалната картина

"Община Бургас не разполага с достатъчно средства за поддръжката и благоустрояването на района, който крие опасности от инциденти. Промяната на статута ще позволи облагородяването на обекта", пише в събщението на Министерския съвет. Константин Гребенаров уточни, че местната управа отдавна има желание за това. Според него целта е теренът да се свърже по естествен начин с бъдещия пътнически терминал на морската гара – проект, по който общината работи и който трябва да бъде завършен догодина. Също и с останалата, вече изцяло реновирана част на Морската градина.

Проблемът е, че в момента районът на "Фрегатата" е напълно запустял и отдавна е свърталище на клошари. Корабчето, което преди десетилетия бе ресторант-атракция на "Балкантурист", дори бе подпалено миналата година - предполага се именно от клошарите. "Ще търсим инвеститор и тепърва ще решаваме какви ще бъдат отношенията ни с него", отговори областният управител на въпроса защо се налага преобразуването на земята в частна държавна собственост и дали намеренията всъщност не са да се продаде парцела.

Мистерия около статута

Решението на кабинета оставя въпросителни и по друга причина. "Фрегатата" е разположена на пясъчна дюна на централния плаж в Бургас, на самата граница с Морската градина. Това означава, че теренът би трябвало да е изключителна държавна собственост и статутът му не може да се променя. Не се допуска и застрояване. Като земя с такъв статут теренът под фрегатата е описван в материали по темата в бургаските медии. В съобщението на Министерския съвет към момента обаче теренът се определя като публична държавна собственост.

Всъщност опит за деактуването му в частна държавна собственост е бил направен още при мандата на тройната коалиция през 2007 г., пише местната преса. След скандал обаче е бил прекратен. Сега обаче промяната минава безпроблемно и това ще позволи извършването на значително по-широк кръг дейности на земята под фрегатата. По закон имотите частна държавна собственост могат да бъдат отдавани под наем, застроявани или апортирани в капитала на смесени дружества между държавата и частни компании. Тоест не е изключено след известно време върху терена на изгорялата фрегата да се появи например луксозен ресторант. Случайно или не точно такива интереси от години има собственикът на самия "Грандхотел "Приморец".

Втори опит

Собственик на приватизирания преди години "Грандхотел Приморец" е фирмата "Булгариен директ райзен" на хотелиера Димитър Караненов. През 2007 г. местната преса в Бургас писа, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството, управлявано тогава от Асен Гагаузов, е дало рамо на бизнесмена да получи възможност да купи терена под "Фрегатата". Тогава според публикации по идентичен на сегашния начин е бил направен опит теренът да бъде обявен за частна държавна собственост. Корабчето всъщност е свързано с хотела чрез алея.

Самият Димитър Караненов още пред 2006 г. е разказвал пред медиите за планове да обнови фрегатата. "През май догодина (т.е. 2007 г.) "Старата фрегата" отново ще заработи. Автентични части от интериора й ще бъдат запазени, но за да отговори на съвременните изисквания, ще инвестираме в нея 200 хиляди евро", казва пред в. "Черноморски фар" Караненов. Тогава опитът обаче замира.

"Капитал Daily" се свърза с Димитър Караненов по телефона, но той отказа всякакъв коментар с мотива, че е в чужбина, и добави, че би отговорил на редакционните въпроси друг ден.

За момента собствеността върху самата "Фрегата" остава неизяснена. Според някои публикации в бургаски медии Караненов все пак е собственик на самото корабче. "Тепърва ще изясняваме точно каква е собствеността на "Фрегата", каза и областният управител Гребенаров.

С огромен потенциал

Ако на мястото на "Фрегатата" бъде изградено заведение, то неговият успех ще бъде повече от гарантиран след реализацията на проекта за пътническия терминал на пристанището в Бургас. Морската гара на пристанището трябва да е готова до 31 август 2013 г.  Дотогава трябва да е готова и вертикалната планировка около нея и пристанището ще е отворено за граждани и автомобили.

Предвиден е паркинг с около 500 места, както и изграждането на велоалея. Казано иначе, районът ще бъде атрактивен за хората и се очакава голям пешеходен поток. Към зоната пък ще има два подхода - откъм "Фрегатата" и хотел "Приморец", което ще гарантира добра посещаемост, ако на мястото на изгорялото корабче се появи нов ресторант.

"Фрегатата" е разположена върху пясъчна дюна и би трябвало да е изключителна държавна собственост, което не може да се деактува

През 2007 г. регионалното министерство е опитало по идентичен на сегашния начин да обяви терена за частна държавна собственост, твърди местната преса

Теренът под бившата атракция "Старата фрегата" на централния плаж в Бургас може да бъде застроен. За това говори решението на кабинета от сряда статутът на земята да бъде променен - от публична в частна държавна собственост.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
 • 1
  bestbuy avatar :-?
  За да останат ХОРА в България.

  Не виждам какво лошо има в това решение. Районът там от години е мизерия, замърсен и гаден за плажуване. Точно до пристанището е и най-мръсна водата. Имаше прекрасен парк на входа на плажа, но заради мръсотията - и той също не е особено посещаван.

  По-добре да се построи нещо - покрай новото и целият район ще живне.

 • 3
  dreamboxer avatar :-(
  hypercube

  Из Бургас се носят слухове, че точно Караненов е поръчал палежа на Фрегатата. Сега разбирам мотивите и в колко удобно време се е случил този "инцидент".

 • 4
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  Не познавам района и е много вероятно да греша, но от статията оставам с впечатление, че мястото е занемарено и грозно. Ако чрез това решение, то може да добие нормален вид, то не виждам драма да се отдеде под наем (не да се продава) с много стриктни условия да се запазят дюните! Идеята на публично-частното партньорство (както и при всеки договор) е и двете страни да печелят. Обществото би спечелило, ако мястото се облагороди, а частникът - от ресторанта! Няма нищо лошо!

 • 5
  georgiuasg avatar :-|
  georgiuasg

  "Ако на мястото на "Фрегатата" бъде изградено заведение, то неговият успех ще бъде повече от гарантиран след реализацията на проекта за пътническия терминал на пристанището в Бургас. Морската гара на пристанището трябва да е готова до 31 август 2013 г. .."

  Като говорите за морската гара - хубаво е да проследите как се развива търгът. След като беше прекратен, сега е обявен наново чрез Договаряне без обявление !!! Само с един кандидат !!!

  http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=512350&newver=2

  Наистина Бургас заслужава да има морска гара, но не по този начин - с опорочен конкурс и строител със съмнителни възможности (Техномаш).

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Ами щом пристанището ще се превръща в "атрактивна" морска гара, то и на плажа трябва да има "атрактивни" заведения за да "атрактират" туристите, гражданите и гостите на Бургас....

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#4] от "vassilun":

  То, мястото е на една крачка от пристанището и като така няма как да не грозно и във въдота да не плува мазут.... но пък е в самия център и за хора които не се задълбават много много в пейзажа си е много хубаво място за плаж (пясъка е "черен" и лятно време много горещ!! Ходи с гуменки!!)

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#5] от "georgiuasg":

  Който и да строи, всяка втора строителна фирма може да го направи, няма нужда от пространни конкурси, ако "картинката" на юг от плажа остане като на картинката на статията, нищо атрактивно по същество няма да се получи май-май.....

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#2] от "be_google vs BANNването!!":

  Достатъчно е да не е много претенциозен ..... и плажът и моренцето са си много прилични там... когато е топло разбира се!!!

 • 10
  oex13531876 avatar :-|
  oex13531876

  ,,Търси се'' ! - к'ви ги плещите ?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK