Ако си болен, няма лекарство

Пациентите плащат от джоба си 64% от необходимите им лекарства. Държавата покрива едва 36%.

Ако си болен, няма лекарство

Схемата за плащане на медикаменти от здравната каса е погрешна и трябва да се промени

Десислава Николова
8158 прочитания

Пациентите плащат от джоба си 64% от необходимите им лекарства. Държавата покрива едва 36%.

© Георги Кожухаров


"Не съм си избрала заболяването по цената на лекарството", казва Десислава Раянова, която след тригодишна съдебна битка е осъдила здравната каса за дискриминация при лечението на пациенти с множествена склероза. "Лекувах се две години, а след това здравната каса ме остави без медикаменти заради поредните административни изискания към пациентите с множествена склероза. През този период състоянието ми се влоши. Пределът ми на търпимост преля и започнах да съдя Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за дискриминация. Аз съм съвестен данъкоплатец, не искам подаяния, не искам милостиня, искам да живея с болестта и да ми дадат шанс да го правя. Монополистът НЗОК съществува благодарение на това, че си внасяме здравните вноски, и ние имаме право да ги ползваме." Раянова изчислява, че става въпрос за около 4500 души, които много бързо стават инвалиди, ако не приемат медикаменти.

За да пести пари, през 2010 г. НЗОК решава, че ще плаща само на пациентите с инвалидност до 65%, а по-болните ще си купуват сами лекарство за около 2000 лв. месечно. Касата решава, че всички със заболяване над този процент нямат шанс, и за това обществото трябва да ги остава сами да се оправят. И го прави, без дори да ги извести.

И това съвсем не е единствената диагноза, при която здравната каса нелепо пести от лекарствата на пациентите и в крайна сметка пълни болниците с усложнени случаи заради липса на лечение. Именно ограниченията и пълните недомислици са най-видимото при единствените плащания, които директно стигат до болните – тези за лекарства за домашно лечение. Здравната каса плаща около 500 млн. лв. за лекарства на общо 1.5 млн. хронично болни, а пациентите си купуват сами от аптеките или доплащат частично покрити от касата медикаменти на обща стойност 1.2 млрд. лв.

На пръв поглед сумата, която отделя държавата, изглежда значителна, но всъщност тя означава средно 333 лв. годишно, или малко над 27 лв. на месец, за всеки хронично болен. "Най-големият проблем за пациентите е фактът, че процентът, който държавата покрива за лечението, е най-нисък в ЕС. Ако един европеец може да отдели 200-250 евро годишно за доплащане, в България има случаи, в които се налага тази сума да се плаща месечно. Така имаме най-скъпото здравеопазване, защото най-голям процент от парите за лечение излизат пряко от джоба на пациента", коментира Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Контрааргументът е, че здравните вноски не стигат, за да се увеличи делът на НЗОК. Това обаче не е така. И тази година НЗОК ще формира излишък от приходите си от здравни вноски, но тези пари няма да отидат у пациентите и техните близки, които не могат платят за необходимите им медикаменти. Излишъкът влиза в националния бюджет и отива за всевъзможно други цели (някои свързани със здравето, но други не). Затова от доста време представители на пациентските организации настояват политиката за плащане на медикаменти и консумативи да се преразгледа.

"За сравнение, бюджетът на фалирала Гърция за лекарства е два пъти по-голям от целия български бюджет за здравеопазване, и то след всички ограничения в момента", смята Хасърджиев.

Недоразуменията на лечението

Колко плаща здравната каса за определен продукт решава комисия към правителството. Решенията би трябвало да се вземат на база на фармакоикономически ефект (грубо казано – за колко време пациентът може да се излекува или да се поддържа без усложнения), брой нуждаещи се пациенти и налични алтернативни лечения за заболяването. Тези критерии обаче са изправени пред това колко е голям бюджетът на здравната каса. Затова служителите на НЗОК са принудени да измислят всякакви начини за пестене и условия пациентите да получат лечение. Около 2/3 от медикаментите в списъка си от над 1000 продукта НЗОК плаща напълно, но понеже повечето от тях са оригинални продукти без аналози, обикновено в реда за получаването им има дискриминационни условия като това при множествената склероза. При частично покритите медикаменти случаите са още по-драстични и обикновено остават, докато някой не протестира срещу тях. До 2008 г. например имаше листа на чакащите за медикаменти за хепатит С, заради която НЗОК беше осъдена. Пак съдът я задължи да плаща лечението на около 25 хил. болни от Алцхаймер, които всеки месец си купуваха сами медикаменти за между 30 и 200 лв.

Най-масовите заболявания в България са сърдечно-съдовите и от тях страдат над 1 млн. пациенти. Здравната каса покрива средно 25% от стойността им. В повечето случаи тези проценти представляват 1-2 лева, сума, по-малка от потребителската такса, която болният плаща за преглед. За възрастните хора обаче тя е от значение и повечето пациенти се лишават от медикаменти и постъпват в болниците с тежки усложнения.

При диабет тип 1 здравната каса покрива само инсулина, а останалите медикаменти за усложненията на болестта, която поразява всички органи, пациентите трябва да си купуват сами. Кръвната захар би трябвало да се мери три пъти дневно, но пациентите с диабет получават 150 безплатни ленти годишно за това.

Диабетиците на хапчета могат да получават пълно покритие на няколко отделни лекарства, които им помагат да се чувстват добре. Новото лекарство, което комбинира в едно действието на трите продукта, които приемат в момента, касата покрива само до 50% от стойността му.

Здравната каса плаща имплантите на децата с увреден слух и слуховите апаратчета за възрастни. След първоначалната манипулация обаче се оказва, че родителите на 400 деца трябва да плащат 6000 евро веднъж на пет години за смяна на процесора на импланта и отделно да си купуват сами батериите за него, разказва д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. В същото време възрастните получават по левче за смяна на батериите всеки ден.

При пациентите с ревматоиден артрит костите се саморазрушават. "Накрая ръцете ти стават като щипки на рак и ако не се лекуваш, за две години можеш да седнеш в инвалидна количка", отбелязва М.А. От това заболяване страдат 60 хил. души. 200 от тях са на най-новите медикаменти, но здравната каса покрива 75% от цената – 3000 месечно. По милост фирмите производители са направили програма, според която покриват останалата част на стойност около 500 лева месечно. Около 10 хил. души се лекуват с други препарати. Има и български медикамент, който помага, но здравната каса не го покрива. При тези суми, много пациенти смятат, че доплащане от 25% на скъп медикамент е отказ от лечение.

Друг фрапиращ пример е лечението на глаукома, която засяга възрастните хора. Те трудно си позволяват средства за лечение, а НЗОК покрива половината от сумата за него. "При тях нелекуваното заболяване води до слепота - държавата очевидно е по-склонна да плаща за обгрижване на слепи хора, придружители и рехабилитация, отколкото да ревизира това положение", отбелязва Хасърджиев.

Многобройните и често безсмислени условия обезсмислят идеята за предпазване от усложнения. Дори напротив, трябва да си ги създадеш, за да те лекуват. Дори напротив, трябва да те вече да са довели до инвалидност, за да започне лечение. За да започне касата да плаща пациентките с остеопороза първо трябва да получат фрактура. Смисълът на лечението логично е медикаменти да се вземат преди фрактурата, за да предпазят точно от нея. В противен случай пациентите постъпват в болницата и на практика струват в пъти по-скъпо на здравната каса.

Да заобиколиш системата

Повечето млади работещи хора, които имат "евтини" като медикаменти заболявания, обикновено не ползват тромавата процедура и си купуват лекарствата сами. По същия начин и някои от възрастните, за които се грижат близките им, успяват да получат лечение. По този начин обаче те не ползват правата си. В същото време въпреки работещата си информационна система здравната каса не излиза с ясна статистика за това колко души се нуждаят от лечение, нито пък лекарите специалисти дават ясни стандарти кое заболяване на какъв етап с какво да се лекува.

Липсата на признание, че болните в България не се лекуват достатъчно добре, потъва в обяснението, че няма достатъчно пари.

"Не е аргумент, че няма пари. Няма човещина, при такова тежко положение пари трябва да се намерят, без да се стига до съд. Ужасяващото в случая е, че дори има и пари", коментира д-р Стойчо Кацаров. Сегашният представител на пациентите в надзорния съвет на здравната каса Пенка Георгиева потвърждава това и допълва, че ще настоява излишъкът от средства от вноски да се използва за лекарства и заплащане на лечение в клиниките.

"Важно е управляващите да разберат, че всяка стотинка в профилактика и качествено лечение многократно се изплаща във времето", смята Хасърджиев.

Освен всички други проблеми липсата на адекватно заплащане води и до това България да е страна, в която новите терапии влизат средно четири години след западноевропейските страни, а евтините генерични лекарства, които могат да спестят пари, също да не влизат в НЗОК навреме или пък да не се реимбурсират достатъчно.

Според Юлиан Узунов, управител на анализаторската компания Top Management Advisors, e крайно време НЗОК да започне да плаща за профилактика на заболяванията при възрастните. "Дори и да става въпрос за витамини срещу костно заболяване, например е по-евтино, отколкото да се стига директно до скъпи хирургични интервенции за всичко", смята той. Според него трябва да се подобри системата за проследяване на хронично болните.

"Самата схема за плащане и бюджетът трябва да се променят – ако много хора не могат да си доплатят, разходите за медикаменти не бива да намаляват, напротив – пациентите трябва да получат увеличение на покритието от касата, повече генерични лекарства, където ги има. Пестенето от ниско плащане за медикаменти води само до огромни разходи в болница", отбелязва Узунов.

Традицията до момента е списъците на лекарствата и процентът, който се плаща за всяко от тях, да

се определят от комисия, която не носи отговорност пред никого. Здравната каса пък трябва да изпъл-

какъв е ефектът от тях не знае никой и е време това да се промени.

"Не съм си избрала заболяването по цената на лекарството", казва Десислава Раянова, която след тригодишна съдебна битка е осъдила здравната каса за дискриминация при лечението на пациенти с множествена склероза. "Лекувах се две години, а след това здравната каса ме остави без медикаменти заради поредните административни изискания към пациентите с множествена склероза. През този период състоянието ми се влоши. Пределът ми на търпимост преля и започнах да съдя Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за дискриминация. Аз съм съвестен данъкоплатец, не искам подаяния, не искам милостиня, искам да живея с болестта и да ми дадат шанс да го правя. Монополистът НЗОК съществува благодарение на това, че си внасяме здравните вноски, и ние имаме право да ги ползваме." Раянова изчислява, че става въпрос за около 4500 души, които много бързо стават инвалиди, ако не приемат медикаменти.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  elviejo avatar :-|
  elviejo

  И здравите, и болните българи са подложени на нечуван комуноиден геноцид чрез мизерни заплати, пенсии и осигуровки на безработните. Единствената партия, която иска да сложи край на унищожаването на България, е Атака, но тя тотално се оплюва по всички медии и се демотивира народа да гласува за нея, за да идват отново и отново комуноидите на власт под най-различни имена: БСП, ГЕРБ, НДСВ, ДПС, а сега и ДБГ на Кунева-Пръмова, РЗС и много други, нароени от комуноидите за да пречат на Атака. Българският народ се облъчва с дезинформация, за да не може народът да разбере, че Атака не е това, за което ни я представят, а е единствената партия, достойна да управлява България. За това лековерните българи ще мрат като мухи в мизерия, а комуноидните паразити ще се пръскат от изсмуканата народна кръв.

 • 2
  analiziraitova avatar :-|
  analiziraitova

  Крайно време е АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ да започната да внасят здравни осигуровки. Стига привилегии! Едва половината от здравния бюджет идва от здравни вноски. Лекари и финансисти, чиновници на високи позиции през ден обясняват колко всичко е лошо и нереформирано. Ми направете я най-накрая тази реформа! Така всички страдаме!!!!!!

 • 3
  niko avatar :-?
  Нико

  До коментар [#2] от "analiziraitova":

  Напротив.

  Крайно време е всички да спрат да плащат!

  Не фалират ли реформи няма да направят никога!

 • 4
  mastikata avatar :-|
  mastikata

  Само дано не стане като в Гърция - там административните гении са го измислили с регулирани надолу цени на лекарствата - т.е. много неща са до 5-6 пъти по-евтини от средно-европейските но познайте какво? - По тази прични никой няма желание да продава местно производство лекарства в Гърция или да прави сериозен внос - със или без покритие от тамошната каса - т.е. има див дефицит за лекарства, които на теория са много евтини и почти на 100% покрити от касата, но на практика ги няма и се продават под масата. Познато, а?

 • 5
  mastikata avatar :-|
  mastikata

  До коментар [#1] от "elviejo":

  Атака - партията на педофилите, местните фашисти-палячовци и обикновенните психично болни граждани.

 • 6
  elviejo avatar :-|
  elviejo

  [quote#5:"mastikata"]Атака - партията на педофилите, местните фашисти-палячовци и обикновенните психично болни граждани. [/quote] Типични комуноидни празнословия и клевети. Няма педофили, а има един педофил, Владимир Кузов, който не е от ПП Атака, а от коалиция Атака 2005 г, когато още не беше обявен за педофил от комуноидите и дори може да се окаже, че въобще не е педофил, защото съди България в ЕСПЧ и да се окаже, че комуноидите разбиват един човешки живот, за да оклеветят една партия, за която нямат друго, освен клевети, типично в стил БКП. Същото и за фашистите, които са комуноиди, тъй като друга фашизоидна партия няма, а психично болни граждани са тези, които унищожиха 2 000 000 невинни българи за 23 години и още толков прокудиха в чужбина. Ето това са долните лъжи за Атака, прехвърляне от болната глава на здравата. Това трябва да проумеят хората и да дадат вота си за Атака.

 • 7
  dreamer79 avatar :-|
  атанас

  [quote#3:"Нико"]Напротив.

  Крайно време е всички да спрат да плащат!

  Не фалират ли реформи няма да направят никога![/quote]
  Напротив, по примера на предприятията в средата на 90те на никой шеф на държавна болница не би му пукало да я фалира, ако той ще си натрупа състояние. Досега на няколко пъти болниците масово бяха пред фалит и ги спасяваха от държавния бюджет, а схемите си продължават. Лекарствата са с надути цени спрямо съседните държави, техника се купува за в пъти стойността си(често и рециклирана стара се обявява за върхова нова технология- един от скандалите, заради които Господарите изхвърчаха от БТВ), пишат се огромни ремонти и бонуси без почти никакъв видим резултат или просто дограма да не е 2000лв, а 5000лв... Във всичкото това болниците работят с доставчиците на медикаменти и изписват лекарства за стотици левове вместо прост аспирин(При джипитата е същото- срещу това получаваш част от парите от рецепти или ходиш по разни "семинари" безплатно.), а практиката на 80те към всеки пациент да се води разходен лист с изписани всички медикаменти, манипулации и консумативи е отдавна минала в замазване през плащане накуп за пътеки и изнудване за доплащане, което реално не е на цената на лечението- и операция за десетки хиляди, и такава за 100лв реален разход е все на една цена за избор на екип.

  Истината е една- касата да плаща пълно лечение при подписан от пациента или роднините му разходен лист, в който са описани всички вложени средства за лечението му плюс съответна надценка за издръжката на самата болница. Ако не са ти дали хапче, няма и да подпишеш, че си го пил, а то да е на цена примерно 1000лв за блистер. Вече касата да си следи защо се изписва лекарство за 1000лв масово и дали не може да се ползва евтин еквивалент. Така няма да я има и лудостта да те приемат днес само за пневмония, след месец да е по пътека за сърце, след 5- за гърло, а ще те лекуват за всичко комплексно и няма да те размотават заради тъпи наредби.

  За борба с далаверите на джипитата се говори, че отдавна не може да мине система да се задължат да изписват основната съставка в рецепта, а не търговска марка, т.е. "аспирин" да се забрани, за да не насочва към продукта на Байер, който единствен има правото на марката, а да е "Ацетил салецилова киселина" и пациентът да си избере сам в аптеката кой продукт с това вещество в нужната концентрация иска. Заради лобитата не минава. За инвестиционните разходи и бонусите лек май няма засега. Шефовете на болници се назначават с яки лобита в политиката, а и източването е всеобща практика в бюджета.

  Реално и днешните пари биха стигнали всичко да върви в пъти по-гладко и да се поемат много повече лечения. След източванията поне 50% от парите изчезват, т.е. има пари за двойно повече при същия разход, ако не се краде. Затова и няма реформи, а здравната карта на пациента е само поредната дъвка в устите на политиците- защо да се спира кранчето и да има контрол? Защо стоматолозите не източват касата, а пак печелят? Ами, не харчат чужди пари, а свои. Съответно няма кой да те накара да платиш 100лв за материал, ако има същия като качество за 50лв. От чуждия джоб в 99% от случаите не ти пука дали разхищаваш, стига да има нещо за теб самия да капе. Всъщност, стоматолозите на моменти "мамят". Не е да не лекуват пациент, а да го пишат. Касата поема 2 амалгамени пломби или вадения на зъб на година. Така ти правят пломба от фотополимер, която не се покрива, но ти пишат такава от химио и ти приспадат 40те лева поне да ползваш нещо срещу осигуровките си.

 • 8
  pastora avatar :-|
  ПАСТОРА

  До коментар [#2] от "analiziraitova":

  Напротив!
  Целият бюджет идва от здравни вноски и дори част от парите се присвояват от здравното министерство!
  За тази година прибраха 50 млн,, а най големия обир бе с резерва на НЗОК.
  Проблемът наистина е в това, че с тези пари се лекуват и неосигурените.
  Достатъчно е да внесеш на куп 6 минимални здравни осигуровки!
  До като не се направи диференциране и НОЗК престане да бъде монопол оправия няма да има. "Нели-то" ще продължава да се самонаграждава с дневен бонус равен на средна месечна заплата в провинцията, а болните да умират в линейките пред болниците!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход