SMS: "Крадат ти фирмата"

Агенцията по вписванията въведе нова услуга за SMS известяване за всякакви фирмени промени

Сградата на Агенция по вписванията става пълна собственост на правосъдното министерство
Сградата на Агенция по вписванията става пълна собственост на правосъдното министерство    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Сградата на Агенция по вписванията става пълна собственост на правосъдното министерство
Сградата на Агенция по вписванията става пълна собственост на правосъдното министерство    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Агенцията по вписванията представи новата си услуга за SMS известяване, чрез която всеки желаещ ще научава навреме за настъпили вписвания в досиетата на дружествата в Търговския регистър. Услугата, която беше демонстрирана от министър-председателя Бойко Борисов и правосъдния министър Диана Ковачева, работи от 5 декември и струва 6 лв. за предплатен пакет от 500 текстови съобщения за период от две години. Тя ще може да се ползва както от фирмите, така и от физически лица. Опциите са да се проследяват промени по досиетата на най-много 10 компании. Съобщенията до адресатите не съдържат лични данни и са възможно най-кратки и разбираеми.

Скоро и в имотния регистър

Всеки желаещ може да се абонира през сайта http://sms.brra.bg/, като трябва да представи личните си данни, номер на мобилен телефон, на който да получава известията, както и ЕИК на фирмите, които иска да следи. Услугата трябва да бъде активирана до 48 часа след първоначалната регистрация чрез изпращане на SMS на кратък мобилен номер 18 435. Според Диана Ковачева новата SMS услуга ще предотврати фирмените измами, тъй като всеки засегнат може да спре вписването в предвидения от закона срок от три дни. Тя заяви, че няма данни за точния брой на злоупотребите с кражба на данни и компании, но допълни, че през годините е имало много такива опити, а някои са били и успешни. От средата на февруари ще заработи подобна услуга и за имотния регистър, чрез която потребителите ще могат да следят за всякакви промени в собствеността. "По този начин ще бъде сложен край на измамите с имоти и случаите, в които се правят по няколко сделки, а гражданите разбират след години, че имотът им е бил продаден, и то няколко пъти", заяви Ковачева. Тя заяви, че все още не е ясно точно с колко ще се увеличат приходите на Агенцията по вписванията от новата услуга, но добави, че цената от 1 ст. на SMS (без ДДС) е възможно най-ниската.     

Само с електронен подпис и безплатен сертификат

От 1 януари става задължителен и регистрираният достъп до делото на търговеца, който ще става или чрез електронен подпис, или чрез сертификат, предоставян от Агенцията по вписванията. От началото на годината всеки може да получи безплатен електронен сертификат в териториалните центрове на агенцията след представяне на молба и документ за самоличност. Това няма да е възможно преди 1 януари 2013 г., тъй като новите правила влизат в сила именно от първия ден на следващата година. Молбата трябва да бъде подавана лично, а не чрез упълномощено лице, уточниха от Агенцията по вписванията. Свободен остава достъпът до общата информация и финансовите отчети на фирмите, докато заключени ще бъдат данните за всякакви прехвърляния и вписани промени. Регистрираният достъп трябваше да влезе в сила в началото на миналата година, но беше отложен поради технически и нормативни причини. Тогава имаше идея предоставяният от Агенцията по вписванията сертификат да струва 20 лв., но впоследствие приетите промени в Закона за Търговския регистър го направиха безплатен. В момента електронен подпис се предлага от оторизираните фирми за около 20 лв. без ДДС за физически лица и 50 лв. без ДДС за фирми.    

Нов стар дом

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че сегашната сграда на Агенция по вписванията в кв. Гео Милев ще стане пълна собственост на Министерство на правосъдието. През последните години имотът се ползваше от агенцията, след като през 2008 г. Министерство на правосъдието заплати за 80% от него близо 23.5 млн. лв. на собствениците - частните фирми "ИНП" ЕООД и "ГКП 2007" ЕООД. Впоследствие двете страни започнаха да се съдят: държавата искаше да развали договора, докато собствениците искаха останалите 20% и дължимия наем през годините на ползване. Сега Борисов заяви, че двете страни са се разбрали и в близките дни Министерство на правосъдието ще сключи извънсъдебно споразумение с фирмите. Държавата ще получи пълна собственост над сградата като заплати 7.2 млн. лв. Според Борисов сумата е два пъти по-ниска от исканите от фирмите 15 млн. лв. Средствата ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет.