С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
8 14 дек 2012, 13:22, 7214 прочитания

Ако си болен, няма лекарство

Схемата за плащане на медикаменти от здравната каса е погрешна и трябва да се промени

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"Не съм си избрала заболяването по цената на лекарството", казва Десислава Раянова, която след тригодишна съдебна битка е осъдила здравната каса за дискриминация при лечението на пациенти с множествена склероза. "Лекувах се две години, а след това здравната каса ме остави без медикаменти заради поредните административни изискания към пациентите с множествена склероза. През този период състоянието ми се влоши. Пределът ми на търпимост преля и започнах да съдя Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за дискриминация. Аз съм съвестен данъкоплатец, не искам подаяния, не искам милостиня, искам да живея с болестта и да ми дадат шанс да го правя. Монополистът НЗОК съществува благодарение на това, че си внасяме здравните вноски, и ние имаме право да ги ползваме." Раянова изчислява, че става въпрос за около 4500 души, които много бързо стават инвалиди, ако не приемат медикаменти.
Аз съм съвестен данъкоплатец, не искам подаяния, не искам милостиня, искам да живея с болестта и да ми дадат шанс да го правя. Монополистът НЗОК съществува благодарение на това, че си внасяме здравните вноски, и ние имаме право да ги ползваме, коментира Десислава Раянова, пациент, осъдила здравната каса за дискриминация


Фотограф: Капитал

За да пести пари, през 2010 г. НЗОК решава, че ще плаща само на пациентите с инвалидност до 65%, а по-болните ще си купуват сами лекарство за около 2000 лв. месечно. Касата решава, че всички със заболяване над този процент нямат шанс, и за това обществото трябва да ги остава сами да се оправят. И го прави, без дори да ги извести.

И това съвсем не е единствената диагноза, при която здравната каса нелепо пести от лекарствата на пациентите и в крайна сметка пълни болниците с усложнени случаи заради липса на лечение. Именно ограниченията и пълните недомислици са най-видимото при единствените плащания, които директно стигат до болните – тези за лекарства за домашно лечение. Здравната каса плаща около 500 млн. лв. за лекарства на общо 1.5 млн. хронично болни, а пациентите си купуват сами от аптеките или доплащат частично покрити от касата медикаменти на обща стойност 1.2 млрд. лв.


На пръв поглед сумата, която отделя държавата, изглежда значителна, но всъщност тя означава средно 333 лв. годишно, или малко над 27 лв. на месец, за всеки хронично болен. "Най-големият проблем за пациентите е фактът, че процентът, който държавата покрива за лечението, е най-нисък в ЕС. Ако един европеец може да отдели 200-250 евро годишно за доплащане, в България има случаи, в които се налага тази сума да се плаща месечно. Така имаме най-скъпото здравеопазване, защото най-голям процент от парите за лечение излизат пряко от джоба на пациента", коментира Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Контрааргументът е, че здравните вноски не стигат, за да се увеличи делът на НЗОК. Това обаче не е така. И тази година НЗОК ще формира излишък от приходите си от здравни вноски, но тези пари няма да отидат у пациентите и техните близки, които не могат платят за необходимите им медикаменти. Излишъкът влиза в националния бюджет и отива за всевъзможно други цели (някои свързани със здравето, но други не). Затова от доста време представители на пациентските организации настояват политиката за плащане на медикаменти и консумативи да се преразгледа.
 
"За сравнение, бюджетът на фалирала Гърция за лекарства е два пъти по-голям от целия български бюджет за здравеопазване, и то след всички ограничения в момента", смята Хасърджиев.

Недоразуменията на лечениетоКолко плаща здравната каса за определен продукт решава комисия към правителството. Решенията би трябвало да се вземат на база на фармакоикономически ефект (грубо казано – за колко време пациентът може да се излекува или да се поддържа без усложнения), брой нуждаещи се пациенти и налични алтернативни лечения за заболяването. Тези критерии обаче са изправени пред това колко е голям бюджетът на здравната каса. Затова служителите на НЗОК са принудени да измислят всякакви начини за пестене и условия пациентите да получат лечение. Около 2/3 от медикаментите в списъка си от над 1000 продукта НЗОК плаща напълно, но понеже повечето от тях са оригинални продукти без аналози, обикновено в реда за получаването им има дискриминационни условия като това при множествената склероза. При частично покритите медикаменти случаите са още по-драстични и обикновено остават, докато някой не протестира срещу тях. До 2008 г. например имаше листа на чакащите за медикаменти за хепатит С, заради която НЗОК беше осъдена. Пак съдът я задължи да плаща лечението на около 25 хил. болни от Алцхаймер, които всеки месец си купуваха сами медикаменти за между 30 и 200 лв.

Най-масовите заболявания в България са сърдечно-съдовите и от тях страдат над 1 млн. пациенти. Здравната каса покрива средно 25% от стойността им. В повечето случаи тези проценти представляват 1-2 лева, сума, по-малка от потребителската такса, която болният плаща за преглед. За възрастните хора обаче тя е от значение и повечето пациенти се лишават от медикаменти и постъпват в болниците с тежки усложнения.

При диабет тип 1 здравната каса покрива само инсулина, а останалите медикаменти за усложненията на болестта, която поразява всички органи, пациентите трябва да си купуват сами. Кръвната захар би трябвало да се мери три пъти дневно, но пациентите с диабет получават 150 безплатни ленти годишно за това.
Диабетиците на хапчета могат да получават пълно покритие на няколко отделни лекарства, които им помагат да се чувстват добре. Новото лекарство, което комбинира в едно действието на трите продукта, които приемат в момента, касата покрива само до 50% от стойността му.

Здравната каса плаща имплантите на децата с увреден слух и слуховите апаратчета за възрастни. След първоначалната манипулация обаче се оказва, че родителите на 400 деца трябва да плащат 6000 евро веднъж на пет години за смяна на процесора на импланта и отделно да си купуват сами батериите за него, разказва д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. В същото време възрастните получават по левче за смяна на батериите всеки ден.

При пациентите с ревматоиден артрит костите се саморазрушават. "Накрая ръцете ти стават като щипки на рак и ако не се лекуваш, за две години можеш да седнеш в инвалидна количка", отбелязва М.А. От това заболяване страдат 60 хил. души. 200 от тях са на най-новите медикаменти, но здравната каса покрива 75% от цената – 3000 месечно. По милост фирмите производители са направили програма, според която покриват останалата част на стойност около 500 лева месечно. Около 10 хил. души се лекуват с други препарати. Има и български медикамент, който помага, но здравната каса не го покрива. При тези суми, много пациенти смятат, че доплащане от 25% на скъп медикамент е отказ от лечение.

Друг фрапиращ пример е лечението на глаукома, която засяга възрастните хора. Те трудно си позволяват средства за лечение, а НЗОК покрива половината от сумата за него. "При тях нелекуваното заболяване води до слепота - държавата очевидно е по-склонна да плаща за обгрижване на слепи хора, придружители и рехабилитация, отколкото да ревизира това положение", отбелязва Хасърджиев.

Многобройните и често безсмислени условия обезсмислят идеята за предпазване от усложнения. Дори напротив, трябва да си ги създадеш, за да те лекуват. Дори напротив, трябва да те вече да са довели до инвалидност, за да започне лечение. За да започне касата да плаща пациентките с остеопороза първо трябва да получат фрактура. Смисълът на лечението логично е медикаменти да се вземат преди фрактурата, за да предпазят точно от нея. В противен случай пациентите постъпват в болницата и на практика струват в пъти по-скъпо на здравната каса.
 
Да заобиколиш системата

Повечето млади работещи хора, които имат "евтини" като медикаменти заболявания, обикновено не ползват тромавата процедура и си купуват лекарствата сами. По същия начин и някои от възрастните, за които се грижат близките им, успяват да получат лечение. По този начин обаче те не ползват правата си. В същото време въпреки работещата си информационна система здравната каса не излиза с ясна статистика за това колко души се нуждаят от лечение, нито пък лекарите специалисти дават ясни стандарти кое заболяване на какъв етап с какво да се лекува.
Липсата на признание, че болните в България не се лекуват достатъчно добре, потъва в обяснението, че няма достатъчно пари.

"Не е аргумент, че няма пари. Няма човещина, при такова тежко положение пари трябва да се намерят, без да се стига до съд. Ужасяващото в случая е, че дори има и пари", коментира д-р Стойчо Кацаров. Сегашният представител на пациентите в надзорния съвет на здравната каса Пенка Георгиева потвърждава това и допълва, че ще настоява излишъкът от средства от вноски да се използва за лекарства и заплащане на лечение в клиниките.

"Важно е управляващите да разберат, че всяка стотинка в профилактика и качествено лечение многократно се изплаща във времето", смята Хасърджиев.

Освен всички други проблеми липсата на адекватно заплащане води и до това България да е страна, в която новите терапии влизат средно четири години след западноевропейските страни, а евтините генерични лекарства, които могат да спестят пари, също да не влизат в НЗОК навреме или пък да не се реимбурсират достатъчно.

Според Юлиан Узунов, управител на анализаторската компания Top Management Advisors, e крайно време НЗОК да започне да плаща за профилактика на заболяванията при възрастните. "Дори и да става въпрос за витамини срещу костно заболяване, например е по-евтино, отколкото да се стига директно до скъпи хирургични интервенции за всичко", смята той. Според него трябва да се подобри системата за проследяване на хронично болните.

"Самата схема за плащане и бюджетът трябва да се променят – ако много хора не могат да си доплатят, разходите за медикаменти не бива да намаляват, напротив – пациентите трябва да получат увеличение на покритието от касата, повече генерични лекарства, където ги има. Пестенето от ниско плащане за медикаменти води само до огромни разходи в болница", отбелязва Узунов.

Традицията до момента е списъците на лекарствата и процентът, който се плаща за всяко от тях, да
се определят от комисия, която не носи отговорност пред никого. Здравната каса пък трябва да изпъл-
нява бюджета си и чиновниците й се опитват да се вместят в него с възможно най-много лекарства. Това
какъв е ефектът от тях не знае никой и е време това да се промени.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

3 Сделка или не: Ангел Джамбазки е кандидатът на ВМРО за кмет на София

Евродепутатът може сериозно да размести резултатите за другите участници, интригата е дали има "политически бартер"

21 сеп 2019, 1355 прочитания

Кой ще превъоръжи пехотата 5 Кой ще превъоръжи пехотата

Основната интрига около новите бронирани машини на армията се очертава да е между General Dynamics и Patria

20 сеп 2019, 3053 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Симфония за стабилност и пет риска

В добрия сценарий растежът на българската икономика ще е минимален, но и опасностите пред него не са големи

Споделеното падение на WeWork

За по-малко от 9 месеца основаното в Ню Йорк дружество се превърна от един от най-високооценените стартъпи в САЩ в компания със съмнително бъдеще в инвестиционните кръгове.

Нови схеми, нови измамници

КФН публикува нов списък със сайтове, които предлагат сделки с ценни книжа и валути, без да имат лиценз

Печели ли се от имоти на борсата

Дружествата със специална инвестиционна цел са алтернатива на директната инвестиция, а и изискват по-малки суми

Рециклиране за напреднали

Ъпсайклингът е креативност, съчетана с грижа за природата

Форма, идея и протест

Андрей Врабчев предизвиква отношението ни към настоящето и миналото с проектите си в публичното пространство

Кино: "Далеч от брега"

Обикновеният човек срещу статуквото в новия филм на Костадин Бонев